Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zupa krem z pomidorów jak robicie ???

Polecane posty

Gość gość

Podajcie proszę przepis na zupę krem z pomidorów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Podsmażam na oliwie włoszczyznę w drobną kostkę i ząbek czosnku, dolewam troszkę wrzątku, daję liść laurowy, ziele angielskie i mały goździk, dodaję pomidory (z puszki, latem świeże bez skóry) i butelkę passaty, gotuję 20-30 minut. Wyławiam przyprawy, miksuję, doprawiam solą, pieprzem, suszonym oregano, odrobiną cukru. Na talerzu kto chce posypuje sobie zieleniną (bazylia, natka pietruszki, ja lubię tymianek...) i dodaje kleks śmietany czy mascarpone. Czasem podaję też do niej mozzarellę w grubą kostkę. I grzanki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Krem pomidorowy z nutką chilli Składniki 6x400g pomidorów w puszcze 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka ziół prowansalskich kilka większych listków lub 1 łyżka bazylii świeżej lub suszonej 1 płaska łyżeczka chilli 5 ząbków czosnku 1 kostka rosołowad drobiowa 300 ml bulionu lub rosołu 2 pietruszki 3 marchewki 1 czerwona papryka 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Cebule i paprykę pokroić na średniej wielkości kawałki, dusimy na patelni, aż się zarumienią. Marchew i pietruszkę pokroić w talarki. Do dużego garnka wrzucić pomidory z sokiem, zioła, przyprawy i czosnek. Dodać marchewkę i pietruszkę oraz zarumienione warzywa. Zalać bulionem i wkruszyć kostki rosołowe. Zupę gotować około godziny - marchew musi być miękka, a płyn trochę odparować. Gdy zupa jest gotowa, zblendować ją. Na koniec dodać cukier i jeszcze chwile podgrzewać. Wlać na talerz i ozdabić kleksami z jogurtu naturalnego i pesto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
miksuje blenderem pomidory z puszki, zabek czosnku, doprawiam bazylia, pieprzem i sola, doprowadzam do wrzenia, czasami daje kostke rosolowa a czasami nie (jak mi sie przypomni) a na koniec dodaje smietane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Polinka, miej minimum przyzwoitości i podawaj strony, z których bezmyślnie kopiujesz! :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czytając wasze przepisy nabrałam ochoty na pomidorową :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zupa krem z pomidorow z bazylia Skladniki na 4 porcje: 1 kg dojrzalych pomidorow (lub 800 g pomidorow z puszki) 1 lodyga selera naciowego (nie dalam) 1 mala marchewka 1 cebula 1 zabek czosnku 1 mala czerwona papryczka chili (ja dalam pol) 3 lyzki oliwy 50 ml bialego wina (lub bulionu warzywnego) 400 ml bulionu warzywnego sol pieprz 2-3 szczypty cukru 4 galazki bazylii 100 g smietany kremowki Pomidory umyc, pokroic na kawalki, wyciac trzepienie (sok, ktory wyciekl z pomidorow podczas krojenia zachowac). Seler naciowy umyc, marchewke, cebule i czosnek obrac, wszystko drobno pokroic. Papryczke chili umyc, przekroic na pol, usunac pestki, rowniez drobno pokroic. Rozgrzac oliwe w garnku. Wrzucic cebule, czosnek i chili, podsmazyc. Nastepnie dodac marchewke i seler naciowy, smazyc mieszajac na srednim ogniu przez 2-3 min. Zalac winem (lub bulionem) i dusic warzywa do momentu az cale wino wyparuje. Do podduszonych warzyw dodac pomidory z sokiem (lub pomidory z puszki), wlac bulion. Doprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem. Gotowac bez przykrycia przez 30 min. na malym ogniu. Gotowa zupe zmiksowac za pomoca blendera (ew. przetrzec przez sitko). Bazylie umyc, osuszyc, oderwac listki od galazek (mozna je zostawic cale lub pociac w paski). Gotowa zupe wylac na talerze. Kazda porcje ozdobic kleksem smietany i udekorowac bazylia. Podawac ze swieza bagietka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×