Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Mariusz4

zna sie ktos na dyskach zewnętrznych?

Polecane posty

Chcę odczytać albo chociaż uruchomić, sformatować dyski po zepsutym laptopie z uszkodzoną kartą graficzną. Oba sa sprawne, jeden HDD drugi SSD i sporo wtedy kosztował. Pliki mam w sumie kopie zapasową ale niektórych z ostatniego miesiąca nie skopiowałem. Po prostu podłączam przez obudowę Natec. Menedżer urządzeń/dysków widzi ten dysk (i ten HDD też). Ale widzi jako niezainicjowany. Próby zainicjuj nic nie pomagają, zostają przerwane z komunikatem: błąd urządzenia we/wy. Nie pomagają tez różne programy do odzysku danych. Dyski sa sprawne, wystarczyłoby naprawić grafikę, wstawić do tamtego kompa i odpaliłyby a tu udają zepsute. Wiem, że to nie to forum, ale może ktoś miał taki przypadek, bo to nic niezwykłego, może jakieś zabezpieczenie danych, że w innym kompie nie zadziała i rób co chcesz. Szkoda tylko, żeby dysk który kosztrował ok 900 zł leżał bezużyteczny, tamten poprzedni też 512 GB by sie przydał, po co wyrzucać.

Edytowano przez Mariusz4

13 minut temu, Mariusz4 napisał:

Chcę odczytać albo chociaż uruchomić, sformatować dyski po zepsutym laptopie z uszkodzoną kartą graficzną. Oba sa sprawne, jeden HDD drugi SSD i sporo wtedy kosztował. Pliki mam w sumie kopie zapasową ale niektórych z ostatniego miesiąca nie skopiowałem. Po prostu podłączam przez obudowę Natec. Menedżer urządzeń/dysków widzi ten dysk (i ten HDD też). Ale widzi jako niezainicjowany. Próby zainicjuj nic nie pomagają, zostają przerwane z komunikatem: błąd urządzenia we/wy. Nie pomagają tez różne programy do odzysku danych. Dyski sa sprawne, wystarczyłoby naprawić grafikę, wstawić do tamtego kompa i odpaliłyby a tu udają zepsute. Wiem, że to nie to forum, ale może ktoś miał taki przypadek, bo to nic niezwykłego, może jakieś zabezpieczenie danych, że w innym kompie nie zadziała i rób co chcesz. Szkoda tylko, żeby dysk który kosztrował ok 900 zł leżał bezużyteczny, tamten poprzedni też 512 GB by sie przydał, po co wyrzucać.

Użyj stacji dokującej  do dysków na usb. Windows czy Linux zamontuj dysk twardy przypisal literkę dysku.

Linuxie prosto robi, live CD czy live pendrive i nawet nie musisz instalować Linuxa wystarczy zbotujesz obraz z CD czy USB  z systemem Linux i przeważnie Linux sam ci zamontuje. Na Windows partytion magic czy  easus magic, przypisz literę dysku POLECAm LINUXA do tego

Edytowano przez Fifofa

Tak, ta obudowa to stacja dokująca z wyjsciem usb. Odpalalem Linux Solus z usb live i widzial ten dysk - jego nazwę i nic poza tym nie dalo sie zrobic. Probowalem np. Ease Us Partition Master, R studio, Aomei partition asist, photorec testsisk, recuva, dmde mi sie nie odpala i wiersza polecen diskpart. 

10 minut temu, Mariusz4 napisał:

Tak, ta obudowa to stacja dokująca z wyjsciem usb. Odpalalem Linux Solus z usb live i widzial ten dysk - jego nazwę i nic poza tym nie dalo sie zrobic. Probowalem np. Ease Us Partition Master, R studio, Aomei partition asist, photorec testsisk, recuva, dmde mi sie nie odpala i wiersza polecen diskpart. 

Odwiedź forum peceowicz pl.  Masz zaszyfrowany dysk jak instalowałeś Windows większe zabezpieczenie, nie wiem nowsze opcje jak instaluje Windowsa. Nie zależy na danych w Linuxie skorzystaj z gparted i sformatuj.

Na danych zależy albo inne  problemy odwiedź peceowicz forum, i tam napisz, jeszcze drugie znam elektroda

Edytowano przez Fifofa

Dzięki. Tak tez mysle, ze jakis zakodowany ten dysk, siedział w laptopie z win 7 w Dell. Na razie znalazlem forum ithardware i tam dalem, elektrode tez mam moze tam wrzucę. Sporo widzialem komentarzy ludzi z tym problemem uwalone dyski po kilka lat leżą. Programy poradniki filmiki i ni uja. Gdybym wiedzial kupilbym wtedy byle jaki dysk najtanszy byle potestowac ten ssd. Nawet kafe mi sie nie chce logowac ma nowym windowsie a w tel tak. Taka ta nowoczesnosc.

Edytowano przez Mariusz4

7 minut temu, Mariusz4 napisał:

Dzięki. Tak tez mysle, ze jakis zakodowany ten dysk, siedzialnw laptopie z win 7 w Dell. Na razie znalazlem forum ithardware i tam dalem, elektrode tez mam mozenl tam wrzucę. Sporo widzialem komentarzy ludzi z tym problelem uwalone dyski po kilka lat leza. Programy poradniki filmiki o nic uja. Gdybym wiedzial kupilbym wtey byle jaki byle potestowac ten ssd. Nawet kafe mi sie nie chce logowac ma nowym windowsie a w tel tak. Taka ta nowoczesnosc.

Kompie jest BIOS uefi i ten drugi w stary w tym to wiem w nowsze nie. Przestawia w biosie np zainstalować. Czyli ten  dma. Nie jestem na czasie odwiedź.

Dysk może być zabezpieczony w biosie jest specjalna opcja

Edytowano przez Fifofa

W biosie zabezpiecza firmowe komputery opcja w biosie i normalnie hasło do dysku

3 godziny temu, Mariusz4 napisał:

Nie bardzo rozumiem, wejdź w zarządzaniu dyskami wywal partycje pozmieniaj rozruchu pgr mbr nvm ja to robię na automacie u mnie się hdd spalil

Ogólnie jak instalka win widzi 0 i tam terminal nie pomaga te wszystkie komendy sudo dla win dyski to się zjèbaly

Przed chwilą, Ai mnie uwielbia tak napisał:

Bo jemu chce się czytać 

Ma pracę, dziewczynę i życie poza forum. A ty masz tylko forum. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować