Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Katarzyna

Ciasto Cappuccino

Polecane posty

Czy ktoś z was zna przepis na ciasto Cappuccino, bardzo trudno go znaleźć a podobno jest przepyszne. Proszę o podanie przepisu w tym temacie. Z góry dziękuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oto przepis : I ciasto : 8 jaj 28 dg cukru 16 dg mąki pszennej 4 dg kakao 1 łyzeczka proszku do pieczenia Przygotowac jak biszkopt, upiec i przekroic na 2 czesci. II ciasto: 20 dg kokosu 5 białek 1 szkl. cukru 1 łyzeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodac kokos, proszek i piec około 30 mniut w 180-190 stopni. Masa: 5 zóltek cukier waniliowy 3 łyzki mąki 1 budyń smieytankowy 2 szkl. mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 3 dg kawy cappucino waniliowej Mleko , cukier, budyń, makę , cukier waniliowy, zołtka zmieszac i ugotowac z tego budyń.Masło utrzec, dodac przestudzony budyń i kawę. Przełozenie: I ciasto- masa, II ciasto-masa, I ciasto a na wierzch polewa czekoladowa. Smacznego;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja
mam inny: upiec biszkopt podzielic na 3 czesci zaparzyc 1 i pol szkl.kawy kapuczino orzechowej,ostudzic ja i nasacyc biszkopty przed przekladaniem masa masa: 1 jajko 4 zółtka 4 łyzki cukru wszystko ubic na parze az bedzie geste i ostudzic. utrzec jedna margaryne ,powoli dodawac ostudzona mase jajeczna.dodac tez 2 serki homogenizowane waniliowe i 2 szkl.granulowanego mleka w proszku.przeklada nasadczone placki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą znalazłam też inny przepis :) co jeden to inny :) -5 żółtek utrzeć na parze z 1 szkl. cukru pudru, -ostudzić i zmiksować z kostką masła, -dodać 3 serki waniliowe (po 200 gram), 1,5 szkl. mleka w proszku i 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny, -rozpuścić 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 2 szkl wody i nasączyć biszkopty okrągłe - namoczone biszkopty układać na blasze, polać masą serową, potem znów warstwa biszkoptów i znów masa serowa Od groma tych przepisów na jedno ciasto :) Dawajcie co znacie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja
moje ciacho jest pyszne,moglabym zdobyc jeszcze inny ale bardzo podobny do mojego.sprobuj przekonasz sie co jest najlepsze przeciez i tak nam nie wszystko smakuje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja
moje ciacho jest pyszne,moglabym zdobyc jeszcze inny ale bardzo podobny do mojego.sprobuj przekonasz sie co jest najlepsze przeciez i tak nam nie wszystko smakuje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja
moje ciacho jest pyszne,moglabym zdobyc jeszcze inny ale bardzo podobny do mojego.sprobuj przekonasz sie co jest najlepsze przeciez i tak nam nie wszystko smakuje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zapytałam bo wiem, ze własnie Tiramisu robi sie na biszkoptach gotowych :) ale co kraj to obyczaj, faktem jest sporo tych przepisow , jedyne co Ci pozostaje to wypróbowac ktorys z nich i podzielić się z nami swoimi uwagami :) Pozdrawiam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiramisu
Di tiramisu używa się serka maskarpone czy jakoś tak, a nie zwykłego homogenizowanego. A jeżeli chodzi o biszkopty to mogą być małe kupne albo biszkopt upieczony, jak kto woli ale uważam, że koniecznie trzeba dodać żelatynę - niektóre przepisy nie mają jej w swoim składzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no ale sa i tacy tez
niektorzy tez do tiramisu uzywają serka homo ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiramisu
czy efekt jest podobny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no ale są .....
nie wiem , bo jadłam tylko tiramisu z serkiem mascarpone i bez zelatyny ..........z serkiem homo to podróba :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiramisu
ta żelatyna to dotyczy capuccino

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiramisu
ta żelatyna to dotyczy capuccino

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zawsze sie udaje...
Ten przepis jest BANALNY!!! Trzeba tylko upiec 1 biszkopt o i ie ma zadnego krecenia mas,kremow,bo ja kupuje po prostu gotowy Krem Do Tortow Dr.Oetkera-śmietankowy albo wailiowy.I tak: Biszkopt: 5 jaj 1 szkl.mąki pszennej,ale Uwaga!-kiedy juz odmiezrzysz,szklanke,to odejmij z tego 2 czubate łyżki i w to miejsce dodaj 2 łyzki kakao 1 szklanka cukru 3 lyzki mąki ziemiaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Bialka uijamy na bardzo sztywną pianę,dodajemy stopniowo cukier,nastepnie żółtka.Caly czas ubijamy.Gdy masa bedzie jednolita,dodajemy mąke z kakao,mączke ziemiaczaną,proszek do pieczenia i mieszamy juz tylko łyżką!Ciasto najlepiej wylac do okrąglej formy wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta.Piec ok.35minut.Po upieczeniu trzeba zdjąc delikatnie skorupke z wierzchu biszkoptu.Jak ostygnie-przekroic na pol.Kazda czesc nasaczyc kawa cappuccino i przelozyc jakimis powidlami-dobre sa truskawkowe albo morelowe.Na wierzch wykladamy krem do tortow.... Krem trzeba zrobic wg.przepisu na opakowaniu i najlepiej dodac ok.2 lyzek miekkiego masla(wczesniej utrzec oddzielnie).Do gotowego wsypac wedle uznania kawe cappuccino czekoladową-ja dodaje ok.4-5 lyzek czubatych,ubic to wszystko.Ciasto ladnie wyglada,kiedy ulozymy krem na wierzchu za pomocą specjalnych koncowek do dekorowaia.Posypac wiorkami czekolady,albo suchymi okruszkami z wierzchu biszkoptu.Wstawic do lodowki! Troche sie rozpisalam,ale chce podkreslic,ze caly sukces tkwi w upieczeniu biszkoptu,to wazne,aby sie udal,bo inaczej cale ciasto szlag trafi.A naprawde jest dobre.U mnie w domu znika w ciagu pol dnia!!! Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepis brzmi smacznie
:) ale chyba strasznie drogie to ciasto! tyle jajek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nowość
A ja znam jeszcze inny przepis na cappucino: Piecze się biszkopt z 5 jaj, przekraja się go i robi inną masę: Masa: 500 ml śmietany kremówki ubija się na sztywno, żelatynę rozpuścić w szklance gorącego mleka i zostawić do wystygnięcia, a następnie połączyć, 7 łyżek kawy cappucino rozpuścić w pół szkl. wody i ostudzone połączyć ze śmietaną. Przełożyć biszkopt, przykryć drugim i posypać płatkami czekolady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja robię jeszcze inaczej:) piekę biszkopt i przekrajam na pół teraz masa: 750ml śmietany kremówki 36% + cukier waniliowy-ubijam z 4 śmietanfixami, dodaję 8 łyżek śmietankowego cappuccino i delikatnie mieszam całość do połaczenia się składników, dodaję cukier puder(ilość zależna od tego jak słodkie jest cappuccino) przekładam ciacho używając do tego 3/4 masy, resztą smaruję boki i wierzch ciacha i obsypuję kawą rozpuszczalską:) dla mnie bomba:) i robi się je piorunem;) pozdrawiam🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do nowość
nowosc............a ile ma być tej żelatyny????????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Do Landrynki
Aczy mozesz mi powidziec odnosnie tej masy do capuccino - czy to mleko, cukier , jajka,make i zoltka rozmieszac i ugotowac - na Parze? Czy zrobic ztego wszystkiego co napisalas poprostu budyn? Cz te zoltka sie nie zetna? Prosze odpisz nowej Kucharce, dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja znalazłam w internecie taki :) pycha:))) Cappuccino z biszkoptami Składniki: Biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżka wody 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa waniliowa: 50 dag masła ¾ szklanki cukru pudru 4 serki homogenizowane waniliowe (4x15 dag) 1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego Ponadto: 1 opakowanie cappuccino czekoladowe (ok. 11 dag) 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, mogą być kakaowe (ok. 15 dag) Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i żółtka. Następnie dodać wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku. Powstałą masę waniliową podzielić na trzy części. Cappuccino czekoladowe (1/4 szklanki cappuccino odsypać) rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody i ostudzić. Jedną część biszkoptu nasączyć cappuccino, na niego wyłożyć jedną część masy waniliowej, potem biszkopty maczane w cappuccino, drugą część masy waniliowej, drugą część nasączonego biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej. Wierzch ciasta posypać cappuccino. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pychotkakichotka
polecam przepis landryny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pychotkakichotka
ja tez pieke to ciasto tylko na wierzch wylewam gorzką czekolade posypuje kokosem i do masy uzywam róznych smaków cappuccino a nie tylko smietankowe czy waniliowe.POOOOLECAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Prawdziwe wloskie tiramis robi sie z maskarpone a nie z serka homogenizowanego! I nie dodaje sie zelatyny!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×