Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tancereczka

Co sądzicie o folklorze?

Polecane posty

Gość jfvcgteflvwvwbchbk
Jest tu ktos jeszcze!!!!!!!!!!!!!!??????????????????????????????? podnosze temat, bo folklor mnie ciekawi!!! pisać prosze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Boluś Jowanowicz, chłopak z sąsiedniej wioski pojechał do Krakowa uczyć się w średniej szkole. Wstydził się że z wioski, na niczym się nie zna, wsłuchiwał się w twórczość muzyczną, która z radia ciekła przez cały Boży dzien. Po paru miesiącach nawet zaczął tak głową trzepać, jak miastowi koledzy ( że niby czuje muzę ). Minęło lat parę, stwierdził, że nie czuje tych wszystkich Rolistąsów, Frankzapów, Dziaksonów, a nawet Rapa nie czuje. Przyjechał zza Uralu wujek Stach, z rodziny zesłanej na Sybir. Tam jeszcze słowiańska dusza, jak wujek złapał gitarę, jak zagrał, to Boluś od razu aż dostał rozwolnienia. Tak dziecko przeżywało! Następnie stwierdził, że tylko słowiańska muza i już!! Zaczął grać i śpiewać, nauczył się języków naszych wschodnich sąsiadów ( zna nawet wiele ukraińskich piosenek, chociaż Ukraińcy ciotkę Ruźkę zgwałcili, a potem zarżnęli i powiesili na drzwiach ). Byłby do tej pory myślał Bolek, że nie ma już polskiej muzyki, że jedynie coś tam pobrzmiewa w Niemenie, Grechucie, Szopenie, gdyby przypadkiem nie trafił na Muzykę Źródeł we czwartki, w II programie Polskiego Radia. Zachwycił się na zabój! Otworzył uszy i serce na to, czego już nikt w Polsce nie słucha, nie śpiewa i nie zna ( oprócz dziada i baby z parafialnej wioski i mnie i teraz Bolka Jowanowicza. To prawie tak samo, jak ja; Myślałem, że ruskie pieśni są wyżej od polskich, bo takie słowiańskie, a jak usłyszałem piosenkę o kozie, to mi się odmienilo. Jest polska muzyka, ogromnie słowiańska bardziej słowiańska od ruskiej! http://www.youtube.com/watch?v=o_265c7Ihqc Czasami radia słuchamy; ja, Bolek, dziad i baba, a jak tylko usłyszymy amerykańskie pomyje, to... myk! wyłączamy radio.

Gość Klakier ^^
siema ja mam 15 lat a od 10 lat chodze do zespołu folklorystycznego "ślązaczek" jest to bardzo fajna sprawa wystepujemy zdobywamy najczesciej 1 i 2 miejsca jestesmy praktycznie jak rodzina... niestety nie którzy ludzie sie z tego smieja co jest dobijajace....

To ja kolejny raz podnoszę temat :) FOlklor w ostatnich zwłaszcza latach wraca do łask w postaci dizajnerskich mebli oraz projektów wnętrz, pojawiają się wystawy na ten temat, w modzie królują wzory charakterystyczne np. dla strojów łowickich itd. FOlklor ponownie budzi się do życia. W necie też jest wiele fajnych serwisó, wśród nich wiano.eu, z których dowiedzieć się można czegoś więcej na ten temat.