Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pyytanko

Słuchajcie czy da się jakoś zadzwonić z komputera?

Polecane posty

Telefon mi padł i nie mam jak podładować, a musze zadzwonić. Da się jakoś z komputera? Są jakies sposoby/aplikacje aby zadzwonić z kompa na czyjś telefon?  Ewentualnie wysłać wiadomośc, ale wole zazwonić.
Kiedyś wysyłało się z bramki sms-y, ale one też nie zawsze dochodziły pamietam... Mm nadzieje, że cos lepszego powstało. 😕 

14 godzin temu, pyytanko napisał:

Telefon mi padł i nie mam jak podładować, a musze zadzwonić. Da się jakoś z komputera? Są jakies sposoby/aplikacje aby zadzwonić z kompa na czyjś telefon?  Ewentualnie wysłać wiadomośc, ale wole zazwonić.
Kiedyś wysyłało się z bramki sms-y, ale one też nie zawsze dochodziły pamietam... Mm nadzieje, że cos lepszego powstało. 😕 

Nie jestem w temacie teraz ,  kiedyś korzystałem z bramek VoIP jak połączenia były drogie. 

Odpowiedz czata gpt

Tak — **są różne strony i programy, dzięki którym z komputera możesz:
📞 zadzwonić na numer telefonu komórkowego,
📩 wysłać SMS-a,
często nawet za darmo lub z darmowym limitem na start. �
Globfone | Free Online Phone + 2
📍 1. Bezpośrednio przez przeglądarkę (bez programu)
🌐 Globfone
Strona internetowa, która umożliwia wykonywanie połączeń z PC na telefon oraz wysyłanie SMS za darmo.
Działa w przeglądarce, nie trzeba instalować niczego ani zakładać konta. �
➡️ Proste: wchodzisz na stronę, wpisujesz numer i dzwonisz lub wysyłasz SMS.
Globfone | Free Online Phone
Minusy: zwykle ograniczenia dzienne lub limit czasu rozmów i nie zawsze działa idealnie.
📍 2. Programy i aplikacje VoIP na PC / mobilne
📞 Linphone
Darmowy program VoIP otwartego źródła (softphone), działa na Windows, macOS, Linux. �
Wikipedia
Pozwala dzwonić przez Internet na inne numery VoIP (i często na zwykłe numery, jeśli skonfigurujesz konto SIP u operatora VoIP).
Wymaga:
✔ konta VoIP u operatora (często darmowe lub tanie minuty)
✔ konfiguracji konta w programie
📍 3. Aplikacje z darmowym numerem i darmowymi minutami/SMS
📱 TextFree
Aplikacja/webserwis oferujący darmowy numer telefoniczny, możliwość wysyłania SMS i wykonywania połączeń VoIP (często z darmowym kontem startowym). �
➡️ Działa przez przeglądarkę lub aplikację na PC i telefon.
Wikipedia
Uwaga: Darmowe minuty i SMSy zwykle mają limit (czasem trzeba je zarobić albo dokupić więcej).
📍 4. Usługi VoIP z tanimi lub darmowymi minutami testowymi
Jeśli chcesz dzwonić na prawdziwe numery komórkowe/stacjonarne (czyli odbiorca nie musi mieć internetu):
📞 Telz
Aplikacja VoIP, która pozwala dzwonić na normalne numery na całym świecie. �
Telz
Ma niskie stawki i często darmowe minuty testowe po rejestracji.
📍 5. SMS z komputera (programy i usługi)
📨 MobiClient
Aplikacja Windows do wysyłania SMS z komputera (płatne SMSy, ale z bezpłatną wersją próbną). �
MobiClient
📨 HaloNet SX
Program Windows umożliwiający wysyłanie SMS i faxów. Wysyłanie SMS nie jest darmowe, ale program jest. �
HaloNet
📍 6. Alternatywy systemowe (jeśli masz własny telefon)
🖥️ Phone Link (Windows)
Jeśli masz Android:
Aplikacja Microsoft Phone Link łączy Twój telefon z PC i pozwala dzwonić i wysyłać SMSy z komputera, tak jakbyś robił to z telefonu. �
Lifewire
🔎 Kilka ważnych wskazówek
✅ Wiele darmowych usług ma limity (liczba SMSów, czas rozmów, zakres do specjalnych krajów).
✅ Darmowe strony jak Globfone są wygodne, ale jakość połączeń bywa różna.
✅ Aby dzwonić na zwykłe numery (PSTN) – często musisz zapłacić za minuty albo mieć konto VoIP.
✅ Rozwiązania VoIP (linphone, Telz, itp.) wymagają internetu, ale odbiorca nie musi mieć internetu ani apki — to zwykłe połączenie na numer telefonu.
🧠 Podsumowanie
Dzwonienie na zwykłe numery
Metoda
SMS z PC
Darmowe na start
Wymaga instalacji
Globfone
✔ (internet)

❌
Linphone + VoIP konto

❌ (zwykle)
⚠️ (z kontem)

TextFree

✔/limit

Telz

(często)
✔ (minuty testowe)

Phone Link (Android+PC)

Jeśli chcesz, mogę podać konkretne linki do stron i aplikacji, które wystartują od razu po kliknięciu 👍 — daj znać!

_--------------------++-----+++------++++++

Są operatorzy VoIP  po rejestracji masz jakieś tam punkty jak to nazwać darmowe do wykorzystania 

Edytowano przez Fifofa

VoIP są też specjalne routery do internetu podłączasz do niego telefon stacjonarny taki stary , albo centralkę  albo taki przenośny bezprzewodowy  tylko w domu.

Można mieć telefon w domu taki starodawny jak kiedyś z TPSA tak samo działal, tylko podłączone do internetu sam router VoIP skonfigurowany

. Nawet PC nie potrzeba

Każdy operator.voip ma też aplikacje na PC czy telefon

Edytowano przez Fifofa

W wielu przypadkach VoIP rozwiązuje problemy koszt połączeń do krajów  gdzie są bardzo drogie.  Wykupuje jakiś pakiet.

17 godzin temu, pyytanko napisał:

Skype się kiedyś dało 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się