Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawska85

Pigułki antykoncepcyjne a alkohol

Polecane posty

Gość ciekawska85

Kobietki, czy któraś Was może mi powiedzieć jak (o ile w ogóle) alkohol wpływa na skutecznośc działania tabletek antykoncepcyjnych?

Gość Nieprawda.
Alkohol blokuje enzymy wątrobowe odpowiedzialne za rozkład leków, dlatego osłabia ich działanie.

Gość ciekawska85
Więc dlaczego tak często dziewczyny nie piją, tłumacząc się braniem tabletek, a na ulotce nie ma ani pól zdania na temat picia alkoholu?

Gość myślę że
zbyt duża ilość alkoholu może osłabić działanie tabletek. Ja odkąd je biorę głównie dlatego bardzo mało pije bo się boję, że zwymiotuję a wtedy już wogóle nie będą działać:)Ale spokojnie można wypić sobie piwko:)

Gość MG
Bo ucierpiałby na tym zarówno przemysł farmaceutyczny jak i alkoholowy :). Rób jak chcesz, ryzyko jest Twoje.

Gość MG
Może to śmiesznie zabrzmi, ale bardziej niebezpieczny od alkoholu okazuje się być sok grejfrutowy. Wykazano jego hamujący wpływ na większość leków metabolizowanych w wątrobie, a niestety mało kto ma tego świadomość.

Ale znowu bez przesady! Mozna pic sok grejpfrutowy litrami, wazne tylko, by dac sie spokojnie wchlonac tabletce (czyli 3-4 h) i wtedy jej w zoladku sokiem nie podlewac ;) Nota bene, uwielbiam sok grejpfrutowy. I zanim sie dowiedzialam o tym, ze moze hamowac dzialanie tabletki, popijalam tabletke nawet dwoma szklankami :) Nie dajmy sie zwariowac.

Gość MG
Inaczej sprawa wygląda, gdy ktoś łyka pigułki wieczorami, a przez cały dzień opija się sokiem.

Gość mozna pic ale...
Alkohol nie wpływa na działanie tabletki. Oczywiscie chodzi mi tu o okazjonalne picie a nie jesli ktos codziennie upija się. Nalezy jednak obliczac sobie czas wchłaniania tabletki, ktory trwa 3-4 godziny. Wiec jesli ktos nie stroni od alkoholu i lubi sobie na imprezie troche wypic to niech lepiej bierze tabletki rano, albo no o 16stej (tak jak ja). Tabletki zdążą sie wchonąć i jest ok. Oczywiecie jeśli potem ktos wymiotuje musi jednak zabezpieczyc sie dodatkowo tabletką. Na ulotkach nie pisze ze alkohol źle wpływa na działanie tabletki bo tak nie jest (oczywiscie jesli ktos pije "z głową"). Logiczne jest ze nie napiszą na ulotce "nie popjac tabletki alkoholem" bo to jest jasne jak słońce. Zauważcie ze pisze natomiat aby nie palic papierosów (wiec osoba, która pisała ze przemysł alkoholowy padłby gdyby zabroniono pic alkohol nie miała racji, bo to samo odniesc można to przemysłu tytoniowego)

Gość ups...
miałob byc "zabebzpieczyc sie dodatkowo prezerwatywa" :)

Gość MG
To, co napisałam o upadku przemysłu alkoholowego i farmaceutycznego, było żartem dla rozluźnienia atmosfery. O papierosach nie wspominałam, bo to akurat w ulotkach zamieścili.

Gość mozna pić ale...
ale CIEKAWSKA85 mogła sobie wziąźć to na poważnie:)

Gość to jak
jest ztymi papierosami w koncu???ile mozna palic zeby nie narazic sie na jakies dodatkowe niebezpieczenstwa???

Gość mozna pic ale...
Papierosy tez nie osłabiają działania tabletek, ale jesli sie pali (zwłaszcza kobiety po 35 roku zycia) to zwiąksza sie ryzyko zachorowania na jakąś chorobę. Ja niestety popalam sobie (mam 24l.), ale nie duzo (1-2 papierosy dziennie, czasem wcale a na imprezach troche więcej). Wiem ze źle robie, ale gdzies czytałam ze ryzyko jest kiedy bardzo duzo sie pali (do 5 papierosów dziennie niby mozna), ale najlepiej jest nie palic i mysle zeby całkiem nie palic, najwyzej na imprezie sporadycznie

Gość saass
A ja powiem tak - biorę tabletki 8 lat, wieczorem o 22 nie raz zapijałam piwkiem czy drinkiem. Jestem raczej rozrywkowa więc może nie codziennie ale ten raz w tygodniu do baru chodzę. I dzieci jak dotąd nie widać :-)

Gość 1-2-5-10 fajek
fajki + pigolki = bejbek to sie zdarza, czesto 1 piwo = 10% słabsze dzialanie na nastepne 10 dni o drinkach niepisze - przelicz sobie to fakty medikal ze strony american society of clinical ginecologist

Gość saass
Ja nie jestem lekarzem , naukowcem itp. biorę tabletki 8 lat i oczywiscie współżyję :-) piję i palę a dzieci nie mam. A to jakie są badania naukowe to swoją drogą. Tak tylko chciałam skrobnąć w tym temacie

Gość fika9090
N to jak bralam pigulki przed 16 a pilam alkohol (lampke szampana) ok.17:30 to jest ryzyko ze sie mogla zle wchlonac?:/ Pozniej pilam jeszcze wodke (ok.4 kieliszkow) i dopiero na nastepny dzien wspolzylam z chlopakiem. Ehh, sama juz nie wiem i pewnie sie niczego na 100% nie dowiem dopoki nie zadzwonie do mojej ginekolog... Ale mimo to prosze o odpowiedzi:)

Gość fika9090
Up! odpiszcie prosze

Gość pomocy pomycy
a czy jezeli ja bralam o 20,20 tabletki a ok 24 wymiotowalam to tabletki nie beda dzialaly?? please odpiszcie!!!!!!

Ja boire piguly wieczorem i dlatego czesto lykam miedzy jednym a drugim piwkiem :) Jeszcze nie zdarzylo mi sie wymiotowac, a ciazy tez nie mam .

Gość pomocy pomycy
no ale... chodzi tu o to ze wymiotowalam... czy w tym czasie zdazyla sie wchlonac tabletka?? to sie stalo w sobote. Od tego czasu nie uprawialam sexu, tylko w piatek. PROSZE napiszcie!!