Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ulotna chwila

szukam przepis na krówkę-nie chodzi o ciacho, tylko o masę

Polecane posty

no waśnie.... to mój smak z dzieciństwa, pamiętam talerze z parującą pachnąca masą, które studziły się u Babci na balkonie.... przepis niestety \"wyparował\"...:( tą mase się gotowało, pewnie mleko,masło,cukier...tylko co dalej? jakie proporcje? może ktoś ma przepis na to cudo? help:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alu
zajrzyj do "ciasta place lizac" własnie tam napisałam przepis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wacuś...
1szkl.cukru 1szkl.mleka gotować na wolnym ogniu dłuuugo[2-3 godz.]-aż bedzie gęste. Zestawić z ognia-dodać 1 łyżeczke masla i można dodać cukier waniliowy-dokładnie wymieszać lyżką i odstawić do zastygnięcia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a po co
wystarczy puszke skondensowanego mleka (tłuste - moze byc kakao) gotowac 2h i juz....krowka ze paluchy lizac:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mleko skondensowane słodzone
oczywiście

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiem,że gotując mleko skondensowane otrzyma się masę a`la kajmak:P nie o to pytałam:P alu.. już pędzę na tamten topik:) ciekawe, czy to będzie to czego szukam....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
alu-----------------> niestety to nie to:( tak jak napisałam w temacie -nie chodzi mi o przepis na ciacho \"krówka\" ta masa na którą szukam przepisu była napewno inna chyba było tam mleko w proszku, jaja...qurcze to było wieki temu-pamiętam jak przez mgłę jak w babcinej kuchni na piętrze był gotowany ten specjał...ehhhhhh te smaki z dzieciństwa.....jak je odszukać na nowo:(?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ulotna chwilo - może Ci chodzi
o tą masę na blok lub czekoladę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pamiętam tą masę z dzieciństwa (być może to masa na blok) babcia wylewała ją na głębokie talerze, krówka na nich stygła-wierzch stawał się kruchy, a środek był ciągnący nikt nie ma przepisu :(?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziękuję tereklo:) wiem,że mogę sama poeksperymentować, ale...no włąśnie....cięzko będzie mi złapać odpowiednie proporcje-dlatego szukam przepisu. miłego dzionka:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam ochote nafff
jak sie to mleko z cukrem gotuje? pod przykryciuem? probuje to zrobic ale ciagle mi kipi, prosze o rade

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kup 2 kilo krowek Rolmlecz
wrzuc od grnak z lyzka wody i pogrzewaj na malutkim ogniu, bedziesz mialam gwarancje prawdziwej krowkowej masy mozesz tez zagotowac mleko z cikrem i z maslem albo puszke mleka skondensowanego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam ochote nafff
oki dzieki , a jeszcze jedno jak dlugo gotuje? az zgestnieje? czy dopiero jak bedzie sie studzilo to bedzie gestnialo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
już w garnku ma się zrobić ciągnące[gęste jak syrop]-myślę,ze 2-3 godz.powinno wystarczyć-mają złapać leciutki brązowy kolorek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam ochote nafff
oki dziekiii aczyna sie robic gestawe:)zjem zanim sie zrobi:)mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rozpuścić kilo krówek...hihi dobre:)że też wcześniej na to nie wpadłam:P jeżeli chodzi o kulinaria to nie lubię iść na łatwiznę i skróty kulinarne mnie nie interesują:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam ochote naFFF
WYSZLO, pyszne, mniammniammmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no jak wyszło-to nie wcinaj sama,jest nas tu troche chetnych do popróbowania :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×