Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

renika

mleko w diecie dwulatka alergika

Polecane posty

Witajcie. Mam synka który własnie skonczył 2 latka. Pije NAN 2 HA ponieważ miał w przeszłości stwierdzoną alergię na białko mleka a teraz juz powoli wyrasta... Nie w tym problem. Problem mam taki że on rano i wieczorem zjada - albo i nie - 100ml tego mleka z kaszką (tylko a czasami nawet tego nie) ... i wsypujemy mu odrobinę płatków kukurydzianych. Nie mam juz czasami siły z nim walczyć aby to jadł. Co ktoryś dzien zjada danonka, ale nie mogę mu dawac za duzo nabiału bo zaraz pojawia sie wysypka. Jak to z tym mlekiem jest?? Muszę mu je nadal podawać?? Staram się mu dawać troche sera zółtego, no tak jak mówiłam danonki, ale to wydaje mi sie niewiele. A on jak nie chciał tak nie chce tych naszych kaszek. Kiedys zjadał 2 razy dziennie prawie po 250-300 gram... a teraz raptem 100 Macie jakiś pomyśł jak urozmaicic diete zeby w miare zbilansowac zapotrzebowanie na mleko. A może są mamy które mają ten sam kłopot ?? Pozdrawiam

Gość Monika25
moj synek za miesiac konczy dwa latka na poczatku swojego zycia był podejrzewany o nietolerancje białka mleka krowiego i do 10 miesiaca zycia byl karmiony Nutrmigenem - doprowadziło to do tego ze dziecko ma wstret do mleka (niech ktos wypije szklanke tego mleka to przekona sie o czym mowie), po wykonaniu testów wyszło ze nie ma przeciwskazan zeby pił krowie mleko (np. Nan Junior) problem w tym ze on widzac lub czujac zapach mleka odpycha miszeczke badz butelke. kaszki przestał jesc jak skonczył poltorroku Wraz z mezem zaczelismy szukac jakichkolwiek alternatyw zeby zaspokoic potrzeby jego organimu :D Kombuinujac doszlismy ze mały uwielbia owocowe jogurty i po wielkich prosbach zje bakusia (danonkow nie lubi) lubi leniwe pierogi i rózne dania zwierajace slodki twaróg (nalesniki) Rano na sniadanie zjada bułeczke z serkiem topionym :) (oczywiscie takim nadzianym szynka) Buszujac po sieci znalazłam rowniez kilka fajnych przepisow na http://dziecko.nestle.pl/in_menu1_002_przepisy_junior.phtml mleko junio mozna rownie dobrze zastepowac HA Poza mlecznymi posiłkami moj synek uwielbia wszelakie rodzaje wedlin (szyneczki, salami i cielece paróweczki) Jakby co moj gg to 47454

dzieki za odpowiedz on nie ma stwierdzonej alergii an mleko.. jak był malutki to miał okropną wysypkę byłam na drakońskiej diecie jak go karmiłam, potem miał bebilon pepti, nan ha 2 i tak zostało myslisz ze mogłabym zrezygnowac z nana ha 2 na rzecz juniora? ma dwa latka moze juz wyrósł z alergii... danonki lubi ale nie zajada sie nimi, lubi szynke, parówki, heneralnie nie moge narzekać, ale mysle o zmianie mleka na bardziej dorosłe ale nie na mleko krowie. myślisz ze mogę zaryzykowac?? ma stwierdzone uczulenie na białko i żółtko jaja kurzego ale na mleko nie robiliśmy.... dzis dostał kaszke na mleku modyfikowanym, bo akurat była próbka kaszki na mleku... i całkiem chętnie ją zjadł... pachniała dobrze bo nan ha nie jest zbyt snaczny, nawet zasładzany kaszką... pozdrawiam

Gość Monika25
moj synus jak był malutki miał skłonnosc do atopowego zapalenia skory, nie karmilam go piersia i dostawał humane moja lekarka rodzinna jest alergologiem uznała ze dziecko NAPEWNO jest uczulone na mleko bo ma charakterystyczne tego objawy (odparzenia za uszkami i własnie te zmiany alergiczne na twarzy) przez jakis xczas trzymalismy diete ktora sugerowała nam pani doktor lecz zbiegem czasu zrobiła sie ona dosyc uporczywa (drogie mleko tylko na recepte i niemoznosc uzywania do obiadkow masełka normalnego mleka) zdecydowalismy sie wraz z mezem prywatnie zrobic mu testy z surowicy na mleko (ok 20 zł) - testy wyszły negatywnie - nutramigen został ostawiony i wprowadzona normalna dieta Lekarka sugerowała zeby nie wprowadzac mu nagle normalnego mleka tylko zaczac od HA zeby zobaczyc czy nie bedzie reagował alergicznie (niereagował) i nastepnie po jakichs dwoch tygodniach przeszedł na normalne mleko NAn2 a potem juniora NAn Junior waniliowy jest dobry albo z kleikiem (mniej kaszki sie wsypuje) byle nie z miodem bo miod potrafi alergizowac. Lekarze zalecaja zeby dziecko pilo mleko modyfikowane do 3 roku zycia, a z tego co wiem w złobkach daja juz normalne mleko krowie :)

własnie sie zastanawiam czy nie zrobić tego tetsu apropos mleka... Musze miec jakies skierowanie czy cos?? Już mnie męczy ta ciągła dieta, Juz eliminuje wszystko z jajkami a z mlekiem jest o wiele więcej produktów. Moze juz synuś nie jest uczulony a ja jego i siebie przy okazji katuje :-( pozdrawiam

Gość Monika25
prywatnie nie rzeba miec skierowania :) (bynajmniej u mnie w Poznaniu) tylko fakt uiszczenia konkretnej kwoty, pobrania krwi i czekania ok tygodnia. U nas nawet robiom takie testy w naszej przychodni rodzinnej :) a ja robiłam w centrum alergologii :)