Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aga28

nadżerka

Polecane posty

mam nadzieje ze jest mała! boje sie bardzo bo do lekarza ide za tydzien odebrac cytologie i nie wiem co bedzie chciala mi zrobic ta ginekolog, i jaka metode zaproponowac, na pewno nie zgodze sie na \" wypalanke\", co sadzicie o metodzie chemicznej, albo o samym leczeniu globulkami, Ps nie rodziłam jeszcze mam 19 lat

Gość aga28
Gabi2-> podobno czasem globulki pomagają... mnie niestety nie pomogły:( z tego co wiem, to one raczej leczą stan zapalny towarzyszący nadżerce, a nie samą nadżerkę... zresztą, najlepiej będzie jak poczytasz co napisano na ten temat na Poradnii Ginekologicznej na stronie startowej Kafeterii... pozdrawiam!

Gość mika28
Cześć! Wiecie może gdzie na terenie woj.podkarpackiego można leczyć nadżerkę za pomocą lasera??? Z góry dziękuję za pomoc!

Gość sylwuś
witam wszystkich!!! Dwa dni temu byłam pierwszy raz u ginekologa, mam 17 lat. Moja pierwsza wizyta była okropna. Pani doktor była bardzo nieprzyjemna.To naprawdę było okropne!!Jako, ze jestem niepełnoletnia musiałam wejsc do gabinetu z mamą, co mnie bardzo zmartwiło bo ok.2 miesiące temu rozpoczełam współzycie, bałam się, ze wszystko sie wyda i bedzie lipa!! I tak tez sie stało. Mama poruszyła temat z lekarką, ze podejrzewa u mnie nadzerke bo od pewnego czasu zauwazyła u mnie wieksze ilosci sluzu na bieliznie. Nie wiedziała jednak(pani doktor ja uswiadomiła),że nadzerka występuje u dziewczyn które miały bliski kontakt z męzczyznami. Pani doktor postanowiła mnie zbadac, na fotelu pytała sie czy były stosunki na co zaprzeczyłam(musiałam skłamac). Mimo to badała mnie ginekologicznie( a podobno jak jest dziewica to bada przez odbyt)No i okazało sie,ze mam nadzerke!!!! Przypisała mi jakies globulki dopochwowe. Mama po przyjsciu do domu była bardzo zła, krzyczała na mnie, ze jak mogłam to zrobic!!! Nie odzywa sie do mnie a ja juz 3 dzien z rzędu płacze w poduszke bo wszystko sie wydało.PROSZE POMÓZCIE MI!!! CZY WSPÓŁZYJĄC Z CHŁOPAKIEM Z KTÓRYM JESTEM 1,5 ROKU ZROBIŁAM COS ŻLE??? JAKIE SA DOKŁADNE PRZYCZYNY NADZERKI, CZY TYLKO I WYŁACZNIE WSPÓŁZYCIE??? AHA I CZY PODCZAS LECZENIA TYMI GLOBULKAMI NIE MOGE UPRAWIAC SEKSU Z MOIM CHŁOPAKIEM???

Gość deli22
ja tez mam nadzerke,lekarka przepisała mi ALBOTHYL.Tak w czasie ich stosowania nie wolno wsólzyc.nie wiem czy pomogły bo jeszcze sie nie badałam.

Gość deli22
ja tez mam nadzerke,lekarka przepisała mi ALBOTHYL.Tak w czasie ich stosowania nie wolno wsólzyc.nie wiem czy pomogły bo jeszcze sie nie badałam.

Gość goofno
prawda!! ja slyszalam ze nadzerki nie dostaje sie od wspolzycia!! to sa stare przesady!! mojej kumpeli babcia jej dowiedziala, ze jej wnuczka ma nadzerke to sie jej wyparla bo niby to jest od 'puszczania sie'... babcine glupoty!!! TO SIE ROBI SAMO Z SIEBIE!!!!

Pierwszą nadżerkę miałam w z jakieś 2 lata przed ciąza i od mojego lekarza usłyszałam dokładnie to samo. Byłam równie zdziwiona co Ty teraz ale zaufałam mojemu lekarzowi:) Kiedy urodziłam córeczkę przy badaniu kontrolnym po 6 tyg okazało sie że nadżerki nie mam. Musze to napisac że spotkałam sie z wieloma opiniami które brzmiały ze ciąża leczy nadżerkę było to dla mnie coś naprawde niedorzecznego ale w moim przypadku akurat tak bylo. Po nadżerce ani sladu a radosc ogromna:) Niestety po jakis 5 latach pojawiła sie znowu tylko że była większa cytologia III z komórkami dysplastycznymi ( podejrzenie nowotworu lub duże skłonności do jego wyhodowania) Byłam załamana pobierali mi wycinki i różne takie o których nie chce nawet pisac bo to troszke przykre:( ale zmierzam do tego ze po namowach mojego nowego lekarza zdecydowałam sie na jej usunięcie bolało mnie strasznie ale nie to było najgorsze. Po tygodniu od zabiegu wyladowałam z krwotokiem w szpitalu lekarze nie mogli jednoznacznie ustalić skad ten krwotok okazało sie ze po zbyt intensywnym leczeniu owej nadżerki porostu zaczęłam pękać w srodku (kazdy taki zabieg kończy sie wyłeżeczkowaniem co w jezyku potocznym oznacza skrobanke a ja miałam ich w ciagu 4 tyg dwie ) i skończyło sie na założeniu szwów na szyjke. oraz kolejna skrobanką co było dla mnie poprostu dobijajace :( Nie wiem co Ci doradzić Wiem jedno nigdy nie zgodziłabym sie na ten zabieg . Powoli wracałam do zdrowia a o tym \" nowym lekarzu\" nawet nie chce słyszec. Przez pół roku od owego zdarzenia próbowałam zajsc w ciaze ale nie udawało sie :( tłumaczyłam sobie że widocznie moje przejścia z nadżerką pozostawiły jednak ślad w moim zdrowiu Kiedy już straciłam nadzieje okazało sie że jedenak bede jeszcze raz mamusią . Teraz mam cudownego rocznego synka i opiekę naprawde dobrego lekarza Mam nadzieję ze zastanowisz sie jeszcze nad tym. Nnie masz jeszcze dzieci - jak widzisz mnie trudno było zajsć w ciaze wiec moze zaufaj swojemu lekarzowi a dla swojego własnego poczucia bezpieczeństwa porostu częsciej rób sobie badania. Podrawiam i życze zdrowia

Moja mama urodziła mojego młodzego brata po usunięciu nadżerki, ale to było 20 lat temu. A wogóle o tym że ma to świństwo dowiedziała się gdy była w pierwszych tygodniach ciąży ze mną. Jestem zdrowa, mój brat też. Pozdrawiam.

Mam pytanie super ważne! mam małą nadzerke i pani ginekolog przepisała mi tabletki dopochwowe ktore mam brac 2 miesiace i mam pytanie, czy w czasie tego czasu moge wspołzyc...?!!

Gość mig
Ja gdy miałam małą nadżerkę też musiałam brać jakieś tam globulki które mi wcale nie pomogły. Wiem jedno jak bierze się pigułki NIE WOLNO WSPÓŁŻYĆ!!! Teraz po 2 latach znów poszłam do ginekologa bo poprzednia była okropna. Żałuję strasznie, że tak długo zwlekałam bo teraz mam już dosyć duża tą nadżerkę. Mój lekarz powiedział,że lepiej by było ją usunąć skoro nie zamierzam przez kolejne kilka lat zajść w ciążę. Nie ma co zwlekać. On sugerował wypalankę. A Wy tu piszecie że wypalanka nie jest dobra. Jakie są inne metody??? i czy są lepsze??? Wiem że globulki i tabletki mogą chwilowo zmniejszyć nadżerkę, ale nie wyleczą jej tak naprawdę. Napiszcie jeśli stosowałyście inne metody niż wypalankę. Wiem jedno nie będę zwlekać z jej usunięciem, bo może być gorzej. Dla pewności pójdę do innego lekarza.

Gość ona 84
http://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=78 zajrzyjcie tu kobitki,ja też konsultuje się z kilkoma leakarzami jak mi coś istotniejszego dolega.uważam,ze lepiej wiedzieć więcej i lepiej przecież tu chodzi o nasze zdrowie tak więc sprawdzam z kilku źródeł.też stoję przed podobną decyzją.z tym,ze ja mam cytologię 1,czyli wszystko słicznie i ładnie,ale pojawiło mi się plamienie i nie widomo czy to od antykoncepcji czy od nadżerki dlatego czeka mnie dodotkowe badanie ultrasonograf-jajniki-lekarz chce sprawdzić problem dokładnie poza tym takie badania w unii europejskiej wykonuje każda kobieta dla własnego zdrowia i spokoju.bierze pod uwagę też to że mam małą macicę i ż mam przeciwskazania póki co co do zajścia w ciąże ze zwględów ortopedycznych.tak wiec konsultuję ten rpblem z wieloma specjalistami,którzy pozostają w porozumienu,aby ocenić,która metoda leczenia nadżerki będzie u mnie najbardziej sensowna i czy nadal można brać pod uwagę to,ze kiedyś będę mogła urodzić dziecko i nie martwić się co będzie jak zajdę w ciąże...teamt dla mnie trudny,ale bardzo ważany dlatego nie bagatelizuje problemu i walczę o przyszłe życie i swoje zdrowie.pozdrawiam ciepło.

Gość Miśka*
hej ja miałam nadżerkę od 18 r. i wyhodowałam sobie taka jak 5-złotówka jak to okresliła pani doktor. Przez rok aplikowała mi rózne maści, globulki itp. Potem zastosowała SOLCOGYN o którym tu juz było. to tzw. opatrunek. Samo zastosowanie trwało krótko i podczas normalnej wizyty /niestety po pierwszej fiolce kiepsko się czułam-ból, skurcze macicy itp. Najlepiej pójść z kimś i przyjechać samochodem. Za to od razu podzialał i drugi juz nie bolał, a nadżerka znikła i nie ma żadnych pozostałosci.Moja ciotka tez to miała i jej tez podziałało. Koszt fiolki 2 lata temu-ponad 40 zł, ale warto lepsze, to niż te brudzace globulki.

Gość Miśka*
hej ja miałam nadżerkę od 18 r. i wyhodowałam sobie taka jak 5-złotówka jak to okresliła pani doktor. Przez rok aplikowała mi rózne maści, globulki itp. Potem zastosowała SOLCOGYN o którym tu juz było. to tzw. opatrunek. Samo zastosowanie trwało krótko i podczas normalnej wizyty /niestety po pierwszej fiolce kiepsko się czułam-ból, skurcze macicy itp. Najlepiej pójść z kimś i przyjechać samochodem. Za to od razu podzialał i drugi juz nie bolał, a nadżerka znikła i nie ma żadnych pozostałosci.Moja ciotka tez to miała i jej tez podziałało. Koszt fiolki 2 lata temu-ponad 40 zł, ale warto lepsze, to niż te brudzace globulki.

Gość Miśka*

Gość izyda
PILNE i B.WAŻNE Mam prośbę szukam gabinetu, kliniki( we Wrocławiu) w której można przeprowadzić zabieg fotokoagulacji(laser) mój lekarz z przychodni nawet nie wie co to jest!!!!!!!!, wszędzie wykonują tylko elektrokoagulacje( prąd)

a z encyklopedii;) Cervical erosion may be caused by trauma (through intercourse, tampon insertion, foreign objects in the vagina, or speculum insertion), or infection (herpes, early syphilis, tampons that were not removed, severe vaginal infections), and sometimes chemicals (spermaticidal contraceptive creams or foams, douches). czyli tampony tez maja w tym udzial;)

Gość Amulka
hej dziewczyny, najlepiej jednak usunąć nadżerkę bo to stan zapalny - najlepszą metodą dla kobiety która nie rodziła dzieci jest krioterapia czyli usuwanie przez zamrożenie uszkodzonego nabłonka - pozostawia najmniejszy slad a i szyjka macicy pozostaje elastyczna co ma duże znaczenie przy porodzie - pozdrawiam lekarz

Gość nefrettttteeetttteeeeeeee
JEstem dziewica i chcialabym usunac nadzerke laserem,albo zamrozic,jest mozliwosc uszkodzenia blony dziewiczej?JAk wspolzyjecie/wspolzylyscie z nadzerka,to oczuwalyscie bol?

Gość Anulaaaaa
Cześć!Czytając Wasze wypowiedzi bardzo sie ucieszyłam. Ja mam 22 lata i mam nadżerkę praktycznie na całą szyjkę macicy. To bardzo niewiarygodne, ale prawdziwe... Dzieczyny jestem właśnie w fazie przemyśleń na temat urodzenia dziecka(pierwszgo oczywiście) i sadze, ze to bedzie najlepsze rozwiązanie. Rozmawiałm o tym z moim lekarzem i powiedział mi, ze przy tak wielkiej nadżerce to dobre rozwiązanie,zeby nie powiedzieć, że najlepsze. Dodam jeszcze, ze moja nadżerka urosła do tak kolosalnych rozmiarów przez zaledwie 3 lata.

Aga równiez mam 28 lat i miałam nadżerke grupa II. Zrób z nią jak najszybciej porządek!! Znam wiele kobiet, które po usunieciu normalnie zachodziły w ciąze i rodziły. Owszem nadżerke powinno się próbowac leczyć lekami jednak jesli to nie pomaga albo nadżerka odradza się nalezy ją usunąć. Mój ginekolog twierdzi, że kobiety, kótre nie rodziły nie moga mieć robionej wypalanki, ale kriterapia lub laser sa dla nich bezpieczne. usunełam swoją nadżerkę prawie rok temu i jak narazie wszystko ok :) Usuń jak najszybciej i problem z głowy ;)

Gość kajaa 23
Mam pytanko mam 23 lata i III STOPIEŃ nadżerki odsyłaja mnie od lekarza do lekarza juz nie wiem co mam mysleć jak najlepiej i najskuteczniej to wyleczyć

Gość asia.g
cześć od dluzszego czasu mialam stany zapalne. moja pani doktor od roku leczyla mnie globulkami, po czym stwierdzila , ze nalezy pobrac wycinek do dokladniejszych badan, bo nie jest do konca pewna jak rozlegla jest ta naderka,kora u mnie stwierdzial. otoz wynik sie potwierdzil NADŻERKA! pani doktor nic nie wyjasniajac stwierdzila , ze trzeba to usunac szybko. wczesniej jednak zepwniala mnie,ze moja nadżereczka jest taka mała, ze az szkoda ja ruszac, bo wiecej mi wypala niz ona miejsca zajmuje. po 1 naciagala mnie na koszty wizyt-60 zl, po2 nie informowala o dodatkowych kosztach podczas pobierania wymazów, wycinkow itp, po 3 moja cytologia była II stopnia co oznacza , ze jest maly stan zapalny i nalezy go jedynie podleczyc. ja osobiscie nie pojde na to wypalanie, poniewaz sa metody bardziej odpowiednie dla mlodych dziewczyn np fotokoagulacja. A poza tym wiekszosc lekarzy,ktorzy radza wypalanie to LEKARZE PRYWATNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! rozmawialam z dziewczyna, ktora wyjechala na sudia do Niemiec. przed wyjazdem okazalo sie,ze ma nadżrke. lekarz radzil jej wypalenia,ale nie miala kiedy bo wyjezdzala. w Niemczech poszla do lekarza i jak powiedzial mu, ze lekarz jej chcial to wypalic w Polsce to lekarz Niemiec,az sie za glowe złapal. Powiedzial,ze w takich sytuacjach jak nadżerka w Niemczech nie wypala sie tym bardziej jesli kobieta jest przed 1sza ciążą. jezeli macie pytania odnosnie nadżerki piszcie na maila kropka15@poczta.fm

Gość malutka_istota
hmmm.... ja niekumam dokonca temat NADRZERKA. Ale zaszłam w ciaze, we wrzesniu poszłam do lekarza i powiedział mi ze mam nadrzerke, zapisał mi globółki dopochwowe, niepamietam nazwy, ale były dwa rodzaje w jednym pudełku jedne w drugim drugie robieone na zamówienie, i musiałąm brac dwie na noc, dosc nieprzyjemna sprawa jak sie zaczynaja rozpuscac ale mniejsza o to :P kuracja trwała 14 dni po tym czasie poszłam do lekarza i wszystko było juz git :)

Witam! dzisiaj odwiedziłam ginekologa...okazało się, że mam nadżerkę i to wyglądającą okropnie.Jest duża i brzydka-sama widziałam na kolorowym monitorze:( Za tydzien mam dostac wyniki cytologii, bardzo sie boję i chce mi sie płakać...tymbardziej, ze zawsze dbałam o higienę, a jesli chodzi o wspózycie to tylko w prezerwatywie.Dostałam tabletki Gynalgin, ktore maja lagodzic upławy spowodowane przez nadzerke.Porozmawiałam szczerze z lekarzem, okazała sie naprawde zyczliwym facetem, i bardzo dokładnie wytłumaczył mi co dalej bedziemy robic..Mianowicie..poczekamy na wyniki cytologii, a nastepnie, jesli komorki ktore pobrał beda sie nadawały, wykona mi zabieg laserem.Jego działanie polega na tym, ze milimetr po milimetrze działa on na ranke, powodując jej obsychanie.nastepnie wytworzony ,,strupek\" odpada i wszystko powinno wrocic do normy.Jak on to okreslił, bedziesz miec szyjke macicy jak dziewica...ale srednio mnie to bawi...naprawde posmutniałam..bo boje sie co bedzie dalej...Pozdarawiam wszystkich gorąco!Trzymajcie sie!!

Gość rozne opinie
ja usuwalam, dopiero po zabiegu dowiedzialam sie ze od wszystkich innych lekarzy, ze moge miec problemy z zajsciem w ciaze a jak zajde to moge nie donosic tak wiec nie wiem zobaczymy co bedzie jeszcze nie rodzilam, ale na pewno trzeba cos zrobic z ta nadzerka

Witajcie!!!Piszę ponownie, bo jestem juz po wszystkim.cytologia wyszła w skali na 2.Najczęściej taka wychodzi, jeśli pacjentka ma nadżerkę.Wczoraj lekarz wykonał u mnie zabieg fotokoagulacji(laser).Chcę powiedzieć wszystkim kobietkom, które mają taki sam problem, że ten zabieg jest całkowicie bezbolesny.Oczywiście odczuwa sie pewien dyskomfort, ale napewno jest to ,,niebo\'\' w porównaniu z wypalanką!!!Słyszałam,że wypalanka jest straszna!!Zabieg nie jest tani-razem z wizyta kosztował mnie 300zł.Ale lepiej zlikwidować to paskudztwo wczesniej, niz czekac, az pojawią sie w nim komorki dysplastyczne.Ciesze sie, ze jest to juz za mna, bo naprawde bardzo sie bałam. Ale jest w porządku!!!I jeszce jedna rada!!Jesli tylko w sferach intymnych pojawią sie dziwne zmiany(upławy, krwawienie miedzymiesiaczkowe, itp), i trwaja chociazby trzy dni od razu wybierzmy sie do ginekologa!!Nie czekajmy, bo moze byc za pozno!! Pozdrawiam gorąco wszystkie Panie!!!Dużo zdrówka!!!

Gość madzinka
mam chyba glupie pytanie.. jestem dziewica i mialam niedawno wypalana nadzerke ... moja przyjaciolka stwierdzila ze skoro mialam wypalana to jest to jednoznaczne z przerwaniem blony dziewiczej czy to prawda??

Gość foschi
Witajcie!!! Od 4 miesiacy mialam silne bole menstruacyjne. Tak silne, ze chodzic nie moglam, a momentami slablam. W pierwszym dniu zwijalam sie z bolu i plakalam. Nastepne 3dni byly w normie. Tak mi sie przynajmniej wydawalo... Dzisiaj jednak bylam u ginekologa. I jak sadzicie- jaka diagnoza?? Tak, mam nadzerke :,( ... wczesniej to tylko slyszalam i czytalam o niej. A tu prosze i mnie dopadla. Na razie nic nie mozna stwierdzic - powiedzial ginekolog. Przepisal mi ampulki. Po okresie za jakies 2tygodnie mam zadzwonic do niego aby umowic sie na kolejna wizyte, na ktorej pobierze mi wymaz do cytologii.. A wtedy to juz sie okarze co dalej... Napisze Wam jak juz beda wyniki... :(boje sie bardzo... Trzymajcie prosze kciuki! Pozdrawiam Was cieplo!