Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość avanti91567

Ginekolog nie chce mi przepisac tabletek-prosze o rade

Polecane posty

Gość avanti91567

Bylam u tej kobiety 2 miesiace temu.na poczatku powiedziala ze mam uplawy-trzeba zlikwidowac.przepisala leki-nie zadzialaly.przepisala nastepne.powiedziala ze nie moze wykonac cytologii bo mam uplawy.nie moze przepisac tabletek-bo jak sie okaze ze mam nadzerke a ona przepisze tabletki to potem przez 6 tygodni nie bede mogla wspolzyc.za kilka dni dostane okres,bardzo chcialabym miec te tabletki juz teraz.jestem z nia umowiona na piatek i ma mi zrobic cytologie.ale pewnie powie ze dopoki nie pozna wyniku cytologii to mi tabletek nie wypisze.a ja w miedzyczasie dostane okres i nici z tabletek w tym miesiacu.Ta kobieta jest z przychodni.A moze lepiej zadzwonic do prywatnego lekarza? co sadzicie?

Gość ..............................
jesli dostajesz leki i nadal masz upławy (domyślam się że masz nadżerkę) to faktycznie nie widze sensu brania teraz tabletek. jeśli leki nie pomogą to czeka cię zabieg zamrażania (nie daj się wrobić w wypalanie), po którym nie można wspolżyć. naprawdę nie mam sesnu teraz zaczynac tabletek jesli masz nadżerke. nie rozumiem czemu masz czekać na wyniki cytologii?? przeciez nadżerkę widac gołym okiem, cięzko ją stwierdzić przy silnych upławach bo wtedy poprostu gorzej widać.

Nie wiedziałam ze jesli ma sie upławy to sie pigułek nie przepisuje. Ale moze ma racje z tą cytologią, może warto przeczekac miesiąc aby byc pewnym ze wszystko jest w pożądku Pamietaj pigułki to nie witaminy, aby je zacząć przyjmowac musi być wszystklo ok ze strony ginekologicznej... Moze idz jeszcze prywatnie skonsultuj to :)

Gość a91567
a czy to zamrazanie jest konieczne???.ja mam 21 lat i niedawno zaczelam wspolzycie.nie chce zeby cos przy mnie majstrowali bo sie boje.

wszystko zależy jak duza jest nadżerka, i czy sie coś dzieje czy nie wasnie dlatego robi sie cytologie www.forum.antykoncepcja.prv.pl

Gość a91567
a ta cytologia boli???

a mnie się wydaje ze trafiłaś bardzo dobrze. rzadko mozna spotkać lekarza ginekologa (a szczególnie na rejonie), który woli dmuchać na zimne. Z reguły przepisuja od razu tabletki bez zadnych badan (i nie mowie tu o badaniu hormonow, tylko o zwyklym badaniu - takim na fotelu;) Ze mna wlasnie tak bylo. Poszlam pare lat temu na rejon i lekarz tam bez zadnego wywiadu ani badan przepisal mi tabletki. I takich własnie baranów powinni karać! Wiec naprawde mysle ze masz szcescie ze trafilas na taka lekarke, ktora się przejmuje, bada Cie, robi cytologie itp. A tabletki nie zając - nie uciekną;) jak nie ten miesiac to nastepny, a przynajmniej bedziesz miec pewnosc ze jestes zdrowa.

Gość hejejejej
a powiedzcie czym sie rozni to wypalanie od zamarzania? jest jakies ograniczenie dla kobiet ktore nie rodzily czy cos bo tak slyszlam? a i tej nadzerki to nie mozna usunac jakos tabletkami?

zamrażanie jest mniej bolesne niż wypalenie i zalecane kobietom które nie rodziły. pozatym nie zostawia blizn tak jak wypalanie. nadżerkę leczy się tez farmakologicznie i to sie praktykuje często u młodych kobiet, jednak gdy nadżerka jest bardzo duża to trzba usunąć. nadżerka nieleczona potrafi dawać komplikacje z rakiem szyjki macicy włacznie. Nawet przy leczeniu farmakologicznym dobrze jest zachować wstrzemięźliwość seksualną. leki często wybijają naturalną florę bakteryjną pochywy i łatwo wtedy o wszelkie grzybice i inne zakazrenia.

Gość a91567
ale sie przestraszylam ze moge miec duza. ja sobie nic nie dam zrobic,bo za bardzo sie boje.juz nawet samo pojscie do ginekologa to dla mnie niesamowity wyczyn.od czego zalezy rozwoj tej nadzerki? od przewleklosci infekcji?

Gość hejejejej
jakiej infekcji? skad to sie swinstwo w ogole bierze?

nadżerki potrafią się powiększać, ale nie znaczy że każda się powiększy. jak lekarz zaleci usunięcie to lepiej zacisnąc zeby i zrobić, bo inaczej bedziesz się meczyć ciągle z upławami, infekcjami itd. wnioskuję, ze młoda jesteś więc moim zdaniem warto powalczyć lekami solidnie zanim zdecyduje się o usunięciu. pozatym nadżerkę czasem się zostawia nie leczoną, ale tylko gdy nie daje obiawów w postaci upławów, plaminia i bólu i trzeba ją regularnie kontrolować, czyli przedewszystkim robić regularnie cytologie. naprawdę przy wszelikich infekcjach warto zachować wstrzemięźliwość, poprostu szybciej się je leczy.

Gość prosze bardzo
Definicja: Całkowity lub częściowy brak nabłonka płaskiego na powierzchni szyjki macicy. Normalnie występujący nabłonek wielowarstwowy płaski jest zastępowany nabłonkiem walcowatym pochodzącym z kanału szyjki macicy. Nabłonek ten jest czerwony i ziarnisty, co czyni szyjkę macicy zaczerwienioną, zerodowaną. Inną nazwą nadżerki jest owrzodzenie szyjki macicy Przyczyny i czynniki ryzyka: Nadżerka może być spowodowana urazem przez kontakt (w trakcie używania tamponów, penetracji pochwy przez ciała obce), przez infekcje (wirusem herpes, wczesna kiła, długo niewymieniane tampony, poważne stany zapalne pochwy) lub przez działanie substancji chemicznych (środki plemnikobójcze zawarte w niektórych globulkach i piankach). Ryzyko wystąpienia nadżerki wzrasta z ilością partnerów seksualnych. Zapobieganie: Elementarne zasady higieny życia seksualnego zmniejszają ryzyko wystąpienia nadżerki. Należy spróbować wyeliminować czynniki ryzyka wymienione powyżej. Objawy: Ø krwawienia z pochwy niezwiązane z krwawieniem miesiączkowym o krwawienia po stosunku o krwawienia między miesiączkami o upławy (śluzowe o żółtym zabarwieniu), mogą mieć przykry zapach i towarzyszyć stanom zapalnym pochwy Ø Czasem nadżerka może nie dawać żadnych objawów klinicznych Diagnostyka: W badaniu we wziernikach szyjka macicy jest zaczerwieniona z cechami zapalnymi. Ø Badanie Cytologiczne może wykazać obecność komórek atypowych Ø Posiew może wykazać obecność bakterii E.colli w pochwie Ø Kolposkopia Ø Czasem należy pobrać wycinki z tarczy części pochwowej do badania pod mikroskopem Leczenie: Leczenie nadżerki jest uzależnione od przypadku i powinno być prowadzone przez lekarza. Nadżerka spowodowana przez działanie środków chemicznych może czasem ulec samowyleczeniu po zaprzestaniu używania tych środków. W innych przypadkach można zastosować leki dopochwowe zawierające estrogeny. Za skuteczne metody leczenia uważa się stosowanie elektrokoagulacji, laseroterapi lub krioterapii. W skrajnych przypadkach należy nadżerkę usunąć chirurgicznie przez tzw. konizacje. Powikłania: Nadżerka może być pierwszym objawem raka szyjki macicy. Profilaktyka: Każda kobieta powinna przynajmniej raz w roku wykonywać badanie cytologiczne. W przypadku wcześniejszego wykrycia infekcji wirusem HPV badanie cytologiczne należy wykonywać przynajmniej 2 razy w roku. Lekarz prowadzący w różnych przypadkach może zalecić częstsze wykonywanie badania cytologicznego lub wykonanie kolposkopii.

Gość xxl
ja miałam dużą nadżerkę, ale nawet takie można leczyć specjalnym preparatem (niestety nie pamiętam nazwy), który aplikuje się dwukrotnie w odstępie dwóch tygodni na zmienione miejsca. płaci się za opakowanie tego leku (starcza na 2 razy), nawet u państwowego lekarza, ok 60-70 zł. ale wypalanie i tak kosztuje dużo drożej, a może powodować bardzo przykre konsekwencje w rodzaju trudności z zajściem w ciążę. no i jest dużo bardziej bolesne (nakładanie tego preparatu jest troszkę nieprzyjemne). dlatego nie dajcie się wrobić w wypalanie i wymrażanie.

Gość a91567
ja sie bardzo boje.nawet jak siedzialam u niej na tym fotelu to sie strasznie trzeslam.a co bedzie jak ona jeszcze tam dokladniej bedzie chciala zbadac to juz nie wiem.te uplawy mialam juz od dawna,ale nie zdawalam sobie wogole sprawy ze to sa uplawy :(

co ma wypalanie nadzerki do możliwości zajścia w ciąze bez przesadyzmu!! mi wypalali i dwa razy w ciąze zaszlam i to nie ma wpływu na to pierwsze słysze albo jestem niedoinformowana i jestem wyjątkiem ze zaszłam www.forum.antykoncepcja.prv.pl

co ma wypalanie nadzerki do możliwości zajścia w ciąze bez przesadyzmu!! mi wypalali i dwa razy w ciąze zaszlam i to nie ma wpływu na to pierwsze słysze albo jestem niedoinformowana i jestem wyjątkiem ze zaszłam www.forum.antykoncepcja.prv.pl

Gość do zalozycielki topiku
nie badz dzieckiem!!! Trzeba te nadzerke wyleczyc, bo jak wiesz nieleczona moze prowadzic do raka szyjki macicy. Wtedy, to dopiero mozna sie bac!!! Czemu tak reagujesz na wizyte u ginekologa? Przeciez juz jestes dorosla, skoro zdecydowalas sie na wspolzycie! Wiec w gabinecie tez zachowuj sie jak dorosla kobieta. Mysle, ze najwazniejsze jest twoje zdrowie, a badanie i leczenie nadzerki przez fachowca przeciez nie sprawia bolu. Wiec nie denerwuj sie tak, tylko najpierw wylecz, bo przy nadzerce wspolzycie i tak bedzie sprawialo ci bol a nie radosc i satysfakcje

wiele kobiet przez wiele, wiele lat miało koagulację(wypalanie)... teraz nastała moda na krioterapię (wymrażanie)... 😠 co ginekolog , to opinia 😡

Witam :) Kilka lat temu zaczelam brac tabletki anty (bo wywnioskowalam, ze to o nich mowa) i powiem Ci pewna rzecz. Moj ginekolog zanim wypisal mi recepte, to najpierw skierowal mnie na badania krwi i moczu, a przede wszystkim na PROBY WATROBOWE. Z tego co wiem, to jest jedno z wazniejszych badan, poniewaz jak wiadomo antykoncepcja niszczy w jakims stopniu watrobe, dlatego musi ona byc w pelni \"zdrowa\". Czasami lekarze wypisuja tabletki przed badaniem (czasem o nim w ogole zapominaja) i kobieta sama ocenia jak sie po nich czuje i czy jej sluza. Jesli chodzi o nadzerke, to nigdy nie mialam z tym klopotow, do czasu urodzenia dziecka. Moj lekarz zauwazyl zmiany na szyjce macicy i dla pewnosci najpierw kazal mi brac leki (Gynalgin, Polseptol), a dopiero po kuracji zrobi cytologie. Wtedy bedzie mial pewnosc czy to nadzerka, czy cos innego. Nie martw sie! Najwazniejsze jest zdrowie, bo tak jak ktos wczesniej wspomnial, jesli nie wyleczysz tych uplawow itp., to napewno nie bedziesz w pelni usatysfakcjonowana wspolzyciem!!! Bądz dzielna!!!

Witam :) Kilka lat temu zaczelam brac tabletki anty (bo wywnioskowalam, ze to o nich mowa) i powiem Ci pewna rzecz. Moj ginekolog zanim wypisal mi recepte, to najpierw skierowal mnie na badania krwi i moczu, a przede wszystkim na PROBY WATROBOWE. Z tego co wiem, to jest jedno z wazniejszych badan, poniewaz jak wiadomo antykoncepcja niszczy w jakims stopniu watrobe, dlatego musi ona byc w pelni \"zdrowa\". Czasami lekarze wypisuja tabletki przed badaniem (czasem o nim w ogole zapominaja) i kobieta sama ocenia jak sie po nich czuje i czy jej sluza. Jesli chodzi o nadzerke, to nigdy nie mialam z tym klopotow, do czasu urodzenia dziecka. Moj lekarz zauwazyl zmiany na szyjce macicy i dla pewnosci najpierw kazal mi brac leki (Gynalgin, Polseptol), a dopiero po kuracji zrobi cytologie. Wtedy bedzie mial pewnosc czy to nadzerka, czy cos innego. Nie martw sie! Najwazniejsze jest zdrowie, bo tak jak ktos wczesniej wspomnial, jesli nie wyleczysz tych uplawow itp., to napewno nie bedziesz w pelni usatysfakcjonowana wspolzyciem!!! Bądz dzielna!!!

Gość blebleble
a co miala czekac az dobije 50? i tak zaczela pozno.po prostu jest wystraszona.moja dziewczyna tez sie bardzo bala.duzo zalezy od zrozumienia i wsparcia.

Gość nie rozumiem
------- blebleble na co miala czekac do 50? Chyba nie bardzo rozumiem co masz na mysli

Gość blebleble
"Przeciez juz jestes dorosla, skoro zdecydowalas sie na wspolzycie!" nie wszytkie mlode kobiety ktore dopiero zaczynaja wspolzycie i wizyty u ginekologa wskakuja od razu na fotel bez zadnych zahamowan.dla wiekszosci nawet doroslych kobiet takie wizyty sa zlem koniecznym i kwasza miny.a co dopiero dla osoby poczatkujacej.niektore osoby sa bardzo wrazliwe,wstydza sie,boja.przypomnijcie sobie same wlasne doswiadczenia.

Gość do bleble
ja to wszystko rozumiem, ale przeciez to jest konieczne. A mowienie, ze nie pojdzie sie leczyc, bo sie boi, jest dziecinne. Niestety tak juz jestesmy skonstruowane, ze inaczej sie nie da wyleczyc. Przeciez dentysty tez sie boimy, a jednak leczymy zeby. Trudno, tak juz jest i niestety trzeba sie z tym pogodzic. A jak zaczyna sie wspolzycie, to wizyty u ginekologa niestety sa konieczne co jakis czas, bez wzgledu na to jak sa dla nas zenujace. Na pocieszenie faceci tez nie maja lekko, jesli maja jakies problemy ze swoja meskoscia, musza skorzystac z urologa i to badanie jest chyba jeszcze bardziej zenujace

Gość kika11
sa 2 opinie ginekologow co do nadzerki 1. leczyc (jakies smieszne masci, tabletki lub od razu wypalanie itd) 2. jesli jest to niewielka nadzerka i kobieta jest mloda, jeszcze nie rodzila - zostawic ja w spokoju skalaniam sie ku opcji nr 2, moj ginekolog wytlumaczyl mi, ze mala nadzerka czesto sama znika, w jednym cyklu moze byc, a w nastepnym moze sie zmniejszyc, jest roznie, cytologie robi sie regularnie, zeby kontrolowac sytuacje. Natomiast o lekach sluzacych zwalczaniu nadzerki powiedzial, ze sa jak puder czy korektor na twarz - ukryja pryszcze, ale ich nie zlikwiduja. Na poczatku bylam niezadowolona ze nie chce od razu wykonac zabiegu usuniecia nadzerki, ale po konsultacji z innym ginekologiem (ktory jest kolega mojej mamy i dlatego wierze ze nic nie zmysla :) stwierdzilam, ze tak bedzie lepiej. Jesli chodzi o usuwanie nadzerki to ani wypalanie ani zamrazanie nie sa dobrymi sposobami, gdyz pozostawiaja blizny na szyjce macicy i moga mocno utrudnic porod, najlepsza metoda jest usuwanie laserem, trwa bardzo krotko i nie zostawia blizn.