Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ciekawska Jadzia

JAK DOBRZE ugotować żurek?

Polecane posty

Z każdą zupą oddaję kawałek siebie. Dosłownie. Dlatego mój chłop jest taki szczęśliwy jak je zresztą ja też, ale za chiny nie potrafię dobrze ugotować żurku. Tysiące porad już słyszałam, ale w żaden sposób nie wychodzi tak jak bym chciała. Macie może jakieś pomysły? Jak wy gotujecie żurek? Co dodajecie? jak przyprawiacie? ile gotujecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość absolutnie NIE
moj zurek jest rewelacyjny wywar z miesa na warzywku tarta marchewka torebka zurku i bialego barszczu podsmazona cebulka boczus lub kielbaska majeranek czosnek jajko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja też chyba wreszcie dotarłam do sedna sprawy, ale ostrzegam - bomba kaloryczna: wywar ugotuj na wędzonych kościach, takich tanich żeberkach z mięskiem Wrzuć ziemniaki w kostce, ugotuj do miękkości. wlej żurek z kubka lub woreczka, ja na 6 litrów żurku daje ok 2 kubków, przecedź też tę żurkową mąkę do wywaru, niech zostaną same otręby na sitku. Potem wyjmij kości z zupy, obierz mięsko i wrzuć je do garnka. Do tego tyle podsmażonej kiełbasy i boczku, ile lubicie. Dla mnie b. ważne - bardzo grubo pokrojone i podsmażone pieczarki z cebulą. Trzeba smażyć tak długo, aż cała woda wyparuje - będą trochę \"chrupkie\" W garnku wymieszaj kubek śmietany z kilkoma łyżkami mąki pszennej - to jest zaprawa, żeby żurek był gęsty i treściwy, wlewaj do śmietany po trochę gorcego żurku i mieszaj, żeby, jak wlejesz śmietanę do zupy, nie zwarzyła się. DUŻO czosnku, sól pieprz. Daj mu się przegryźć, najlepiej niech wystygnie a nawet się przemrozi. Do tego jajka. Gotowe. Pycha. Mój facet nosi mnie na rękach (nie tylko za żurek) ;)))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cnbv
a tymczasem... ten Winiar jest naprawdę przepyszny (na kostce rosołowej i z przyprawą do zup)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
trzeba wejś na te przepisy,które są sfotografowane.na pierwszej stronie ,gdy się wyświetli to znajdziesz-FOTO coś tam itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja gotuję tak;wywar obowiązkowo na wędzonych kościach po około30 minutach wlewam rozrobiony z wodą żurek domowy knorra ,dodaję czosnek majeranek ,trochę wegety ,zakwaszam cytryną i gotowe .na drugim talerzu podaję ugotowane ziemniaki okrasszone zrumienioną cebulką i jajko na twardo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robie tak jak niunia ale dodaje tam jeszcze majeranek i kminek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gfhgf
a ja robie tak: wywar na białej kiełbasie, do tego potem jarzyny-marchewka, seler, pietruszka pokrojone, następnie zrumieniona cebulka i boczek podsmazony, wlewam zakwas z butelki /o ile nie robie wcześniej sama/, przyprawy-sół, pieprz, majeranek, jezeli trzeba to czosnek, białą kiełbase pokrojoną i jak się zagotuje to gotowe, dodatkowo na talerzu kroje jajo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość CVBN
przede wszystkim, żur śląski jest BEZ jajka. Przepis na znakomity tradycyjny żurek dla waszych mężczyzn i dla Was: Na małej ilości oleju na patelni smażysz pokrojony boczek, pokrojoną byle jak cebulę i dwa siekane ząbki czosnku. Do garnka wrzucamy ziele angielskie 4 ziarna, 3 listki laurowe, może być kostka wieprzowa lub drobiowa lub do wody w garnku dodajemy kości wędzone i gotujemy z obraną pietruszką, kawałkiem selera, małą marchewką ząbkiem czosnku i całą cebulą. Do prawie gotowego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę obrane i umyte ziemniaczki. Gotujemy do ich miękkości. Z wywaru wyjmujemy kolejno: całą ceblę, pietruszkę, seler liście laurowe, potem dodajemy podsmażony boczek z cebulką i czosnkiem, krojoną na duże części białą parzoną kiełbaskę, zalewamy żurkiem. Dodajemy sól, pieprz, dosyć dużo majeranku, siekaną natkę pietruszki, dwie duże łyżki kwaśnej śmietany i energicznie mieszamy. Sprawdzamy smak. Dla zaostrzenia stosujemy tarty chrzan, można lekko posolić lub dodać soku z cytryny dla kwaskowatego smaku. Pycha!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a zakwasu z butelki to nie dodajecie? Tylko jakieś dziwne knorry czy inne syfiaste ,,szybkie torebki,, ? :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grdge
też mnie zaskoczyło, że dodajecie żurek z torebki. a mam inne pytanie.. czy zakwas taki z butelki powinien być gazowany? bo kupiłam kiedyś, chciałam zrobić żurek, ale jak zobaczyłam, że tak musuje i się pieni to wyrzuciłam, bo nie wiedziałam, czy tak powinno być, czy zepsuty :D i chcę ponowić próbę :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie ciumkająca
ja dodaję chrzanu, jest pyyycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak żur ma być smaczny to musi być na zakwasie zrobionym w domu: niepełny litr letniej przegotowanej wody 1 szklanka mąki razowej(żurkowej) 2-3 ząbki pokrojonego czosnku 2-3 listki laurowe kilka ziaren angielskich 1 mały korzeń chrzanu Wymieszać,dac do słoja i przykryć ściereczką.Odstawić w ciepłe miejsce na ok.3 dni. Nastepnie w ok 2 litrach wody zagptować 2-3 marchewki,2 pietruszki,kawałek selera,por i żeberka wieprzowe(gdy warzywa będą już miękkie wyjąć je - a wywar gotować dalej,aż miękkie będą żeberka.Następnie wyjąć je i po przestudzniei dodzielić mięso od kości i drobniej nieco pokroić.Do wywaru pokroić nieco białej(gotowanej kiełbasy i dobrej wędzonki w kostkę pokrojonej,dorzucić mięso ż żeberek,dolewać po trochę (dobrze wymieszany) zakwas i sprawdzać czy jest już odpowiednio kwaśny.Odstawione warzywa zmiksować blenderem na jednolitą,gładką masę z niewielką ilością wywaru i wlać do żuru,mozna dodać jeszcze nieco zmażdżonego czosnku,kilka łyżek startego chrzanu.Dopraić solą,pieprzem i majerankiem.Podawać z jajkiem.(Jak ktoś lubi można dodać nieco śmietany)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak żur ma być smaczny to musi być na zakwasie zrobionym w domu: niepełny litr letniej przegotowanej wody 1 szklanka mąki razowej(żurkowej) 2-3 ząbki pokrojonego czosnku 2-3 listki laurowe kilka ziaren angielskich 1 mały korzeń chrzanu Wymieszać,dac do słoja i przykryć ściereczką.Odstawić w ciepłe miejsce na ok.3 dni. Nastepnie w ok 2 litrach wody zagptować 2-3 marchewki,2 pietruszki,kawałek selera,por i żeberka wieprzowe(gdy warzywa będą już miękkie wyjąć je - a wywar gotować dalej,aż miękkie będą żeberka.Następnie wyjąć je i po przestudzniei dodzielić mięso od kości i drobniej nieco pokroić.Do wywaru pokroić nieco białej(gotowanej kiełbasy i dobrej wędzonki w kostkę pokrojonej,dorzucić mięso ż żeberek,dolewać po trochę (dobrze wymieszany) zakwas i sprawdzać czy jest już odpowiednio kwaśny.Odstawione warzywa zmiksować blenderem na jednolitą,gładką masę z niewielką ilością wywaru i wlać do żuru,mozna dodać jeszcze nieco zmażdżonego czosnku,kilka łyżek startego chrzanu.Dopraić solą,pieprzem i majerankiem.Podawać z jajkiem.(Jak ktoś lubi można dodać nieco śmietany)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jovita555
do żury absolutnie nie dodaje się warzyw. Jedynie czosnek, a w początkowej fazie gotowania cebulę. Nie dodaje się również żadnych liści laurowych czy ziela angielskiego - przecież to nie kapuśniak tylko żurek ma być. żurek śląski - gotuje się na wędzonce, mogą być frankfuterki / nakute widelcem aby wydostawał się aromat podczas gotowania i np. dodać cebulę, bulion w kostce rosołowy / wtedy już nie solić / i grzybek suszony dla aromatu, majeranek. ziemniaczki w kostkę gotować razem . Na koniec zalać żurkiem może być ten z butelki. Ewentualnie troszkę śmietany lub koperek jak ktoś chce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie bedee się kłócić,każdy ma swój sposób na żurek.Co gospodyni to inny żur.Dla mnie ta potrawa gotowana bez warzyw nie miałaby tak dobrego smaku.Taki kwaśny ,bez warzyw to mi się bardziej z zalewajką kojarzy.Ja jak gotuję to lubię poeksperymentować,tak więc czasem do żuru dodaje pieczarki lub kilka suszonych grzybów.Wiem,wiem zaraz okrzyknięcie,że profanacja,ale ja wolę zjeść zupę ze smakiem niż twardo trzymać się przepisu i nic nie zmienić,mimo że mi to nie smakuje:)))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja mama zawsze gotowała golonko a potem na tym taką zalejawkę z grzybkami pychota,. Po dodaniu dodatków gotowała około 15 minut i gotowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A gdzie uutorka wspomniała,
że to ma być żurek śląski?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja idę na łatwiznę i kupuję gotowy z ogródka dziadunia, ale powiem szczerze że nie jednak gospodyni by się powstydziła. Idealna konsystencja i kwasować, pyszota. Przede wsyztki prosty i bez konserwantów skład.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja kupuję zakwas lub gotowy żurek z ogródka dziadunia, jest naturalny i pyszny. Do niego wiejska kiełbasa, troszkę boczku i jaj i mmm pyszotka. W tym roku właśnie ja robię żur na Wielkanoc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ile kosztuje ten żurek z ogródka dziadunia, jaka pojemność i idzie można go kupić ?:) Wielkanoc już za niecały miesiąc ale ten czas leci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
najważniejszy jest zakwas, później jakaś wędzonka dla smaku. Też zamówiłam z ogródka dziadunia 3 butelki i konfitury zobaczę co to za przetwory. Skład fajny naturalny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wiesz co, ja kilka razy próbowałam robić zakwas, ale nigdy mi nie wyszedł tak samczy jak ten od Krakusa, też domowy bez chemii na naturalnym zakwasie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nina Kowalska
Ja już dawno postawiłam na koncentrat żurku od Krakusa, zupka z nim wychodzi przepyszna i do tego bez konserwantów. To naprawdę dobry i szybki sposób na przygotowanie żurku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×