Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dzidzia_1979

Co serwujecie na wigilie? Prosze, podzielcie sie swoimi przepisami

Polecane posty

Witajcie! Juz mnie ogarnal swiąteczny nastroj o chociaz siweta w tym roku wypadaja tragicznie (sobota, niedziela) to mimo wszystko chcialabym by wypadly fajnie. Prosze, napiszcie co robicie na wigilie, co lubicie a co nie, co jest waszym hitem!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a_może
Staram się podawac tradycyjne potrawy, mojej rodzince bardzo smakuje kutia z makiem. Kutia z makiem (500 g maku, 150 g rodzynek, 300 g pszenicy, 100 g łuskanych orzechów, 100g migdałów, 3-4 łyzki skórki pomarańczowej, 1/2 szklanki miódu , 1/2 szklanki śmietanki). 1. pszenicę opłukać, zalać zimna wodą i gotować do miękkości około 2 godzin; 2. orzechy i migdały sparzyć, obrac ze skórki; 3.mak opłukać, zalać wrzątkiem i postawić na małym ogniu. Po 15 min. zdjąć z ognia, odlać wodę i zemlec trzy razy w maszynce do mięsa; 4. miód rozgrzać, migdały i orzech podgrzać: 5. wymieszac wszystkie składniki i schłodzić w lodówce. SMACZNEGO:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mandzusta
Moi rodzice pochodza ze wschodu,wiec nie obędzie się bez: kapusty z grochem, Jest jeszcze : kutia, karp smażony, barszcz czerwony, sos grzybowy, kompot z susznych owoców,zazwyczaj jabłek i gruszek ususzonych przez mamę, I tyle nam wystarcza,bo robimy tego dużo.Najlepsze są pierożki drugiego dnia podsmażane na tłuszczu i polane sosikiem grzybowym.Pycha :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Alusiaaa
wedle tradycji potraw powinno być 12. W tym jest cały urok wigilii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No wlasnie...12potraw Skad je wziac? 1. Karp 2. Pierogi 2. Kapusta z grzybami 4. Zupa grzybowa 5. Kutia 6. Groch z kapustą 7. Łazanki z kapustą 8. Makiełki ....co jeszcze? Slyszalam o krokietach z pieczarkami robionych z ciasta nesnikowego (9) no i barszczyk do tego (10) A co z 11 i 12?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
U mnie tzw \"zestaw świąteczny\" ;) to: Karp smażony Karp w galarecie Śledzie pod pierzynką Zupa grzybowa Barszcz czerwony z uszkami Paszteciki z kapustą i grzybami Kapusta z grzybami Krokiety z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Kluski z makiem Kutia Kompot z suszu Pierniczki Makowiec sporo tego, ale po to są święta :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość To co przekazała mama
uszka z barszczem,pierogi z kapustą,karp smażony(mąż smaży),karp w galarecie,śledż w śmietanie,kluski z makiem,kutia(tradycja rodzinna mojego męża) oraz kompot z suszu,sałatka warzywna no i ciasto,wiadomo ,ze powinno być 12 potraw,ale u nas taka jest tradycja...opłatek na sianku i pięknie udekorowany stół...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Agnicha21
Hejka, mieszkam wprawdzie w małej miejscowości ale wszyscy u mnie jedzą pewną potrawę, której nikt z was nie wymienił. Jest to KASZA ZE SUSZKAMI. Pycha mówię wam. Normalnie się gotuje kaszę, a do tego wczesniej ususzone owoce, które zalewa sie goraca, przegotowana woda, zeby zmiekly. My dajemy: sliwki, gruszki, jablka. Na koniec posypuje się cukrem pudrem. Niebo w gębie. Radzę spróbować. Naprawdę dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
u mnie w domu zawsze tradycyjnie 12 potraw:) parcy co niemiara:) ale za to prawdziwy urok Wigilii zupy: barszcz z uszkami rybna (bleeeeee......) ale trzeba zjeść choćby lyżkę \"pieczki\" czyli inna wersja suszu ale u mnie to się je z dużą fasolą jaś na talerzu a nie ze szklanki i mleczna z cynamonem, wanilią, miodem i drożdzową chalką potem lecą inne dania tj, pierogi z kapustą, z grzybami karp smazony (spacjalnośc taty) do tego kapusta zasmażana z borowikami salatka jarzynowa a na koniec slodkości: kutia, sernik makówki chyba o niczym nie zapomnialam:) milego gotowania:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
acha, no oczywiście zapomnialam o pasztecikach, albo krokietach (zamiennie co roku!!!!) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Malwina 19
U mnie zawsze jest zupa grzybowa zrobiona przez móją babcie. A zamiast kompotu z suszu robie z mamą kompot owocowy tzn. mieszamy owoce z puszek ( brzoskwinie,mandarynki, ananasy, gruszki, dodajemy kiwi, banany, pomarańcze, winogrona, mango, papaję).Jest to bardzo dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lapis lazuli
tradycyjnie karkóweczka z grilla i do tego piwko dobrze schlodzone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fema-le
my pochodzimy z Kresów - kapuśniak z grzybkami a do tego fasola puree pierogi z grzybami i kapustą krokiety z grzybami i kapustą barszcz z uszkami karp smażony filety smażone bo syn nienawidzi karpia z uwagi na podstepne ości kutia słodkości i ciasta śledzi nie podaje bo rodzina nie przepada kompot z suszu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
>>> Barszcz biały z suszonymi grzybami >>> Groch z kapustą >>> Ziemniaczki z karpiem Skromnie ale smacznie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moniczka b.
u mnie co roku robimy sobie pieczen z barana, mamy taki duzy specjalny rozen w ogrodzie i ladnie sie go piecze tam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mus truskawkowy
Pieczeń z barana w wigilię??????????SZOK

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moniczka b.
a co nie mozna? kto mi zabroni?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dildo
nikt ci nie zabroni możesz zaserwowac pól litra i salceson ale jak sie ma do tego tradycja?!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a u nas np
zamiast karpia jest rybka po grecku lub smażony łosoś lub jakaś inna ryba smażona na która normalnie nie możemy sobie pozwolić, no rekin, ale karpia nie serwuje się u nas już od lat bo nikt nie lubi tego ościstego błota...zresztą nie weim co wszyscy z tym karpiem-przeciez jest wiele smaczniejszych ryb niż karp...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moniczka b.
nie moze byc takie tradycji ze na wigilie je sie barana z rozna? jesli w mojej rodzinie takiego barana sie robi od pokolen to nie tradycja? a ztego co slyszalam to pol litra i tak jest w kazdym polskim domu tyle ze nastepnego dnia :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość barbiken
a ja robię tylko dwie potrawy ktore najbardziej lubimy i kazdy najpierw jest tak głodny a potem tak najedzony ze nic juz nie wcisnie.A jest to przepyszna kapusta z grzybami i smazona ryba do tych potraw podaję ziemniaki.I powiem wam ze moja rodzinka to 5osob+goscie mama i tesciowa i zawsze wszyscy są zadowoleni.Jednego roku szalałam i naszykowałam tradycyjnie potem skutek był taki ze niektóre potrawy zostały wogóle nie tknięte i trzeba było wyrzucic.Spiewamy kolędy zajadamy pierniczki [własnej robótki oczywiscie ],dzieciaki grają na cymbałkach i jest CUDOWNIE! ZYCZĘ WSZYSKIM ZDROWYCH SWIĄT bo zdrowie jest przeciez najwazniejsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość barbiken
dziewczyny jak na złość brak czasu zeby tu zaglądnąc a do tego moj przepis gdzies sie zapodział ale jutro odnajdę i się odezwę ,obiecuje NARAZIE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
barszcz czerwony z uszkami karp smazony groch z kapusta (czerwona) do tego ziemniaki kluski z makiem kompot z suszonych owocow ciasta i miesko dopiero na drugi dzien

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a u mnie jak zawsze
karp smazony pstrag w galarecie, ryba w beszamelu(w tym roku sola) salatki 2 rozne- warzywna i z krabow ryba po zydowsku(w galarecie mielona z bakaliami) barszcz z uszkami krokiety z ciasta francuskiego z grzybami kompot z szuszu serniko-makowiec kutia i sledzie w oleju z cebulka duzo gosci, choinka, swieczki i moj maz gra na pianinie koledy Zdrowych Swiat Wszystkim!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Katti
ech...u mnie tylko barszcz z uszkami i karp smażony w zalewie z ziemniaczkami i każdy jest już syty...Dopiero na drugi dzień obzeramy się sałatkami, ciastami itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kolorrowa
Ja robię: barszcz czerwony uszka paszteciki (żeby był wybór:) ) karpia smażonego (podaję ze smażonymi ziemniaczkami i surówą) pierogi z grzybami (jak już uszka, to z rozpędu;) ) kapustę z grochem kapustę z grzybami (bo nie cierpię tej z grochem a rodzinka się jej domaga) śledzie po kaszubsku śledzie z rodzynkami (śledzie, migdały, orzechy ziemne, papryka konserw. i ogork konserw.) i inne śledzie (kocham żreć te biedne stworzonka) kompot z suszu kluchy z makiem sernik struclę makową sałatkę warzywną... na pewno o czymś zapomniałam :) Zawsze mi jakoś więcej niż 12 wychodzi... trzeba dobrze policzyć, to będzie 12;) W tym roku Wigilia na 10 osób... o ja nieszczęsna... ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no tak_
oczywistym skladnikiem śledzi z rodzynkami są jeszcze rodzynki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Keana... A czerwona kapustke masz kupna ze slokia czy sama przyzadzasz? Raz robilam ale mi nie wyszla..to bardzo trudna sztuka :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×