Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pluszaq

Jak robicie kotlety mielone?

Polecane posty

Gość pluszaq

I czy kotlety mielone to to samo, co zrazy? Np. czy do kotletow mielonych koniecznie trzeba dawac namoczona bulke?? Napiszcie prosze, bo bardzo lubie kotlety mielone najrozniejsze, ale w moim wlasnym wykonaniu wychodza z reguly jakies malo ciekawe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sprobuj zrobic tak :..mieso mielone wieprzowo-wolowe (lacznie pol kg.) Dodaj do tego 1 torebke FIXu do kotletow mielonych Knorra . Smazysz juz bez panierki ..Dla mnie bardzo dobre ..chociaz teraz dla odmiany dodaje jeszcze troszke przypraw do smaku (oregano,bazylia estragon,ziola prowansalskie,pieprz cayenne) Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
Dzieki Giovinetta :) Czyli calkiem prosta sprawa :) Z tym tylko, ze ja unikam takich produktow, jak Fixy Knorra, Vegeta itp. ktore zawieraja glutamian sodu i inne chemiczne skladniki. Uwazam po prostu, ze nie jest to konieczne w naszym odzywianiu i wzmacniacz smaku i zapachu doskonale zastepuja naturalne przyprawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja robię tak: - do zmielonego mięska wołowo - wieprzowego, dodaję jajko, bułeczkę tartą (nie za dużo), sól, pieprz, lepię w kuleczki, albo placuszki otaczam bułką tartą i wrzucam na patelnię z tłuszczykiem. Mnie smakują, w domu też wszyscy żyją, więc możesz spróbować. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
Anka, ja wlasnie podobnie robie, dzieki :) Ellii, dzieki :) ale ta przyprawka Knorra :0 Fajnie jest tez dodac czosnku i cebulki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja do mięsa mielonego, oprócz bułki namoczonej lub tartej i jajka dodaję podsmażoną cebulkę i czosnek, a z przypraw dorzucam jeszcze kilka kropel maggi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja robię tak : Mięsko wołowo-wieprzowe,jajko,bułkę tartą,sól,pieprz. Lepię kulki,robię w środku dziurkę,a tam wkładam podsmażone pieczarki z cebulą. Obtaczam jeszcze w bułce,i smażę. Naprawdę wychodzą pyszne,z pieczarkami w środku. Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
Ach, coz za piekna lawina kotletow mielonych, dziekuje Mile Panie :) (Na sama mysl juz sie robie glodna, mam nadzieje, ze nie bedzie tak zle jak wczoraj :0)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
A ja wlasnie na najblizszy obiadek zrobie kotlety mielone w taki sposob, ze uzyje miesko wolowe, bo takie akurat mam i dodam do niego podsmazona cebulke z czosnkiem, jajko, koperek (bo akurat mam, zeby sie nie zmarnowal, mozna chyba dodac koperek, co nie?), sol, pieprz, papryke, moze majeranek, ale nie wiem, czy majeranek zbytnio pasuje do koperku...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pluszaq>>> może nie szalej aż tak? Co za dużo to niezdrowo, dodaj albo koperek albo \"marjanek\". I napisz jak Ci wyszly. A swoją drogą to bardzo dobry pomysł z pieczarkami w srodku. Muszę sprobować. Moja mama daje do środka kazdego kotleta po małej kosteczce żółtego sera, pyszne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mięsko wołowo- wieprzowe, bułka tarta, pieprz, sól, starta na grubym tarle marchewka, jajko, czosnek, cebulka i obtoczyć w bułce tartej. Mozna też do środka włożyć farszu grzybowego ( grzybki z cebulką oczywiście wcześniej przygotowane). Żadnych Knorrów itp. Smacznego:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
Niech zyja kotlety :D Wyszly mi pyszne, koperku zaiste nie dodalam, gdyz postanowilam zuzyc do na sos grzybowy. A do kotletow wsypalam sporo suszonego majeranku i czabru, te dwa ziola sosc dobrze ze soba wspolgraja. A wiecie, co uzywam zamiast bulki tartej? Drobno rozkruszonych platkow kukurydzianych i fajnie jest ;) Bo akurat bulki nie mialam. Ale kotleciki wyszly git, takie tlusciutkie, od dawna marzylam o zjedzeniu czegos takiego tlusciutkiego, smazoniutkiego i niezdrowego :D I zadnych Knnorow ani Veget !! Popieram przedmowczynie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mięsko najlepiej zmielić
samemu bo w tym ze sklepu to nie wiadomo co jest !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
tesz racja !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tenia
Mając do wyboru mięso wieprzowe i wołowe wybieramy najlepiej 70%wieprzowiny , a 30% wołowego najlepiej jak jest to szynka no może być łopatka ,bo zawiera najmniej kości,jeżeli mięso nie jest zbyt tłuste trzeba dodać trochę ,boczku ewentualnie kawałek słoniny,około20-30dkg/jest to proporcja na 1kg mięsa, następnie musimy mieć 1 dużą cebulę ,3 bułki zamoczone w mleku,poprawia to też smak,1 jajko,5 niedużych pieczarek,sól pieprz do smaku no i jak ktoś lubi majeranek to można dodać ,ale nie przesadzając,wszystko razem mielimy i formujemy kotleciki ,lub pulpeciki,co do kotletów to w sprzedaży jest gotowa panierka do potraw mięsmych i rybnych ,po jej zastosowaniu napewno poprawi wam smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bagarmosen
dla mnie nie ma znaczenia jakie mięso , ale zawsze dodaję granulowaną soję(ugotowana w kostce rosołowej i odrobiną sosu sojowego) ,przesmażoną cebulkę ,gałkę muszkatołową oraz zioła ,bazylia ,majeranek , ziola prowasnalskie , imbir zaostrza smak,pieprz no i oczywiście sól.kotlety mają to do siebie że się kurczą , ale po dodaniu soji nie.Sa miękkie , soczyste(najbardziej nie cierpię suchych i twardych)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja czasami dla urozmaicenia smaku mielonych dodaję pokrojone w kosteczkę pieczarki i paprykę czerwoną oraz cebulkę i oczywiście przyprawy.Jak dla mnie i mojej rodzinki rewlacja .Nawet mój synek który nie przepada za mięsem potrafi ich troszkę zjeść ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja czasami dla urozmaicenia smaku mielonych dodaję pokrojone w kosteczkę pieczarki i paprykę czerwoną oraz cebulkę i oczywiście przyprawy.Jak dla mnie i mojej rodzinki rewlacja .Nawet mój synek który nie przepada za mięsem potrafi ich troszkę zjeść ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja czasami dla urozmaicenia smaku mielonych dodaję pokrojone w kosteczkę pieczarki i paprykę czerwoną oraz cebulkę i oczywiście przyprawy.Jak dla mnie i mojej rodzinki rewlacja .Nawet mój synek który nie przepada za mięsem potrafi ich troszkę zjeść ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja wam zdradze przepis na gołąbki z Bystrej....takiea la mielone kapuste posiekac drobno dodac mieso jajkabulke tarta,sol pieprz wymieszac (dużo kapusty) obtoczyc w mace obsmażyc na zloty kolor, dac do garkawlac bulionik i dusic chwilke,na patelni zrobic sosik z pomidorow (puszka pomidorów) i troche tego bulioniku na koniec smietana posolona wtedy sie nam nie zważy i podawac miesko polane sosikiem pychota polecam!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maryjane
hey! radze nie uzywac fixknorr - posiada wzmacniacz smaku a to cholerna chemia i tylko uzaleznia! Proponuje dodac zwykly "kogucik" albo jeszcze lepiej: sol, pieprz, i suszone ziola: majeranek , bazylie, etc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maryjane
hey! radze nie uzywac fixknorr - posiada wzmacniacz smaku a to cholerna chemia i tylko uzaleznia! Proponuje dodac zwykly "kogucik" albo jeszcze lepiej: sol, pieprz, i suszone ziola: majeranek , bazylie, etc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magdda
ja takie kotleciki robie z miesa indyczego, sa miekksze niz z miesa wolowego...dzisiaj je zrobilam i pycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja ostatnio też robiłam z mięsa indyczego, z tym że łączyłam to jeszcze z tartym żółtym serem i rozbitym jajkiem, plus przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nelson24
A ja polecam mięso mielone z pieczarkami .Z pieczarek usunąć nóżki posiekać je i zmieszać z mięsem (przyprawionym jak na normalne kotlety ). nadziewać pieczarki farszem , w miejsce nózki i obtoczyć w bułce tartej ,smarzyć na małym ogniu rzeby pieczarka nie była surowa . pyszota

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nelson24
A ja polecam mięso mielone z pieczarkami .Z pieczarek usunąć nóżki posiekać je i zmieszać z mięsem (przyprawionym jak na normalne kotlety ). nadziewać pieczarki farszem , w miejsce nózki i obtoczyć w bułce tartej ,smarzyć na małym ogniu żeby pieczarka nie była surowa . pyszota

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sawerka
aby pieczarka nie była surowa dobrze jest je wrzucić do wrzątku na 10 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×