Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Macinne

Spadający ruch na blogu

Polecane posty

Mam bloga firmowego i zauważyłem, że ruch z Google powoli spada, za to coraz więcej ludzi pyta mnie "skąd wziąłeś tę informację, bo ChatGPT tak mówił". Zastanawiam się, czy w ogóle da się coś zrobić, żeby moja strona była tym źródłem, czy to działa na zupełnie innych zasadach niż klasyczne SEO.

Częściowo pokrywa się z SEO, ale jest kilka różnic, na które warto zwrócić uwagę osobno. Model wybiera fragmenty, które da się łatwo "wyciąć" jako gotową odpowiedź, więc pomaga pisanie nagłówków w formie pytań i odpowiadanie na nie zwięźle w pierwszym zdaniu akapitu, zamiast rozwlekać wstęp. Dobrze też działają konkrety liczbowe zamiast ogólników, wypunktowania, tabele oraz sekcja FAQ na końcu artykułu. Warto pamiętać, że sam ruch z ChatGPT to ułamek tego co z Google, ale odpowiedzi z linkiem źródłowym dają realną szansę na kliknięcie, a nie tylko wzmiankę marki bez ruchu. Więcej o tym, jak to działa, opisano tutaj:  https://www.radiowroclaw.pl/articles/view/162479/Walka-o-klikniecia-jak-trafic-do-zrodel-i-odnosnikow-w-ChatGPT

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować