Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dwudziestka

zdecydowalam

Polecane posty

luba Interesujące pomieszanie pojęć, ja jednak tego nie kupuje. Aborcja w żaden sposób nie ma oznak odpowiedzialności.

Gość luba
czekam na twoją kompozycję- bo stwierdzenie faktu to jedno , ale poprosze o analizę a nie urwany komentarz. Aborcja to odpowiedzialne planowanie przyszości.

Gość orchidka
Rozumiem Was dziewczyny i jestem z Wami. Wiem, że podjęłyście bardzo trudną decyzję i mam nadzieje, że dacie sobie psychicznie radę po tym wszystkim. Pozdrawiam

luba Komentarz adekwatny do komentowanego postu...nie zauważyłem abyś Ty uzasadniła co jest odpowiedzialnego w usunięciu dziecka? Widzisz dla mnie odpowiedzialność to nieuchylanie się od konsekwencji swoich zachowań. A seks chcąc nie chcąc to nie tylko przyjemność. Każdy wie, że wpaść można. Co Ty na to, że spowoduje wypadek i dajmy na to rozwale Ci samochód, a potem powiem że nie czuje sie odpowiedzialny?

Gość luba
owszem - odpowiedzialnośc to jest zdawanie sobie sprawy z konsekwencji - także wydania na świat niechcianego dziecka,Gdy się urodzi jest to już dziecko , a nie zarodek- więc-->kontynuowanie ciązy to jest zdawania sobie spray z tego ,że zarodek przeistacza się w pełni wykształconego człowieka- którego w konsekwencji czeka ŻYCIE na tym świecie,( więc)--> jako rodzice musimy być za nie odpowiedzialni. (więc)--->Jesli wiemy , że z takich czy innych przyczyn nie poradzimy sobie- to wydanie na swiat tego dziecka jest własnie nieodpowiedzialnością. Ponadto dalsze losy matki ( czy też rodziców)- :dlaczego jedyną obowiazujaca zasadą ma być "wypić to piwo co sie samemu nawarzyło"? Przeciez jest rozwiązanie : aborcja. Myślę że duzy wpływ ma pokutująca w naszej kulturze posawa chrystiańska- Najlepiej nosić krzyż na grzebiecie i jeszcze się samobiczować, to wtedy jest się pełnoprawnym człowiekiem przez duże C.Rozwiązania bardziej racjonalne , które mają na celu ulżyć człowiekowi są potępiane jako egoistyczne. Zauważ że to sie przekłada nawet na sam poród. Wejdź prosze na jakiś topic o porodach i wysłuchaj zajadłych ataków kobiet które czują sie wrecz uświęcone , bo rodziły naturalnie w mękach. Jak naskakują na te, które wybrały cesarkę ,by mniej cierpieć. Mam wrażenie że momentami przeradza się to w jakiś opętany bełkot członkin sekty. Myślę tez ze to jest przejaw jakiegoś braku racjonalnego myślenia- czy "5minutowy heroizm" rodzenia przesądza o tym jaką się będzie matką? Ważniejsza jest ta cała rozciągnieta w czasie przyszłosć. Podobnie jest w przypadku decydowania się by dziecko na świat w ogóle wypuścić-wazniejsze jest przewidywanie jaka nas i je czeka przyszłosc.

luba Niestety uprawiasz demagogie, to co proponujesz to prewencyjne usuwanie płodu aby w przyszłości uniknąc kłopotów, plus zasłanianie się że dziecko może sobie nie poradzić, kiedy przyjdzie na świat. Tylko widzisz uważasz, że powinno sie być odpowiedzialnym za jego przyszłe życie ale o tej odpowiedzialności zapominasz w momencie poczęcia? Widze tu pewną nieścisłość, dlaczego o to dziecko (jeszcze nawet nie poczęte), i o własną przyszłość (tu niestety pojawia się nasz ludzki egoizm ale nie będe się nad nim rozpisywał bo różne są przypadki) nie martwić się w chwili pójścia do łóżka, przecież jak już pisałem szansa że dojdzie do poczęcia nigdy nie jest zerowa, więc jak według Ciebie wygląda odpowiedzialność, przed poczęciem jej nie ma, po poczęciu w imie dobra dziecka (żeby sie nie męczyło) aborcje uważa sie za odpowiedzialność? Powiedziałbym że to zabawne gdyby nie dotyczyło tak poważnej sprawy.

Nie rozumiem... Przeciez to proste jak 2*2. Zalozmy ze ktos z was dostal na urodziny kota ale nie moze sie nim zajac bo ma alergie. Idziecie go utopic czy oddajecie komus innemu albo do schroniska. A teraz pomyslcie sobie ze nie mowimy o zwierzeciu tylko o czlowieku. Rozumiem, jest strach przed porodem, przed tym co ludzie powiedza, przed szykanami ale czy nie warto tego poswiecic dla uratowania czyjegos zycia? Choc taki maly gest odpowiedzialnosci i dobrej woli skoro nie stac matke na zatrzymanie dziecka ( z roznych przyczyn) Nie potepiam niecheci do posiadania dzieci tylko tak jak napisal haldeman to mimo wszystko powinno sie zdawac sobie sprawe z konsekwencji uprawiania sexu. Alkohol tez jest dla ludzi ale za prowadzenie po pijaku i spowodowanie wypadku jest kara i ponosi sie odpowiedzialnosc nawet jesli nikt nie zginal. I czemu wybiera sie zawsze to rozwiazanie, zawsze aborcja a nie mysli sie o adopcji... Bo wygodniej? Bo nikt nic nie wie, bo mozna latwo sie wylgac od odpowiedzialnosci i zakryc ja tajemnica lekarska? Dziwny jest ten swiat... smutne:(

Smiesza mnie argumenty kobiet ,ktore zabijaja wlasne dziecko..bo studia,bo inne bzdety...Ja zaszlam w ciaze,bylam na 2 roku studiow...moj facet,byl na 3 roku,ja mieszkalam a mama,on w miescie ,w ktorym studiowal..bylam przerazona gdy zobaczylam 2 kreski na tescie...swiat mi sie zawalil na glowe,ale nawet przez chwile nie pomyslalam o zabiciu tej malenkiej istotki,ktora nosilam pod moim sercem.Dzis moja coreczka,ma sie swietnie:)Maz skonczyl studia,ja jeszcze studiuje..kombinujemy z kasa,bo jest ciezko,mieszkamy razem,i jestesmy szczesliwi.bo jestesmy rodzina,moge patrzec jak moje dziecko rosnie,jak sie usmiecha:)przytula sie do mnie...jestem szczesliwa!!!sa rozne sytuacje w zyciu,wiadomo ze jest ciezko,ale to dla mnie zaden argument,do tego zeby pozbyc sie dziecka....Kobiety ktore to robia sa strasznymi oegoistkiami,jak nie chcesz byc w ciazy,to nie wlaz facetowi do lozka,a jesli wlazisz to licz sie z tym ze mozesz byc w ciazy!!!! Tlumaczcie sobie dalej ze to tylko komorka,itp,ze nic nie czuje itd!!!chcecie zagluszyc wyrzuty sumienia?? Ja nie bede nikogo osadzac,bo nie mam takiego prawa,ale ludzie!!!!!troche odpowiedzialnosci!!!!