thatsalrightiaskofyouhoney 4 Napisano 2 godziny temu Internetu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
thatsalrightiaskofyouhoney 4 Napisano 1 godzinę temu 🤍 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
fekaluralny kotek 2 Napisano 1 godzinę temu Jakie są przyczyny koprofagii? Koprofagia występuje rzadko (np. u osób z demencją to 1 na 10 000 przypadków). Jak dotąd nie wyodrębniono jednej przyczyny zachowania polegającego na spożywaniu kału. Ma ono jednak związek z szeregiem chorób i stanów: alkoholizmem, atrofią mózgu (zanik kory mózgowej w płacie czołowym i skroniowym), autyzmem, ciężką chorobą afektywną dwubiegunową, ciężką depresją, delirium (zespół zaburzeń świadomości, któremu towarzyszą iluzje, omamy, lęk oraz pobudzenie psychomotoryczne), demencją i chorobą Alzheimera, niepełnosprawnością intelektualną, nowotworami (np. guz płata czołowego), padaczką, picą (zaburzenie odżywiania objawiające się spaczonym łaknieniem, tj. niepohamowanym apetytem na rzeczy niejadalne), schizofrenią, traumą (np. w wyniku doświadczenia przemocy w dzieciństwie), uszkodzeniem mózgu (np. wskutek udaru), zaburzeniami obsesyjno-kompulsyjnymi (nerwica natręctw), zespołem Klüvera–Bucy’ego (zaburzenie spowodowane uszkodzeniem płatów skroniowych). Osobną przyczyną jest spożywanie kału własnego bądź partnera wynikające z zaburzeń preferencji seksualnych (dewiacji). Może stanowić szczególny przypadek koprofilii, tj. parafilii, w której kontakt z kałem jest źródłem podniecenia seksualnego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach