Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szybka pomoc

masz pytanie odnosnie antykoncepcji? wstąp -

Polecane posty

Gość kaetis
dziewczyny help!mialam zmienic tabletki z Cilest na Yasminelle. Lekarz zalecił abym nie robila 7 dniowej przerwy tylko po zakonczeniu opakowania cilest zaczela od razu brac Yasminelle. także wczoraj zazylam pierwsza tabletke Yasminelle. Jednak dzis policzylam opakowania Cilest i wyszło ze popełniłam błąd. mianowicie: bralam cilest(21tabletek),pozniej nie zrobilam przerwy - znow cilest 21 tabletek,i znow bez przerwy - i 7 tabletek Cilest, a 8mą tabletką byla Yasminelle. takze zamiast po 21 tabletkach-(zakonczonym opakowaniu) wzielam pierwszy Yasminelle po 28 tabletkach (wczesniej tez nie robiac przerwy jesli to ma znaczenie). uogólniając:brałam tabletki nastepujaco: .... Cilest:21tabletek(brak przerwy)21tabletek(brak przerwy)7tabletek....i 8ma tabletka to Yasminelle, nie wiem czy jestem teraz zabezpieczona, ewentualnie kiedy bede zabezpieczona? czy mam dokonczyc te nowe Yasminelle do konca, zrobic przerwe i wtedy bedzie jzu zabezpieczenie> bardzo proszę o poradę gdyz nie wiem co mam zrobic i co myslec.

Gość ludzieeee
A co takie dziecko moze wiedzieć!!!!!! dajcie spokoj lepiej zapytajcie gina!! Przeciez ta lala dopiero skonczyła LO jak skonczyła a jak nie to sie jeszcze uczy i co taki gowniarz moze wiedzieć?/ Chyba tylko tyle ile zje..............

Gość kaetis
'ludzieeee' a do kogo bylo twaja odpowiedz? bo w sumie nikomu tutaj nie pomogla?

Tika: po odstawieniu pigułek okres dostałaś zgodnie z \"planem\". Następny okres może jednak jeszcze nie być regularny - w tym czasie Twój organizm się \"przestawnia\" ze sztucznych hormonów, na naturalne - a u każdej kobiety przebiega to indywidualnie - stąd ciężko z całą pewnością określić, kiedy on nastąpi. Wiele zależy od tego, jakie wcześniej (przed rozpoczęciem brania pigułek) miałaś okresy - jest duże prawdopodobieństwo, że teraz też będziesz mieć je takie jak wcześniej. A po co chcesz obliczyć, kiedy będziesz miała kolejny okres? Ja na Twoim miejscu bym je sobie dokładnie notował - to Ci się może później przydać.

Akilles: 11 dni przed okresem kobieta ma dni płodne (zazwyczaj). Jeśli byłeś wtedy podniecony i z Twojego penisa mogła się wydostawać wydzielina (zawierająca plemniki), to jest pewne (jednak małe) prawdopodobieństwo, że dziewczyna mogła zajść w ciążę. Prędzej przypomnij sobie, czy kiedy indziej nie \"zmajstrowałeś\" z dziewczyną czegoś bardziej ryzykownego? Póki co pozostaje Was tylko czekać - jeśli zżera Was niepewność, w aptece można kupić testy ciążowe...

kaetis: nie jestem ani dziewczyną, ani ginekologiem, ale według mojej wiedzy powinnaś raczej brać dalej te nowe pigułki (Yasminelle), a potem zrobić 7-dniową przerwę. Pytanie, które mnie nurtuje, to dlaczego wcześniej - biorąc Cilest - nie robiłaś przerw??? Co do zabezpieczenia przed ciążą, to nie będę się wypowiadać, bo fachowcem nie jestem - mogłabyś jednak uważać i się dodatkowo zabezpieczać teraz aż do rozpoczęcia następnego opakowania Yasminelle - tak na wszelki wypadek. Jeszcze w grę według mnie wchodzi możliwość wzięcia tylko 14 pigułek Yasminelle (bo wcześniej wzięłaś już 7 Cilestu) - ale z powodu braku przerw wcześniej nie uważam tego za najlepszy pomysł - już lepiej \"dociągnąć\" całość Yasminelle. Ale opinia fachowca (ginekologa) byłaby o wiele bardziej pomocna.

Justi: masz 15 lat? Przypomnę tylko, że współżycie z osobą poniżej 16 roku życia jest karalne... :( Orgazmu (obojętnie czy łechtaczkowego, czy pochwowego) kobieta musi się nauczyć, bo nie jest to cecha wrodzona (u facetów tak). Nic dziwnego, że go jeszcze nie osiągasz, ponieważ większość energii oboje chyba poświęcacie temu, byś go osiągnęła - stres, presja, myślenie o orgazmie zdecydowanie nie sprzyja jego osiągnięciu! Dodatkowym utrudnieniem może być sytuacja, w jakiej uprawiacie seks - stres, że ktoś jest tuż obok (za ścianą) - jak robicie to w domu, że ktoś może nagle wejść do pokoju (i Was \"nakryć\"), zdenerwowanie ryzykiem zajścia w ciążę (mam nadzieję, że się zabezpieczacie? Prezerwatywa wydaje się być w Waszym przypadku \"wymagana\"). Poza tym do tych utrudnień (w osiągnięciu orgazmu) można też zaliczyć ewentualną niewygodę. Poza tym wydaje mi się, że technika pieszczot też ma tu dużo do życzenia. Obawiam się - z tego co napisałaś - że Twój chłopak głównie koncentruje się na drażnieniu łechtaczki, co jest błedne! Powiedz mi, czy jedzenie obiadu zaczynasz od deseru? Chyba raczej nie, prawda? Tak też powinno być i w seksie - najpierw chłopak powinien \"rozgrzać\" dziewczynę różnego rodzaju pocałunkami, przytulaniem, głaskaniem, pieszczotami, itp. On może nie wie, a Ty nie zdajesz sobie może sprawy, jak wiele jest miejsc na Twoim ciele wrażliwych na pieszczoty (tzw. sfery erogenne). Pominę tu opis, bo to temat - rzeka, ale ważne jest, by stopniować doznania. Przykładowo: zanim zacznie się drażnić sutki, należy zająć się dekoltem, ramionami, szyją, itd. Potem też nie należy od razu przechodzić do \"rzeczy\" (czyli do sutków), tylko najpierw pieścić piersi dookoła, od czasu do czasu tylko \"muskając\" sutki, a dopiero potem, jak się one \"rozbudzą\", zająć się nimi. Tak samo należy postępować w łechtaczką - wcześniej należy zająć się jej okolicami - brzuchem, podbrzuszem, wewnętrzna stroną ud, wargami sromowymi, a dopiero potem pieścić łechtaczkę.

Gość barbaraaa
witaj! Mam pytanie-czy tabletki jasmin dzialaja przy braniu antybiotyku duracef(grupa cefalosporyn). Czy jak skoncze brac antybiotyk to moge normalnie sie kochac i nie wpadne?

Nie jestem fachowcem, więc nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć na tak szczegółowe pytanie. Wiem tylko tyle, że antybiotyki obniżają skuteczność pigułek - ale które i jak bardzo, musisz zapytać lekarza. Tutaj masz też trochę o tym: http://www.kobietaintymna.atupartner.pl/antykoncepcja/kiedy%20pigulka.html (usuń ewentualne zbędne spacje)

Gość brunetka25
czy jak sperma dojdzie do pochwy kobiety mozna zajsc w ciaze. jak facet sie nie zabezpiecza a ja biore tabletki Antykoncepcyjne. prosze o szybkom odpowiedz.

A powiedz mi, brunetko, po co bierzesz pigułki antykoncepcyjne? Czy nie dlatego, że właśnie zabezpieczają przed zajściem w ciążę? :P Z tym, że pigułki należy brać regularnie, bo tylko wtedy dają one zabezpieczenie. Od siebie dodam, że moja ostatnia dziewczyna brała pigułki i ja prawie zawsze \"kończyłem\" w niej. W ciągu mniej więcej 1,5 roku było może ze 150 stosunków z wytryskiem w środku. I w ciążę nie zaszła (pigułki były jedynym zabezpieczeniem). :)

Gość jogus
a orientujesz sie, czy taki lek jak furaginum (antybakteryjny, brany podczas zapalenia pecherzu moczowego) ma wpływ na działąnie tabletek? w sumie nie jest to antybiotyk.

Gość pytaniejedno
Witam! Czy na teście ciążowym wyjdzie wynik (nieważne czy pozytywny czy negatywny) jeśli użyjemy wody, a nie moczu? Proszę się nie śmiać, pytanie typowe teoretyczne.

jogus: nie jestem lekarzem (tylko informatykiem :) ) i nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie. Z tego, co wyczytałem (patrz też wcześniejszy mój link), to raczej leki tego typu nie mają wpływu na pigułki. Dodatkowo możesz zrobić tak, żeby oddzielić czas pomiędzy braniem obu pigułek (2-3 godziny). justi-15: nie, ja się nie bałem, że pigułki mogą zawieźć, ponieważ dużo o nich (dobrego) wiedziałem. Moja dziewczyna też była do nich pozytywnie nastawiona. Skuteczność pigułek wynosi niemal 100% przy stosowaniu się do zaleceń (a oboje tego pilnowaliśmy) - w końcu nam obojgu zależało, by do ciąży nie doszło. Poza tym niebagatelną zaletą pigułek jest ta wygoda podczas seksu (kiedy tylko chcemy i gdzie tylko chcemy) oraz brak stresu - nie ma nic gorszego, niż obawa przed zajściem w ciażę podczas seksu - to odbiera cały smaczek kochania się. Dzięki temu komfortowi psychicznemu nasz seks był bardzo udany. :) A co do przytycia - moja dziewczyna była dość szczupła (158 cm i 50 kg), a po 1,5 roku brania pigułek (i uprawiania seksu) schudła nawet 2-3 kg. Za to ja nieco przytyłem (też szczupły byłem). :) A że schudła to pewnie dlatego, że mniej jadła a więcej spalała (a seks nie trwał 15 minut :P). Poza tym gumki w porównaniu do pigułek są wielokrotnie bardziej zawodne i o wiele mniej wygodne. Ale każdy robi tak, jak uważa za słuszne. :) pytaniejedno: nie mam bladego pojęcia, nie miałem nawet nigdy w życiu w ręce żadnego testu ciążowego, ani nawet nie musiałem zapoznawać się \"teoretycznie\" z jego działaniem. :P Obawiam się, że żadna \"normalna\" dziewczyna nie robi takich \"eksperymentów\" - by zaspokoić swoją ciekawość pozostaje Ci samemu to sprawdzić. W praktyce... :P

\"zawieść\" oczywiście powinno być - przepraszam za błąd. Poza tym a propo\'s przytycia - ja i moja dziewczyna bardzo lubiliśmy słodycze i ich sobie nie odmawialiśmy. A mimo tego i brania pigułek Ona nie przytyła. Faktem jest, że była bardzo aktywna fizycznie. :)

Gość agunia-aga
Biore obecnie tabletki antykoncepcyjne Cilest ostatnio spóz niłam się z wzięciem tabletki około 15 minut.Tej nocy uprawiałam sex,czy jest możliwe,ze moge byc w ciąży?

Gość agunia-aga
Biore obecnie tabletki antykoncepcyjne Cilest ostatnio spóz niłam się z wzięciem tabletki około 15 minut.Tej nocy uprawiałam sex,czy jest możliwe,ze moge byc w ciąży?

Przecież 15 minut to żadne spóźnienie! Pigułki antykoncepcyjne mają dużo większą tolerancję czasową - dwuskładnikowe (jak Cilest) spokojnie do kilku godzin, jednoskładnikowe (Cerezette) już tylko ok. godziny. I bardzo dobrze, że tamtej nocy uprawiałaś seks - jesteś w pełni bezpieczna - po to przecież bierzesz te pigułki, prawda? I też po to, by mieć pewne zabezpieczenie i brak stresu podczas seksu. :)

ostatnio byłam u ginekologa i dowiedziałam się ze mam nazerke i grzybice pochwy. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak do tego moglo dojsc?? Bo lekarka powiedziala ze to nie zła higiena ale w akim razie nie wiem co...dzieki za odpowiedz

Przede wszystkim dobrze byłoby, gdybyś wiedziała, co to jest ta nadżerka. Możesz o niej poszukać w necie i trochę poczytać (http://pl.wikipedia.org/wiki/Nad%C5%BCerka i http://pro-femina.com/nadzerka.htm). Pod drugim linkiem są też opisane możliwe przyczyny jej powstania. U Ciebie pewnie została wykryta nadżerka szyjki macicy (najczęściej występuje). Zauważyłem (z przykrością), że wiele kobiet bardzo często ignoruje pewne \"kobiece\" dolegliwości i nic z tym nie robi (bo boi się pójść do ginekologa?). Faktem jest, że np. często u kobiet występują upławy i grzybica pochwy, które poza pewną uciążliwością nie przeszkadzają w życiu. Ale nie leczone mogą spowodować poważniejsze dolegliwości, w tym i raka macicy (lub szyjki macicy), być może też mają związek z nadżerką (ale nie jestem lekarzem, więc nie traktuj moich opinii jako fachowych). Nadżerkę należy wyleczyć, bo nie leczona może w prostej linii doprowadzić do raka! Jest kilka metod leczenia nadżerki (tańsze - mniej przyjemne - jak wypalanie i droższe - jak wymrażanie). Generalnie te nazwy zabiegów brzmią tylko strasznie, sam zabieg nie jest taki straszny. Nie jest też miły, ale bez przesady - to \"pikuś\" w porównaniu do osoby mającej raka (macicy). A co do grzybicy pochwy, to tu też nie ma jasności, co ją powoduje. Czasami nawet zbyt dokładna higiena (zbyt częste i za głebokie podmywanie się) może poprzez wypłukanie pożytecznych bakterii spowodować \"zachwianie\" równowagi biologicznej w pochwie i wystąpienie grzybicy. A czasami pobyt na basenie, gdzie trudno o higienę, może spowodować pojawienie się grzybicy. Generalnie do czasu wyleczenia (i grzybicy i nadżerki) należy zaprzestać seksu (stosunków).

ja dostałam od lekarza globulki dopoczwowe i masc, ale, z tego co przeczytalam, nie zaleca sie tego. Wobec tego dlaczego lekarz mi je przeisal?? A upławy miałam juz wczesniej i nie było ani grzybicy, ani nadzerki wiec terz nie spieszyło mi sie tak do lekarza a teraz sie martwie bo nie wiem czy brac dalej te globulki czy przerwac i isc znowu do lekarza

Witam!! Mam male pytanie przez 2 lata bralam regularnie antykoncepje poziej zrobilam przeprwe na 3 miesiace i obecnie znow zaczynam ale teraz zaczyna sie moje pytanie i mala obawa:moja palnowa miesiaczka opoznila sie az o 2 tygodie w pierwszysm dniu jak tylko dostalam miesiaczki zazylam 1 tabletke lecz okazalo sie ze to bylo plamienie pozniej przez nstepne 5 dni mialam sladowa miesiaczke czyli praktycznie jej nie bylo.Czy ze mna jest wszystko dobrze albo czyzby to byla ciaza?? prosze o szybka odp

Witam!! Mam male pytanie przez 2 lata bralam regularnie antykoncepje poziej zrobilam przeprwe na 3 miesiace i obecnie znow zaczynam ale teraz zaczyna sie moje pytanie i mala obawa:moja palnowa miesiaczka opoznila sie az o 2 tygodie w pierwszysm dniu jak tylko dostalam miesiaczki zazylam 1 tabletke lecz okazalo sie ze to bylo plamienie pozniej przez nstepne 5 dni mialam sladowa miesiaczke czyli praktycznie jej nie bylo.Czy ze mna jest wszystko dobrze albo czyzby to byla ciaza?? prosze o szybka odp

Biorę luteinę i ovestin bo mam problemy z miesiączką po odstawieniu tabletek. biorę je w następujący sposób: ovestin 21 dni od 12 dnia luteina 2 razy dziennie potem 7 dni przerwy jak przy tabletkach anty. po 2ch takich miesiącach mogę wrócić do tabletek anty, będę brała yasmin. pewnie nie zgra mi się okres z tą przerwą. Btw czy będę zabezpieczona od samego początku jak już będę brała yasmin? czy jeśli w przerwie będe miała pierwszy dzień miesiączki to mogę wziąć yasmin wcześniej? to chyba nie problem bo to jak przesuwanie cyklu... i czy wtedy bede zabezpieczona od pierwszej tabletki? mój narzeczony przyjeżdża tak mniej więcej w połowie opakowania yasmin i nie wiem czy sie stresować czy nie. sytuacja jest trochę skomplikowana a nie wybieram sie na razie do ginekologa. proszę o odp.

limonka86 - rozumiem, że po wzięciu pierwszej pigułki brałaś je dalej codziennie? To śladowe plamienie może być właśnie wynikiem rozpoczęcia brania pigułek i nie ma się tym co przejmować. Nawet jak to początkowe plamienie nie było \"prawdziwą\" miesiączką, to i tak nic się nie stało - pigułki można zacząć brać w dowolnym dniu cyku, ale wtedy nie ma się pełnego zabezpieczenia antykoncepcyjnego w tym właśnie cyklu. Twoje obawy co do ciąży może rozwiać chyba tylko lekarz - jeśli jest możliwość, że podczas tej 3-miesięcznej przerwy mogłaś zajść w ciążę (seks bez zabezpieczenia), to warto pogadać o tym z ginekologiem. Można pomyśleć o teście ciążowym, ale ja nie mam pojęcia, jak on się zachowa (w sensie wiarygodności wyniku), kiedy bierzesz pigułki antykoncepcyjne. Ahaś - pigułki są na tyle bezpieczne, że nie stanowią zagrożenia dla ewentualnej ciąży, ale jeśli masz co do niej poważne podejrzenia, warto zrobić badania (testy). Od siebie dodam, że na podstawie samego tylko opisu sytuacji nie sądzę, byś była w ciąży - to jest raczej bardzo mało prawdopodobne. Ale Ty wiesz więcej na temat swojego zachowania i współżycia... :) Pozdrawiam Paweł

Poziomkowa1987 - nie wiem, jaki wpływ na skuteczność antykoncepcji ma fakt leczenia się hormonalnego (w celu wywołania miesiączki). Nie wiem też, dlaczego leczysz się w celu wywołania miesiączki, jak zaraz potem chcesz zacząć brać pigułki antykoncepcyjne - skonsultowałaś to z ginekologiem? Ja nie jestem lekarzem, więc nie jestem w stanie tego ocenić. Normalnie rozpoczynając branie pigułek pierwszego dnia miesiączki jesteś od razu w pełni zabezpieczona, ale fakt wcześniejszego leczenia się w celu wywołania (sztucznego zresztą) miesiączki może mieć jakiś wpływ na skuteczność antykoncepcji. Jeśli zależy Ci na dużej pewności co do antykoncepcji, to podczas seksu z narzeczonym stosujcie prezerwatywy - przecież to nie problem?

oczywiście że wszystko jest skonsultowane z ginekologiem. tylko chodzi o zabezpieczenie po prostu po roku przerwy chcę wrócić do tabletek a nie lubimy gum, ale nie chcę też dziecka z uwagi na nasze \"widzimisię\" zastanawiam sie co mam o tym myąlec... mam jeszcze czas wiec może się złoży tak ze zapytam ginekologa. a co do tabletek anty do dobrze na nie reaguje i odstawienie miało związek z kosztami przez rok to 300-400zł. nie wiem co o tym myśleć:/

Gość nie wiem co mam robic
Witam mam straszny problem...wyczytalam gdzies ze podczas okresu mozna sie kochac bez zabespieczenia..wiec to zrobilismy z moim partnerem ale teraz mam dziwne obawy.. powiedzcie czy podczas okresu mozna sie kochac bez zabespieczenia? okres dostalam w sobote wieczorem a kochalam sie wczoraj wieczorem?okres mam co 28-32 dni.HELP ME