Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

Witajcie Gaduly :) Na wstepie oglaszam uroczyscie: zycie jest piekne !!! Mam moja P, mam dlugasne spacery nocna pora, mam niekonczace sie prawdziwe rozmowy, mam dlugie siedzenie przy stole, mam.... mam.... mam... ach! jest cudownie! I jeszcze na dodatek trafil nam sie Wajda! Wczoraj blismy na \"Czlowieku z zelaza\". Piekny i bardzo wzruszajacy film. Janda i Opania doskonali. Ja wczesniej nie widzialam tego filmu (w ogole malo znam Wajde) i nie spodziewalam sie, ze dane mi bedzie zobaczyc go wlasnie we francuskim kinie. I to w orginalnej wersji jezykowej (dzieki temu i P mogla z nami \"ucztowac \") A tu taka niespodzianka !!! Film wyswietlano w ramach letniego festiwalu filmowego odbywajacego sie w moim miasteczku. Nasz \"nowomianowany\" Dom Kultury zaczyna dzialac na pelnych obrotach - niebywale mnie to cieszy !!! :) Teraz marzy mi sie \"Czlowiek z marmuru\". Tylko skad go wygrzebac? Pozdrawiam Was wszystkich goraco :):):):):):):):):):):):):):)

Czesc Kochani Ale mnie smieszna rzecz spotkala: mam prace w biurze ubezpieczeniowym, 8 godz. dziennie i nawet nie mam czasu O ZGROZO !! na kafeterie :( :D Nie wiem, na jak dlugo to znowu bedzie, koniec wakacji :O Buziaczki dla wszystkich poki co :) ❤️

Czesc wam:) no i mam prawie green card tzn mam pieczatke w paszporcie i przysla mi karte za kilka miesiecy ale to nie jest jeszce stala za 2 lata bede musiala pisac podanie i dadza mi na stale.Ale nie musze juz wyrabiac pozwolenia na prace i moge jechac do Polski jak zmienie paszport:)Tylko nie jestem teraz pewna czy jak zmienie paszport to bede musiala tenstary oddac a przeciez tam ma te wszystkie pieczatki itp hmmm musze sie dowiedziec o to dokladnie. Jay mialas racje najwazniejsze byly dokumenty typu posiadacze domu i wspolnego konta,dzieki za tlumaczenie nie spojrzeli na nie ale zapytali i wlozyli do teczki:) Gadzina - czlowieka z marmuru ogladalam zamowilam w Netflixie( wypozyczalnia filmow w internecie) ohhh bardzo podobal mi sie ten film i mloda Krystyna Janda i Warszawke pokazywali ohhhhh wspomnienia:) Pozdrawiam wszystkich:)

Elfik> widzisz, mowilam;-) hehe z tym podaniem po 2 latach moja droga to sie mylisz to nei takie hop siup, trza znowu dokumentacji nazbierac, listy pisac, znajomi beda skladac zeznania, ale co Cie bede rozczarowywac;-)) Mi powiedziano, ze dostane zielona karte za pol rok przyszla w pzreciagu 2 tygodni.. wiec nigdy nic nie wiadomo, a teraz zycze powodzenia z paszportem;-) bo ja juz nie mam slow na ta biurokracje brrrr ja w koncu pokonczylam raporty, dzis pisalam test, kurna jak Kokus nie trzymal kciukow, to bedzie ze mna cienko;-)) a dzisiaj tylko jeszcze pouczyc moje \"dzieciaczki\" do domu, odrobic zadanko domowe i spac spac spac;-) a jutro tylko do szkoly z rana i uciekam na plaze... spac oczywiscie hihihih pozdrowienia dla wszystkich

ja tak szybciutko do Dark Elf pisze w sprawie tej jej gree card :D rozumiem, ze maz Cie sponsoruje i to dzieki mezowi uzyskujesz legalny pobyt w USA :) sama osobiscie sponsorowalam na takich samych zasadach meza i zielona karta jaka Ci przyjdzie bedzie faktycznie wazna 2 lata po czym udasz sie osobiscie po przydluzenie jej na dodatkowy rok, na wiecej niestety nie mozna ale nie bedzie Ci ona dluzej potrzebna poniewaz w 3 lata i tak bedziesz skladac wniosek na obywatelstwo, ktory w obecnej chwili zajmuje raptem 6 miesiecy :) z tego co sie orietuje to przy podrozowaniu zagranicznym jesli stary paszport ulegl przedawnieniu a w nowym nientety nie mozna ubiegac sie o pieczatke zielonej karty, zostaje Ci nic innego jak podrozowanie z dwoma paszportami co wcale nie jest takie skomplikowane :) tak wiec nie ma powodow od obaw a jedynie cieszyc sie, ze sprawy sie tak pomyslnie tocza :D no i oczywiscie gratuluje !!!!!

Jay- mam nadzieje ze moja tez szybko przyjdzie mi powiedzieli ze przysla za 5 miesiecy..... wogole ta babka z ktora mielismy ta rozmowe robila niezle chwyty psychologiczne jezeli chodzi o pytania no ale na wszystko odpowiedzielismy:) Piwonia- to super czyli starego paszportu sie nie oddaje z tego co rozumiem?

Darl Elf hmmm.... no mnie nigdy nie zabrano starego paszportu i mam po dzien dzisiejszy :) to co pisze to z wlasnego doswiadczenia, ale najpewniej bedzie jak popytasz u kogos kto w tym siedzi, bo jak sama wiesz prawa ciagle sie zmieniaja :)

taa? Elf> a za co chwytala?;-) powaznie pytam, bo nasza byla bardzo nieszkodliwa i wlasciwie tylko kilka pytan zadala, a potem ja swiergolilam o zdjeciach, ktore jej pokazywalam i mowilam jakie to dziwactwa sa w SC hihihi Piwonia> pzredluzenie na rok? na 3 mce pzred utrata waznosci tej 2 letniej trzeba wypelnic milion papierow i pisze jak byk, ze sie dostaje 10-latke a po uplywie 9 mcy od posiadania tej 10-latki mozna zlozyc papiery o obywatelstwo.. Nie wiedzialam ze sa jakies pzredluzacze?

Hej, witam wszyystkich, jestem dzisiaj przybita jak nigdy- moi rodzice pojechali do Polski dzisiaj na 2 lata. Nie wiem jak to bedzie bez nich, strasznie puste moje zycie bedzie. Wielka pusta dziura zostala. mam nadzieje ze sie szybko pozbieram. Izus- moja kolezanka przyjechala tu na J2 i dostala od razu Social Security Nr przez agencje ktora jej zalatwila J2, wiec wydaje mi sie ze mozesz dostac SSN na tej wizie. Jak masz pozwolenie na prace to musza ci dac SSN- jak bedziesz sie rozliczac z podatkow bez SSN? Poza tym jestem pewna ze bez SSN nie mozesz zrobic prawa jazdy. Najlepiej bylo by zadzwonic do biura emigracyjnego i sie zapytac. Na SSN czeka sie ok 2-6 tyg. Piwonia- wysle zdjecia jutro, dzis jakos nie moge sie pozbierac. Pozdrawiam wszystkich!!!!

Dark Elf- gratulacje!!!! Pewnie wkrotce pjedziesz do Polski!!! Wydaje mi sie ze krotko bedziesz czekac na green card, moja kuzynka czekala ok 2-3 tyg od interview.

Gość ktossss
czesc wszystkim :) czy macie moze pojecie jak to jest z placeniem akcyzy lub jakis podatkow jesli chodzi o przesylki z USA do Polski? Chce wyslac mamie laptopa (cena wartosci ok $400.. troszke zanizona ;) ) i nie moge nigdzie w internecie znalesc zadnych informacjii na ten temat :( Pomozcie... prosze.... :)

Barb pozwolenia na prace jeszcze nie mam ale wysylam jutro ostatnie papiery. powiadaja ze 2 miesiace maximum sie na odpowiedz czeka. Co do SSn to wydrukowalam sobie dzis ten formularz na wniosek o przyznanie SNN. No i oni chca zebym sie sprecyzowala czy mam pozwolenie na prace czy tez nie (bo ta informacja bedzie potem zawarta na tej karcie z numerem). No i mam rozterke. Wydaje mi sie zeby sie na razie wstrzymac z tym SSN i poczekac czy dostane pozwolenie na prace czy nie i wtedy wszystko bedzie jasne co mam zaznaczyc w tym wniosku o SSN. Na dzien dzisiejszy musialabym zaznaczyc ze nie mam pozwolenia. A tymczasem za 2 miesiace moge do dostc (hehe optymistka ze mnie) no i wtedy musialabym znowu skladac podanie do tych z SSN o zmiane statusu karty na \"allowed to work\". I chyba zaczekam zwlaszcza ze dzwonilam dzis do tych ludzi od przyznawania prawka jazdy no i powiadomiono mnie ze jako ID w moim przypadku wystarczy paszport i 2 dokumenty potwierdzajace moje miejsce zamieszkania tutaj, wiec nie jest zle . No i co bys mi radzila zrobic z tym SSN, wyslac obydwa wnioski jednoczesnie (tzn o SSN i pozwolenie na prace) czy czekac jak sie ta sytuacja z pozwoleniem rozwinie. lo9j zmachana jestem tym glowkowaniem ze hej;)))) Ide spac. Dobranoc wszystkim;))

Witajcie :D Niewiele nie rozumiem z tych Waszych dyskusji o zielonej karcie, prawde powiedziawszy. Mam jednak nadzieje, ze wszystkim Wam uda sie pozalatwiac wszelkie formalnosci najszybciej jak to tylko bedzie mozliwe :) Precz z biurokracja! Ja sie bawie znakomicie :D:D:D Buzie mam caly czas otwarta - jak nie gadam to jem ;) :D- w skrocie tak mozna by to wszystko podsumowac :D:D:D Slowem i gadaczka i brzusio sa w pelni zadowoleni z wakacji w Polsce! :D:D:D Ostatnie dni spedzilam z moja przyjaciolka ta \"najniejsza\" :D... Cud, miod i orzeszki :D:D:D Gadzinka, ty wiesz cos o tym :D bagatelka - alez sie ciesze, ze udalo Ci sie znalezc pracy ❤️ 👄 Gratuluje :) A jesli chodzi o \'bagatelki\' to oczywiscie byly pyszniutkie :D Zostaly zjedzone niemal na poczekaniu przez dwa pasibrzuchy (mnie i moja psiapsiolka ;) :D ) Marzenusia - gratulacje :D 👄 🌻 Gadzina - sproboj moze ten film sciagnac z interentu. :) No nic, musze juz konczyc :) Trzymajcie sie wszyscy cieplutko! :) Pa, pa 🖐️

Izus- nie jestem pewna, ale mysle ze lepiej byloby poczekac na pozwolenia na prace, potem musialabys SSN zmieniac jak dostaniesz pozwolenie. Zrob jak uwazasz. Tak to jest z przekleta amerykanska biurokracja... A w jakim stanie mieszkasz? Pozdrowienia i buziaczki dla wszystkich!!!!

Izus- nie jestem pewna, ale mysle ze lepiej byloby poczekac na pozwolenia na prace, potem musialabys SSN zmieniac jak dostaniesz pozwolenie. Zrob jak uwazasz. Tak to jest z przekleta amerykanska biurokracja... A w jakim stanie mieszkasz? Pozdrowienia i buziaczki dla wszystkich!!!!

Jey :) wydaje mi sie, ze Ty masz inna sytuacje niz Dark Elf, ktorej sprawa jest bardzo podobna do sprawy mojego meza :) rok temu moj maz po uplywie 2 lat waznosci tymczasowej zielonej karty wypelnil wniosek o roczne przydluzenie, ktore automatycznie na miejscu zostalo mu przydzielone, w maju tego roku uplyna wlasnely te dodatkowe 12-scie miesiecy ! a poniewaz prawo pozwala Ci na skladanie wnosku o obywatelstwo na 3 miesiace przed uplywem waznosci zielonej karty, tak wiec zrobilismy w sprawie meza :) 6-ego sierpnia maz udaje sie na eghzamin z obywatelstwa :D :D bardzo sie z tego cieszymy !!! :D Barb, wyslij kiedy bedziesz mogla, nie pali sie a i tak slyszalam, ze mamy sie spotkac ponownie w czwartek :D

Ach, zabawie sie w pstryczka elektryczka, bo mam klopoty z dodawniem ;) :D

Ach, zabawie sie w pstryczka elektryczka, bo mam klopoty z dodawniem ;) :D

Udalo sie :D Ach, ale zdolna jestem ;) :D Piwonia, bedze trzymac kciuki za meza, choc nie watpie, ze egzamin zda spiewajaco :) Tutaj w koncu zaczelo sie wypogadzac - caly tydzien tylko lalo i lalo :o Wypadaloby, zeby w koncu slonce i do tej czesci swiata na troche zawitalo :) Od kilku dni mam wielka ochote wybrac sie w Bory... moje kochane Bory Tucholskie (chyba jeszcze kochansze dla Gruszenki :) prawda Gruszenko? Gruszenka, a gdzie ty sie tak w ogole podziewasz?) i jak na razie tylko przekladam wyjazd... Oczywiscie, nic jeszcze straconego :D No nic, bede uciekac na spacer z pieskiem :D Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie :D 🖐️

Piwonia> cos krecisz;-P a tak serio to moj maz tez ma cholerny obowiazek mnei sponsorowac;-) tylko ja sie nei dalam za dlugo sponsorzyc i ucieklam do pracy hihihih zaraz po zajeciach wrocilam do domu i polozylam sie na chwilke;-) z chwilki zrobilo sie 6 godzin hehe ale w koncu czuje sie jak wyspany czlowiek a i nauczycielka z rana jakas normalniejsza sie zrobila po oddanych testach z rana, juz nikomu nie mowi, ze sie nie nadaje do kursu, bo wszyscy napisali test bardzo wysoko.. Ogladalam dzis film dokumentalny Buena Vista Social Club, piosenka, ktora rozpoczyna ten film lazi mi caly cza p glowie, nie wiem jaki ma tytul, ale moglabym sie pozarzucac bioderkami na smierc hihihi a zwykle to mnie do tanca nie rwie, moze w poprzednim zyciu mieszkalam na Kubie?;-) ide cos zjesc, bo marchewke z kopytami moglabym teraz pozrec hihihi pozdrowienia ps izus> ja na wzystko czekalam, fakt, ze wszystko dluzej zajelo, ale latwo tu zagrzebac sie w papierzyska... niestety..

Czesc Mordeczki Kochane ❤️ Dziwczynki, co borykaja sie z zielonymi kartami itp. - 🌻 z calego serca Wam zycze, zeby to sie wszystko w jak najszybszym tempie zakonczylo :), bo takie urzedowe zawislosci sa wyjatkowo niemila strona zycia i co najgorsze, czlowiek nawet nie moze liczyc na normalny obrot sprawy, tylko trzeba ich tam namolic i namolic i przypominac i poganiac,:P lo matko! Trzymam za Was kciuki :) Margot - 👄 niedlugo jade w dosyc polonijne rejony Ameryki, gdzie sa polskie sklepy, wiec nie omieszkam poszukac \"bagatelek\" ;), tudziez zaopatrzyc sie w inne polskie smakolyki :D Poniewaz Tobie moge w tej sprawie zawierzyc, czy masz moze cos szczegolnego do polecenia? Chodzi mi o takie \"gotowce\" typu slodycze, i inne gotowce, bo w tych sklepach polskich jest bardzo duzy wybor, nimal jak w polskim supermarkecie. Ach, jedzenie :D Dark Elf - 🌻 dziekuje za gratulacje (Margot tez) odnosnie mojej pracy, ale w sumie te Wasze gratulacje powinny dotyczyc teraz czegos innego - ze tam juz nie pracuje :D :D Bo to bylo tylko tak \"na probe\", jak powiedzieli panstwo z agenci posredniczacej, czy mi sie tam w ogole spodoba. Ale okazalo sie, ze mi sie nie podobalo i to strasznie, wszystko bylo jakies dziwne i nieprzyjazno-sztuczne i w ogole, jak niejestem wybredna na prace, tak tam bylo strasznie niemilo :0... No ale pomyslalam sobie - trudno, zagryze zemby ;), bo nie ma co wybrzydzac, wazne, ze w ogole jest praca. W duchu jednak marzylam, zeby mnie zwolnili. No i po 2 dniach dowiedzialam sie, ze jednak oni szukaja kogos z doswiadczeniem w ubezpieczeniach, a ja w tym wzgledzie ni be, ni me, ja ino do ogolnie biurowo-papierkowej pracy sie nadaje :P. No i na szczescie tak sie sprawy ulozyly, ze juz tam nie pracuje :D Natomiast panstwo z agencji mi powiedzieli, ze ten salon samochodowy, gdzie uprzednio pracowalam sie o mnie znowu upomina ;), ciekawe tylko do jakiej teraz funkcji ... Takze ogolnie sie ciesze z obrotu sprawy :) To dziwne, ale gdyby sie mnie ktos z poczatku zapytal, czy wolalabym pracowac w biurze ubezpieczeniowym, czy salonie samochodowym, na pewno wybralabym to pierwsze, podczas, gdy okazalo sie zupelnie inaczej ... :) Jay - 🌻 a Ty sama robisz kopytka, czy kupujesz gotowe? Ja przez cale zycie nie lubilam kopytek, a jeszcze bardziej pierogow leniwych, ale przy ostatnim pobycie w Polsce zakochalam sie w kopytkach posypanych szczypiorkiem i umackanych maselkiem :D Jak sie robi kopytka? No to znow Wszystkim sle buziaczki, Wszystkim bez wyjatku i zycze przeuroczego i pelnego spelnionych marzen weekendu 👄

Jay - wiesz co, jak pracowalam w tym salonie samochodowym, to przyszedl taki mily dziadek i tak sie zgadalismy, ze ja jestem z Polski itd. i on mi powiedzal, ze jest wolontariuszem w ESL-u, az sie zdziwilam, ze tu w ogole ejst ESL, bo emigranta to tu se swieczka szukac ;). No i sie juz zapalilam ze tez sie tam zapuszcze w wolontariat, o ile nie bede miala normalnej pracy, ktora by kolidowala z tym godzinowo :) Ach przypomnialy mi sie Twoje losy, lecz tutaj nie ma az takich perspektyw, bo to jest taki tylko mikro-mini-ESLik, raptem 2 malutkie grupy, jedna berdziej, druga mniej zaawansowana, ale obie typu \"survival English\", ale zawsze cos, i to w dodatku fajne cos :) No i na cv tez nie bedzie brzydko wygladac ;)

Gość bakti
Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie i cieplutko ze słonecznej Italii :) Ciężko mi było przekopać się przez te 153 strony , które zapisaliście od września tamtego roku , przeczytałam tylko kilkanaście :( ale chyba nadrobię zaległości , będę do Was zaglądać częściej :) Buziaczki CIAO :)))

Gość p4w3l
witam z Antwerpii . :)

Jay tylko bez takich, co ;) Piwonia to powazna firma i jak juz cos powie to powie :D a tak powaznie, jak chcesz sie czegos upewnic to smialo pytaj, sprawy imigracyjne nie sa mi obce a to wszystko dzieki malzonkowi :)

o i jeszcze jedno, zeby nie bylo jakis niejasnosci bo widze, ze Jay o niebie a ja o chlebie :) sponsorowanie w tym przypadku oznacza, zalozenie sprawy dotyczacej zalegalizowania pobytu w USA poprzez osobe z obywatelstwem badz ze stalym pobytem ale w tym przypadku prawa maja sie troche inaczej :) ot tyle chcialam dodac i zmykam bo jutro czeka mnei dlugi dzien :D dobrej nocki robaczki !!!

Piwonia> se wypraszam, bo Jay to powazna firma tez;-) czasem malo przytomna, ale dzis odespala zaleglosci i powinno byc dobrze pzrez 2 kolejne dni ;-P bagatelka> o kopytkach ja nic nie wiem;-) powiedzialam marchewke z kopytami, bo mi jako szanujacej sie wegetariance nie wypada mowic o pozeraniu koniow z kopytami, wiec padlo na kopyciasta marchew;-) a na obiad zrobilam dzisiaj nadziewany makaron serem ricotta i cukinie duszone.. mezowi trzesly sie ucha;-) no iw koncu ja tez pojadlam dobrze.. a teraz wlasnie wrocilam pzred chwilka do domu z latynoskiego party.. ucieklam wrecz;-) wszyscy tacy cudni, przyklejajacy sie do ludzia, i caly czas jak babcie i ciocie w Polsce jedz dziecko jedz, bo ty takie chude, co ?? ty miesa nie jesz?? no to tu masz kurczaka;-)no co przeciez kurczak to nie mieso hihihi.. zostalam zaproszona do Mexyku w styczniu, cholera trzeba sie bedzie czyms wykrecic, bo ja wcale nawet nie znam tych ludzi;-) a noz zechca mnei gdzies sprzedac;-) a to nic ze ESLsik malenki, mozesz rozkrecic do wielkich rozmiarow, my tez zaczynalismy z 3 grupami teraz mamy ponad 600 uczniow.. i wciaz sie pojawiaja nowi ech uciekam spac dalej, a jutro bede sie byczyc na plazy i unosic na falach cieplusienkiego oceanu mniam mniam;-)