Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sylwestrowomi

dania gorące na sylwestra

Polecane posty

Gość sylwestrowomi

Proszę o radę.Będę mieć ok 15 gości na sylwka, każdy ma coś przynieść ale to raczej wszystko na zimno, potrzebuję 4 dania na ciepło, wiadomo że przez całą noc(przy alkoholu) nie będę ludzi trzymała na zakąskach, tylko też chcę się pobawić, moze ktoś zaproponuje co można przyrządzić wcześniej albo coś co się robi szybciutko.Myślałam o nożkach z kurczaka bo się same upieka w piekarniku, tylke ze to takie banalne i w zeszłym roku też już były... Plissss

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mimi-ka
Krokiety + barszcz - owszem. Pyszne, każdy lubi, mozna przygotować dzień wczesniej, niedrogo, tyle że pracochłonne. Polecam też: 1. Ryż + sos: pierśc kurczaka + cebulka + fix Knorra do potraw chińskich. Na 15 osób potrzebować będziesz ze 3 takie fixy i przynajmniej 3 piersi kurczaka, no i z 7-8 torebek ryżu (po pół na osobę). Nie jest tanie, ale niebanalne i bardoz dobre. Z przypraw do tego najlepsze jest curry. Ryz gotujezz w osolonej wodzie. Piersi kurczaka kroisz w kostkę, cebulke siekasz w talarki i jeszcze każdy talarek na pół. Dusisz cebulkę na oleju i posypana curry. Gdy zmięknie i wypuści odrobinę soku wrzucasz kurczaka. Jak wszystko będzie uduszone, wlewasz rozrobione fixy. Doprawiasz wedle gustu, ale z curry uważaj, nie każdy lubi pikantne dania, a to jest raczej lekko pikantne jeśli dodasz dużo curry. Ale jest ono niezbędne, bo nadaje specyficzny smak. To wszystko podajsesz z ryżem, możesz wymieszać z nim, albo podawać na talerzyki i polewać oddzielnie sosem. Ale na tyle osób rozsądniej jest wymieszać. 2. Risotto - kurczak + pieczarki + cebulka. Kurczaka dusisz z cebulką i przyprawami, na koniec dodajesz zalew z pół kubka smietany, odrobiny wody (do rozrzedzenia) i 2 łyżek mąki. Tak powstałuy sos można wzbogacić zieleninką (może masz zamrożoną natkę pietruszki, czy szczypiorek lub koperek). Sos mieszasz z ugotowanym ryżem. Całość wkłądasz do naczynia żaroodpornego, układasz na tym ser (tarty czy plastry) i podpiekasz około 0,5 godziny. Jesli robisz dzień wcxzesniej to proponuję najpierw zrobić tylko d momentu wymieszania. Na drugi dzień przed podaniem podgrzej samo rizotto, a dopiero potem ser. Bo odgrzewany ser który dzień wczesniej byl raz stopiony może być twardy. 3. No i proponuje nasz staopolski bigos, może i wymaga czasu i pracy, ale jest dobry do alkoholu i najważniejsze - jest go zazwyczaj dużo. A mozna go podawać z kiełbaskami (białą np.)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mimi-ka
Krokiety + barszcz - owszem. Pyszne, każdy lubi, mozna przygotować dzień wczesniej, niedrogo, tyle że pracochłonne. Polecam też: 1. Ryż + sos: pierśc kurczaka + cebulka + fix Knorra do potraw chińskich. Na 15 osób potrzebować będziesz ze 3 takie fixy i przynajmniej 3 piersi kurczaka, no i z 7-8 torebek ryżu (po pół na osobę). Nie jest tanie, ale niebanalne i bardoz dobre. Z przypraw do tego najlepsze jest curry. Ryz gotujezz w osolonej wodzie. Piersi kurczaka kroisz w kostkę, cebulke siekasz w talarki i jeszcze każdy talarek na pół. Dusisz cebulkę na oleju i posypana curry. Gdy zmięknie i wypuści odrobinę soku wrzucasz kurczaka. Jak wszystko będzie uduszone, wlewasz rozrobione fixy. Doprawiasz wedle gustu, ale z curry uważaj, nie każdy lubi pikantne dania, a to jest raczej lekko pikantne jeśli dodasz dużo curry. Ale jest ono niezbędne, bo nadaje specyficzny smak. To wszystko podajsesz z ryżem, możesz wymieszać z nim, albo podawać na talerzyki i polewać oddzielnie sosem. Ale na tyle osób rozsądniej jest wymieszać. 2. Risotto - kurczak + pieczarki + cebulka. Kurczaka dusisz z cebulką i przyprawami, na koniec dodajesz zalew z pół kubka smietany, odrobiny wody (do rozrzedzenia) i 2 łyżek mąki. Tak powstałuy sos można wzbogacić zieleninką (może masz zamrożoną natkę pietruszki, czy szczypiorek lub koperek). Sos mieszasz z ugotowanym ryżem. Całość wkłądasz do naczynia żaroodpornego, układasz na tym ser (tarty czy plastry) i podpiekasz około 0,5 godziny. Jesli robisz dzień wcxzesniej to proponuję najpierw zrobić tylko d momentu wymieszania. Na drugi dzień przed podaniem podgrzej samo rizotto, a dopiero potem ser. Bo odgrzewany ser który dzień wczesniej byl raz stopiony może być twardy. 3. No i proponuje nasz staopolski bigos, może i wymaga czasu i pracy, ale jest dobry do alkoholu i najważniejsze - jest go zazwyczaj dużo. A mozna go podawać z kiełbaskami (białą np.) 4. Dobre też mogą być duszone grzybki w sosie smietanowo - jajecznym. Jak nie masz zamrożonych grzybków z tegorocznych zbiorów to i pieczarka się nada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mimi-ka
Krokiety + barszcz - owszem. Pyszne, każdy lubi, mozna przygotować dzień wczesniej, niedrogo, tyle że pracochłonne. Polecam też: 1. Ryż + sos: pierśc kurczaka + cebulka + fix Knorra do potraw chińskich. Na 15 osób potrzebować będziesz ze 3 takie fixy i przynajmniej 3 piersi kurczaka, no i z 7-8 torebek ryżu (po pół na osobę). Nie jest tanie, ale niebanalne i bardoz dobre. Z przypraw do tego najlepsze jest curry. Ryz gotujezz w osolonej wodzie. Piersi kurczaka kroisz w kostkę, cebulke siekasz w talarki i jeszcze każdy talarek na pół. Dusisz cebulkę na oleju i posypana curry. Gdy zmięknie i wypuści odrobinę soku wrzucasz kurczaka. Jak wszystko będzie uduszone, wlewasz rozrobione fixy. Doprawiasz wedle gustu, ale z curry uważaj, nie każdy lubi pikantne dania, a to jest raczej lekko pikantne jeśli dodasz dużo curry. Ale jest ono niezbędne, bo nadaje specyficzny smak. To wszystko podajsesz z ryżem, możesz wymieszać z nim, albo podawać na talerzyki i polewać oddzielnie sosem. Ale na tyle osób rozsądniej jest wymieszać. 2. Risotto - kurczak + pieczarki + cebulka. Kurczaka dusisz z cebulką i przyprawami, na koniec dodajesz zalew z pół kubka smietany, odrobiny wody (do rozrzedzenia) i 2 łyżek mąki. Tak powstałuy sos można wzbogacić zieleninką (może masz zamrożoną natkę pietruszki, czy szczypiorek lub koperek). Sos mieszasz z ugotowanym ryżem. Całość wkłądasz do naczynia żaroodpornego, układasz na tym ser (tarty czy plastry) i podpiekasz około 0,5 godziny. Jesli robisz dzień wcxzesniej to proponuję najpierw zrobić tylko d momentu wymieszania. Na drugi dzień przed podaniem podgrzej samo rizotto, a dopiero potem ser. Bo odgrzewany ser który dzień wczesniej byl raz stopiony może być twardy. 3. No i proponuje nasz staopolski bigos, może i wymaga czasu i pracy, ale jest dobry do alkoholu i najważniejsze - jest go zazwyczaj dużo. A mozna go podawać z kiełbaskami (białą np.) 4. Dobre też mogą być duszone grzybki w sosie smietanowo - jajecznym. Jak nie masz zamrożonych grzybków z tegorocznych zbiorów to i pieczarka się nada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Idziemy do znajomych
I biorę ze sobą udka pieczone,a pózniej się tylko odgrzeje .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zabieram ze sobą znaną potrawe ale troche zmienioną! bierze się mięso mielone i miesza z ugotowanym ryżem oraz przyprawami mniej więcej takie jake się daje do kotletów mielonych. Formujemy z nich małe kuleczki i podsmażamy na oleju. do tego przyżądzamy i dusimy warzywa tak jak do ryby po grecku ( w zależności kto co lubi najczęćsiej marchew, pietruszka, seler, przyprawy, no i koncentrat pomidorowy .....)kiedy \"zaprawa\" już będzie gotowa dodajemy do niej nasze kulki i gotowe! potrawa bardzo dobra i praktyczna bo można ją jeść i na zimno i na ciepło!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klawiatura do goglowania
W zeszłym roku robiłam coś takiego: PIECZARNI CZOSNKOWE 16 dużych pieczarek 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki tartej bułki 2 łyżki posiekanej pietruszki sól, pieprz Z umytych i oczyszczonych pieczarek odcinam nóżki przy kapeluszu i siekam. Na patelni roztapiam masło i podduszam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekane nóżki pieczarek, roztarty z odrobiną soli czosnek i na końcu natkę pietruszki i tartą bułkę (ok 3-4 minuty). Farsz mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Napełniamy farszem kapelusze pieczarek i układamy je w rozgrzanym do 140ºC piekarniku. Pieczemy około 20 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mała Gosiaaaa
Moja przyjaciółka robi taką przekaskę- zawsze wszyscy sie zajadamy ;) Gulasz węgierski Mięso gulaszowe (karkówka, łopatka lub inne) około 1,5 kg, słoniny 20 dag, boczek 20 dag, cebula 2 szt., pietruszka 2 szt., marchewka 2 szt., ziemniaki (w zależności od ilości głodomorów) 1 kg, papryka czerwona lub inna, ale surowa 3 szt. Przyprawy: kminek, czosnek, przecier pomidorowy, papryka mielona, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu w tubce pikantna i na koniec kluseczki do zaciągnięcia naszej potrawy (też w zależności od ilości wody). Słoninę pokroić w kostkę i wrzucić do kotła. Jak się stopi dodać posiekaną cebule pokrojony boczek. Gdy cebula będzie złota dodać mięso (wcześniej pokrojone, wymieszane z kminkiem i czosnkiem ) zamieszać łychą. Następnie pieprzymy i posypujemy zmieloną papryką (nie żałować), zalewamy wodą i gotujemy około 30-40 min. Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę, marchewkę dalej gotujemy mieszając od czasu do czasu. Jak jesteśmy pewni, że mięso już dochodzi, dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i teraz dopiero solimy. Pod koniec gotowania ziemniaków dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę i przecier pomidorowy (wg uznania) przyprawę gulaszową (węgierskie złoto). Na sam koniec wsypujemy kluseczki cały czas pamiętając by nasz gulasz się nie rozgotował, bo to ma być kruchutkie a nie mamałyga. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobre są dania jednogarnkowe
np jakaś gęsta zupa typu gulaszowa z ziemniakami czy makaronem albo bigos, odgrzewasz i podajesz wszelkie wykwintne i wymagające przygotowań dania są do niczego sylwestrowe dania mają być ciepłe i tłuste by alkohol się nie wchłania za szybko i by goście mieli siły imprezować do rana barszcz z pasztecikami też jest dobrym pomysłem ale jeśłi się rozleje i ktoś poplami sobie kieckę to zabawa będzie do niczego ostatnio zrobiliścmy tosty, składniki przygotowaliśmy wcześniej, pocieliśmy i przywieźliśmy do gospodarzy w zamykanych pudełkach, wystarczyło wrzucić składniki miedzy chleb tostowy i włożyc do tostera, w ciągu kilku minut była ciepła przekąska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja w tym roku robie udka-ale takie niezwykłe(możesz spokojnie zrobić z tego przepisu piersi czy też skrzydła) udka puszka pomidorów bez skóry cebula trochę pokrojonych czarnych oliwek bez pestki łyżka majonezu 70 g mielonych migdałów łyżka ostrej musztardy(ja daje sarepską) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej łyżeczka czosnku granulowanego pieprz mielony Mięso nacieram gotową przyprawą do kurczaka.Wole natrzeć na noc,a jeśli robie to w dzień to stawiam do lodówki na min 1 godzinę. Pomidory miksuje(jak chcesz mieć większe kawałki to możesz rozgnieść widelcem lub pokroić) ,dodaje posiekną cebulę,pokrojone oliwki,czosnek i paprykę słodką mieloną.Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.Musztardę trzeba wymieszać z majonezem,migdałami i dodawaj tyle wody by powstała kremowa masa.Formę do pieczenia smaruje olejem a na dnie rozkładam masę pomidorową.Krem musztardowy smaruje wierzch mięsa i układam na masie pomidorowej. Ogólnego czasu pieczenia ciężko podać,mi udka zajmują ok 40 minut w temp 220 stopni.Ja sobie zawsze wsyzstko wcześniej szykuje a potem jak goście głodni wystarczy wrzucić do piekarnika i piec :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jędzunia
macie jeszcze jakieś pomysły na jedzonko sylwestrowe? Proszę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja w tym roku podaje
na gorąco bigos (zawsze wszyscy sie nim zajadaja i uwielbiaja wiec to takie danie dna albo nocy :p ), poza tym krokiety z barszczem a później placki ziemniaczane z gulaszem. Takie proste dania a jednak najbardziej smakują. Nieraz eksperymentowałam i podawałam różne dania a jednak goście pytali czy jest bigos lub placki po węgiersku, dlatego już nie kombinuje i zrobię te 3 dania na gorąco które zawsze się sprawdzają a goście są bardzo zadowoleni :) Bigos już mam gotowy i zamroziłam, krokiety tak samo. Zrobię tylko barszcz i placki po węgiersku. Upiekę jakieś 2 ciasta a sałatki i inne przekąski przyniosą goście.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja w tym roku podaje
Zapomniałam jeszcze o schabie ze śliwką, też zawsze się sprawdza ale nie będę cały dzień siedziała w kuchni a 3 dania na gorąco wystarczą w zupełności

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1/ szaszłyki - papryka, cebula, boczek, piersi kurczaka, pieczarka podgotowana marchewka - obtoczyć w jajku i bułce artej i obsmażyc, a [przed podaniem na 20 - 30 min, do piekarnika 2/ ryba po grecku 3/ kiełbaski ze śliwką - frankfurterki zawijasz w cienkie plastry boczku układasz w naczyniu do pieczenia i obok rzucasz wymoczone chwilke śliwki kalif- pieczesz az zrumieni sie boczek - szybko i pysznie;)) 4/krem z porów - 30-40 dkg miesa miel. podsmazasz na patelni, 2 pory smazysz na masle delikatnie zeby nie zbrązowiały, kilka pieczarek podduszonych - wszyko rzucasz na gorący rosół - zabielasz 2-3 serkami hohland duzymi smietankowymi lu ziołowymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oofjp[fe
U mnie robi się przeważnie tak: 1 na początek pieczone udko z kurczaka z sałatką z porów i np dufinkami albo 'lazanię' mięsną z ryżem i surówką np z kapusty (na brytfannie układa się filety z kurczaka, na to mięso mielone przyprawione, na to wylewa sie zupę cebulową z knora, pieczarki pokrojone i ser żółty - wszystko zapieka się w piekarniku i kroi jak ciasto) 2. Krokiety z barszczem albo paszteciki z barszczem (ostatnio furorę robią krokiety z pieczarkami i żółtym serem zamiast mięsa a paszteciki polecam takie http://mycuisine.blox.pl/2007/12/Paszteciki-krucho-drozdzowe.html - sprawdzone i pyszne) 3. Potem zazwyczaj jest jeszcze bigos/gulasz/coś jakby chińszczyzna Generalnie wszystko można przygotować wcześniej i odgrzać i najlepiej robić sprawdzone dania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oofjp[fe
można jeszcze jako przekąskę zrobic coś z ciasta francuskiego - np. małe paróweczki ponacinać w krzyżyk na końcach, owinąć plastrem sera i ciastem francuskim i upiec albo kawałeczki piersi z kurczaka otoczyć w ziołach i upiec w cieście francuskim (można zrobić albo sakiewki, albo takie plecionki - mumie)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na ciepło najlepsza zupa
meksykańska, albo gulaszowa - robisz w wielkim garze i potem całą noc możesz odgrzewać. W zeszłym roku wieźliśmy gar na imprezę, najadło się chyba ze 20 osób i wszystkim smakowało - tylko musi być dużo mięska i dodatków w środku, żeby zupa była b. gęsta! Dobre też są śliwki suszone i morele zawijane w cienkie plastry boczku wędzonego i zapiekane w piekarniku, ale to jako taka przegryzka, na jeden ząb. Znajomi zrobili kiedyś zwykłe zapiekanki (jak z budy) - długie bułki, starty żółty ser, pieczarki i wędlina - podane na ciepło w środku nocy zrobiły furorę, a przygotowanie nie jest trudne, no i można wcześniej zrobić, a potem do pieca. Poza tym możesz pokombinować z jakąś zapiekanką ziemniaczaną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Polkae
Zamów korytko. Jest w tym duży wybór różnego rodzaju mięs.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moim zdaniem udka pieczone to świetny pomysł i co z tego, że były w zeszłym roku? Ja mogłabym je jeść na okrągło ;) Może coś na bazie zapiekanki? Kotlety z piersi kurczaka albo schabowe - usmażyć wcześniej a potem włożyć do garnka, na gaz i po chwili suchego podgrzewania podlać wodą i zakryć przykrywką. Chwilę pod tą parą podgrzewać. Ewentulanie podgrzać w piecyku, a jak położysz na schabowym plaster ananasa przestanie być pospolity ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a spagetti? sos można przygotować wcześniej i tylko go podgrzać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zupa z mrożonego szpinaku - podsmażasz cebule na maśle jak sie zarumieni zalewasz 0,5 l bulionu, wrzucasz szpinak do zagotowania, dajesz przecoisnięty czosnek zabilasz odrbiną smietany i błekitnym lazurem - wszystko miksuje i podaje z grzankami mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kolorado
cienkie plastry karkówki posmaruj grubiej majonezem winiary na to poukładaj cebule w krążkach zapiekaj 10 min, potem poukładaj pieczarki pokrojone w plastry na to ketchup kotlin i znowu zapiekaj 10 min, na koniec starty żółty ser zapiekaj 1-2 min do rozpuszczenia sera i gotowe pyszne danie (piekarnik rozgrzej do 220 stopni )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kolorado
oczywiście karkówkę należy wcześniej posolić lub posypać wegetą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proszę, tylko bez
VEGETY!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A moze klopsiki w sosie koperkowym z buleczka, Fasolka po bretonsku ale nad ranem co by smierdzace baki w domu walili. Flaczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xfrau
strogonow tradycyjna potrwa sylwestrowa i dobra do alkoholu:) Moze bigos.. no i tez dobry jest jakiś gulasz..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×