Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Darma

Fobie

Polecane posty

Go艣膰 ajtra
Mam pytanie, mo偶e kto艣 z was b臋dzie si臋 orientowa艂? Jak nazwa膰 l臋k przed wysokimi obiektami? Mam na my艣li strach przed spojrzeniem na wysok膮 wie偶臋, ogromne drzewa itp. No, a poza tym kompletnie nie rozumiem ludzi, kt贸rzy uwa偶aj膮, 偶e wi臋kszo艣膰 z istniej膮cych fobii, jest zupe艂nie zmy艣lona i nie ma w nich ani troch臋 prawdy (bo kto si臋 boi koloru czarnego albo fletu?). A jednak s膮 tacy ludzie i lepiej do nich przywykn膮膰, a nie wy艣miewa膰. Mam szcz臋艣cie, 偶e moi znajomi akceptuj膮 fobie, na kt贸re cierpi膮, a mam ich du偶o i zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e s膮 do艣膰 g艂upie...

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
A ja my艣la艂am,偶e mam fobie odno艣nie paj膮k贸w,ale kila lat temu m膮偶 przyni贸sl do domu ptasznika i powiedzia艂 tylko jedno-on teraz b臋dzie z nami mieszka艂.I mieszka i mieszka te偶 parena艣cie innych ptasznik贸w i wiecie co?To nie by艂a fobia tylko strach,zwykly strach,bo po kilku nieprzespanych nocach przyzwyczai艂am si臋 do widoku paj膮k贸w,teraz mog臋 na nie patrze膰 i nie przeszkadzaj膮 mi ,nadal si臋 ich boj臋,ale patrz臋 na nie,nie dotykam,wychodz臋 jak m膮偶 je karmi,ale patrz臋 na nie!

Udost臋pnij ten post

A ja my艣la艂am,偶e mam fobie odno艣nie paj膮k贸w,ale kila lat temu m膮偶 przyni贸sl do domu ptasznika i powiedzia艂 tylko jedno-on teraz b臋dzie z nami mieszka艂.I mieszka i mieszka te偶 parena艣cie innych ptasznik贸w i wiecie co?To nie by艂a fobia tylko strach,zwykly strach,bo po kilku nieprzespanych nocach przyzwyczai艂am si臋 do widoku paj膮k贸w,teraz mog臋 na nie patrze膰 i nie przeszkadzaj膮 mi ,nadal si臋 ich boj臋,ale patrz臋 na nie,nie dotykam,wychodz臋 jak m膮偶 je karmi,ale patrz臋 na nie!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 oOoWerciAoOo
馃槏 jestem z wami wszystkimi duchowo ;P jak to czytam to nie wiem jak sobie z tym radzicie na szcz臋艣cie ja nie mam fobii no mo偶e malutk膮 ale da si臋 z ni膮 偶y膰 jestem strasznie dok艂adna jak na stoliku np. le偶y serwetka i ma podgi臋ty r贸g to obowi膮zkowo musz臋 j膮 poprawi膰. Pozdrowienia dla Was :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 oOoWerciAoOo
馃槏 jestem z wami wszystkimi duchowo ;P jak to czytam to nie wiem jak sobie z tym radzicie na szcz臋艣cie ja nie mam fobii no mo偶e malutk膮 ale da si臋 z ni膮 偶y膰 jestem strasznie dok艂adna jak na stoliku np. le偶y serwetka i ma podgi臋ty r贸g to obowi膮zkowo musz臋 j膮 poprawi膰. Pozdrowienia dla Was :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 assss3111
A ja mam tak膮 fobi臋, 偶e boj臋 si臋 ci膮偶y. tzn. na sam膮 my艣l o ci膮偶y jest mi s艂abo. Mam ju偶 31 lat i chcia艂abym mie膰 dziecko ale parali偶uje mnie my艣l o ci膮偶y. Czy jest na to rada??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 just0000
ja mam maniafobie czyli l臋k przed chorob膮 psychiczn膮 i szale艅stwem.czasami nie potrafi臋 sobie z tym poradzic.to jest straszne, mam wra偶enie 偶e zaraz oszaleje, obserwuje siebie ca艂y czas czy czasem nie robie czego艣 nienormalnego.to si臋 pojawi艂o odk膮d cierpi臋 na depresje sezonow膮 te uczucia sprawiaj膮 偶e boj臋 si臋 偶e to mnie w艂a艣nie doprowadzi do szale艅sta.porad藕cie co艣.jutro id臋 po co艣 przeciwl臋kowego do lekarza, bo ca艂y czas tylko si臋 nad tym skupiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 just0000
ja mam maniafobie czyli l臋k przed chorob膮 psychiczn膮 i szle艅stwem, nie potrafie sobie z nim poradzi, obserwuj臋 si臋 ca艂y czas, boj臋 si臋 偶e zaczn臋 si臋 nienormalnie zachowywac.doprowadzi艂a mnie do tego depresja sezonowa przez takie samopoczucie, 偶e ze mn膮 nie jest tak jak powinno, bo mia艂am kompletnego do艂a!偶e ta depresja doprowadzi mnie do jakiego艣 szale艅stwa no i zosta艂a fobia.jutro id臋 po co艣 przeciwl臋kowego bo to jest nie do wytrzymania.porad藕cie co艣.no i jeszcze dopada mnie l臋k przed otwart膮 przestrzeni膮 zw艂aszcza jak id臋 sama.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 just0000
ja mam maniafobie czyli l臋k przed chorob膮 psychiczn膮 i szle艅stwem, nie potrafie sobie z nim poradzi, obserwuj臋 si臋 ca艂y czas, boj臋 si臋 偶e zaczn臋 si臋 nienormalnie zachowywac.doprowadzi艂a mnie do tego depresja sezonowa przez takie samopoczucie, 偶e ze mn膮 nie jest tak jak powinno, bo mia艂am kompletnego do艂a!偶e ta depresja doprowadzi mnie do jakiego艣 szale艅stwa no i zosta艂a fobia.jutro id臋 po co艣 przeciwl臋kowego bo to jest nie do wytrzymania.porad藕cie co艣.no i jeszcze dopada mnie l臋k przed otwart膮 przestrzeni膮 zw艂aszcza jak id臋 sama.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 klodi21
moich fobii jest tak wiele, 偶e nie spos贸b ich chyba zliczy膰... zatruwaj膮 mi 偶ycie od dzieci艅stwa i zaczynaj膮 si臋 coraz bardziej nasilac, nie potrafie sobie ju偶 z nimi radzi膰 a ludzie, z kt贸rymi jestem na codzie艅 maja juz mnie do艣c, bo nie rozumiej膮 dlaczego tak si臋 zachowuj臋... panicznie boj臋 sie r贸偶nych rzeczy, chor贸b itd...potrafi臋 my膰 r臋ce kilka tysi臋cy razy dziennie, pra膰 ubrania, kt贸re wg mnie mia艂y z czym艣 styczno艣膰, dorabiam sobie niesamowite historie, kt贸re przek艂adaj膮 si臋 w艂a艣nie na nieustanne mycie r膮k i sprz膮tania, prania. tak si臋 nie da 偶y膰, bo ca艂y dzie艅 jestem zaj臋ta myciem i nie mam juz czasu na normalne 偶ycie ... pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 klodi21
moich fobii jest tak wiele, 偶e nie spos贸b ich chyba zliczy膰... zatruwaj膮 mi 偶ycie od dzieci艅stwa i zaczynaj膮 si臋 coraz bardziej nasilac, nie potrafie sobie ju偶 z nimi radzi膰 a ludzie, z kt贸rymi jestem na codzie艅 maja juz mnie do艣c, bo nie rozumiej膮 dlaczego tak si臋 zachowuj臋... panicznie boj臋 sie r贸偶nych rzeczy, chor贸b itd...potrafi臋 my膰 r臋ce kilka tysi臋cy razy dziennie, pra膰 ubrania, kt贸re wg mnie mia艂y z czym艣 styczno艣膰, dorabiam sobie niesamowite historie, kt贸re przek艂adaj膮 si臋 w艂a艣nie na nieustanne mycie r膮k i sprz膮tania, prania. tak si臋 nie da 偶y膰, bo ca艂y dzie艅 jestem zaj臋ta myciem i nie mam juz czasu na normalne 偶ycie ... pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 te偶 ludzik
Ludziki, a wy co tak. Wygra膰 - niewa偶ne, forsa - niewa偶ne, wa偶ne jest 偶ycie odwa偶ne.Jest przy tym tyle rzeczy i sytuacji, gdy si臋 nie boicie, 偶e to naprawd臋 ma艂y, malusie艅ki marginesik, te fobie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anuha
Ja za to mam do艣膰 dziwn膮 fobi臋... Ot贸偶 od dzieci艅stwa boj臋 si臋... rur i piec贸w. Kiedy艣 ci膮gle si臋 ba艂am, 偶e przez piec dom wyleci zaraz w powietrze, albo 偶e ulatnia si臋 jaki艣 gaz, kt贸ry zaraz mnie otruje. Co do rur to mam jeszcze wi臋ksze l臋ki. Boj臋 si臋 jak co艣 w nich stuka (nie my艣l臋, ze to duchy czy co艣^^). Panicznie boj臋 si臋, 偶e p臋kn膮. Dochodzi艂o do tego, 偶e jak spuszcza艂am wod臋 z wanny to wyci膮ga艂am korek i ucieka艂am zaraz z 艂azienki, 偶eby tego nie s艂ysze膰. Kiedy艣 u mnie w domu p臋k艂y rury, ale nie by艂o mnie na szcz臋艣cie w tym momencie. Dodatkowo boj臋 si臋 jak rury s膮 zapowietrzone (chwilowo nie by艂o wody) i gdy si臋 pu艣ci wod臋 to tak jakby 'strzela'. Wie kto艣 jak to mo偶na nazwa膰? Dodam, 偶e do nie jest hydrofobia i akwafobia, bo nie boj臋 si臋 wody jako takiej - nawet p艂ywam. Mo偶e kto艣 ma to samo?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dziedziczka
Witajcie, ja tez mam du偶o fobii i z czasem ich przybywa. Od kilku dni czuj臋 l臋k przed tym,偶e b臋dzie mi gor膮co,poniewa偶 uczucie gor膮ca zawsze kojarzy mi si臋 z l臋kiem. Tydzie艅 temu by艂aw w supermarkecie,by艂am w grubej kutrce a w sklepie grzej膮 wi臋c zrobi艂o mi si臋 gor膮co. Wysz艂am stamtat spocona i zacz臋艂a si臋 jazda. Wystraszy艂am si臋 i przysz艂a panika,kt贸ra jeszcze bardziej spot臋gowa艂a uczucie gor膮ca,wsiad艂am do autobusu 偶eby jak najszybciej dotrze膰 do domu a w autobusie t艂ok,duszno ,okna pozamykane, nowa fala gor膮ca i panika. Ledwo 偶ywa dotar艂am do domu,wyrozbiera艂a si臋 do majtek i modli艂am sie,偶eby jak najszybciej zrobilo mi si臋 ch艂odniej. Wczoraj sytuacja powt贸rzy艂a si臋 w domu,by艂am w grubym swetrze,w domu ciep艂o i zrobi艂o mi si臋 gor膮co,natychmiast panika,szybkie rozbieranie si臋 byle tylko ch艂odniej. Wiecie co jak si臋 czyta to wszystko czego si臋 boimy to mo偶na umrze膰 ze 艣miechu:) Trzeba by膰 艂adnie walni臋tym 偶eby odczuwa膰 l臋k przed rzeczami,kt贸re w 偶aden spos贸b nie zagra偶aj膮 naszemu 偶yciu a po to w艂a艣nie natura wyposa偶y艂a ka偶dego z nas w mechanizm obronny kt贸ry jest l臋kiem.Czytalam o tym ksi膮偶k臋 i wiem,偶e l臋k jest naszym przyjacielem, kt贸ry pozwala nam uciec przed prawdziwym niebezpiecze艅stwem typu spotkanie z dzikim zwierzem. Popatrzcie czego mozna si臋 ba膰: Mo偶na wyr贸偶ni膰 wiele rodzaj贸w fobii, a niekt贸re z nich to: ◄ fobie wywo艂ane przez zwierz臋ta: np. zoofobia (l臋k przed zwierz臋tami), arachnofobia (l臋h przed paj膮kami), ajlurofobia (l臋k przed kotami), kynofobia (l臋k przed psami), ofidiofobia (l臋k przed w臋偶ami), myrmekofobia (l臋k przed mr贸wkami); ◄ fobie wywo艂ane przez ludzi: antropofobia (l臋k przed lud藕mi), hafefobia (l臋k przed dotkni臋ciem przez inne osoby), homofobia (l臋k przed homoseksualizmem i homoseksualistami), transfobia (l臋k przed transseksualistami), ksenofobia (l臋k przed obcymi lud藕mi, kulturami oraz cudzoziemcami); ◄ fobie wywo艂ane przez zjawiska, np. astrafobia (l臋k przed b艂yskawicami), heliofobia (l臋k przed 艣wiat艂em i przed s艂o艅cem), hydrofobia, akwafobia (l臋k przed wod膮), nyktofobia (l臋k przed ciemno艣ci膮 oraz noc膮), ombrofobia (l臋k przed ulewami), pirofobia (l臋k przed ogniem), talasofobia (l臋k przed morzem); ◄ fobie wywo艂ane przez obiekty czy przedmioty, np. amatofobia (l臋k przed kurzem), heksakosjoiheksekontaheksafobia (l臋k przed liczb膮 666), triskaidekafobia (l臋k przed liczb膮 13), hemofobia (l臋k wywo艂any widokiem krwi), hialofobia (l臋k przed szk艂em), myzofobia (l臋k przed zanieczyszczeniami, nieczysto艣ciami); ◄ fobie wywo艂ane przez sytuacje spo艂eczne, np. klaustrofobia (l臋k przed zamkni臋tymi przestrzeniami), agorafobia (l臋k przed przebywaniem w miejscach publicznych), ochlofobia (l臋k przed zat艂oczonymi miejscami), akrofobia (l臋k przed wysoko艣ci膮, g艂臋boko艣ci膮, a tak偶e patrzeniem w d贸艂 z wysoko艣ci), kenofobia (l臋k przed pustymi przestrzeniami), cenetofobia (l臋k przed nowymi ideami, innowacyjno艣ci膮, nowo艣ciami), cyprydofobia (l臋k przed chorobami wenerycznymi oraz aktywno艣ci膮 seksualn膮), odontofobia (l臋k przed leczeniem u dentysty czy przed z臋bami), dysmorfofobia (l臋k wywo艂any wadami wygl膮du czy deformacjami cia艂a), enisofobia (l臋k przed krytyk膮), erotofobia (l臋k przed erotyk膮 i seksualno艣ci膮), ablutofobia (l臋k przed k膮piel膮), emetofobia (l臋k przed wymiotami),erytrofobia (l臋k przed zaczerwienieniem si臋 lub przed czerwonymi przedmiotami), jofobia (l臋k przed otruciem), nekrofobia (l臋k przed zw艂okami), tanatofobia (l臋k przed 艣mierci膮), tafofobia (l臋k przed grobami), teofobia (l臋k przed Bogiem czy przed kar膮 bo偶膮), pekatofobia (l臋k przed pope艂nieniem grzechu), skopofobia (l臋k przed ogl膮daniem nas przez innych);

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dziedziczka
Witajcie, ja tez mam du偶o fobii i z czasem ich przybywa. Od kilku dni czuj臋 l臋k przed tym,偶e b臋dzie mi gor膮co,poniewa偶 uczucie gor膮ca zawsze kojarzy mi si臋 z l臋kiem. Tydzie艅 temu by艂aw w supermarkecie,by艂am w grubej kutrce a w sklepie grzej膮 wi臋c zrobi艂o mi si臋 gor膮co. Wysz艂am stamtat spocona i zacz臋艂a si臋 jazda. Wystraszy艂am si臋 i przysz艂a panika,kt贸ra jeszcze bardziej spot臋gowa艂a uczucie gor膮ca,wsiad艂am do autobusu 偶eby jak najszybciej dotrze膰 do domu a w autobusie t艂ok,duszno ,okna pozamykane, nowa fala gor膮ca i panika. Ledwo 偶ywa dotar艂am do domu,wyrozbiera艂a si臋 do majtek i modli艂am sie,偶eby jak najszybciej zrobilo mi si臋 ch艂odniej. Wczoraj sytuacja powt贸rzy艂a si臋 w domu,by艂am w grubym swetrze,w domu ciep艂o i zrobi艂o mi si臋 gor膮co,natychmiast panika,szybkie rozbieranie si臋 byle tylko ch艂odniej. Wiecie co jak si臋 czyta to wszystko czego si臋 boimy to mo偶na umrze膰 ze 艣miechu:) Trzeba by膰 艂adnie walni臋tym 偶eby odczuwa膰 l臋k przed rzeczami,kt贸re w 偶aden spos贸b nie zagra偶aj膮 naszemu 偶yciu a po to w艂a艣nie natura wyposa偶y艂a ka偶dego z nas w mechanizm obronny kt贸ry jest l臋kiem.Czytalam o tym ksi膮偶k臋 i wiem,偶e l臋k jest naszym przyjacielem, kt贸ry pozwala nam uciec przed prawdziwym niebezpiecze艅stwem typu spotkanie z dzikim zwierzem. Popatrzcie czego mozna si臋 ba膰: Mo偶na wyr贸偶ni膰 wiele rodzaj贸w fobii, a niekt贸re z nich to: ◄ fobie wywo艂ane przez zwierz臋ta: np. zoofobia (l臋k przed zwierz臋tami), arachnofobia (l臋h przed paj膮kami), ajlurofobia (l臋k przed kotami), kynofobia (l臋k przed psami), ofidiofobia (l臋k przed w臋偶ami), myrmekofobia (l臋k przed mr贸wkami); ◄ fobie wywo艂ane przez ludzi: antropofobia (l臋k przed lud藕mi), hafefobia (l臋k przed dotkni臋ciem przez inne osoby), homofobia (l臋k przed homoseksualizmem i homoseksualistami), transfobia (l臋k przed transseksualistami), ksenofobia (l臋k przed obcymi lud藕mi, kulturami oraz cudzoziemcami); ◄ fobie wywo艂ane przez zjawiska, np. astrafobia (l臋k przed b艂yskawicami), heliofobia (l臋k przed 艣wiat艂em i przed s艂o艅cem), hydrofobia, akwafobia (l臋k przed wod膮), nyktofobia (l臋k przed ciemno艣ci膮 oraz noc膮), ombrofobia (l臋k przed ulewami), pirofobia (l臋k przed ogniem), talasofobia (l臋k przed morzem); ◄ fobie wywo艂ane przez obiekty czy przedmioty, np. amatofobia (l臋k przed kurzem), heksakosjoiheksekontaheksafobia (l臋k przed liczb膮 666), triskaidekafobia (l臋k przed liczb膮 13), hemofobia (l臋k wywo艂any widokiem krwi), hialofobia (l臋k przed szk艂em), myzofobia (l臋k przed zanieczyszczeniami, nieczysto艣ciami); ◄ fobie wywo艂ane przez sytuacje spo艂eczne, np. klaustrofobia (l臋k przed zamkni臋tymi przestrzeniami), agorafobia (l臋k przed przebywaniem w miejscach publicznych), ochlofobia (l臋k przed zat艂oczonymi miejscami), akrofobia (l臋k przed wysoko艣ci膮, g艂臋boko艣ci膮, a tak偶e patrzeniem w d贸艂 z wysoko艣ci), kenofobia (l臋k przed pustymi przestrzeniami), cenetofobia (l臋k przed nowymi ideami, innowacyjno艣ci膮, nowo艣ciami), cyprydofobia (l臋k przed chorobami wenerycznymi oraz aktywno艣ci膮 seksualn膮), odontofobia (l臋k przed leczeniem u dentysty czy przed z臋bami), dysmorfofobia (l臋k wywo艂any wadami wygl膮du czy deformacjami cia艂a), enisofobia (l臋k przed krytyk膮), erotofobia (l臋k przed erotyk膮 i seksualno艣ci膮), ablutofobia (l臋k przed k膮piel膮), emetofobia (l臋k przed wymiotami),erytrofobia (l臋k przed zaczerwienieniem si臋 lub przed czerwonymi przedmiotami), jofobia (l臋k przed otruciem), nekrofobia (l臋k przed zw艂okami), tanatofobia (l臋k przed 艣mierci膮), tafofobia (l臋k przed grobami), teofobia (l臋k przed Bogiem czy przed kar膮 bo偶膮), pekatofobia (l臋k przed pope艂nieniem grzechu), skopofobia (l臋k przed ogl膮daniem nas przez innych);

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Melani
Ja mam nerwic臋 natr臋ctw. Czasami jest lepiej, a czasami gorzej. Bywa 偶e boj臋 si臋 wyj艣膰 z domu, nie 艣pi臋, nie jem i wymiotuj臋. Bior臋 leki i po jakim艣 czasie przechodzi. 呕yj臋 sobie spokojnie, a偶 pewnego dnia znowu si臋 zaczyna i znowu l膮duje u psychiatry. Znowu bior臋 leki- i tak w k贸艂ko. Ci臋偶ko 偶y膰, 偶al umiera膰. W du偶ej mierze to kwestia osobowo艣ci- raczej b臋d臋 to mia艂a ju偶 do ko艅ca 偶ycia. Pisz臋 o tym prace magistersk膮. Choroba nieprzyjemna, cho膰 nie jest 艣miertelna, ale 偶ycie struje. Cz艂owiek o wiele wi臋cej rozumie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Melani
Ja mam nerwic臋 natr臋ctw. Czasami jest lepiej, a czasami gorzej. Bywa 偶e boj臋 si臋 wyj艣膰 z domu, nie 艣pi臋, nie jem i wymiotuj臋. Bior臋 leki i po jakim艣 czasie przechodzi. 呕yj臋 sobie spokojnie, a偶 pewnego dnia znowu si臋 zaczyna i znowu l膮duje u psychiatry. Znowu bior臋 leki- i tak w k贸艂ko. Ci臋偶ko 偶y膰, 偶al umiera膰. W du偶ej mierze to kwestia osobowo艣ci- raczej b臋d臋 to mia艂a ju偶 do ko艅ca 偶ycia. Pisz臋 o tym prace magistersk膮. Choroba nieprzyjemna, cho膰 nie jest 艣miertelna, ale 偶ycie struje. Cz艂owiek o wiele wi臋cej rozumie.

Udost臋pnij ten post

Panicznie boje sie 艣limak贸w bez skorupy. Przera偶eniem doprowadzaj膮cym do paniki ko艅czy si臋 my艣l o wybuchu wojny- boje si臋 jej. Od dw贸ch miesi臋cy ka偶dorazowo przy zakupach kupuj臋 paczk臋 kaszy, ry偶u, jakie艣 puszki z jak najd艂u偶szym terminem wa偶no艣ci i chowam je w zafoliowanych kartonach w gara偶u. No i przepowiednie nt. zbli偶aj膮cej sie wojny 艣ledze na biez膮co- potem p艂acze i mam problemy ze snem. Kiedy艣 mia艂am lekk膮 depresj臋 i w贸wczas strasznie ba艂am oddala膰 si臋 od domu- gdy u艣wiadomilam sobie, ze jestem np. 20 minut drogi od domu, to doznawa艂am ataku paniki- wszystko wok贸l zaczyna艂o wirowa膰, robi艂o mi sie s艂abo i mia艂am problemy z oddychaniem.

Udost臋pnij ten post

Panicznie boje sie 艣limak贸w bez skorupy. Przera偶eniem doprowadzaj膮cym do paniki ko艅czy si臋 my艣l o wybuchu wojny- boje si臋 jej. Od dw贸ch miesi臋cy ka偶dorazowo przy zakupach kupuj臋 paczk臋 kaszy, ry偶u, jakie艣 puszki z jak najd艂u偶szym terminem wa偶no艣ci i chowam je w zafoliowanych kartonach w gara偶u. No i przepowiednie nt. zbli偶aj膮cej sie wojny 艣ledze na biez膮co- potem p艂acze i mam problemy ze snem. Kiedy艣 mia艂am lekk膮 depresj臋 i w贸wczas strasznie ba艂am oddala膰 si臋 od domu- gdy u艣wiadomilam sobie, ze jestem np. 20 minut drogi od domu, to doznawa艂am ataku paniki- wszystko wok贸l zaczyna艂o wirowa膰, robi艂o mi sie s艂abo i mia艂am problemy z oddychaniem.

Udost臋pnij ten post

Ja sie boje pajakow. Jak widze jakiegos wiekszego to przestaje oddychac i robie sie sztywna. Ponadto od pewnego czasu przed zasnieciem zaczynam myslec o smierci i zaczynam sie bac. Czasem jest tak zle ze placze. Mam 22 lata a boje sie ze umre ale jednak obudze sie w grobie. Boje sie tez raka. Jak cholera sie boje. Kazda najmniejsza krostka, siniak czy blaha infekcja budzi we mnie lek, placze, mysle ze niebawem umre i to w meczarniach. Strasznie sie tez boje ze moi rodzice umra i nie bede umiala sobie bez nich dac rady na swiecie mimo ze teraz zyje w innym kraju niz oni. Boje sie tez igiel i operacji choc nigdy zadnej nie mialam. Strasznie sie boje ze w koncu bede miala zapalenie wyrostka. Czasem jak boli mnie brzuch to leze i placze, zwijam sie pod koldra w klebek i probuje uspokoic ale to nic nie daje. Dopiero jak bol przechodzi moge odetchnac ale potem kilka kolejnych dni chodze z lekiem ze bol wroci i sprawa skonczy sie w szpitalu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mam fobie na punkcie
wlosa w jedzeniu, jesli znajde wlosa wyrzucam jedzenie i nie jem przez kilka godzin i mysle o tym wlosie i robi mi sie niedobrze, mam tez fobie padliny, gdy widze cos martwego to krzycze z przerazenia i mysle o tym przez jakis czas. Bardzo staranie ogladam jedzenie zanim zjem czy nie ma w nim wlosa ale na padline nie znalazlam jeszcze sposobu, Jest wszedzie :(

Udost臋pnij ten post

to straszne, 偶e stron odno艣nie naszych fobii ci膮gle przybywa, ludzie maj膮 coraz wi臋cej fobii i nie potrafi膮 z nimi walczy膰... ja mam zn贸w kolejn膮 fobi臋... niestety nie daj膮 mi odpocz膮膰:-((( przeprowadzi艂am si臋 niedawno do nowego mieszkania, kt贸re jest nieco na uboczu miasta, wi臋c teraz zamiast ba膰 si臋 chor贸b jak zwykle si臋 ba艂am, teraz boj臋 si臋 wychodzi膰 z domu... wyj艣cie do pracy przez t膮 nieprzyjemn膮 alejk臋 przyprawia mnie o potworne fobie. ci膮gle mam wra偶enie, 偶e kto艣 chce mnie skrzywdzi膰 albo, 偶e to zrobi艂 a ja nic nie pami臋tam.... czy to mo偶liwe 偶eby co艣 mog艂o mi si臋 przyda偶y膰 tak z艂ego ,ze m贸j m贸zg to wykasowa艂? chcia艂abym by膰 normaln膮 osob膮, bez fobii, l臋k贸w itp...ratujcie, bo zwariuj臋!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lenka1234
Mam 30 lat. Od liceum zdarzaj膮 mi si臋 dziwne rzeczy. Przez wiele lat chodzi艂am 2 godziny na piechot臋 w jedn膮 ston臋 na studia czy mr贸z czy upa艂 ja sz艂am i sza艂am, potem to mi przesz艂o, ale wr贸ci艂o i tym razem boj臋 si臋 jazdy metrem, autobusem, wog贸le 艣rodkami transportu, ale wiem, 偶e lepiej jecha膰 ni偶 i艣膰, bo to zawsze szybciej i kr贸cej czuj臋 ten przera偶liwy niewyt艂umaczalny strach. Dosz艂o do tego, 偶e 30letni膮 bab臋 mama odwozi i przywozi z pracy (z kim艣 czuje si臋 lepiej ale te偶 si臋 boj臋). Jak mi jest ju偶 strasznie wstyd przed mama i sam膮 sob膮 to si臋 zmuszam i jad臋, czasem wysiadam co stacj臋 czy przystanek, a czasem przejad臋 ca艂膮 drog臋 bez niczego, bez strachu. Z tego stachu ju偶 par臋 razy opu艣ci艂am prac臋 za ka偶dym razem wymy艣laj膮c jak膮艣 wym贸wk臋, a nawet 2 razy zdarzy艂o mi si臋 spa膰 w pracy napod艂odze pod kurtk膮, mamie powiedzia艂am, 偶e id臋 do kole偶anki na noc. Normalnie jak to pisz臋 p艂yn膮 mi 艂zy po policzkach, wiem, 偶e to jest g艂upie, irracjonalne, 偶e nie mam czego si臋 ba膰, jak jad臋 to patrz臋 na ludzi, 偶e s膮 spokojni nie boj膮 si臋 i tak bardzo bym chcia艂a czu膰 si臋 jak oni. Mam i艣膰 do lekarza? i co powiem? prosz臋 pani boj臋 si臋 je藕dzi膰 np. autobusem - 艣mieszne... Poczyta艂am to forum i widz臋, 偶e nie jestem sama w dziwnych l臋kach. Trzymajmy si臋 dzielnie ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 warped
witam. strasznie duzo tych stron.. wybaczcie,ale przeszedlem tylko po kilka postow i jezeli moj problem juz byl opisywany to przepraszam,ze nudze. no wiec tak: mam fobie... no wlasnie... sam nie wiem jak to opisac. generalnie rzecz biorac boje sie sytuacji w ktorej moge zrobic cos glupiego. na przyklad dzis: czekam na pociag i boje sie braku kontroli nad soba,ze moze jakas sila mnie pchnie wprost na szyny. albo tydzien temu: bylem na wycieczce nad morzem i wiadomo-latarnia,pieknie widoki.. ale balem sie wejsc na gore. zdawalem sobie sprawe,iz moge z niej wyskoczyc. jest milion takich przykladow odnosnie mojej osoby. boje sie po prostu tej "si艂y",ktora pchnie mnie w klopoty... a moze to juz nie fobia,lecz choroba psychiczna?;):)... funkcjonuje tylko dzieki..... alkoholowi. to glupie,ale ogranicza i oslabia moj strach. pozdrawiam Was i zycze,abyscie nie byli tak pokreceni jak ja:)))

Udost臋pnij ten post

Ja mam rozne leki czy fobie... Obecnie: nie usn臋 przy otwartych drzwiach do pokoju bo wydaje mi sie , ze jak morderca czy gwa艂ciciel bedzie wchodzil po schodach to nawet nie uslysze jak otwiera drzwi bo beda otwarte- wiec zamykam, krzeslo musi byc dosuniete do biurka i prosto ulozona klawiatura bo burzy mi to spokoj, oczywiscie zamkniete okno- tez sam powod co z drzwiami, budzik ustawiam okolo 15 minut bo ciagle mi sie wydaje, ze zle wystukalam cyferki na telefonie i sie ciagle przygladam. Poza tym wydaje mi sie, ze wszyscy patrza na mnie i ze w pracy spiskuja przeciwko mnie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 falszywa_ksiezniczka
Witam:) a ja mam nerwice natr臋ctw - chyba ;). Ci膮gle co艣 mnie m臋czy, smuci, dra偶ni....Od zawsze, ale od paru lat staje si臋 to nie do zniesienia. My艣l臋 g艂贸wnie o chorobach, o 艣mierci, o tym, 偶e kiedy艣 mog臋 by膰 sama i schorowana, 偶e si臋 wtedy za艂ami臋 itd. Nie umiem te偶 ostatnio pogodzi膰 si臋 z przemijaniem...To nic, 偶e ludzie daj膮 mi z regu艂y 5, 6 lat mniej ni偶 mam ( a jestem m艂oda ;)), ja i tak widz臋 problemy, widz臋 up艂yw czasu....Boj臋 si臋, 偶e co艣 mi si臋 stanie (albo najbli偶szym..), jestem histeryczk膮. Nie umiem 偶y膰 sama, od zwi膮zku z m臋偶czyzn膮 uzale偶niam swoje 偶ycie i szcz臋艣cie (chocia偶 wiem, 偶e tak nie mo偶e by膰)..Najgorsze s膮 te MY艢LI...nie umiem si臋 skupi膰 na jednej rzeczy, bo one si臋 wiecznie pojawiaj膮. Kiedy przez chwil臋 jest OK i wydaje mi si臋, 偶e jestem szcz臋艣liwa i umiem si臋 cieszy膰 chwil膮 - one zaraz przychodz膮. A ja analizuj臋, rozk艂adam na czynniki pierwsze i si臋 do艂uj臋. Ci臋偶ko zasn膮膰, nawet mimo zm臋czenia. To jest naprawd臋 wkurzaj膮ce i 艣r贸d moich znajomych nie spotka艂am si臋 z takim przypadkiem jak m贸j.. :-( Gdyby nie te natr臋tne my艣li, pewnie moje 偶ycie nabra艂oby w ko艅cu smaku i mog艂abym si臋 u艣miecha膰, a tak to tylko ubieram mask臋 i udaj臋, 偶e wszystko jest OK. U艣miecham si臋, podczas gdy w samej sobie prowadz臋 kolejne rozmy艣lania, kolejne spory bez wyj艣cia..Przez to cz臋sto dopada mnie depresja. Chcia艂abym umie膰 cieszy膰 si臋 chwil膮, tym co mam.... :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A ja.....................
panicznie boje sie zab. Nie cierpie ich. Na sama mysl robi mi sie slabo. Jesli zobacze jakas z daleka to uciekam i mam gesia skore na calym ciele. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 falszywa_ksiezniczka
Ca艂e szcz臋艣cie chyba niecz臋sto si臋 widuje 偶aby :) ja nie mog臋 uciec od moich natr臋tnych, do艂uj膮cych my艣li. :(

Udost臋pnij ten post