Daniel86 4 Napisano 8 Grudzień Witam. Ja pamiętam, że kiedyś prawie każdy nosił okulary bez powłók, a teraz prawie każdy nosi okulary z powłokami zieloną, fioletową i być może z jakimiś jeszcze. Zastanawia więc mnie, na ile te powłoki coś dają? Czy się opłacają? O ile zwiększają koszt okularów? Czy ktoś z Was ma porównanie, chodząc w okularach z i bez tych powłók? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sevillo 9 Napisano 8 Grudzień 1 godzinę temu, Daniel86 napisał: Witam. Ja pamiętam, że kiedyś prawie każdy nosił okulary bez powłók, a teraz prawie każdy nosi okulary z powłokami zieloną, fioletową i być może z jakimiś jeszcze. Zastanawia więc mnie, na ile te powłoki coś dają? Czy się opłacają? O ile zwiększają koszt okularów? Czy ktoś z Was ma porównanie, chodząc w okularach z i bez tych powłók? To są antyrefleksyjne powłoki. Chronią oczy. Były droższe. Musisz poczytać o antyrefleksie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Daniel86 4 Napisano 9 Grudzień @Sevillo, ale czy widzisz wyraźną różnicę? Czy jest wyraźnie lepiej z tą powłoką? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2038 Napisano 9 Grudzień Nie wiem jak duża jest różnica między zielona powłoka a tą zwykła... antyrefleksyjna niweluje odbicia. Ostatnim razem chciałam wymienić na niebieska powłokę, ale zależało mi na czasie, a tu trzeba byłoby czekać. W przypadku tej powłoki oko ponoć odpoczywa bo nie jest narażone na niebieskie światło emitowane przez różnego rodzaju urządzenia. Jeśli chodzi o koszt to zwykle są najtańsze, antyrefleksyjna droższe (za wymianę swoich szkieł zapłaciłam 400zl oprawek nie wliczam bo miałam swoje) a te z niebieską powłoka są droższe, ale nie pamiętam ile kosztowały. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach