Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Emika

Prolaktyna za wysoka - niepłodność

Polecane posty

Witajcie !!!! czy ktoras z Was moze mi powiedziec jak bardzo macie podwyzszona ta proktalyne???? Ja tez mam ..... ale ginekolog powiedzial mi ze to moze byc od tarczycy!!!!!!!!!!!! ps. tez bylam w sprawie problemow z zajsciem w ciaze!!!

Witajcie !!!! czy ktoras z Was moze mi powiedziec jak bardzo macie podwyzszona ta proktalyne???? Ja tez mam ..... ale ginekolog powiedzial mi ze to moze byc od tarczycy!!!!!!!!!!!! ps. tez bylam w sprawie problemow z zajsciem w ciaze!!!

Gość Golka
ja miałam 32,5 ng/ml a po godzinie po tabletce 215,10 ng/ml. Lekarz powiedział, że powinna być w granicy 180 po tabletce, czyli sześciokrotnośc pierwszego wyniku.

ja po badaniu w 5 dniu cyklu mialam 30,6 i lekarz wyslalm mnie do endokrynologa .....brrrr

Widze, że problem się rozrasta, trzymam za wszystkie kciuki :-) Do przyszłej mamusi: ja właśnie od trzech dni biorę Parlodel - czuję sie po nim dobrze, ale jestem też w 3 dniu cyklu i moja @ jest obfitsza niż zwykle, czy to od tego leku? ile dziennie Ty brałaś Parlodelmu, bo ja biorę 1 tabletkę na noc i po jakim czasie Ci się udało? a ile się starałaś z mężem o dzidzię? pozdrawiam serdecznie

Gość Golka
Mój lekarz stwierdził,że wystarczy podleczyć się tabletkami a będzie dobrze. Pomóżcie co mam zrobić po bromergonie starszne mam nudności już nie mogę wytrzymać!!!!

Przejdż na Parlodel - ja go biorę i bardzo dobrze się czuję. Wcześniej brałam Bromergon(około 2 miesięcy - i unormowała mi się PRL) to przez 2 tygodnie czułam się tez trochę źle. pozdrawiam serdecznie

Gość MARENKA
MAM PYTANIE, CZY ZDARZYŁO SIĘ WAM COŚ TAKIEGO, ŻE LEKARZ ZLECIŁ PRZYJMOWANIE BROMOCORNU DOPOCHWOWO? (ZASĄTPIŁ BROMERGON) PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ

Gość Opolanka
Moja lekarka skierowala mnie na rezonans magnetyczny. czy ktoras z was miala to badanko?? Norma prolaktyny to 25 a ja mam 38. Niby badanko niebolesne ale mam troszke klaustrofobie i sie boje brrr...

Marenka : ja czytałam że lekarz może niektórym kobietom zlecić przyjmowanie takiego leku właśnie dopochwowo, wiec sie nie martw tylko bierz. Opolanko - to badanie jest po to by stwierdzić czy masz guzka, ale ja miałam na początku PRL 42,9 potem 58,8 a po tescie normalnie mi wzrosło i tylko trzeba było brać tabletki niemam żadnego guza, teraz moja PRL jest 12,4 - idealnie moja Pani doktor sie cieszy :-) Dziwi mnei tylko że ty takeigo testu nie przeszłaś tylko od razu na badanie rezonansu?????

Po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych gdy juz chcielismy mie dzidziusia okazalo sie ze mam podwyzszona prolaktyne. Wyniki przekraczaly normy dwu a nawet trzykrotnie. Dostalam Bromergon bralam 5 miesiecy i sie udalo. Teraz jestem w 18 tygodniu ciazy i nie moge sie doczekac kiedy zobacze nasze malenstwo. Do lipca zostalo jeszcze troche czasu. Pisze abyscie nie tracily nadziei i czekaly cierpliwie jesli trzeba braly Bromergon a i do Was w koncu usmiechnie sie szczescie. Pozdrawiam.

Gość Opolanka
dziekuje za odpowiedz, w sumie umowilam sie z Pania doktor w szpitalu bo wlasnie chce mi pobrac jeszcze krew, to moze po tym badanku juz nie pojde na rezonans.Bardzo sie ciesze ze jeste ten portal i forum jest mi razniej ;-) Pozdrawiam wszystkie kobitki ;-)))

Gość aagaa
Emika - napisz proszę coś więcej o "teście". Co to za test? Jak go się przeprowadza? Pisałaś, że test robi się po to by zobaczyć co jest przyczyną wysokiej PRL i że powinien poziom wzrosnąć 5-6 krotnie. Mój lekarz o niczym takim nie mówił, robiłam tylko zjęcie siodła tureckiego. Miałam 52,4 ng/ml. Po 6 miesiącach brania Bromergonu (1/2 tabletki rano, 1/2 wieczoerem) miałam 15,8 ng/ml. Teraz, znów po 6 miesiącach, w 23 dniu cyklu mam 24,8 ng/ml. W dalszym ciągu biorę Bromergon w takich samych dawkach. Dzięki

Gość sylwi
Moj poziom to 48,5.Zaczęłam brać bromergon, ale źle go toleruje - tzn. wymioty od razu! Raz już go brałam (wtedy 1/2 tabletki na noc)i miałam nudności, bóle głowy i wymioty. Odstawilam na polecenie ginekologa, potem stwierdził, że mimo wszystko powinnam go brać. Dziś jestem po 1 tabletce bromergonu i po nieprzespanej nocy z powodu wymiotów. Poradzcie - co robić? Czy Wy go też tak źle tolerujecie?

Gość sylwi
p.s.Fajnie, że jest taka stronka. Zawsze to raźniej:)

Gość Dori77
Do Sylwi Ja też żle się czółam wymioty ,omdlenia ale po miesiącu się przyzwyczaiłam. Może zaczełaś od zadużej dawki piszesz że 1 tabl. Ja najpierw brałam 0.5 tabl,a po miesiącu całą i tak już 11 miesięcy. Może powinnaś brać Perlodel podobno nie daje aż takich objawów ,no ale jest drogi.A może poprostu porozmawiać z lekarzem żeby zacząć od 0,5 tabl i potem stopniowo ją zwiększać przecię na ulotce tak piszą. A jakie miałaś objawy że zrobiłaś to badanie.Zdrówka.

Gość sylwi
do Dori U mnie to było troche dziwnie. Bo najpierw brałam 0,5 tabl. (przy poziomie 36) i się paskudnie czułam od razu przy pierwszym podejściu. Następnie lekarz kazał mi odstawić bromergon na 2 m-ce. Wynik sie pogorszył - wynosi 48. I teraz ponownie mi każał do niego wrócić. I mimo moich objawów kazał zażywać 1 tabletkę bromergonu od 5-tego do 15 -tego dnia cyklu. Na samą myśl robi mi się słabo. Właściwie cala sprawa wyszła zuupelnie przypadkowo. Ginekolog mnie spytał o cykle - miałam krótkie 23-24 dni. Zrobił mi badania krwi i tam wyszedł numer z prolaktyną, Najpierw miałam kłopoty z progesteronem - jego poziom wynosil 0,15! brałam luteinę i progesteron jest już OK! Została ta nieszczęsna prolaktyna! Chce w tym roku zajść w ciąże. Dlatego już teraz (a może dopiero) z tym walczę! Pozdrowionka

Gość prolaktyna ponizej normy
witajcie. wszystkie walczycie z prolaktyna bo za duza... a moj problem jest dokladnie odwrotny. po urodzeniu dziecka stracilam pokarm,potem wzielam jakis zastrzyk antykoncepcyjny, prolaktyna spadla a ja zamiast szczuplec tyje... po podleczeniu wrocil okres udalo mi sie schudnac prawie 5 kg, a w ciagu tygodnia znowu waga wrocila... jestem zalamana.... ja chce schudnac a nie moge:( pozdrawiam

Gość Dori77
Sylwi Ja miałam za długie cykle co 40-45 dni straszne nap.przdmiesiączkowe,bóle piersi . Progesteron też był zły poniżej normy też brałam luteinę ale jest z nim już dobrze. Tylko ta nieszczęsna prolaktyna walczę z nią 11 miesięcy , jest prawie w normie, ale ja codziennie biore bromergon. Powiem ci że do tej pory czasami robi mi się słabo ,ale trzeba się przemęczyć i brać lek poprostu coś za coś tak powiedział gin. W tym roku też zamieżam starać się zajść w ciąże , od kwietnia będą staranka. A czy ty miałaś USG robione na jajeczkowanie ja w styczniu zrobiłam wiem że już jajeczkuje bo wcześniej to nie jajeczkowałam przy mojej prolaktynie. Mam nadzieje że nam wszystkim uda się zajść w ciąże i będziemy miały śliczne bobaski.

Gość Dori77
Sylwi Ja miałam za długie cykle co 40-45 dni straszne nap.przdmiesiączkowe,bóle piersi . Progesteron też był zły poniżej normy też brałam luteinę ale jest z nim już dobrze. Tylko ta nieszczęsna prolaktyna walczę z nią 11 miesięcy , jest prawie w normie, ale ja codziennie biore bromergon. Powiem ci że do tej pory czasami robi mi się słabo ,ale trzeba się przemęczyć i brać lek poprostu coś za coś tak powiedział gin. W tym roku też zamieżam starać się zajść w ciąże , od kwietnia będą staranka. A czy ty miałaś USG robione na jajeczkowanie ja w styczniu zrobiłam wiem że już jajeczkuje bo wcześniej to nie jajeczkowałam przy mojej prolaktynie. Mam nadzieje że nam wszystkim uda się zajść w ciąże i będziemy miały śliczne bobaski.

Gość sylwi
Nie miałam robionego tego badania USG na jajeczkowanie. nie wiedzialam o takiej możliwości. Lekarz też nic nie wspominał. To początek mojej walki, obawiam się, że droga jest dłuuuuuga.. Mam nadzieje, że nam sie uda..

Gość Dori77
Sylwi Na pewno nam się uda trzeba w to wierzyć, ale co najważniejsze nie myśleć tak bardzo o dziecku nie stresować sie bo to bardzo nam szkodzi. Z tym USG ty rzeczywiście dopiero zaczęłaś leczenie,ale po kilku miesiącach brania bromergonu warto sprawdzić czy już jajeczkujesz. Mi wydaje sie że po 3 miesiąvcach leczenia już miałam owulację ,był ten śluz no i miałam wtedy ochotę.No ale teraz już wiem na pewno że jest bo miałam USG no i co miesiąc w środku cyklu mam plamienie i ból owulacyjny. Tak więc nie martw się bierz leki wszystko powróci do normy.

Gość mimi24
Ja tez mialam za wysoka prolaktyne na szczescie trafilam na wspanialego lekarza ktory jest poprostu cudotworca . napisz do mnie maila to dam ci adres i tel . Moja coreczka ma 9 miesiecy. To o czyms swiadczy. Bralam bromergon przez ok. 2 miesiace ale po miesiacu bralam tez dufaston i clistilbegyt po tym sie zachodzi na 100% ten lekarz to naprawde cudotworca on patrzy na ciebie i wie co ci jest . Dziewczyny jak chcecie namiary to piszcie do mnie. polecam z caBa odpowiedzialnoscia

Gość mimi24
Ja tez mialam za wysoka prolaktyne na szczescie trafilam na wspanialego lekarza ktory jest poprostu cudotworca . napisz do mnie maila to dam ci adres i tel . Moja coreczka ma 9 miesiecy. To o czyms swiadczy. Bralam bromergon przez ok. 2 miesiace ale po miesiacu bralam tez dufaston i clistilbegyt po tym sie zachodzi na 100% ten lekarz to naprawde cudotworca on patrzy na ciebie i wie co ci jest . Dziewczyny jak chcecie namiary to piszcie do mnie. polecam z caBa odpowiedzialnoscia monni@op.pl

Gość mimi24
Ja tez mialam za wysoka prolaktyne na szczescie trafilam na wspanialego lekarza ktory jest poprostu cudotworca . napisz do mnie maila to dam ci adres i tel . Moja coreczka ma 9 miesiecy. To o czyms swiadczy. Bralam bromergon przez ok. 2 miesiace ale po miesiacu bralam tez dufaston i clistilbegyt po tym sie zachodzi na 100% ten lekarz to naprawde cudotworca on patrzy na ciebie i wie co ci jest . Dziewczyny jak chcecie namiary to piszcie do mnie. polecam z caBa odpowiedzialnoscia monni@op.pl

Gość mimi24
pogadajmy na gg haslo prolaktyna 4933497

Gość mimi24
czesto przyczyna wysokiej prolaktyny jest gruczolak przysadki mozgowej czy robilas badania pod tym katem bo koniecznie nalezy to wykluczyc przy leczeniu

Gość mimi24
czesto przyczyna wysokiej prolaktyny jest gruczolak przysadki mozgowej czy robilas badania pod tym katem bo koniecznie nalezy to wykluczyc przy leczeniu gg 4933497

Gość przyszla mama
Emika ja bralam tylko pol tabletki na noc przez jakis miesiac czulam sie dobrze tylko zanim wstalam musialam cos zjesc i powoli wstawac bo zaraz tracilam rownowage i przytomnosc.staralismy sie 2mies przed braniem perlodemu i nic i lekarka zrobila mi badania noi te leki przepisala a i koniecznie bierz kwas foliowy kup folik jest dobry i tani chociaz jedna dziennie.no i miesiac pobralam i udalo sie juz 18 tydzien;-0