Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Bawidamek z Szczywilka

spać mi się chce i zj3bał mi się internet

Polecane posty

Ja "walczę" dzisiaj z ciastem, na koniec zrobię eksperyment. Mam dużo farszu z kapusty i grzybów. Tak żem se wymyśliła, że położę ten farsz na ciasto francuskie, posypię tartym serem, zwinę rulon, potnę na kilka plastrów i sruuuu do piekarnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, przewr(l)otna napisał:

Ja "walczę" dzisiaj z ciastem, na koniec zrobię eksperyment. Mam dużo farszu z kapusty i grzybów. Tak żem se wymyśliła, że położę ten farsz na ciasto francuskie, posypię tartym serem, zwinę rulon, potnę na kilka plastrów i sruuuu do piekarnika.

ja tak zrobię z grzybami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, przewr(l)otna napisał:

Jemy makowiec, czy czekamy aż wystygnie 😜 

 

Nie wstawiaj takich zdjęć bo chce się nam to zjeść a nie możemy.

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, kocur93 napisał:

Nie wstawiaj takich zdjęć bo chce się nam to zjeść a nie możemy.

Ja tego też nie zjem. Sernika już nie wkleję 🤣 

Te ciasta będą pyszne dopiero jutro, po schłodzeniu ich w lodówce.

24 grudnia będę chyba pazurki z nudów malować. Tak się rozkłada gotowanie 😁

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, przewr(l)otna napisał:

Ja tego też nie zjem. Sernika już nie wkleję 🤣 

Te ciasta będą pyszne dopiero jutro, po schłodzeniu ich w lodówce.

24 grudnia będę chyba pazurki z nudów malować. Tak się rozkłada gotowanie 😁

Jak tak się będziesz nudzić 24 to możesz mi masaż zrobić to czas szybciej zleci 😅

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, kocur93 napisał:

Jak tak się będziesz nudzić 24 to możesz mi masaż zrobić to czas szybciej zleci 😅

Odważny jesteś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, przewr(l)otna napisał:

Odważny jesteś.

Dlaczego odważny, może nic złego nie zrobiła byś mi z zaskoczenia ? 

Poza tym jak masz mniej zajęty 24 to możesz sobie troszkę disco polo posłuchać . 😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, Bawidamek z Szczywilka napisał:

i 💩 zrobiłem dobrze że wolne jutro

kroimy

mam bigos

Uciekam do wanny. Koniec na dzisiaj.

Powiedz mi jeszcze jedno. 

Czy ty smarujesz czymś ciasto francuskie pod farsz, czy tylko z wierzchu? 

Moje "paszteciki" już upieczone i zjedzone 🤣 smarowałam rozbełtanym jajkiem tylko z wierzchu. Takie sobie. Może zimne są smaczniejsze. 

Zrobiłam też rano kilka pierogów na próbę. 3 w kształcie choinki i 3 gwiazdki betlejemskie 🤣 Mój powiedział Wow! ładne, ino farszu mało. To fakt, trzeba było zostawić więcej ciasta do formowania kształtu. Ten pinterest ma bardzo dużo ciekawych propozycji kulinarnych. 

Dobranoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, kocur93 napisał:

Dlaczego odważny, może nic złego nie zrobiła byś mi z zaskoczenia ? 

Poza tym jak masz mniej zajęty 24 to możesz sobie troszkę disco polo posłuchać . 😉

Znowu zaczynasz z tym disco polo 🤣 

Znikam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, przewr(l)otna napisał:

Uciekam do wanny. Koniec na dzisiaj.

Powiedz mi jeszcze jedno. 

Czy ty smarujesz czymś ciasto francuskie pod farsz, czy tylko z wierzchu? 

Moje "paszteciki" już upieczone i zjedzone 🤣 smarowałam rozbełtanym jajkiem tylko z wierzchu. Takie sobie. Może zimne są smaczniejsze. 

Zrobiłam też rano kilka pierogów na próbę. 3 w kształcie choinki i 3 gwiazdki betlejemskie 🤣 Mój powiedział Wow! ładne, ino farszu mało. To fakt, trzeba było zostawić więcej ciasta do formowania kształtu. Ten pinterest ma bardzo dużo ciekawych propozycji kulinarnych. 

Dobranoc.

w ogóle xD albo jajkiem na górze ale rzadko

powinienem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, przewr(l)otna napisał:

Znowu zaczynasz z tym disco polo 🤣 

Znikam.

 

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Bawidamek z Szczywilka napisał:

w ogóle xD albo jajkiem na górze ale rzadko

powinienem ?

Nie wiem. Moje były  suche. Farsz smaczny, ser dobrze roztopiony ino jakieś takie suchawe. 

Na sylwka je zrobię pod czerwony barszcz. Zwija się farsz w kupne ciasto w 3 minuty, kroi i piecze górą 30 minut. Takie gotowanie lubię 😜

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Makowca to akurat nigdy nie lubilam.

Wczoraj ugotowalam sobie groch z kapusta, ale groch troche twardy choc chyba z 2 godziny go gotowalam.

To by bylo na tyle jesli chodzi o swiateczne potrawy. Ciekawe czy go zjem do jutra calego. 1kg kapusty i pol kilo grochu. Czasami az sie sama dziwie, ze nie jestem gruba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
42 minuty temu, Żaba Monìka napisał:

Makowca to akurat nigdy nie lubilam.

Wczoraj ugotowalam sobie groch z kapusta, ale groch troche twardy choc chyba z 2 godziny go gotowalam.

To by bylo na tyle jesli chodzi o swiateczne potrawy. Ciekawe czy go zjem do jutra calego. 1kg kapusty i pol kilo grochu. Czasami az sie sama dziwie, ze nie jestem gruba.

Też nie lubię strucli makowej, ani kołocza śląskiego z makiem. Nie smakuje mi ciasto w którym jest więcej ciasta niż masy. Ser i mak  robią ubogi w dodatki. 

Jeśli robiłaś kapustę z całego grochu, powinnaś to moczyć kilka godzin przed gotowaniem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, przewr(l)otna napisał:

Też nie lubię strucli makowej, ani kołocza śląskiego z makiem. Nie smakuje mi ciasto w którym jest więcej ciasta niż masy. Ser i mak  robią ubogi w dodatki. 

Jeśli robiłaś kapustę z całego grochu, powinnaś to moczyć kilka godzin przed gotowaniem.

MOczylam przez cala noc, to byly polowki grochu.

Moze ten angielski groch jest jakis inny 😄

Edytowano przez Żaba Monìka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Żaba Monìka napisał:

MOczylam przez cala noc, to byly polowki grochu.

Moze ten angielski groch jest jakis inny 😄

Łuskanego grochu raczej nie moczę, on się szybciej gotuje niż cały. Wolę ten drugi, bo ma zupełnie inny smak i zawsze gotowany w osobnym garnku. Nigdy razem z kapustą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, przewr(l)otna napisał:

Łuskanego grochu raczej nie moczę, on się szybciej gotuje niż cały. Wolę ten drugi, bo ma zupełnie inny smak i zawsze gotowany w osobnym garnku. Nigdy razem z kapustą.

No w osobnym gotowalam przeciez. Watpie by ktos razem gotowal groch i kapuste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Żaba Monìka napisał:

No w osobnym gotowalam przeciez. Watpie by ktos razem gotowal groch i kapuste.

Ja bym gotowała dalej razem, gdyby nie moja mama 😜 

Dodawanie startych jabłek do makowca, to też jej dawny pomysł. Rzadko korzystam z blogów kulinarnych, nie mam do tego drygu, jak już się za coś zabieram, staram się spiąć pośladki 😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, kochamelciee napisał:

Ja ide do pubu na kawe xD

Piję właśnie swoją, tańszą niż w pabie 😁

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, przewr(l)otna napisał:

Ja bym gotowała dalej razem, gdyby nie moja mama 😜 

Dodawanie startych jabłek do makowca, to też jej dawny pomysł. Rzadko korzystam z blogów kulinarnych, nie mam do tego drygu, jak już się za coś zabieram, staram się spiąć pośladki 😉

U mnie zawsze gotowalo sie osobno wiec ja osobno tez gotuje. Tzn ugotowalam pare razy w zyciu, bo wigilie tylko raz wyprawialam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Żaba Monìka napisał:

U mnie zawsze gotowalo sie osobno wiec ja osobno tez gotuje. Tzn ugotowalam pare razy w zyciu, bo wigilie tylko raz wyprawialam.

Groch z kapustą i grzybami robię tylko raz w roku do kolacji wigilijnej. To samo z sosem po grecku czy karpiem. Jak planowałam pójście na Pasterkę, uważałam co jem 🤣

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×