Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ratatosk

Upewnijcie mnie proszę -- chodzi o pigułki

Polecane posty

Gość prosze o dopowiedz
czy jesli wzięłam 41 pigułek (21 + 20) pod rząd potem 7 dni przerwy a teraz zaczęłam nowe opakowanie to jestem bezpieczna?

jedyną rzeczą jaka doczytała do pigułek ze jesli nie weźmie sie jednej z 7 ostatnich nalezy wywalic opakowanie i rozpocząć nowe zaraz po ostatniej wziętej... mam trzy ulotki, cilest, harmonet,regulon jednym słowem nie ryzykowałabym, nie biore pigułki to wole sie tydzien zabezpieczac (przerwa) i potem pierwszy tydzien nowego opakowania również zabezpieczac niż potem sie martwić czy aby na pewno nie jestem w ciązy... wasza sprawa a moje forum moja sprawa www.forum.antykoncepcja.prv.pl

Gość maisy
A moja ulotka: 1. odstawić pozostałe tabletki 2. zrobić przerwę 7 dni lub krótszą 3. zacząć nowe opakowanie dopiero po przerwie 4. w tym czasie NIE MA POTRZEBY DODATKOWEGO ZABEZPIECZANIA SIĘ

tak wiec kazda ulotka niaczje ja jestem ciekawa co na to lekarz! do przedmówczyni: jakich pigułek ulotka?? www.forum.antykoncepca.prv.pl

Gość maisy
> ja jestem ciekawa co na to lekarz! < Na którymś forum ginekolog (admin forum) pisał kiedyś, że spokojnie można skończyć na 19 tabletce. > jakich pigułek ulotka?? < Microgynon21

skonczyc na 19 7 dni przerwy i nowe?? moje zdanie jest takie: lepiej sie zabezpieczyć, przez te 7 dni przerwy i 7 dni początkowych.... www.forum.antykoncepcja.prv.pl

Gość myszatka*
Renika: > wasza sprawa a moje forum moja sprawa < Taaak, ale jeśli Ty na swoim forum będziesz ludzi w błąd wprowadzać tak jak tutaj... :P np. pisaniem, że przedłużać opakowanie można tylko systemem 21+21 albo 21+7 -- a przecież można przedłużyć o dowolną ilość tabletek (z ulotki: "jeśli chce się aby krwawienie wystąpiło, należy po prostu przerwać branie tabletek"). :P

Gość ojek
No bo czasem już tak jest, że się innym doradza a samemu ma się lekkie braki ;) Rzuciły się na Ratatosk wręcz z wyzwiskami (niektóre), a tymczasem ona ma więcej wiedzy o pigułkach niż one.

hmm... a w którym momencie ktoś powiedział, że renika stworzyła forum aby dyktować ludziom co mają robić? bo mnie sie wydawało, ze po to byśmy spokojnie o takich rzeczach _podyskutowały_, porównały swoją wiedzę i wyciągnęły wnioski. Założenie główne było takie, że tutaj nie ma w ogóle moderatorów a wypowiedzi obraźliwe czy z wulgaryzmami nie są usuwane. renika nigdy nie twierdziła, że wie wszystko. To chyba normalne, że jeśli się nie jest lekarzem to można nie wiedzieć wszystkiego w tej dziedzinie. Próbowała doradzić na podstawie swojej wiedzy. Od was zależy czy zastosujecie się do jej rady czy nie. Forum zawsze jest obciążone ryzykiem, że osoby, które tu sie wypowiadają mijają się z prawdą - jeśli tego nie zauważyłyście to miejcie pretensje do siebie. Czyżbyście były odrobinke zazdrosne, że to ona załozyła własne forum a wy nie? a co do ulotek to też byłabym ostrożna, bo mam 2 i każda mówi coś innego na temat interakcji - jedna mówi o tym, że wyciąg z dziurawca obniża skuteczność a w drugiej czegos takiego nie ma... Nie mówię że wasze ulotki kłamią, ale ja wole dmuchać na zimne. Każdy niech robi tak jak uważa - ja nadal nie ryzykowałabym z tymi 19-toma tabletkami. I już. Takie jesteśmy, że wolimy bardziej uważać. A o cyklu siódemek mówiła mi znajoma farmaceutka. Od niej dowiedziałam się też o cyklu usuwania substancji ( w tym wypadku metabolitów z pigułek) z wątroby itp itd. No, to tyle ode mnie :)

Gość *_ *
Mimiru: > Od niej dowiedziałam się też o cyklu usuwania substancji ( w tym wypadku metabolitów z pigułek) z wątroby < mogłabyś coś więcej o tym?... PS. co do cyklu siódemek przy np. przedłużaniu, podobno chodzi tylko o to żeby zaczynać opakowanie w ten sam dzień co zwykle (żeby się nie mylić). Ze skutecznością anty to nie ma związku. Owszem cykl siódemek ma znaczenie -- ale gdy zapomnisz pigułki albo bierzesz np. antybiotyk, wtedy oczywiście zabezpieczenie przez 7 dni po. i tyle