Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Macinne

Dekoracja ścian z listew

Polecane posty

Chcę zrobić dekorację ścian w sypialni z listew gipsowych, takie ramki prostokątne. Nie wiem jak technicznie to się montuje i jak ciąć narożniki żeby pasowały idealnie. Ktoś może wytłumaczyć?

Robiłem to u siebie i opiszę co ważne od strony technicznej. Ramki ze sztukaterii ściennej kleisz klejem gipsowym albo montażowym na wyczyszczoną i zagruntowaną ścianę. Narożniki to kluczowy element i masz dwa wyjścia. Pierwsze to cięcie pod 45 stopni skosem za pomocą ukośnicy co daje elegancki narożnik ale wymaga precyzji bo milimetr różnicy widać. Drugie to gotowe narożniki prefabrykowane które pasują do konkretnego profilu listwy i eliminują problem cięcia zupełnie. Na połączeniach prostych odcinków i na narożnikach po wyschnięciu kleju szpachlujesz szczeliny masą szpachlową drobnoziarnistą, szlifujesz papierem 180 i malujesz razem ze ścianą. Przy listwach gipsowych ważne żeby ściana była sucha i zagruntowana bo wilgotna ściana albo niezagruntowana osłabia przyczepność. Podłoże gipsowe gruntuj gruntem głęboko penetrującym. Przy tworzeniu ramek mierz dwa razy bo po naklejeniu korekta jest trudna. Ofertę listew ściennych w różnych profilach znajdziesz na  https://dwdecor.pl/listwy-scienne 

Na miejscu w sklepie powinni doradzić również z montażem.  

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować