Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

bagatelka ---> tez bede musiala kiedys wyprobowac przepis na twoja salatke :-) Brzmi przepysznie :-)

A-ha. To ja juz chyba wiem o co chodzi. W knajpach arabskich daja czesto takie biale plasterki czegos zamarynowane na rozowo, to ma taki wlasnie kalarepkowy smak, zawsze myslalam, ze to kalarepki. A w ogole, to malo, ze zapodalam wpis #600, to otworzylam 21 stroniczke :D

A tu co sie dzieje?? :-) czyzbym ja przez pomylke do jakiejs kuchni tylnymi drzwiami....? hihihi ;-) Ale sie rozbestwilyscie dziewczyny! i jak tu sie przy Was odchudzac?? :-D A swoja droga na pewno skorzystam w najblizszych dniach z co niektorych salatek i sajgonek... bo mam zamiar zaprosic gosci :-D do \"takiej sobie babki\".... --> jak nie masz nic sensownego do napisania to lepiej w ogole sie nie odzywaj, takich jak Ty nam tutaj nie potrzeba!! I zapamietaj sobie jedno: uroda - nawet najpiekniejsza - przemija, serce i rozum pozostaja na zawsze i tylko to na prawde sie liczy, co kazdy z nas nosi w swoim wnetrzu. Pomysl nad tym, zanim jeszcze nie jest za pozno... Margotko --> dziekuje Ci slicznie za piekne krajobrazy! Cudowne! 🌻 Zmykam do lozeczka, bo o 6 rano pobudka... ;-) Spijcie Wy tez slodko i snijcie cos dobrego ... :-) papa! pozdrawiam! 👄 🌻 🌻 🌻 🖐️

Ale szybko to idzie - zauwazylyscie stuknelo nam juz ponad 600 wpisow :-D

No toc mowie! haneczka - owszem trafilas do naszej kuchni, w ktorej roi sie od natchnionych kuchareczek, elfow i innych smakowitosci ! Nie odchudzaj sie tylko przystap z nami do uczty !!! Mam jeszcze pytanie odnosnie kminku, jakby ktos wiedzial: w USA sa dostepne takie dwie przyprawy, ktore wygladaja, jak kminek. Jedna nazywa sie CARAWAY, a druga CUMIN. I ktora to jest ten kminek, o ktorym mowi Margot w soich egzotycznych przepisach?

bagatelka ---> gratuluje :D haneczka ---> slodkich snow 😴 Ja tez niedlugo bede musiala zmykac, jutro co prawda mam wole, ale nieublagalnie zbilza sie 1... w nocy, oczywiscie :-)

No wlasnie caraway dla mnie tez zawsze byl kminkiem. Ale cumin wyglada identycznie i jest czesto uzywany w kuchni azjatyckiej, wiec szargaja mna teraz watpliwosci, czy to co Margot wymienila w klopsikach kofta, to nie mial byc przypadkiem ten cumin (brzmi jak kminek). Margot - a jak to jest po francusku?

Hej dziewczyny, ja nie w temacie, kope lat sie tu nie wypowiadalam, ale musze, po prostu MUSZE powiedziec Dark zeby takimi bzdurnymi opiniami prymitywnych babeczek (a takie mile pseudo! nawet w internecie nie mozna sadzic ludzi po pozorach) sie nie przejmowala, bo owa babeczka to pewnie zakompleksione stworzenie ktore nadrabia braki w poczuciu wlasnej wartosci takimi wlasnie paskudnymi komentarzami :P (to do babeczki).

bagatelka ---> ja przyprawy kupuje w Polszce :) albo przysyla mi mama, bo w pobliskim supermarkecie nie ma zbytniego wyboru :-( A po francusku kminek to \"cumin\" :-)

No i widzisz Margot, jednak to co Ty nazywasz kminkiem to jest CUMIN, czyli to jest cos troszke innego chyba niz nasz typowy kminek (choc wyglada tak samo). Bo kminek, to CARAWAY, a skoro po angielsku jest jakis tam CUMIN, to pewnie jest ten sam co po francusku. OJ! O, akarka nawet do nas zajrzala :) Sluchaj, akara, dawno mialam sie Ciebie o to zapytac, czy Twoj nick to upolszczenie hinduskiej akkary, co znaczy \"po drugiej stronie\", czy tam \"z drugiej strony\", czy tylko tak przypadkowo? Od dawna zaobserwowalam czytajac Twe wypowiedzi, ze jako i ja jestes zwolenniczka maselek z The Body Shop? Ummmm.... Idzcie juz spac kobity A ja dopiero szykuje obiadek...

No i widzisz Margot, jednak to co Ty nazywasz kminkiem to jest CUMIN, czyli to jest cos troszke innego chyba niz nasz typowy kminek (choc wyglada tak samo). Bo kminek, to CARAWAY, a skoro po angielsku jest jakis tam CUMIN, to pewnie jest ten sam co po francusku. OJ! O, akarka nawet do nas zajrzala :) Sluchaj, akara, dawno mialam sie Ciebie o to zapytac, czy Twoj nick to upolszczenie hinduskiej akkary, co znaczy \"po drugiej stronie\", czy tam \"z drugiej strony\", czy tylko tak przypadkowo? Od dawna zaobserwowalam czytajac Twe wypowiedzi, ze jako i ja jestes zwolenniczka maselek z The Body Shop? Ummmm.... Idzcie juz spac kobity A ja dopiero szykuje obiadek...

Gość heti
ello kochane baby................ az mi sie milo czyta wasze "pogaduchy kulinarne"... chetnie sie poprzygladam bo od kuchni z daleka.... jezeli mialybyscie ochote na babski film to polecam "love actually"- takie babskie romansidlo z humorem w nastroju bozo- narodzeniowym trzymajcie sie cieplo..ja ide zrobic sobie kakao :)

To idz,heti, mam nadzieje, ze wyjdzie pyszne :) Dzieki (w imieniu swoim i reszty nas, bab) za polecenie filmiku. Ja lubie nastroj romantyczny we wszelkich postaciach, ale nie cierpie nastroju bozonarodzeniowego, szczegolnie w wydaniu amerykanskim. Ale, tak, czy inaczej, film sobie chetnie wypozycze, bo obecnie nie mam kablowki, a kin z czyms dobrym w poblizu jak na lekarstwo, wiec cusik by siem przydalo wypozyczyc z blokbasterka (nie ma w poblizu zadnych badziej szanujacych sie wypozyczalni). Oj, przepraszam za ten zrzedliwy ton, ale jakos mi sie pod wieczor chandra nasuwa pod zebra. Co ja zresztom godom. innymi slowy: heti i reszta bojowniczek emigracujnych - milych snow o zabarwieniu ... (jakim tam sobie zyczycie) zycze, a jutro cudownej pogody, a jeszcze milszego nastroju, na ktory niech wplyna sny dzisiejszej nocy (i nie tylko). Widzicie, gderam bez ladu i skladu, ot czas by juz zwinacd zagle i udac sie w objecia Morfeusza .... {serce] ❤️ ❤️

a ja jestem tak zmeczona, ze nawet mi sie spac nie chce, choc mozgownica plaska i ziewam, nie moge zasnac.. wstalam wiec na chwileczke ..och poczytalam te Wasze kulinarne pogaduchy i normalnie opadla mi szczeka;-) Ja np pozywaima sie mrozonka stir fry, rzucam na troszke oleju i mam obiad;-)) Niestety moj mezus dlugo na warzywach nie pociagnie biedaczek hihihi Pozarly mnie jakies robale wstretne, nie komary, cos innego, mam jedna noge w pzrepieknej czerwonych kropach, od stopy poczawszy po samo udo, nie wiem co to jest;-( dobrze, ze trzeba juz w spodniach chodzic i szorty do szafy hihihi wiec za bardzo sie nei pzrejmuje;-)) pozdrowienia dla wszystkich

bagatelka ---> przepisy sa z polskich ksiazek kucharskich, wiec chyba jednak chodzi o nasz polski kminek :-) Ja na Twoim mieejscu, kupilabym ten CARAWAY :-) heti ---> zapomnialam Cie zapytac czy robilas \"quiche lorraine\" wg mojego przepisu? :) Jay ---> och, biedactwo! Kup moze sobie jakis krem odstraszajacy te robale :-)

A swoja droga, zapomnialam Wam napisac, ze zamiescilam 3 przepisy na stronie Czarnej Oliwki (te, ktore Wam tutaj na forum podalam) i jak mnie skrytykowali za klopsiki kofta :-( Buuu... Jak przepis wymaga troche wiecej zaangazwania, to od razu ludzie musza na ciebie naskoczyc :-( Ech, nie znaja sie i nie wiedza co dobre ;)

Margot, jadlam kiedys te klopsiki w barze wegetarianskim, pyyyyyyycha (to chyba te same byly? nie spojrzalam na przepis wiec nie wiem). bagatelka, hmmmm, pochodzenie mojego nick\'a jest duzo bardziej trywialne. Nie jestem milosniczka gier komputerowych, ale ze dwa razy zdarzylo mi sie grac w Diablo, i wlasnie w Diablo2 byla stara znachorka o tym imieniu, a ze skrot mojego prawdziwego imienia to Kara, zapozyczylam sobie \'akare\' (chociaz stara nie jestem :D). Pozdrawiam i znikam, musze odkurzyc mieszkanie przed wyjsciem do fitness klubu :).

Akara, tez jadlam klopsiki kofta w barze wegetarianskim i byly przepyszne, ale przepis, ktory podalam jest z miesem... :)

Gość Buc
Ja mieszkam u wujka a wujek mieszka kolo mnie.

DaRk Elfik - zgadnij, co teraz robie? Jem Twoja salatke !!! Ummm, isnta pychotka, choc wyglada na istne dziwactwo :D ;) . Zrobilam sobie w ilosci mikro (1/3 \\twojego przepisu gdzies), bo nie chcialo mi sie w dzisiejsza szaruge wylazic z domostwa, a mialam tylko malutka puszeczke ananasiatek i ciut mocarelki. Ale zjadalbym jeszcze ze dwa razy tyle! A propos majonezu, to wreszcie znalazlam w Stanach majonez taki pyszny, jak polskie, albo jeszcze lepszy, bo te normalne tutejsze sa jakies takie dziewne - octowe i sztucznosciowe. Jest on firmy Spectrum Naturals i nazywa sie Organic Mayonaise. Do nabycia prawdopodobnie tylko w sklepach ze zdrowa zywnoscia, albo w takowych sekcjach w supermarketach. Margot - sluchaj, ja jeszcze z tym kminkiem, bo moze ci od tej polskiej ksiazki kucharskiej tlumaczyli ten przepis z innego jeszyka (raczej na pewno, bo to potrawa arabska) i tam pisalo CUMIN, wiec oni mysleli, ze to kminek ? Odnosnie czarnej oliwki, to nie dziwie sie, ze na Ciebie naskoczyli. Dla nich dobry przepis to: nawalic vegety, nawalic delicatu, utopic to w bulionie z kostki, wrzucic puszke warzyw i masz zupe. Jejciu, ja juz czasem nie moge, przciez Matka Natura obdarzyla nas tak mnogoscia przepysznych przypraw naturalnych, ktore nie tylko dodaja dobrego smaku, ale jeszcze wspomagaja trawienie, odtruwaja mieso, w ogole lecza i wspomagaja uklad trawienny i kosztuja grosze! A oni wiecznie z ta vegeta, czyli sztucznym zoltym proszkiem z glutamianem sodu. Fuj! Owszem vegeta dodaje smaczku milo sloniutkiego, ale ten smak nie ma zadnej glebi! Nie, nie bede juz wiecej nudzic. :D

bagatelka ---> tak szybciutko, bo musze isc juz spac :-( Jutro mam pobudke o 4 ;-( Ten jest przepis z ksiazki autorstwa Moya Mayrand. Tlumaczenie z angielskiego. Ja stosowalam zwykly polski kminek i potrawa wyszla mi przepyszna! :-) Moze sprobujesz w dwoch wersjach dla prownania? :-)

No i takimi niepozornym akcentem rozpoczelam 22 ! A jak juz uzgodnilysmy, to na 25 pijemy wirtualnego sazmpana :D

Margot, co to za salatka? Cofnelam sie juz kilka stron do tylu ale nie moge znalezc przepisu :(.

Akara >>strona 20 ..12.11..godz..0.17..na tej stronie jest sporo przepisów..Margot..juz dawno spi..:)