Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Daniel86

Okulary z powłokami

Polecane posty

Witam. Ja pamiętam, że kiedyś prawie każdy nosił okulary bez powłók, a teraz prawie każdy nosi okulary z powłokami zieloną, fioletową i być może z jakimiś jeszcze. Zastanawia więc mnie, na ile te powłoki coś dają? Czy się opłacają? O ile zwiększają koszt okularów? Czy ktoś z Was ma porównanie, chodząc w okularach z i bez tych powłók?

1 godzinę temu, Daniel86 napisał:

Witam. Ja pamiętam, że kiedyś prawie każdy nosił okulary bez powłók, a teraz prawie każdy nosi okulary z powłokami zieloną, fioletową i być może z jakimiś jeszcze. Zastanawia więc mnie, na ile te powłoki coś dają? Czy się opłacają? O ile zwiększają koszt okularów? Czy ktoś z Was ma porównanie, chodząc w okularach z i bez tych powłók?

To są antyrefleksyjne powłoki. Chronią oczy. Były droższe.

Musisz poczytać o antyrefleksie.    

@Sevillo, ale czy widzisz wyraźną różnicę? Czy jest wyraźnie lepiej z tą powłoką?

Nie wiem jak duża jest różnica między zielona powłoka a tą zwykła... antyrefleksyjna niweluje odbicia. Ostatnim razem chciałam wymienić na niebieska powłokę, ale zależało mi na czasie, a tu trzeba byłoby czekać. W przypadku tej powłoki oko ponoć odpoczywa bo nie jest narażone na niebieskie światło emitowane przez różnego rodzaju urządzenia. 

Jeśli chodzi o koszt to zwykle są najtańsze, antyrefleksyjna droższe (za wymianę swoich szkieł zapłaciłam 400zl oprawek nie wliczam bo miałam swoje) a te z niebieską powłoka są droższe, ale nie pamiętam ile kosztowały. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować