Gość mikulka Napisano Kwiecień 30, 2007 czy niewydolnosc przysadki to gruczolak przysadki ?jestem zielona w tym temacie ,prosze o odpowiedz i dziekuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Gabonik leki zazywasz tak Napisano Maj 1, 2007 jak zwykle Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MMSS Napisano Maj 1, 2007 Sitka a czemu na RM trzeba iść bez makijażu ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Sitka chyba sobie Napisano Maj 1, 2007 zartowała -co ma piernik do wiatraka .. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GaboniK 0 Napisano Maj 1, 2007 tak myślałam ze lek można wziąć ale nie byłam pewna ...zwykle przed badaniem PRL nie bierze się ale czasem warto to z Wami skonsultować ;) co do makijażu- owszem jak dla mnie to nowość..moze to żart ale rożne rzeczy zalecają lekarze i wcale bym się nie zdziwiła jakby \"sitka\" tak zalecili :)...ale traktuję to z przymrużeniem oka ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adusia32 0 Napisano Maj 1, 2007 Witajcie! Oj dawno mnie tu nie było i widzę, że forum się rozkręca :-) Gabonik Mi na rezonans magnetyczny też zawsze każą być na czczo. A to mianowicie dlatego, że do badania podają dożylnie paramagnetyk (kontrast) i różnie różni ludzie to znoszą. Mi osobiście jest zawsze po tym niedobrze, mdli mnie i z pewnością gdybym miała coś w żołądeczku to bym zwróciła. Ale nie masz się czego bać - rezonans nie jest przyjemnym badaniem pod względem doznań dźwiękowych, ale nic nie boli. Można wytrzymać. Jeśli chodzi o ubiór - to ze względu na to, że będziesz w polu magnetycznym to musisz zdjąć wszelkie metale (pierścionki, kolczyki, łańcuszki...) i najlepiej ubierz się tak aby nie mieć dużych guzików, zamków. Ja jak pytałam np. o zamek w spodniach to powiedziano mi, że w tym miejscu nie przeszkadza. Zdzicho a o co tak dokładniej chodzi z ta zależnością pomiędzy gruczolakiem a hemoglobiną? Pytam, bo po raz pierwszy o tym słyszę. Czy to oznacza, że im większy gruczolak tym niższa hemoglobina? Czy odwrotnie? Matta ja też od bardzo dawna mam katar. wiecznie, bez względu na porę roku leci mi woda z nosa. Nie miałam pojęcia, że można to łączyć z gruczolakiem. A może to też efekt uboczny zażywania norprolacu? Choć nic na ten temat nie pisze w ulotce. Wiecie co? strasznie pogarsza mi się stan kości. Te zaburzenia hormonalne zrujnują mój układ kostny i obawiam się że niedługo będe miała zaawansowaną osteoporozę. czy któraś z Was też się z tym boryka? Czy jakoś to leczycie? Co robicie, aby utrzymać kości w miarę dobrym stanie? ona-młoda musisz koniecznie się przebadać; w wieku 17lat też hormonki mają prawo szaleć i wywołać różne zaburzenia w organizmie. Grunt - to nie poddawać się, nie załamywać, ale dzielnie się zdiagnozować i w razie czego podjąć odpowiednie leczenie. Wszystko będzie dobrze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ważne pytanie Napisano Maj 1, 2007 w związku z gruczolakiem przysadki (5mm) nastąpiło u mnie znaczne pogorszenie wzroku i ubytki w polu widzenia.To ponoć często towarzyszy gruczolakom. Ale zaobserwowałam u siebie coś dziwnego; pogorszył mi się wzrok, ale znacznie wyostrzył mi się słuch. Zaczynam z tego powodu cierpieć, bo słyszę wszystko, to czego nie chcę słyszeć, np. wszystkie odgłosy zza okna (hałas na chodnikach, na ulicy, rozmowy przechodniów), słyszę co robią i o czym gadają sąsiedzi. Mieszkam w bloku, na osiedlu mieszkaniowym i nie da się tych hałasów wyeliminować. Musze wśród nich żyć, ale przez to, że wszystko słyszę, wszystkie dźwięki stają się dla mnie uciążliwe. Czy ktoś z was ma przy gruczolaku podobne objawy jeśli chodzi o słuch??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość druga poprawka Napisano Maj 2, 2007 ja przy pierwszym rezonansie miałam 7 mm i sokoli wzrok , zadnych zwezen w polu widzenia itp Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MMSS Napisano Maj 2, 2007 Właśnie odebrałam wyniki badań - testosteron 0,63 ng a nieszczęna PRL - 67ng; po 1h - 219ng; 2h - 117ng. Byłam przekonana, że będę miała za wysoki testosteron, bo mam strasznie przetłuszczające się włosy i cerę ! Lekarz endo powiedział , że problemy z cerą i włosami to napewno przez testosteron i dlatego dał mi skierowanie na ten hormon, ale wynik jest ok!!! Więc może to ma związek z PRL. Mam nadzieję, że jak spadnie prl to i mój wyglad sie poprawi ;-) . Bromergon biorę dopiero od tygodnia. Rano i w południe po ćwiartce tabletki a wieczorem już zwiększyłam dawkę i biorę pół tabletki - i jak na razie nie ma żadnych skutków ubocznych i oby już tak zostało. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ZDICHO Napisano Maj 2, 2007 KTO SIE PODSZYWA POD MIJ NICK Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ZDICHO Napisano Maj 2, 2007 KTO SIE PODSZYWA POD MIJ NICK Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MMSS Napisano Maj 2, 2007 Zdzicho jeśli ktoś się podszywa pod Twój nick to zrób się na "czarno" i nie będzie problemu :-) . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GaboniK 0 Napisano Maj 2, 2007 witam :) ja już po wszystkim ale się cieszę ...w sumie niepotrzebnie się bałam bo to rzeczywiście nic nie boli a tak poważnie to odczucia są raczej pozytywne...tak jak ktoś pisał efekty dzwiękowe są moze tylko troszkę dokuczliwe- ale do wytrzymania rzecz jasna....to leżenie nawet zniosłam (tylko 20 min -jednak mniej niż mi mówiono) 10 min bez konrastu i kolejne 10 z kontrastem (tak na oko to określam bo w sumie byłam tam 20 min a gdzieś tak w połoiwe wysunełam się z tuneliku po ten kontrast tak więc dziewczyny które jeszce nie były na MR- da się przezyć ..nic strasznego...jednak to co nieznane bardziej przeraża..a w tym przypadku niepotrzebnie no i mówiono aby biżuterie ,zegarek i komórkę zostawić..no ale ja już wszystko wczęsniej ściągnełam tak jak mi radziłyście wyniki będe miała dopiero za jakieś 1,5 tygodnia i dam Wam znac co i jak... MMSS- skoro bierzesz od tygodnia to moze dlatego nie ma jeszcze efektu spadku PRL....a co do testosteronu masz ok jak najbardziej...ja robiłam ostatnio i mój testosteron wynosi 0,9- jest w górnej granicy (N.0,1-0,9 ng/ml)...hm..w sumie to norma ale wolałabym jakby był nizszy..tez mam kłopoty z włosami a cera -na tydzień przed @ robią się wypryski...mimo ze mam juz 30 lat...no ale hormonki robia swoje pozdarwiam serdecznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ginare Napisano Maj 2, 2007 Witam. Nie miałam tyle wytrwałości, żeby przebrnąć przez wszyskie strony :) Ale na temat gruczolaka wiem niemało, mam go chyba od 10 lat :) No i tak: po pierwszych wynikach, prolaktyna była na horendalnie wysokim poziomie, wszycy lekarze patrzyli na mnie jak na zjawisko i mowili, ze bez operacji sie nie obejdzie..Az trafilam do pani profesor, ktora obejrzeala wyniki, zdjecia z rezonansu i powiedziala, ze nic to. I wyprowadzila mnie na prostą bromergonem. Prolaktyna zleciala blyskawicznie, i przez kilka lat bralam tylko jedna tabletkę bromergonu dziennie i cykl miałam jak ta lala. Potem normalnie zaszłam w ciążę i urodziłam dziecko :)) Acha i jeszcze nie rozumiem tych problemów z wagą, o których w wielu postach czytałam. Ja od czasów liceum (a minęło już kilkanaście lat) ważę 50 kilo. Po urodzeniu dziecka również. Łykając bromergon. Więc nie sądzę, żeby miał wpływ na nadwagę.Ja osobiście operację bardzo odradzam. Zainteresowanym uargumentuję. Natomiast wiem, że z bromergonem można zupełnie normalnie, bez najmniejszych wyrzeczeń żyć. Pozdrawiam :))) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MMSS Napisano Maj 2, 2007 Gabonik zazdroszczę Ci, że jesteś już po RM !!! Wyniki napewno będą w porządku - czego Tobie życzę !!! Ginare mój endo też mówi , że jeśli jest gruczolak to najlepiej go leczyć lekami , chyba, że ma ogromne rozmiary i leki nie skutkują to wtedy ewentualnie operacja !!! Ginare a jakiej wielkości jest Twój gruczolak skoro leczysz się już 10 lat i jeszcze go masz ? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ginare Napisano Maj 2, 2007 No właśnie....Nie wiem czy go mam :) Po urodzeniu dziecka mialam klopoty z uregulowaniem cyklu i bromergon przestal na mnie dzialac (sic!). Nie ruszał już prolaktyny.Wciąż jest powiększona. Więc skierowano mnie na ponowny rezonans. Wyniki odebrałam dzisiaj i...zgłupiałam. Tym razem w opisie nie ma słowa o gruczolaku ( prolaktyna wciąż ok. 50, i mlekotok), natomuiast cytuję :"przysadka o wysokosci 0,8cm o zachowanej budowie płaskiej, okolica skrzyżowania wzrokowego i zbiornikó okołosiodłowych pajęczynówki bez zmian. Po dożylnym podaniu środka kontrastowego uzyskano obraz naczyniaka położonego w prawym płacie ciemieniowym." Bez wymiarów. Ktoś coś z tego rozumie? To wygląda jak nie moje badanie ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pasuje to neurologowi Napisano Maj 2, 2007 pokazac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość neurochirurgowi Napisano Maj 2, 2007 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ginare Napisano Maj 2, 2007 wiem, wiem, taki mam zamiar, tylko gdzie ten gruczolak ? objawy wciąż mam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MMSS Napisano Maj 2, 2007 Ginare skoro nic nie pisze na temat wielkości gruczolaka to możejuż go nie masz :-) ?!!!! Może się wchłoną ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość siula Napisano Maj 2, 2007 witam was.mam pytanie i prosz odpowiedzcie mi.od prawie 2 lat mam odwyzszona prolaktyne,od roku prawie codzien boli mnie glowa i to bardzo,czasami nie do wytrzymania,po za tym jeszcze ten mlekotok.mam to caly czas.i stany depresyjne,w momencie potrafie sie rozplakac,tak mi zle.nie wiem czy to dlatego ze strasznie sie denerwuje i to czasami bez powodu.czy to moze byc spowodowane gruczolakiem.w maju ide na powtorzenie badan,ale strasznie sie boje.pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Sabins Napisano Maj 3, 2007 Pozdrawiam Wszystkich czytam ale nie mam siły i czasu pisać. Czuję się też różnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bernadka 0 Napisano Maj 3, 2007 ginarge-mi lekarz powiedzial ze po ciazy gruczolak moze zniknac wiec moze akurat u ciebie to sie stalo:)-czego Ci z calego serca zycze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość któraś w Was kiedyś Napisano Maj 3, 2007 proponowała spotkanie na terenie Śląska, ale nikt nie skomentował tej propozycji. Ja nie jestem ze Śląska, ale chętnie przyjadę z Wami pogadać. Więc spotykamy się gdzieś na kawie? Czy nikt nie chce? A może chcecie tylko nie ma kto konkretnie zaproponować kiedy i gdzie i o której godzinie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sitka 0 Napisano Maj 3, 2007 Witam serdecznie stałych i nowych forumowiczów. Widzę,że moja wypowiedż odnosnie makijażu przed rezonansem wzbudziała zdiwienie i poruszenie. Wyjaśniam, u nas powieszona jest taka kartka informacyjna jak nalezy sie przygotować przed wykonaniem badania. Z uwagi na to ,że kosmetyki moga zawierac substancje i pyłki mealiczne - nie wiemy jaki dokładny skład jest pudru, maskary czy cieni do powiek. Same piszecie ,że jest to pole magnetyczne i nalezy zdjąc wszelkie metale, dlatego nalezy wszystkie metale wyelimnować, a kosmetki mogą takie cząstki zawierać. Nie sądze, że mogłabym z tego drwić. Moja pani doktor endo powiedziała ,że leczenie famakologiczne bromkiem może byc długo trwałe, a operacja nie jest konieczna skoro organizm reaguje na tabletki. Lecze sie od 2000 roku, a dopiero w 2006 stwierdzono mikrogruczolaka. Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
siula 0 Napisano Maj 4, 2007 czesc,odpowiedzcie mi na moje pytanie,jesli mozecie.widze,ze macie wieksze doswiadczenie w rozpoznawaniu objawow gruczolaka.a ja sie poprostu boje.jestem za granica i nie moge isc szybko do lekarza wiec do czerwca moge tylko czekac na wyniki.pa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MMSS Napisano Maj 4, 2007 Siula trudno odpowiedzieć czy masz gruczolaka - może to wykazać jedynie RM :-( . Są dziewczyny, u których był podwyższony tylko poziom PRL a gruczolaka miały. Twoje codzienne bóle głowy są rzeczywiście niepokojące, ale nie martw się nawet jeśli jest gruczolak leczy się go farmakologicznie !!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dekadencja Napisano Maj 4, 2007 czesc wszystkim.. ginare, napisz prosze dlaczego odradasz operacje? pozdrawiam wszytkich bardzo wiosennie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GaboniK 0 Napisano Maj 4, 2007 sitka- jeśli chodzi o mnie to z tym makijażem jak juz mówiłam wcale bym się nie zdziwiła ...owszem kosmetyki to mieszanka \'wieloskładnikowa\" i jakiś matal jest w nich możliwy (oczywiście jakieś domieszki) u mnie na drzwiach jedynie było umieszone aby nie mieć rozkusznika serca -(taki wielki znak przekreślenia) poza tym \"słowna instrukcja\" -brak biżuterii, komórki... każda informacja jest cenna...w niekórych gabinetach są bardziej przezorni- co świadzcy o nich jak najlepiej :) sitka ja \"dopiero\' rok walczę z tą PRL...zobaczę jaki będe miała wynik rezonansu..jeśli to gruczolak - to pewnie zwiększą mi dawkę (już teraz łykam 2 dziennie bomku) ale jeśli nie to tez będzie problem- no bo dlaczego ta PRL jeszcze nie spadła (wychodziłam z poziomu 113 ...doszłam do 39...i ost. wzrosła aż do 69...jak \"ja lubię te skoki\" ...koszmar najważniejsze to znaleśc przyczynę! pozdrawiam pozdarwiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dekadencja Napisano Maj 4, 2007 z resztą, prosze wszystkich..o przekazanieinformacji, kto co wie o operacji usunięcia gruczolaka metodą endoskopową. dzieki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach