Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Emika

Prolaktyna za wysoka - niepłodność

Polecane posty

Mam pytanie odnośnie prolaktyny, właśnie mam problem, bo jest za wysoka, a staram się już 6 miesięcy o ciążę w prawdzie Bromergon biorę dopiero 1 miesiąc, ale jak długo mam czekać?, niektórzy piszą z was, że biorą 6-7 miesięcy i nic, boję się bo chyba od tego myślenia też ma to jakiś wpływ – stres psychiczny. Myślałam, że już jestem w ciąży, bo od momentu brania leku, miesiączka mi się przesunęła i nie jest tak jak kiedyś – średnio obfita – normalna jak zwykle bywało, tylko skąpa, coś tam kapnie niewielkiego przez 2 dni. Zawsze i tak miałam od 3 do 4 dni. Było mi nawet tak niedobrze rano, że zwymiotowałam – myślałam że może to już, zrobiłam sobie test, ale nic nie wykazał. Nie wiem czy to od leku, sama już nie wiem, będę wdzięczna za pomoc, tak bardzo chciałabym mieć dzidziusia, że martwię się, bo u mnie w rodzinie ani u mojego męża nigdy nie było problemów z płodnością.

Gość bumpy
to lekarz ci nie powiedział ile czasu masz brać bromergon? przecież to on jest od tego. sądzę, że po paru miesiącach każe ci zbadać kontrolnie poziom prolaktyny i wtedy podejmie decyzję jak cie leczyc dalej. Starać sie możecie, to nic nie zaszkodzi, tyle tylko że przy wysokim poziomie prolaktyny bedzie ciężko. myślę, że to potrwa ok. pół roku. daj sobie czas. przygotuj się do ciąży, dobrze odżywiaj i napewno będzie wszystko dobrze. Życzę powodzenia :)

Gość A jaaa
zgodze sie z bumpy, mi tez powiedział ze moge sie odrazu starac, wraca płodność:) Niedobrze mogło ci byc bo moze za duzą dawke wziełas, mi lekarz rozpisał jak mam brac zanim organizm sie przyzwyczai:) biore bromocorn:) Mam brac 6-mies i zrobic ponowny test tylko przed nim 30 dni bez tych tabletek. Jak w normie to ok , jak nie to dalej leczenie.

Gość A jaaa
biezesz tabletke rano i wieczorem?

Gość Ja biorę
już 9 miesięcy jedną tabletkę na noc,ale jak kontroluje prolaktynę to nie przestaje brać tabletek. Prolaktyna już dosyć sporo spadła i jest prawie w normie. Myślęże gdzieś ze 3 miesiące jeszcze pobiorę.

Ja biorę bromergon już 6 lat i z tego co wiem, będę go brać całe życie. Hiperprolaktynemii- zwiększonego poziomu prolaktyny nie wyleczysz, a tylko dzięki lekom możesz wyregulować jej poziom i leki musisz brać, żeby mieć owulacje. Po 2 latach starań zaszłam w ciążę w tym roku, poroniłam, teraz pierwszy miesiąc znów się staram, zobaczymy. Ale gdy nie biorę bromergonu to problem wraca i tak już będzie. Więc jeśli chcesz mieć dziecko, to musisz uzbroić się w cierpliwość, dobrego lekarza i łykać bromergon. Pozdrawiam

Gość Mamusia Tomusia
ja polecam dodatkowo ziołowe tabletki na obniżenie prolaktyny - castagnus. ja brałam i obniżył mi sie ten poziom. powodzenia! na pewno doczekasz się ślicznego bobaska!! zobaczysz będzie dobrze!! pozdrowienia

Gość prolaktynka
a jezeli nic nie bede brac -jest szansa ze prolaktyna sie unormuje sama? tez mam za wysoki poziom

Gość aneta1978
Od pewnego czasu staramy sie z meżem o dzidziusia, niestety bez rezultatów. Byłam ostatnio u lekarza niby wszystko jest ok ale... mój poziom prolaktyny wynosi 364,6 mU/l. Jak myślicie czy to może być powodem mojego problemu? Z tego co się orietowalam na ten temat temat, to mój wynik mieści sie w normie i dodam jeszcze że nigdy nie miłlam problemów z miesiączką.

Gość do Emiki
Emiko, ja lecze hiperprolaktynemie juz od 10 lat. I zdazylam wyprobowac rozne leki. Bardzo zle reagowalam na wszystkie polskie, niestety. Mialam nudnosci i mysle, ze Twoje tez wynikaja z zazywania leku. Nie probuje zajsc w ciaze, bo to juz nie ten wiek, zreszta mam juz dzieci i to dorosle. Ja traktuje te chorobe raczej jako niezawodny srodek antykoncepcyjny ;) Ale pisze, zeby zasygnalizowac Ci inna sprawe. Czy lekarz Ci powiedzial co jest przyczyna Twojej zbyt wysokiej prolaktyny? To jest wazne! Ja mam mikrogruczolaka przysadki mozgowej. Nie strasze, bo one sa lagodne i mozna z tym zyc, ale TRZEBA WIEDZIEC!!! Zycze Ci powodzenia i wspanialego Dzidziusia!

Gość Lunaaa
Witam kobiety!Ja też poznałam smak i skutki bromergonu...mogliby go choc nadziewać czekoladą...myślę że przyczyna mojego poziomu prolaktyny to przez tak wielką chęć posiadania dziecka!Dziewczyny,które "wpadły"nie mają żadnych problemów z tym hormonem... Bardzo proszę o jakiś mejl,chetnie pogadam nie tylko na temat bromergonu... :-)powodzenia w Nowym Roku!

Lunaaa- ja się cieszę, że bromergon nie jest z czekoladą, bo wyglądałabym już jak hipopotam :D:D:D Biorę go już tyle lat, chyba z 7 ... I będę brać zawsze, bo kiedy przestaję na kilka dni to wyciek z piersi powraca, czyli poziom hormonu się podnosi... Strasznie chcę mieć dziecko, ale miewam cykle bezowulacyjne i tym się martwię. I masz rację, że myślenie ma duży wpływ na wydzielanie prolaktyny, ja na przykład jestem teraz na lekach antydepresyjnych, które też mają pomóc w obniżeniu poziomu, mam nadzieję, że w końcu uda mi się zajść w ciążę:D A jeśli chodzi o lek castagnus kupiłam go nawet, ale zadzwoniłam do mojej gin- endokrynolog i mi go nie kazała brać, mówi, że to na tej zasadzie działa, co picie melisy na uspokojenie ... Pozdrawiam!!1

Lunaaa- ja się cieszę, że bromergon nie jest z czekoladą, bo wyglądałabym już jak hipopotam :D:D:D Biorę go już tyle lat, chyba z 7 ... I będę brać zawsze, bo kiedy przestaję na kilka dni to wyciek z piersi powraca, czyli poziom hormonu się podnosi... Strasznie chcę mieć dziecko, ale miewam cykle bezowulacyjne i tym się martwię. I masz rację, że myślenie ma duży wpływ na wydzielanie prolaktyny, ja na przykład jestem teraz na lekach antydepresyjnych, które też mają pomóc w obniżeniu poziomu, mam nadzieję, że w końcu uda mi się zajść w ciążę:D A jeśli chodzi o lek castagnus kupiłam go nawet, ale zadzwoniłam do mojej gin- endokrynolog i mi go nie kazała brać, mówi, że to na tej zasadzie działa, co picie melisy na uspokojenie ... Pozdrawiam!!1

Gość Do Anety1978
czy jak robiłaś badanie prolaktyny, to tylko za jednym pobraniem krwi? ja pierwsze badanie robilam właśnie w ten sposób i miałam piękny książkowy wynik. Ale po roku lekarz wysłał mnie ponownie na badanie prolaktyny, ale tym razem dwukrotne pobranie: 1- na czco, nastepnie tabletka metoclopramidu i nastepne za godzinę. I dopiero wtedy ujawnił się mój wysoki poziom. Proponuję, żebyś porozmawiała o tym z lekarzem, a jeśli powie Ci, że to bzdura to zmień tego konowała.

Gość beata_67
witajcie kobitki! cierpliwości kochane. Ja ciązy nie planowałam, a zwyczajnie leczyłam się u endokrynologa. w związku z wysoka prolaktyną. Brałam bromergon, nie brałam tabl. antykoncepcyjnych, bo ciąza nie groziła. No i po 6 miesiacach okazało sie, że jestem w ciązy, no i jestem. Teraz bardzo się cieszę,i czego wszystkim wam "pragnacym" z całego serca zyczę.

Gość Lunaaa
Czołem!No dobra-olala!nie koniecznie nadzienie czekoladowe-moze być np.mały orzeszek :-) Bromergon miałam brać przez 3 mies,zostały mi jeszcze 2 tyg,potem badanie krwi...mam nadzieje, ze bedzie dobrze.W niedziele na kazanie ksiadz powiedział-"...dzieci mie pochodzą od rodziców,ale od Boga..."hym,czyzby znów mnie Wystawiawiał na próbę?Ach te nasze krzyżyki...pozdrawiam,jutro mam byc pierwszy dzień w pracy,bo ile można czekac...

Gość Lunaaa
A gdzie to was wywiało?pewnie każda juz jest w ciaży...a ja?

Gość BARBEL
Powiedzcie czemu różne zrodła podają różne wartości prawidłowe dla prolaktyny i progesteronu a lekarze chyba sami ich nie znają ja mam niski poziom progesteronu i troszeczke wyższy prolaktyny ale wedlug nich to przesadzam. Szkoda, bo staram się o ciążę mam 33 lata i nic

Gość elimin
powiedzcie mi prosze jaki jest wlasciwy poziom prolaktyny, ja mam 66, 7 ng/ml i to jest podobno dwukrotnie wyzszy niz powinien byc? po jakim czasie brania bromocornu poziom wraca do normy i czy starajac sie o dziecko jaka jest szansa powodzenia? pozdrawiam

Gość barbel
normy prolaktyny zależą przecież od fazy cyklu! w której fazie masz taki poziom? najwyższy poziom jest w fazie lutealnej ale górna granica to ponad 38ng. nie martw się jednak nie jest tragicznie mój ginekolog mówi,że problemy zaczynają się gdy pojawia się 3-cyfrowy wynik. świadczy to o jakiś guzach, gruczolakach i wtedy można zakładać,że powodem ewentualnej bezpłodności jest wysoka prolaktyna!napisz więcej oswoich staraniach pozdrawiam!

Gość no coz...
a moj wynik jest czterocyfrowy i to z trojka na poczatku.

Gość ten sam problem
Miałam jakis czas temu bardzo wysoki poziom prolaktyny bo ok. 92 ng/ml i lekarz przepisał mi lek PARLODEL (podobno Bromergon jest jego odpowiednikiem, ale na mnie jakos nie zadziałał). Fakt faktem kuracja trwała długo bo około 8 miesięcy, ale po tym czasie robiłam badania i było 35ng/ml. Nie jest jeszcze taki wynik jaki powinien, ale o niebo lepszy. A co do wyników to wyniki hormonów zależą od tego w jakiej fazie są robione (folikularnej, lutealnej czy owulacji), oraz to czy stosowana jest antykoncepcja, czy kobieta jest na etapie menopauzy czy nie - dlatego te wartości są tak różne. Pozdrowionka.

Witajcie :-) Jestem co prawda z innej bajki, ale zajrzałam tutaj bo sama mam problemy z bezpłodnością i m.in. z powodu poziomu prolaktyny. Leczę się już rok, i jeszcze troszkę przede mną... Dla wszystkich zainteresowanych tym tematem i innymi \"okolicznościowymi\" - polecam stronkę forum Nasz bocian. W google, gdy wpiszecie \"nasz bocian\" pojawi się link. To forum specjalistyczne dla ludzi, którzy mają problemy z zajściem w ciążę, leczą się, myślą o adopcji itp. Polecam :-)

Witajcie :-) Jestem co prawda z innej bajki, ale zajrzałam tutaj bo sama mam problemy z bezpłodnością i m.in. z powodu poziomu prolaktyny. Leczę się już rok, i jeszcze troszkę przede mną... Dla wszystkich zainteresowanych tym tematem i innymi \"okolicznościowymi\" - polecam stronkę forum Nasz bocian. W google, gdy wpiszecie \"nasz bocian\" pojawi się link. To forum specjalistyczne dla ludzi, którzy mają problemy z zajściem w ciążę, leczą się, myślą o adopcji itp. Polecam :-)

Gość kkkaaattii
Biarę bromergon od 3 tygodni. Mlekotok juz ustąpił, biore tylko na noc 1/2 tabletki bo po jednej sie źle czulam. Mam pytanie czy to normalne ze mam ogromna ochote na jedzenie??? Nigdy wczesniej tyle nie jadlam az siebie nie poznaje. Nie moge sie powstrzymac!!! Jem wiecej od męza i przytyłam juz 6 kg. Czy to po tych tabletkach???

Cześć faktycznie ja tez przytyłam -tylko 2 kg, po braniu Bromergonu, ale nie wiem czy to od niego , czy poprostu dlatego że normalnie działa już prolaktyna. ja miałam 42,9 potem 58,9, a teraz po 2 miesiącach jest 11,4. Podobno są ziółka które pomagają zajść w ciążę nawet dla dziewczyn mają wysoką PRL, ziółka są na forum NASZ BOCIAN - temat :ziółka wzmacniają jajniki, czy coś takiego, podobno cudownie działąją , ja zamierzam brać od następnego cylklu, pozdrawiam i uszydo góry

Gość cyfra
Tak czytam wszystkie posty i mam par.e pytań... Tez mam wysoki poziom prolaktyny, praktycznie od wielu lat, dzieci nie chcę mieć, ale mam ciągłe problemy z cyklem, z przybieraniem na wadze, z niskim poziomem progesteronu itd... Czy wysoka prolaktyna może w czyms jeszcze przeszkadzać oprócz zajścia w ciążę? Ja przyznam, że tyje bez powodu (tarczyca w normie), puchnę ( zbiera sie woda), co kilka miesięcy musze brac Lutenyl by w ogóle miesiączkować, co kończy się krwotokami i anemia... Mam 38 lat a prblem z hormonami od chyba 10 lat... Co wazne, nie trafiłam jeszcze na jakiegoś dobrego endokrynologa, kazdy ma jakies swoje interpretacje odnosnie poziomu hormonów i skutków mojej nadwagi... Najczęściej mówią - ograniczyc jedzenie... Musiałabym juz nic nie jeść... :D Tak w ogóle jestem po prostu zmęczona bieganiem od lekarza do lekarza z miernym skutkiem... Jakie macie jeszcze doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam

Gość iinowa
Witajcie!Dzis dolaczylam do waszego grona.Mam podwyzszona prolaktyne.Zastanawiam sie dlaczego wczesniej nikt nie wyslal mnie na to badanie skoro problemy z miesiaczka mam od zawsze!!!Dopiero teraz gdy chce miec dzidziusia musze sie leczyc.Od piatku zaczynam brac bromergon,lekarka kazala zaczac gdy mam wolne od pracy bo nie wie jak organizm zareaguje,mowila o wymiotach,oslabieniu,omdleniach...straszne bo ja bez tego mam niskie cisnienie i czesto jestem senna.Piszecie o poziomie 60;70...Musialam sto razy przeczytac moj wynik bo ja mam 1179ng Mam nadzieje ze nie bedzie tak zle.Dobrze ze piszecie o tych czekoladkach,orzeszkach:)dodajecie mi otuchy.papa

Gość iinowa
Witajcie!Dzis dolaczylam do waszego grona.Mam podwyzszona prolaktyne.Zastanawiam sie dlaczego wczesniej nikt nie wyslal mnie na to badanie skoro problemy z miesiaczka mam od zawsze!!!Dopiero teraz gdy chce miec dzidziusia musze sie leczyc.Od piatku zaczynam brac bromergon,lekarka kazala zaczac gdy mam wolne od pracy bo nie wie jak organizm zareaguje,mowila o wymiotach,oslabieniu,omdleniach...straszne bo ja bez tego mam niskie cisnienie i czesto jestem senna.Piszecie o poziomie 60;70...Musialam sto razy przeczytac moj wynik bo ja mam 1179ng Mam nadzieje ze nie bedzie tak zle.Dobrze ze piszecie o tych czekoladkach,orzeszkach:)dodajecie mi otuchy.papa

Gość iinowa