Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość po prostu pytam

ciąża a kolczyk w pepku

Polecane posty

Gość po prostu pytam

chcialam sie dowiedziec czy to czemus przeszkadza,to znaczy czy beda w ciazy nalezy wyciagnac kolczyk z pepka,za pare miesiecy planuje zostac mama,i nie wiem czy wyciagnac go czy nie musze, prosze Was wszystkie o rade pozdrawiam z gory dziekujac

Gość uppppppppp

Ja wprawdzie kolczyka w pępku nigdy nie miałam, ale przed ciążą miałam wg mnie oczywiście bardzo ładny pępek, taką równą okrągłą dziurkę o średnicy jakoś tak 2 cm, która aż się prosiła o piękny kamień w środku w stylu wschodniej bajadery ;) , a teraz w miarę jak mój brzuch się powiększał, pępek się rozciągał i obecnie dawne krawędzie są oddalone od siebie o jakieś 5- 6 cm, stał się zupełnie płaski, wręcz wypukły i o żadnym kolczyku raczej nie mogło by być mowy. Tak że sama będziesz musiała zdecydować, ale odrazu mogę Ci powiedzieć, że w penym momencie będziesz musiała go raczej zdjąć, bo dziurki, pierwotnie znajdujące się blisko siebie, nagle oddalą się tak, że rzaden kolczyk nie sięgnie, choć mogę się mylić. A poza tym może Ci przeszkadzać i podrażniać skórę, która zacznie się rozcigać Pozdrawiam Przyszła mama w 8 miesiącu

Gość kkasia_lublin
hej:-) ja pół roku temu urodziłam niunie...kolczyk miałam ok 2 lat i w ciazy czasem nosiłam a czasem wyjmowałam go.po porodzie brzuszek wrócił do dawnej postaci pepek też... ale w miejscu dziurki (w której caly czas nosze kolczyk)mam maleńki rozstęp ...jakies pól cm...i tak kolczyk odwraca od niego uwage:-) aha musze jednak dodac ze moja ciaza trwała 8 miesięcy i brzuszek miałam naprawde malutki pozdrawiam Was wszystkie I zycze duuuuzo zdrówko nie tylko dla Was:-) buziaki Kasia i mała Kornelia

Gość po prostu pytam
dziewczyny bardzo dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam Was cieplutko,i Wasze kofane Malenstwa 🌼

Gość kkasia_lublin
drobnostka:-) w takim razie buziaki i powodzenia :-)

Gość ja też mam kolczyk
i już jestem w ciąży (18 tydz). Jak na razie jeszcze go noszę bo brzuszek za bardzo się nie powiększył, ale później planuję go wyciągnąć i może od czasu do czasu włożyć na chwilkę żeby nie zarosła dziruka, bo na tym mi zależy. Wydaje mi się, że czy go się będzie nosić do końca czy nie i tak się rozciągnie. Chociaż widziałam kiedyś program w tv, chyba amerykański i pokazywali kobietę w zaawansowanej ciąży, która miała nadal kolczyk założony.

Gość kkasia_lublin
aha i jeszcze mi sie przypomniało ze sa takie kolczyki silikonowe...podobno na ciaze...ale ja miałam normalny pozdrawiam:-)

hej:) ja jestem w 23 tc i musialam wyjąć kolczyk bo zaczal ropieć:( obudzilam sie rano i strasznie mnie tam swędziało, miejsce było wokolo czerwone, więc wyciągnęłam. Teraz tylko co 2 dzień wkładam żeby dziurka nie zarosła... a po 2 to pręcik od kolczyka ze względu na brzuszek zrobil się zbyt krótki i być może było to powodem tego ropienia.

no witam ja tez jestem ciezarna zakolczykowana i choc dopiero w 10tygodniu ( jutro sie zaczyna) to temat ten mnie bardzo interesuje wczoraj cos tam mi kolezanka powiedziala: no cooooooooo ty nosisz dalej kolczyk.. a ja sie jej pytam: a dlaczego mam nie nosic?? nie przeszkadza mi.. wogole go nie czuje.. brzuszka jeszcze nie mam wiec na razie no problem.. no a potem jak juz brzusio urosnie to pewnie i sciagne.. ciekawa jestem jak to wyglada z medycznego punktu widzenia?? czy ktoras z was pytala lekarza??? ok zajrze na ten link

mnie lekarz wyzywal juz od poczatku ciąży ze mam go wyciągnąc, bo będą problemy i zacznie ropieći prosze... nie pomylił się.:) Na poczatku tez tylko wyciągałam na wizyty i nosilam go bo nic mi nie było.

Gość agnes0411
ja widziałam kiedyś w niemieckim programi, ze dziewczyna rodziła z kolczykiem :) myslę ze najlepsze rozwiązanie to około 5 miesiąca wyjąć a potem wkłądać na chwile co 3-4 dni, wtedy dziurka nie zarośnie i bedzie ok

No mi lekarka kazała kolczyka z pępką wyciągnąć - jestem w 8 tygodniu. Powiedziała, że tak jest bezpieczniej i że po porodzie moge go włożyć z powrotem

ja kolczyk wyciągnęłam tak na początku ciąży, nie chciałam nosić, później i tak musiałabym go wyciągnąć bo by przeszkadzał. Nie wkładałam go wcale w ciąży i dziurka nie zarosła

Gość KASSSSS
UP. Ja tez wyciaglam kolczyk na poczatku ciazy, mam teraz wlasnie tak rozstepki :P Ale jezeli Ci nie przeszkadza to chyba nie ma takiej koniecznosci... Tzn do porodu napewno bd musiala wyciagnac bo to :ciało obce" ;P

Gość sk<j
wyciagnęłam w pierwszych m-cach ciązy. Dziurka nie zaROSŁA

Gość mi nikt wyciagac nie kazal
ale wyjelam,bo jak brzuszek zrobil sie duzy(a byl naprawde duuuuzy) to skora sie tak naciagnela,ze zaczelo mnie to miejsce zwyczajnie bolec.nie wkladalam go do konca ciazy,dziurka nie zarosla,wsio jest ok

Gość milena86
Ja wyjelam kolczyk w 17tc. Teraz jestem w 20. Moj lekarz mowi, ze kolczyk jest bardzo niebezpieczny dla dziecka, ale czemu nie dopytywałam. Po prostu wyjelam, bo dziecko wazniejsze niz drut xd

Gość gość
Nie musicie wkładać, co pare dni kolczyka, bo ta dziurka nie zarosnie.. Ja jestem 5 lat po wyjeciu i teraz spokojnie wlozylabym znow kolczyk..

Gość gość
Witam ja mam 2 kolczyki w pępku od 17 roku życia w wieku 20 lat wymieniłam na złote , w wieku 25 lat zaszłam w ciąże i pytałam lekarza czy muszę wyjąć lekarz powiedział że powinnam bo skóra w tym miejscu podczas rozciągania może nawet pęknąć ale powiedział że jeśli nie chcę to mogę je zmienić na bioplastyczne bo są dłuższe i po nich nic się nie dzieje. I tak zrobiłam. Miałam w 9 miesiącu bardzo duży brzuch a kolczyki długościowo miały jeszcze ciut zapasu. Nic mnie nie bolało. Jak wjechałam na porodówkę to wszyscy byli w szoku że mam kolczyki ale nie wyjęli mi ich. Siłami natury urodziłam śliczna i zdrową córkę. Jakiś czas po porodzie dalej chodziłam z tymi bioplastycznymi dopóki brzuszka nie zrzuciłam ale potem fitness itp i jak brzusio wrócił do normy to wyjęłam tamte i włożyłam swoje złote. Zero rozstępów itp. Teraz mam 39 lat i noszę je nadal córka ma 13 lat i tez sobie pod moim okiem w salonie przekuła pępek. Także to nic strasznego chodzić w ciąży z kolczykiem tylko trzeba wiedzieć jakim. Pozdrawiam

Gość gość
Tylko pepek przekuła ? Łechtaczki nie ? Umiar i rozum zgubiłas wczesniej.. 13 i kolczyk w pepku..

Gość gość
Rozmowa jest na temat kolczyka w pepku i ciaży, a nie tego czy taki kolczyk jest stosowny w wieku 13 lat. Każdy swój rozum ma, wiec po co takie smieszne komentarze. Jej sprawa i jej córki co maja w pepkach i w jakim wieku ;-). Nie znasz sytuacji to ludzi nie oceniaj. Warto w ciaży zapobiegać rozstepo i na tym nie oszczedzać, bo jak poźniej rozstepy zostana, to i kolczyka nikt nie chce pokazywać na takim brzuchu. I dobrze pepek nawilżać. Mi pomogło

Gość gość
Mialyscie dziewczyny na prawde szczescie. Tzn macie. Ja co prawda w ciazy nie bylam i nie jestem ale zastanawialo mnie to. Swoj kolczyk nosze hmm okolo 5 lat. Wyjelam go przy myciu i zapomnialam zalozyc. Rano z wielkim bolem wkladalam go z powrotem dziurka juz sie zarastala. Bylam w szoku ze to przez jedna noc a jednak.

Gość gość
za pare miesięcy planuję być mamą.... to jesteś w ciąży czy to jest strefa marzeń?