Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika 28

dlaczego ta prolaktyna jest taka duza?

Polecane posty

Gość ewka777
Cześć wszystkim. Jestem nowa na forum. Po zrobieniu badań okazało się, że również mam podwyższoną prolaktynę. Z tą tylko róznicą, że ja nie mam problemów z zajściem w ciążę. Wręcz przeciwnie. Mam już trójkę wspaniałych urwisów. Najmłodsza córka ma 12 lat najmłodszy syn 7. Cierpię natomiast na wypadanie włosów (od kilku lat i to na prawdę poważne. Czy może coś słyszałyście na ten temat. Proszę odpiszcie

Gość ewka777
To jeszcze raz ja. Pragnę dodać, że nie mam problemów z nadwagą. Przeciwnie b. szybko doszłam do formy panienki. Też jestem niesamowitym nerwusem. Mój poziom prolaktyny - 6.86 a po metoklopramidzie >200. czy coś Wam to mówi? Przez m-c brałam bromocorn i zincteral. Potem miałam jakieś sensacje żołądkowe i przestałam. Włosy jak lazły tak lezą. Wykupuje w aptekach co pod ręką. Lekarze też tacy że pożal się Boże. Odbiór!!!!!!!!!!!!!

myślę, że należy leczyć się systematycznie bez odstawiania leków. Moje wyniki są podobne , biorę bromergon 1 tabletkę na wieczór, z włosami miałam problem miesiąc temu teraz widzę małą poprawę, nerwus też jestem, szczególnie przed okresem. Świetnie , że masz dzieci, prócz wypadania włosów mam kłopoty z cerą, ale po prostu mmam tłustą nie wiem czy za to winić też tą prolaktynę.

Gość rrrr
jestem tu pierwszy raz i chciałam tylko wypróbować tę stronkę :))

Gość rrrr
mam pytanie jak odczytać wynik prolaktyny, który wynosi 887,8uIU/ml

Gość rrrr
gdzieś jest wczesniej napisane że norma jest do 20?czy to możliwe żeby wynik był aż tak wysoki czy może to jest 88,7?

Gość ewka777
Do Miki z podziękowaniami za otuchę i przyjazny odzew. Czekam na dalsze komantarze.

Gość kingasmith
witam dziewczyny, od kilku miesiecy mam problemy z okresem - normalnie mialam jak w zegarku co 30 dni- pojawiaja sie w odleglosciach do 50 dni ... zglosilam sie do ginekologa i okazalo sie po usg ze mam torbiel jajnika wiec wyslano mnie na standardowe badania hormonalne ... moj poziom prolaktyny 49 przy jak mi wiadomo normie do 25... co dalej?? prosze o pomoc

Gość ewita______
chcialabym zapytac kiedy powinno najlepiej sie robic badania na prolaktyne???Prosze o odp!!

Gość ewita______
Do kia 1979 !!! Ja znam bardzo dobrego engokrynologa i ginekologa w Chrzanowie nazywa sie dr Szlachic.

Gość agness77
nie mialam zadnych innych objawow oprocz tego ze nie moglam zajsc w ciaze zbadalam prolaktyne wyszla mi 1670 czy ktos mial tak wysoka i dal rade szybko zbic i zajsc w ciaze i czy wysoka prolaktyna sprzyja tyciu ?

Gość jomon89
witam:) mam 18 lat i mam wynik prolaktyny 56.6. czy tu chodzi tez o bezplodnosc? prosze,pomozcie... pozdrawiam i z gory dziekuje:)

Gość mirus27
witam Ja mam 27 l i tez podwyzszona prolaktyne !! I z tego co czytalem to taki jeden hormon wytwarzany przez przysadke moze zaklocici prace calego organizmu!! Juz sobie zroiblem rezonans magnetyczny ,ktory potwierdzil moje przypuszczenia o gruczolaku bo wykryto ze mam jakis obszar na przysadce o srednicy 5 mm!! Zastanawiam sie teraz co dalej do jakiego learza czy neurologa czy moze endokrynologa?? moze wiecie troszke wiecej ode mnie i podpowiecie ??Bo u facetow to podyzszona prolaktyna to problemy ze ...sprzetem :((( pozdrawiam i moze przeczyta to jakis dobry lekarz i podpowie co i gdzie i jak dalej sie leczyc .. dziekuje :))

Gość ewita____
Do Jomon 89 Tak tu chodzi o bezplodnosc...musisz brac tabletki.

Gość marta144
a moze wiecie co grozi jak sie bardzo duzy poziom prolaktyny ja mam ponad 100 i strasznie sie boje ze to cos zlego jak narazie mam miec robione badania tomografia ale boje sie ze to cos powaznego

Gość marta144
czy podwyzszona prolaktyna mam wplyw na to ze pojawiaja sie przebarwienia na cerze i nerwowosc?

marta144- ja miałam ponad 100 ng/ml ! tak więc sporo po 6 m-cach udało mi się zrzucić na 48 (2 tabl. bromku na dzień) ale ost. coś staneło w miejscu... pzry tak wys. PRL gin mi nie zalecił żadnej tomogragi!? też sie zdziwiłam (wcześniej nawet nie wiedziałm ze się to sparwdza) a lekazr nic nie mówił powiedział tylko ze nie jestem jedyna, inni mają więcej i ze to mam pewnie od stresu (owszem jestem podatna na stres i raczej nerwowa) pociesza mnie to że jednak spada (jak bym miała gruczolaka to chyba by nie spadało- chyba ze się myle!?) jednak chciałabym mieć już w normie (max 25) ale mniejsza byłaby wskazana dodam ze staram się o dziecko wzcniej miałąm mlekotok i baaardzo nieregularne cykle po 1-wszym m-cu brania leku cykle stały się 28-dniowe ;) i ustał mlekotok (szybka reakcja) ale niestety nadal ponad norme i brak dzidzi.....

cera -taka sobie gorzej z włosami- strasznie mi się przetłuszczaja ..teraz jest już lepiej ale nadal nie jest idealnie

Gość marta144
dzieki za odpisanie. Ja mam wlasnie nieregularne cykle miesiaczkowe i do tego anemie robilam badania hormonalne i okazalo sie ze mam 179.9ng/ml reszta hormonow w normie i gin. skierowal mnie na badania tomografie naj bardziej to sie boje tego ze trzego wszystkol tam zdjac metalowe a ja mam aparta na zebach hehehe:) i raczej go nie zdejme:)

Marta144- no Twój gin bardziej rozsądniej podszedł do tematu! być moze wszystko będzie ok (tzn. żadnych guzków) i skończy się na bromku wydaje mi się ze on wspaniale reguluje cykle ja wcześniej miałąm 60, 56,30 24 itd a po 1-wszym m-cu z bromkiem 28 ! myślę ze nie jestem wyjątkiem :) co do aparatu- ciekawe co na to lekarze którzy bedą robili tomografie ;)

Gość marta144
ehhe wlasnie gdzies przeczytalam ze strasznie ten rezonans nisczy metal az sie boje o swoje zeby ze nic po nich nie zostanie hehehe bo nie bede go odklejac :) miejmy nadzieje ze bedzie oki:)

Gość ewita___
prosze pomozcie!! Moze zaczne od tego ze mam podwyzszona prolaktyne 46 i mam do tego tarczyce.Wiec lekarz endokrynolog przepisal mi bromergon - przez pierwsze 4 dni mialam zazywac 1/2 tabletki na wieczor a pozniej mam zazywac cala tebletke.Jutro bede zazywac po calej....A na tarczyce mam Jodid to znowu rano mam zazywac po jednej.No i problem tkwi w tym ze mnie boli zaladek i jajniki..... to jest normalne???aaa i chcialam zapytac czy w czasie okresu tez mam zazywac bromergan??? Prosze o odp!!!bede bardzo wdzieczna .

Gość Lila79
Hej, dawno mnie tu nie było a nic się nie zmieniło, od roku biomergon z czasem Partodel, a cykle jak były nie regularne tak są. Mój lekarz nawet nic nie wspomniał o rezonansie. Ale po czytałam forum i troszeczkę podsniosłam się na duchu - a może znacie dobrego lekarza gin-endo z Łodzi?

Ewita, nie wiem dlaczego boli cię żołądek, co innego by było jakby nie bolał cię żołądek tylko było by ci niedobrze (wtedy należy poczekać i zwiększać dawkę b. powoli np. o 1/6 tabletki co 2 dzień). Bromergon trzeba brać z jedzeniem a nie na pusty żołądek- może to coś pomoże. Bromergon bierze się stale (miesiączka nie występuje \"z odstawienia\" tak jak przy tabletkach antykoncepcyjnych). A ból jajników? Może po prostu będziesz miała owulację? Pozdr, CC

Gość ewita___
to ja CC Bardzo Ci dziekuje za odp :))

Gość marta144
ja niestety mam taki problm ze nie chca mi zrobic rezonansu bo nosze aparat na zebach i qurcze nie wiem co teraz? Czy isc do gin zeby mi przepisal leki na zmniejszenie prolaktyny czy jak:/

Gość agnes10
Cześć dziewczyny. Też mam problem z prolaktyną.Na samym początku nie wiedziałam co mi jest. Zaszłam w ciąże i w 11 tygodniu poroniłam.Od tamtej pory staramy się z mężem o dzidziusia,ale nic z tego.Leczyłam się u swojego ginekologa przez 2 lata i ciągle to samo,brałam leki i nie wiem na co,mój ginekolog twierdził że nie mam jajeczkowania.Aż w końcu postanowiłam skonsultować się z innym ginekologem i dzięka bogu bo od razu kazał mi zrobić prolaktyne.Mój wynik był 1837mlU/l byłam załamana ale po 3 tygodniach brania Bromergonu spadła mi do 701.5mlU/l,musiałam brać ten lek jeszcze przez 3 tygodnie i zrobić znowu badanie,ale już nie zrobiłam bo wyjechałam za granicę i się nie przejmowałam niczym bo wiedziałam że jak spadła poprzednio to i teraz spadnie.Nie wiedziałam że ten problem powraca gdy się nie bieże leków.Przy okazji zrobiłam sobie badania na tarczyce,moje TSH wyszło 54.80mlU/l a max wynik wynosi 4.0.Nie wiedziałam co robić,na wizyte u endykrynologa musiałam czekać 4 miesiące.Jak już wspomniałam wyjechałam za granicę i nie mogłam wrócić na wizytę.Przyjechałam do polski dopiero w grudniu na święta i zrobiłam prl i tsh.Wynik od prl miałam 1331.o a tsh spadło mi samo do 4.85.Poszłam prywatnie do endykrynologa i się okazało że mam niedoczynność tarczycy i że prl jest związane z tym.Doktor przepisał mi letrox 50 na tarczyce i bromocorn na prl,biorę leki dopiero miesiąc a muszę je brać przez pół roku.Chcemy dziecko ale się trochę boję że znowu poronię.Mam miesiączki nieregularne. Czy któraś z was ma albo miała taką sytuacje jak ja? Będę wdzięczna za odpowiedz i iskerkę nadzieji.Pozdrawiam.

Gość żabunia

Gość żabunia
ja tez mam podobny problem jak wy wszyscy.Mam podniesiony poziom prolaktyny.Biore teraz Bromergon i mam nadzieje ze mi to pomoże.Mam do was pytanko czy to jest skuteczny lek i czy po ty leczeniu bede mogła zajść w ciaże??? Bardzo sie boje ze........Prosze was o odpowiedz.Aha jeszcze jedno dlaczego mój lekarz do ktorego chodze nie chce mi za bardzo szczerze odpowiadac na moje pytania?? to tez mnie niepokojii:( chyba bede musiała isc do innego lekarza