Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Filomenka

początki w kuchni

Polecane posty

Jestem poczatkująca w kuchni i musze się nauczyc kilku dań . Kto jak nie ja ugotuje? Mielone, czy piersi zrobię. Naleśniki nie wychodzą:( Kapustkę zrobie więc i moze bigoś by wyszedł:P. Zup to raczej nie umiem ale pomidorowa z kostka buliony jak najbardziej. Powinnam chyba jeszcze coś umieć robić ? Nie moge przeciez gotowac zupy z proszku:( Barszcz...moze tak w słoiczku kupic gotowy koncentrat i kilka ziemniaków i warzywa mrożone tzn barsz z warzywami mrożonymi? jak uwazacie? od czego zaczynac by sie niezniechęcić ? i aby coś ugotowac? napewno nie umiem gołąbków. Klopsy z mielonego zrobię , watróbke ???????? myslę ze tez. Gospodynie poradzcie coś!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurczakowa
Mozesz upiec udka kurczaka w piekarniku, posypac je przyprawami jakie masz, mozesz tez oblozyc cebula, plastrami surowych ziemniakow, pomidorami, polac olejem i wstawic do piekarnika (200 st), jak sie przyrumienia na jednej str to przerzucic na druga, bardzo proste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurczakowa
Albo spaghetti bolognese, gotujesz makaron spaghetti, a w tym czasie na duzej patelni podsmazasz cebule z miesem mielonym, solisz, pieprzysz, mozesz dodac czosnek lub chili jesli lubisz, jak sie usmazy to zalewasz pomidorami z puszki, dodajesz troche koncentratu zeby bylo gestsze, jesli za malo slone to dosalasz. Sos mieszasz z makaronem, mozesz posypac serem zoltym, proste, smaczne, szybkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ooo spagetti !!! piekarnika nie mam niestety. Nie sądziłam ze bede musiała kiedys pic.:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurczakowa
Z miesa mielonego mozesz tez zrobic smaczne sosy do ryzu, oczywiscie podsmazasz mieso mielone z cebula, dodajesz troche koncentratu pomidorowego. Do tego dodajesz wg uznania wszelkie warzywa jakie masz, troszke je podsmazasz, potem zalewasz pomidorami z puszki, doprawiasz jak lubisz. Jezeli dodasz papryke, chili i fasole to masz chili con carne. Sos podajesz z ryzem, z boku surowka. Szybko i smacznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurczakowa
kombinuj, kombinuj, Ty tez potrafisz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a to mięsko mielone z cebula to wrzucam na patelnię sypkie czy formuje np małe kuleczki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurczakowa
wrzucasz na patelnie i "rozciapujesz" :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurczakowa
wystraczy ze troche je pomieszasz i pognieciesz kiedy sie smazy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dobre. Nie duzo i nie skomplikowane. RYż i na to mielone z koncentratem cebulka , moze z warzywami na patelnie(mrożone są)........a sól i pieprz chyba tez na ta patelnie posypać? Paprykę sypka dodam i juz jest danie........dziekuje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czytałam o kluskach ślaskich a ile nalezy na 2 osoby dac tych ziemniaków? zakładam ze obiad bedzie na dwa dni dla dwóch osób. I czy jajko dodac czy niekoniecznie? bo do kopytek to jak doczytałam daje się jajko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurczakowa
tak, posyp to wszystko sola, pieprzem na patelni, no i czym tam lubisz, ja np czesto dodaje tez kolendre. A warzywa mrozone moga byc jak najbardziej, podsmaz je troche z miesem i cebulka, a potem jak juz dodasz pomidory to poddus wszystko razem, az bedzie miekkie (szybko sie zrobi miekkie). Tylko ze ja zawsze dodaje nie tylko koncentrat, ale tez pomidory z puszki, takie rozciapciane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurczakowa
Filomenka, powodzenia, ja musze mykac, buziak 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filomenka, ogladaj sobie programy kulinarne w telewizji, poczytaj troche ksiazek kulinarnych, ktore tlumacza ogolne metody gotowania i obchodzenia sie z poszczegolnymi jedzeniami ... Na pozcatku mozesz o prostu robic proste rzeczy z prostych przepisow az op jakims czasie zlapiesz to \"cos\" i sama bedziesz wiedziala, jak mnieje wiecej mozna kompoonowac miesa, warzywa i przyprawy, zebu to mialo smakowy i regionalny (mam na mysli np. wloski lub indyjski ;) ) sens :) I jeszcze jedno - nie mysl w kategoriach, ze musisz robic te same rzeczy, co jadlas w domu od dziecinstwa, czyli etatowe mielone, schabowe, pomidorowke, golabki, nalesniki i placki ziemniaczane (dla przykladu), tylko rozejrzyj sie po internecie za przepisami, bon apetit ma fajne artululy i troche fajnych przepisow (duzo to niestety chlam typu piers w zupie z proszku) ... poprzegladaj ksiazki i sporobuj znalezc cos, czego sama bedziesz ciekawa i bedziesz chciala nauczyc sie tego robic. Ja kobita po 30-tce do dzis nie umiem robic jaka nalezy nalesnikow, nigdy nie zrobilam plackow ziemniaczanych, pomidorowki, schabowe i golabki z musu pare razy zrobilam i niezbyt pieknie, ale uwielbiam gotowac i duzo lepiej wychodza mi rzeczy egzotyczne, nowoczesne i takie, ze no trzeba konsultowac sie troche z przepisami ... poza tym prawie nigdy nie robie nic kilka razy, bo lubie ciaglae wynajdowac nowe niespodzianki smakowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość początkująca gosposia
A ja jestem bardzo młoda i nie musze jeszcze zaczynać gotować...ale chcę...bardzo to lubię.Albo pomagam mamie... , albo gdy wracam cześniej ze szkoły to zabiram sie za pichcenie.Uważam że jak ma sie przepis to można zrobić wszystko.Na szczęście teraz mamy Internet, a w nim jest wszystko:) więc raz dwa wpisujemy jakąs potrawę do przeglądarki i wyskakuje nam tysiąc propozycji :) to bardzo wygodne. aha...i ja bardzo lubię zjeść co jakiś czas tą samą potrawę....mieć swoja ulubioną, na którą czeka się z radościa.Ale szukanie nowych samaków to też frajda;] serdecznie pozdrawiam pa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To napewno też się Tobie uda.Leczo mięsno -warzywne podam Tobie przepis jaki na robie 2-3 duże cebule,jak chcesz bardziej pikatne dajesz więcej 3 czerwone papryki pół kilo pieczarek,jak chcesz może być więcej 30 deko mielonki np .przysmak śniadaniowy,tycholski Wszystkie składniki kroisz w padeczki i po kolejii z osobna smażysz na oleju,pamętaj by papryka i cebula była miękka.Przekłądasz to do dużego gara.I wszystko dusisz rqazem od czasu do czasu mieszając przez 15 minut.Po tych 15 minutach dodajesz sól,pieprz do smaku, 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego,2-3 łyżeczki keczupu oraz tyle samo musztardy. Jak chcesz bardziej pikatny keczup oraz wiecej musztardy. Wymieszaj to wszystko bardzo dokładnie i duśc jeszcze razem przez 5-10 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wspomniałas coś do kluskach ślaskich .Jeśli chcesz je zrobić to musisz ugotować tuż przed zjedzeniem gdyż później będą twarde oraz nie dawaj za dużo mąki ziemniaczanej bo też będa twarde. Ja też nie umiałam gotować jak wychodziłam za maz,ale jeśłi tylko będizesz chciała to napewno się nauczysz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pisałaś że nie masz piekarnika a jak masz kuchenke mikrofalowa to żuce tobie przepis na zapiekanke mięso-makaranową.W sam raz na obiad.Bo dobra i nie za droga :) opakwoanie makaronu rurki lub świderki 2-3 cebule do pól kilo mielonego mięsa ytroche pieczarek.20 deko wystarczy troszke tartego sera gotujesz makaron ale żeby był lekko twardawy podziel go sobie na 3 częsci.Jedną częśc wyłóz do naczynia żaroodpornego,potem na ten makaron połóz przysmażoną cebulke(pokrój w piórka) ,na cebulke mała warstwe makaronu połóż.Potem na to przysmażone mięso mielone wymieszane z przysmażonemi pieczarkami,połóż kolejną warstwie makaronu,posyp serem.Zapiekaj 30 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×