Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mak

Dajcie dziewuszki jakieś sensowne przepisy na ciasto !!

Polecane posty

Lubie gotować, piec itd.. Oczywiście wtedy gdy mam na to czas, ale jak już wpadam do quchni i ruszam do ataku to do pasji doprowadzaja mnie jakies przepisy typu : weź 150 gr mąki, 100 gr masła itd... Ja chcę normalny, ludzki przepis z instrukcjami jak to robic !!! Dodam jeszcze, że preferuję \"mokre\" ciasta....:D:D Dziękuje za uwagę..:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czesc! mam super przepis na szybkie i pyszne ciasto! nawet mi, która kompletnie nie umiegotowac wychodzi całkiem całkiem. juz podaję składniki: 1 kg. jabłek cukier puder 3 szklanki mąki 3 jajka 2 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu garść rodzynek garść orzechów włoskich. PRZYGOTOWANIE: jabłka obrać,pokroic w kostke(ale naie za drobną). jajka utrzec z cukrem do białosci,ucierając powoli dodawac olej.gotową masę połączyc z mąką, kakao i sodą.wymieszać.dodać rodzynki i orzechy.starannie utrzec, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę.na koniec dodac jabłka.ciasto wyłozyc do wysmarowanej tłuszczem formy. piec ok.45 minut w temp. 180 C ostudzić.przed podaniem posypac cukrem pudrem. hmmmmm pycha,chyb azaraz sama zrobie powodzenia!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Będzie to sobota , najwyżej jak nie wyjdzie gołębie warszawskie dostana iegunki...:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łatwe jednogarnkowe
kostka masła - rozpuscić w garnku pół szkl wody - dolać do masła 1,5 szkl cukru- -dodać, wymieszać 2 szkl mąki dodać wymieszać 2łyż proszku do pieczenia dodać wymieszać 1 łyz cynamonu dodać wymieszać 4 jajka dodać wymieszać wylac na blaszkę plackową, na wierzch położyć jabłuszka, śliwki co tam chcemy piec 1 godz w 160-180 stopniach posypać pudrem i ciam ciam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 5krynia
Jak chcesz schudnąć,to tylko piecz i delektuj się zapachem (ja tak robię) reszta rodzinki jest zawsze zadowolona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asssek
Proste ciasto drożdzowe, które zawsze się udaje. W garnku rozpuścić 10dag masła, dodać 10dag cukru i szklankę mleka wymieszać lekko ogrzać. Następnie odmierzyć ok. pół kilo mąki i wsypać do dużej miski.Do mąki wlać wcześniej przygotowany ciepły bardzo nawet gorący płyn i mięszać delikatnie łyżką aż powstanie klucha. Rozplaszczyć ją w misce żeby lepiej stygła. w małej miseczce kruszyć pół paczki drożdży i wymięszać z trzema żółtkami i dodać trzy łyżki oleju i trzeć łyżką aż powsanie jednolita masa. Kiedy klucha jest już nie gorąca tylko ciepła tak że rękami można ją ruszać dodać masę drożdżową i wyrobić ciasto. odstawić w cieple do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie rozwałkować na blachę zetrzec na nie jabłka lub inne owoce lub posmarować drzemem. Jabłka posypać cukrem lub zrobić pianę z białek i posmarować nimi owoce. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 100 stopni i poczekać aż wyrośnie następnie zwiększyć tęperaturę do 170stopni. smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sernik Rosa 3 szklanki maki,1/3 szklanki cukru, 3 zoltka, margaryna , dwie i pol lyzeczki proszku do pieczenia, z tych skladnikow zagniezc ciasto. Masa serowa 80 dag bialego sera(poltlustego) najlepszy twarogowy ,chyba ze zmieli sie taki zwykly. 3/4 szklanki cukru, sok z 1 cytryny,cukier waniliowy, 1/2 szklanki oleju, 1 budyn smietankowy ,2 szklanki mleka,3 jajka.Wszystkie skladniki wymieszac na jednolita mase mikserem. Prostokatna balche wysmarowac margaryna, posypac bulka tarta, ciasto rozlozyc na cala powierzchnie,na to wylac mase serowa. Zapiekac 45 minut w 200 stopniach C. Ubic piane z 3 bialek(zostaja z ciasta) z 1/2 szklanki cukru,wylac na podpieczone ciasto, i piec jeszcze z 15 minut, az wierzch bedzie mial zlotawy odcien. Mniamniusne ciasto, na tej bezie po jakims czasie wychodza takie male zlote kropleki, stad wziela sie nazwa sernika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość elaj
Pyszna szrlotka ( u mnie w domu może być na okrągło) 1kg winnych jabłek należy obrać i pokroić w ósemki a potem podsmażyć na wolnym ogniu. Ciasto: 5 jajek - białka zostawić na ubicie 1 margaryna 1 mały proszek do pieczenia 3 łyżki cukru 3 szklanki mąki 1 łyżka oleju z żółtek, mąki , proszku , margaryny i cukru zagnieść ciasto. Część rozwałkować i położyć na blachę . Zapiec około 10 -15 minut. Na ciasto wyłożyć podsmażone jabłka , posypane cukrem pudrem,i zapiec przez około 25 minut. Drugą część ciasta zamrozić. Na zapieczone ciasto z jabłkami wyłożyć ubitą zeszklanką cukru pianę z białek i kisielu cytrynowego. Kisiel należy dodać pod sam koniec ubijania piany. Wszystko przykryć startym zamrożonym ciastem. Upiec aż ciasto będzie złote.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×