Gość pusur Napisano Grudzień 30, 2006 Sitka - no wlasnie nie wiem czemu nie tyje :). Zdarza mi sie , owszem, kiedy sie zaniedbam i wcinam duzo slodyczy (kocham je :D), ale potem da sie schudnac. Poza tym jestem aktywna ( konie, narty, wspinanie, no i dziecko jeszcze male :D) wiecto, mysle robi swoje. Ale przyznam, ze na pewno latwiej sie tyje po bromergonie :( 3majcie sie dziewczyny, noworocznie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sitka Napisano Grudzień 31, 2006 Dzieki pusur, ale ja sama ze sobą walczę.Nie mogę sobie z tym poradzić, gdybym sobie pofolgowala to ważyłabym chyba 15o kg. no nic dajej będę walczyć z tą moją tuszą.Składam życzenia nowaoroczne. Cześć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kama111 Napisano Styczeń 1, 2007 Witam w Nowym Roku :) Mam ogromną prośbę : możecie mi podać przybliżoną cenę DOSTINEXU i NORPROLAKU ? Chodzi mi też o dawkowanie. Mam już dość męki z Bromergonem i w nowy rok postanowiłam wstąpić z nowym lekiem. Nie wiem tylko jak to zniesie moja kieszeń :(. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adusia32 0 Napisano Styczeń 2, 2007 Na początek zycze Wam wszystkim wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i żeby nam wszystkim poznikaly gruczolaki, prolakytyna spadła i aby spadły nam te wszystkie zbedne kilogramy! Sitka ja tez tyje i tyje i w żaden sposób nie moge tego opanowac. Długo zażywałam bromergon, następnie parlodel, teraz norprolac. Nie jadam słodyczy i żadnych fast food-ów a waga ciagle rosnie :-( Nie wiem czy próbowalas jakis preparatow wspomagajacych odchudzanie. Ja nie bo moja endo. i neurolog mi zakazali. Kama111 norprolac 75 mikrogramów kosztuje ok. 115zl/30tabletek. Ja zazywam 1 tabletkę na noc. Dostinexu nie znam, ale jak czytalam posty na wczesniejszych stronach to dziewczyny pisały że cena wynosi ok. 240zl. przegladnij poprzednie wypowiedzi. Ja po Norprolacu czuje się znacznie lepiej niz po bromergonie i parlodelu, ale niestety gruczolaka mam nadal a poziom prolaktyny nadal przekroczony. Mam pytanie: mailam ostatnio robiony test z metoklopramidem. Czy to że poziom PRL po godzinie wzrasta a po 2godz. spada? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adusia32 0 Napisano Styczeń 2, 2007 ups.. zjadlam słowko w moim pytaniu w poprzedniej wypowiedzi. Chcialam zapytac czy to że w teście z metoklopramidem PRL po godzinie wzrasta a po dwóch godz. spada jest OK? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jesli wzrasta Napisano Styczeń 2, 2007 maksymalnie pieciokrotnie to jest ok i ze spada tez jest ok. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adusia32 0 Napisano Styczeń 2, 2007 dziękuje za odpowiedź. u mnie PRL wzrosła 2-krotnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kama111 Napisano Styczeń 2, 2007 Adusia dzięki za odpowiedź :). Moja prolaktyna po bromergonie jest w normie, ale ja żle go znoszę. A o wadze już nawet nie wspomnę :(. W przyszłym tygodniu wybieram się do mojej Pani Doktor i chyba zdecyduję się na zmianę leku. Mam jeszcze jedno pytanie- czy któraś z was ma problemy z hormonem wzrostu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adusia32 0 Napisano Styczeń 3, 2007 kama111 oj to obie mamy problem z nadwaga. Czy Tobie lekarze proponowali jakś metode odchudzania? Mi ciagle mówia ze dobrze by było gdybym schudla le nie pozwalaja mi łykać żadnych środków wspomagających odchudzanie, a dieta i rowerek mi nie pomagaja :-( Niestety nie mam pojecia o zaburzeniach hormonu wzrostu. Mi za to szwankuja nadnercza :-( Oprocz prolaktyny mam rowniez przekroczony kortyzol. Czy może na ten temat któraś z Was cos wie? Z pewnościa jest to powodowane gruczolakeim na przysadce. Pozdrawiam Was wszystkie cieplutko, bo u mnie zimno i pada śnieg. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Stefcia23 Napisano Styczeń 3, 2007 Witam,ja mam podniesiony kortyzol. Gruczolak moze byc albo na nadnerczach albo w przysadce. Ja mialam robione usgnadnerczy i nic nie wykryło, potem tomografie komputerową, też nic nie wykryła. Na jakis lek ktory mi dał endokrynolog i kazał zrobic wyniki zareagowałam spadkiem kortyzlu do normy. Nie wiem co mam o tym myslec. Może na mój wynik miały wpływ leki które przestałam brac chwile przed zrobieniem badania krwi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adusia32 0 Napisano Styczeń 3, 2007 Witaj Stefcia23. Ja mam gruczolaka na przysadce i lecze go juz bardzo długo. Nadnerczy nie miałam diagnozowanych badaniem usg, ani tomografia. Z badań hormownow (na podstawie badania krwi) wynika że mam przekroczone normy kortyzolu. Pamietasz e leku dzięki któremu spadl Ci kortyzol? A czy Ty masz gruczolaka? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jakie sa objawy wysokiego Napisano Styczeń 3, 2007 kortyzolu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adusia32 0 Napisano Styczeń 3, 2007 Nie odczuwam zadnych dodatkowych objawów z powodu wysokiego kortyzolu; ciągle dokuczaja mi te objawy które mam z powodu gruczolaka, czyli non-stop bóle głowy, ubytki w polu widzenia, przekroczona norma prolaktyny i ciagle tycie. Powyższe objawy mam juz od dawna ok. 8lat a zaczeły sie jakies dwa lata przed wykryciem gruczolaka. Przekroczony kortyzol mam od dwóch miesiecy ale nie mam zadnych dodatkowych objawów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aja27 Napisano Styczeń 3, 2007 witam wszystkich Jestem na tym forum pierwszy raz.Od 7 lat leczę sie na nadczynność tarczycy.4 lata temu miałam podany jod.teraz przyjmuję Eutyrox 100.Od 4 miesięcy wysypało mi całą twarz, zaczęłam brać Dianę i Andnrocur i nic nie pomaga do tej pory - jest coraz gorzej.Od kiedy biorę Dianę nie mam miesiączki.Prolaktynę mam podwyższoną, pierwszy wynik to 14,4 a po godz. 198.Czy to moze mieć związek z gruczolakiem przysadki mózgowej? Bardzo proszę o radę.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość boze swiety kto ci dał Napisano Styczeń 3, 2007 Diane? przestac to brac! Tu wielu osobom zaszkodziła niz pomogła! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aja27 Napisano Styczeń 3, 2007 nie wiecie moze jak długo oczekuje sie na badanie tomografi, jeśli bede miała skierowanie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pare dni do tygodnia Napisano Styczeń 3, 2007 czasem mowia od razu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pare dni do tygodnia Napisano Styczeń 3, 2007 myslałam o wynikiu tomografi a czeka sie roznie , ja czekałam dwa miesiace :-( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Stefcia23 Napisano Styczeń 4, 2007 Niestety nie pamiętam jaki to był lek. Ja już sama nie wiem czy go mam czy nie. Z lekarzem to sie nie mogłam dogadać. Nie wiem wysyłala mnie na różne badania,ale nic nie mówila. Sama musiałam sie domyslac. I wydaje mi sie,że skoro moj organizm zareagował na ten lek to chyba oznacza,że jakby byl gruczolak to nie na przysadce. Dlatego mysle miałam badania nadnerczy. Ja tam w ogole uważam,że ja nie mam tej choroby (ale nie pamietam nazwy) co ona u mnie podejrzewa, bo oprócz podwyższonego kortyzolu to nie mam nic. Mam nadwage,ale ja wiem dlaczego przytyłam bo żarłam bez opamiętania. Chyba cos zajadałam. Także ogólnie jestem pogubiona i nie wiem co robic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aja27 Napisano Styczeń 4, 2007 poradźcie gdzie mam się zgłosić do jakiego lekarza aby zrobic badania, sprawdzić czy mam gruczolaka przysadki? od czego zacząć? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aja27 Napisano Styczeń 4, 2007 mam nadczynność tarczycy, wstrzymany okres, wysypana buzia od kilku mies. bóle żołądka. te objawy mogą wskazywać na gruczolaka? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aja zrób prolaktyne Napisano Styczeń 4, 2007 i idz z wynikami do endokrynologa, on cie powinen dalej pokierowac . Moze bedziesz musiała np zrobic rezonans przysadki bo tomografem to sobie głowy nie zawracaj , on nie wykrywa mikrogruczolaków tylko duuze guzy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aja27 Napisano Styczeń 4, 2007 prolaktynę miałam robioną rok temu i wynik był taki 14,4 a po godz. 198.a FSH wynik w surowicy5,77 faza folikularna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aja27 Napisano Styczeń 4, 2007 chodzę do gin-endokrynologa prywatnie .wydaje mi sie ze jeśli on wystawi skierownie to za wszystko będzie trzeba płacić jako prywatnie .mam rację?od kogo mam wziąśc skierowanie zeby nie popłynąć z kasą? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość trzeba isc Napisano Styczeń 4, 2007 panstwowo do endokrynologa i jesli sa jakies podstawy swiadczace o gruczolaku to on wystawi skierowanie na rezonans czy tomograf. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zgadza sie Napisano Styczeń 4, 2007 :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aja27 Napisano Styczeń 4, 2007 tylko problem jest w tym ze poszłam sie zarejestrowac to rejestracja była dopiero na kwiecień a byłam w listopadzie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aja27 Napisano Styczeń 4, 2007 czekać tak długo czy próbować dostać skierowanie gdzieś indziej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zgadza sie Napisano Styczeń 4, 2007 takie sa realia naszej słuzby zdrowia :-( spróbowac gdzie indziej zawsze mozesz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aja27 Napisano Styczeń 4, 2007 tylko kto moze wystawić takie skierowanie, dzwoniłam dzis do rejestracji do mojej przychodni i babeczka powiedziała mi ze lekarz pierwszego kontaktu nie ma uprawnień do wystawienia tekiego skierowania...więc do kogo sie zwrócić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach