Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fuksja

FONDUE - jak sprawić by ser miał jednolitą, gładka konsystencję?

Polecane posty

Witam wszystkich:) Czy ktoś a Was robił kiedyś FONDUE?? Ja robiłam już ze 4 razy ale nigdy mi sięn ie udało:( Zawsze wychodziły mi jakieś kluchy i ser nie był taki fajny, lejący się:( Czy ktoś Was może mi coś poradzić? Jakiego najlepiej sera użyć? Czy warto dodawać alkohol (wino,piwo)? Mleko? Chciałabym je we wtorek przyrządzić na specjalną okazję... Możecie mi dać jakieś praktyczne rady? Z góry dziekuje :D fuksja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepisow na fondue jest wiele, duzo zalezy od sera, poza tym wazne jest utrzymanie wysokiej temperatury bez przypalania. Po jakims czasie ser zawsze troche zgestnieje. To przepis na fondue ktore bardzo mi smakowalo (ale strasznie sycace jest): Fondue z czterech serow 150 g ementalera, 150 g bel paese, 150 g goudy, 150 g roqueforta 1/4 l bialego wina 75 g creme fraiche (lub swiezej gestej smietany) sok z jednej pomaranczy 2 lyzki skrobii spozywczej (zagestnika kulinarnego) 2 lyzki siekanego szczypiorku 2 lyzki natki pieprz, szcypta galki muszkatlowej i cukru 2 lyzki koniaku Ementaler zetrzec na drobnej tarce, a bel paese, goude i roqueforta pokroic w drobna kostke. Do garnka do fondue wlac biale wino, dodac creme fraiche i calosc zagrzac (na kuchence). Wlozyc ser i stale mieszajac stopic go na niewielkim plomieniu. Skrobie rozmieszac z sokiem pomaranczowym i zagescic nia sos serowy. Domieszac ziola, doprawic pieprzem, galka i cukrem. Na koniec zaromatyzowac sos koniakiem. Mozna podawac z kielbaskami i ogonami krabow, mnie jako wegetariance bardzo smakuje to fondue z kawalkami bagietki, ziemniakami w mudurkach, swieza papryka i marynatami (ogorki, pikle). Mam cala ksiazeczke przepisow, wiec jesli chcesz moge Ci podac jeszcze jakies inne, ale tylko ten wyprobowalam :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość allea
Odswieżam- bo mnie też interesuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam tez przepisy na fondue na tluszczu, na winie bulionie, serowe i slodkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziekuję Akara!! Ja też wyalazłam już na necie kilka przepisów. Wydrukowałam sobie je. Ten od Ciebie też juz się drukuje:) W sumie to z jednej strony mi zależy bardzo żeby to fondue wyszło a z drugiej jednak nie zmartwię sie jeśli nei wyjdzie:p Mamy taki zwyczaj z moim facetem że w każdą naszą rocznice robimy fondue. I jakoś tak zawsze jest (od naszej pierwszej rocznicy!) że nigdy nam nie wychodzi:P Więc jak kolejne razy nam niei wychodziły to po prostu braliśmu za dobry znak i pomyślną wróżbę dla nszego związku;) No ale tak na serio to fajnie by bylo gdyby jednak kiedys wyszło... Tez nam sie wydaje ze to zależy dużo od sera. Właśnie wyczytałam żeby ten ser wrzucać powoli, małymi porcyjakwmi do tego gotującego się wina. Jak sie dopiero jedna porcyjka rozpuści, to wtedy drugą wsypywać. Każdego roku tez mieliśmy problem ze znalezieniem ementallera:( Nie wiem jak to sie dzieje, bo to w sumei popularny ser ale nie bylo go u mnie:( Tzreab by było w wawie poszukac w ajkims lepszym sklepie, to wtdey bym znalazła i te inne co je wymieniłaś. A! Jeśli chodzi o te alkohole... Wino białe to wszędzie sie z tym prawie spotykałam.. ale czy musi byc ten koniak? Spotkałam się też z przepisem z wiśniówką.. A! I podobno to zagęszcenie to wcale nie musi być. Najpierw musi się wszystko rozpuścić i wtdey jeśli jest bardzo rzadkie (a takie nam nigdy nie wychodziło:P) to wtdey dosypać skrobii. Widziałam też przepis gdzie zamiast wina dawali mleko, a nawet łyżkę masła czy śmietany. Co do dodatków też najbardziej smakuje mi z grzankami z bagietki czy bułeczki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość inkredible
Witam! Podnoszę ten temat ponieważ mam pytanie z nim związane;) Wkrótce idę na wesele do koleżanki ....... i wymyśliłam że kupię jej na prezent właśnie zestaw do fondue lub patelnię wok :) i mam takie pytanie jeśli chodzi o jakość tych naczyń .... który z zestawów do fondue jest najbardziej uniwersalny?? żeliwny ze stali czy też opłaca się kupić te aluminiowe ........ bo woka to chciałam kupić żeliwnego:) Są jeszcze takie zestawy z elektrycznym podgrzewaczem do fondue i do woka razem?? Ktoś może to ma ?? Opłaca się coś takiego?? bo już sama nie wiem .... myślałam że wymyślłam w końcu coś oryginalnego ale zaczęłam się gubić w tym wszystkim :D W sumie to najbardziej mi się podobają te fondue z podgrzewaczami ..... Jeśli ktoś może się wypowiedzieć w tym temacie to bardzo dziękuję za wszelką odpowiedź .... Ja osobiście nigdy nie robiłam fondue ani nie bawiłam się z wokiem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
My kiedys dostalismy zestaw do fondue kupiony w markecie - taki zwykly blaszak - odradzam! Jedyne dobre Fondue jakie jadlam, gdzie nie przypalalo sie z powodu kiepskiego naczynia, to byl zestaw zeliwny bodajze, taki masywniejszy. Po prostu on lepiej utrzymuej temperature, rozchodzi sie ona rownomiernie i o to wlasnie chodzi w calym sekrecie tej potrawy. Czyli reasumujac - tylko \"porzadny\" zestaw fondue, zadne tam blaszaki - no i oczywiscie z podgrzewaczem :) Ps. Fajny pomysl na prezent slubny ten zestaw do Fondue :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość inkredible
Dzięki ogromne asienko za odpowiedź i podpowiedź ;) Jeżli ktoś jeszcze może się wypowiedzieć to proszę o ...... wypowiedzi ;) Pozdrawiam !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość isiaaaaaaaaaa
żeliwny zdecydowanie żeliwny! sama polecam i bardzo sobie chwalę :D a fondue to najszybciej ze sklepu gotowe kupić. Naprawde. My z mężem robimy przynajmnije raz na dwa tygodnie. Dodajemy tylko sporo świeżo zmielonego pieprzu i świeżo startej gałki muszkatołowej! Do tego świeża bagietka i białe schłodzone winko! Mmmm :) Mało pracy a bvardzo pyszne- taka porcja gotowa to idealne dla 2-óch osób i każdy jest przejedzony :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dunajka
Pomóżcie ! Gdzie kupić paliwo do palnika i jakie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paliwo
ten sam problem mialem w uk prze kilka miesiecy, nie znalazlem paliwa i dzis kupilem fondue elektryczne. sery caly komplet tez juz czekal, ogurki kiszone niopacznie tez kupilem. Cala rodzina zachwycona wlacznie z pociechami. Pozdrawiam i smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kamilus_n
Witam, chcemy z chłopakiem spróbować fondue. Pytanie do tych bardziej doświadczonych. Jaki zestaw na początek i gdzie najlepiej go nabyć. Nie ukrywam, że też zależy nam tutaj na niskiej cenie. Z góry dzięki za każde info!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dorociaaaaa
Obecnie posiadamy zestaw wykonany ze stali nierdzewnej przeznaczony dla 6 osób. Powiem Ci, że jesteśmy zadowoleni :). Zamawialiśmy przez ekspertagd.pl, zestaw kosztował koło 80zł także cena nie była szokująca :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Katrin3783
Ja tez próbowałm zrobić. Wyszła rewelacja... Sery kupiłam w Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywnośc www.waszsklep.com.pl... Polecam wam ten sklepik..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Witam wszystkich Jakość sera ma tutaj duże znaczenie,temperatura,i porcje sera jakie dodajemy stopniowo w trakcie roztapiania jeśli chodzi o smak czyli przyprawy ,wolne pole do popisu , ja osobiście nie przepadam za gałką ps w wielu postach robicie sporo błędów ortograficznych Pozdrawiam Paweł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×