Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
sraczuszka

Dlaczego bardzo boję się wszelkiej niepewności, nowości i nieznanego, a większość ludzi się tego aż tak nie boi, a wielu nawet to lubi?

Polecane posty

Ja czuję się bezpiecznie tylko kiedy mam do czynienia z czymś co już znam, wiem czego się spodziewać, a wszelkie zmiany i nowości mnie przerażają, boję się, że się w nich nie odnajdę, że sobie z nimi nie poradzę, od razu czuję zagubienie i przerażenie - nawet na samą myśl

Nawet w tak prozaicznych sytuacjach kiedy jakaś sytuacja mnie zaskoczy, bo idę do domu i nagle spotkam jakiegoś sąsiada, to odczuwam zaskoczenie, przestrach, paraliż i w pierwszej chwili nie wiem co mam robić i dopiero po chwili uświadamiam sobie, że powinienem powiedzieć "dzień dobry", ale już o tym, że obecnie do "dzień dobry" powinienem jeszcze dodać "wesołych świąt" już z tego całego stresu zapominam. Podczas gdy większość ludzi kiedy napotka inną osobę, to się odruchowo cieszy, uśmiecha, zagaduje radośnie itd

Tak samo, tylko w o wiele silniejszym stopniu jest kiedy idę w jakieś zupełnie nowe i nieznane dla mnie miejsce pełne ludzi - cały taki pobyt wymaga ode mnie maksymalnego wysiłku i kiedy potem wracam do domu, to nawet nie odpoczywam (odpoczywałem kiedy byłem młodszy), obecnie najpierw odchorowuję, a dopiero potem odpoczywam

Edytowano przez sraczuszka

4 minuty temu, BabkaBłądBoży napisał:

Jesteś prawdziwym ałtystom. Tak to już jest. Cześć.

Skąd wiesz tak dużo o autyzmie?

Myślę, że większości ludzi strefa komfortu strefa dobrze znana jest milsza od tej nieznanej co wcale nie znaczy, że jej nie przekraczają gdy trzeba... lub taka jest potrzeba.

Edytowano przez marawstala
  • Like 1

Nawet małe dzieci poznając świat różnie reagują na nowości... no ale tylko w ten sposób rozpoznają co lubią, a co nie... testują. Też tak zapewne miałeś i w ten sposób poznajesz siebie... przekraczając strefę komfortu od czasu do czasu. : )

Nie na temat... bardzo fajny materiał podzielony na części. : )

Jeśli nawet jest to autyzm to w lekkim stopniu. Prędzej boisz się bo jesteś nieśmiały a nawet nieśmiałość tak jak wszystko można w sobie poprawić go zmniejszyć.

Mnie to nie przeraża, dlatego kiedy wyjechałem do pracy za granicę, uznałem to za ciekawą opcję, która pozwala mi doświadczyć czegoś nowego i zwiedzić nowe miejsca. Wróciłem jednak ze względu na samotność, która w połączeniu z niestabilną sytuacją na świecie i coraz częściej sprawdzającymi się teoriami spiskowymi doprowadziła do pogorszenia mojego stanu psychicznego.

6 godzin temu, marawstala napisał:

Myślę, że większości ludzi strefa komfortu strefa dobrze znana jest milsza od tej nieznanej co wcale nie znaczy, że jej nie przekraczają gdy trzeba... lub taka jest potrzeba.

tak przekroczenie strefy komfortu moze przerazać, im starszy czlowiek tym większe lęki. porównują się do innych co zrobili pierwszy krok

5 godzin temu, Ismael de Mexico napisał:

tak przekroczenie strefy komfortu moze przerazać, im starszy czlowiek tym większe lęki. porównują się do innych co zrobili pierwszy krok

No tak... mają też swoje rutyny, przyzwyczajenia i czasem też z wygodnictwa nie wychodzą poza tę strefę... gdzie mogą się czaić nowe pomysły. Trzeba obudzić w sobie ciekawość... 

Edytowano przez marawstala

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować