Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

camelia

LOGEST - dobry wybór?

Polecane posty

Hej. jeśli bierzesz regularnie, codziennie, o mniej więcej tej samej godzinie to nie masz się czego bać. Ja kiedyś też się obawiałam, teraz już nie, bo po 2 latach brania pigułki nie jestem w ciąży. Zawsze jednak martwię się czy dostanę krwawienia. Poza tym denerwuję się bo te krwawienia są strasznie skąpe (prawie jakby go nie było), a im dłużej biorę są jakby coraz słabsze. Tak, że teraz wystarczą mi wkładki higieniczne, nie używam już podpasek wcale. Czy Wy też tak macie? Pozdrawiam Eva

Gość Karusia1978
Ja brałam LOGEST 3 lata wcześniej miałam dość obfite miesiączki a podczas brania też wystarczały mi wkładki.Po prostu nie ma owu wiec nie ma się co złuszczać przy krwawieniu..

Gość pati880811
hejka dziekuje wam za wszytkie te odpowiedzi no ale jeszcze mam pare... boz ie pogubiłam w obliczeniach...czyli jak wczoraj (czwartek)nie wziałem tabletki!!! to w nast. czwartek mam zaczac nowe opakowanie czy w srode ... bo w srode wziełam ostatnia tabletke bo skrociłam sobie opakowanie o pare dni bo ciagne 2 opakowanie bez przerwy .... wiec nowe opakowanie zaczac w srode czy czwartek ??? prosze o szybki kontak to dla mnie bardzo wazne...

Do pati880811: Skoro w czwartek nie wzięłaś tabletki to oznacza to pierwszy dzień przerwy (cytuje ulotkę:(...)przez n astępnych siedem dni nie przyjmuje sie tabletek i w czasie tej przerwy pojawia sie krwawienie z odstawienia) więc licząc po kolei, następne nowe opakowanie zaczynasz w ÓSMYM dniu bez wgl.na to, czy krwawienie nadal występuje .Łatwo zapamiętać że dzień w którym rozpoczynasz przerwe (czyli NIE bierzesz już tabletki) będzie równo po skończeniu przerwy tym samym dniem tygodnia kiedy zażywasz tabletke z kolejnego opakowania. Czyli np 21 lipca robisz przerwe to nowe opakowanie zaczynasz 28 lipca. Prosze jeśli nadal masz wątpliwości to przeczytaj na spokojnie ulotkę, tj paragraf: dawkowanie i sposób stosowania. Pozdrawiam Vina86

Gość pati880811
hejka :) dzieki za odpowiedz :) niestety nie mam ulotki bo wyrzuciłam opakownie ;/ no ale chyba juz wiem o co chodzi :) czyli jak mam nowe opakowanie wziasc w nast. czwartek bo w czwatek zaczełam przerwe... Dziekuje za wszytko !!! buziolki:*:*:* mam nadzieje ze wszytko bedzie okej bo martwie sie ze troche sobie pomieszam tymi przesunieciami ... a niechce zajsc w ciaze :( jutro powinnam dostac krwawienie .... oj zawsze sie tego boje....

Gość lienese
Wziełam juz 2 tabletki logestu i narazie jest ok. czuje sie swietnie. Pozdrawiam

Gość pati880811
hejka własnie dost. okres 4 dnia przerwy po odstawieniu i dziewczyny zawsze tak mam 4 dnia wiec nie martwic sie mnie tu bo to zalezy od oganizmu ja na pocztku sie bałam bo w uloce pisało 2-3 dzien no ale ja dostaje 4 dnia :) troche berzuszek boli ale najwzniejsze ze jest ... :) Buziolki :*:*:*: miłego dzionka

Gość pati880811
Hejka :) mam takie pytankooo :) czy mogłabym zrobic sobie krotsza przerwe?? bo powinnam tabl wziasc w czwartek wtedy wypadnie 7dni ale czy moge wziasc tabl wczesniej ?? zrobic przerwe np 5dniowa i wziasc tabl we wtorek?? prosze o szybki kontakt

Gość Ewa 27 lat
Nie nie możesz! Bo nie będzie działania antykoncepcyjnego ! Nie można brać jak się chce pigułek ! Nie będą działały. 21 tabletek i 7 dni przerwy ! Pozdrawiam Ewa.

Gość kotuu
bardzo zle sie czuje. nie dam rady skonczyc tego drugiego opakowania jasminelle. zostalo mi piec tabletek. nie obawiam sie ze moge byc w ciazy, dlatego pytam czy moge przerwac branie juz teraz?????? w sumie ulotka mowi, ze jesli sa ciezkie skutki uboczne to nalezy przerwac i skonsultowac sie z lekarzem. ale czy przerwac po opakowaniu czy natychmiast. i czy dostane przez to wczesniej okres. myslicie ze musze sie katowac przez te kolejne 5 dni????????????? prosze o pilan odpowiedz.

Do PATI880811: Możesz skrócić przerwę i wszystko będzie OK. Nie ma to wpływu na działanie anty. Przerwy nie można jedynie wydłużać. Także Ewa akurat tutaj się pomyliła. Do KOTUU: Jeśli naprawdę źle się czujesz i nie dasz rady wytrzymać tych 5 dni, to przerwij. Cykl może się trochę rozchwiać, ale z czasem dojdzie do normy. Oczywiście przejdź na dodatkowe zabezpieczenie i to od razu, bo niepełne opakowanie nie zabezpiecza całego cyklu, ale o tym na pewno wiesz. Pozdrawiam!

Gość pati880811
Ale czy napewno to bezpieczne zebym potem nie miala problemow jak ewa mowi ze wtedy nie działa anty... niewiem co robic... troche sie boje....

TAK, na pewno bezpieczne! Zajrzyj do ulotki albo zapytaj lekarza. A tak na marginesie - biorąc pigułki naprawdę warto zadać sobie troszkę trudu i poczytać nieco na temat specyfiki ich działania i warunków stosowania w książkach, broszurach i na stronach firm je produkujących. Może wtedy unikniemy powtarzania tu podstawowych pytań i tego zabawnego \"czy aby na pewno?\". Forum służy wymianie doświadczeń, a nie edukacji. Niezbędną wiedzę powinno się wynieść z gabinetu lekarskiego i uzupełnić we własnym zakresie z ww. źródeł. Bo jak widać, można tu spotkać również błędne informacje i dopóki ktoś ich nie naprostuje - łatwo się nimi mylnie zasugerować. Więc po raz ostatni - skrócenie przerwy jest możliwe i bezpieczne, w przeciwieństwie do jej wydłużania.

Dziewczyny, biore logest od tygodnia i mam nadal plamienie, tyle ze oprocz tego mam niesamowicie duzo sluzu czy ktoras tak miala ?

Drogie Panie. Oczywiście niechaj każdy robi jak uważa, ale skracanie tej 7-dniowej przerwy nie jest wskazane. To rozregulowuje organizm, przede wszystkim, a poza tym leki, żeby były skuteczne muszą być przyjmowane według wskazań lekarza i według ulotki, prawda? Dlatego skracanie przerwy może się okazać \"zgubne\". To jest moje zdanie, ale oczywiście decyzja należy do osoby zażywającej pigułkę. Pozdrawiam Eva

Do EVA 27 LAT: Jeśli już tak do tego podchodzisz, to również samo przyjmowanie pigułek hormonalnych jest rozregulowaniem organizmu. Przerw na dobrą sprawę w ogóle można nie robić, zostały one wprowadzone głównie ze względu na psychiczne samopoczucie kobiety przyzwyczajonej do regularnego miesiączkowania. Krwawienie z odstawienia pojawiające się w przerwie nie jest normalną miesiączką, a cały cykl jest cyklem sztucznym. W przypadku tabletek jednofazowych nie ma żadnych przeciwwskazań, aby tę przerwę skrócić. I na pewno nie okaże się to bardziej zgubne od samego faktu przyjmowania hormonów. Najlepiej w ogóle się nimi nie faszerować. :P Ale jeśli już ktoś zdecydował się na ich przyjmowanie, to dobrze by miał świadomość tego co jest dopuszczalne, a co nie. I na pewno skrócenie przerwy zaliczyć można do tej pierwszej grupy. Pozdrawiam!

Być może jesteś lekarzem (wówczas masz rację) ale jeśli nie jesteś ekspertem to nie przekonałaś mnie :-), ale tak jak mówiłam każdy postępuje według własnych upodobań. Ja biorę zgodnie z ulotką i jest ok. pozdrawiam

To jest właśnie wiedza od lekarza, a nie mój wymysł. Przekazuję jedynie sprawdzone informacje, które uzyskałam od ekspertów. A naprawdę daleka jestem od przekonywania kogokolwiek w kwestii zażywania pigułek. ;) Pozdrowionka!

Gość mała86
Co do skrócenia przerwy - mnie lekarz nawet zalecił krótszą (6 dni) i w ciągu 1,5 roku nie zaszłam w ciążę:) Pozdrawiam:)

Gość dusia87
Mam pytanie (a nie mogę znaleźc nigdzie odpowiedzi:/) - czy jeżeli zrobiłam ośmiodniową przerwę w jednym cyklu (zażyłam 20 tabletek) pigułki będą dalej działa w następnych? (przy prawidłowym przyjmowaniu) Z góry dzięki za pomoc:)

Gość Beata 18
Witam . Ja od 10 dni biore LOGEST i dzis dostalam dziwnego krwawienia ktory niwe wygladal na okres. Jestem ogolnie placzliwa i wszystko mnie denerwuje. mam kompletne roztrojenie psychiczne. Ale chce brac narazie logest zeby nie miec okresu podczas wyjazdu na wkacje. Niewiem co zrobic. Tymbardziej ze niemam tabletek przepisanych przez lekarza tylko z innych zrodel.

Gość cherreyy
Beata 18 po pierwsze nie powinnas przyjmowac tabletek hormonalnych jesli nie przepisal ci ich lekarz, to nieodpowiedzialne. jakbys poczytala troche to co jest juz tutaj napisane na forum, to bys wiedziala, ze moga wystapic plamienia w ciagu pierwszych 3 miesiecy zazywania tabletek. dusia87 jak na moje to nie beda dzialac. w ulotce tez jest chyba napisane, ze jesli w 3 tygodniu nie wezmie sie jedenj tabletki wiecej niz 12h po tym jak sie powinno ja zazyc, to albo biezesz ta zalegla i nie robisz 7o dniowej przerwy tylko zaczynasz nastepne opakowanie, albo robisz od razu przerwe 7o dniowa liczac ja od dnia, w ktorej nie wzielas tabletki.

Witam, przyjmuję Logest od już chyba 2 lat. Od tamtej pory mam stałą wagę, nie przytyłam ani nie schudłam nawet pół kg. Mój organizm dobrze go toleruje i nie mam żadnych dolegliwości związanych ze skutkami ubocznymi. Mam jednak do was pytanie: zastanawiałam sie ostatnio jak to jest z tą 7-mio dniową przerwą - czy w tym czasie można uprawiać seks nie stosując innych zabezpieczeń? Ja zawsze dostaję okres czwartego dnia przerwy. I ostatnio własnie się zastanawiałam czy po odstawieniu tabletek (ale tylko na te 7 dni) kobieta nadal jest chroniona? Bo wydaje mi się, że chyba nie, ale czy ktoś może mnie dokładniej oświecić? Będę wdzięczna za informacje.

Gość magdalenka cccc
hej jak sie bierze Logest o 19 z reguły a sie zarzyje 10 po lub nawet 35 po to czy sie zmniejsza jego dzialanie czy tez to nie ma na to wpływu. Biorę od niedawna i nie wiem bardzo bede wdzieczna za odpowiedz

Gość amiga i lekarka
Drogie Panny Tulipanny, Nie ma co prowadzic dziennika stosowania pigulki i stanu wplywajacego na nasz organizm . Powiem Wam krotko i dosadnie - bezpieczniej jest z pigulką !!! Dla mnie bezpieczeństwo i komfort zblizenia nie wiaze sie w zaden sposob z obawa, zagrozeniem czy tez bezmyslnoscia. Czy oby niektore z Was nie sa za bardzo przewrazliwione? Stany emocjonalne, tycie...to dziala na nasza podswiadomosc, wyolbrzymiamy, albo zakladamy najgorsze:( Nie o to przeciez chodzi. Zanim zdecydujecie sie na antykoncepcje, pomyslcie wlasnie o najlepszym i pracujcie nad tym, pracujcie nad soba. Sama przyjmuje tabletki antykoncepcyjne juz 2 lata. W zyciu kazdej kobiety sa dni raz lepsze, raz gorsze. Podobnie z płaczem, smutkiem, objadaniem, seksem, dobrym nastrojem etc. U mnie wszystko gra!!!!:-) Powodzenia Wasza Panna Tulipanna.