Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Panikara

Ciąża a alkohol

Polecane posty

Gość Panikara

Dziewczyny, właśnie dowiedziałam sie, ze zostane mamą. I obk szczescia dopadł mnie lęk- w czasie tego cyklu wypiłam 2 lampki wina i szknaneczkę piwa... Czy to nie zaszkodziło maleństwu? Odpowiedzcie, proszę...

Gość fiu fiu
i dzieciask teraz bedzie alkoholikiem......... widzisz co narobiłaś???

Gość ciąża wyklucza alkohol
prawdopodobnie nic sie nie stalo, ale kazda, nawet najmniejsza ilosc alkoholu moze wywolac FAS (alkoholowy zespol plodowy) postaraj sie wiec nie pic alkoholu do konca ciazy,.

Gość nic sie nie martw
nie ze alkohol nie szkodzi, ale za wczesnie by mogl zaszkodzic

Gość najważniejsze
jest, że były to naprawdę małe ilości, także dziecku najprawdopodobniej nie zaszkodziły. Od teraz jednak raczej uważaj z alkoholem choć malutka lampka czerwonego, wytrawnego wina od czasu do czasu podobno nie szkodzi, a niektórym nawet jest zalecana.

Gość Nerwica 2
Spokojnie!!! nic sie nie stalo! ja tez pilam na pocatku i to troszke wiecej. i dzidzia jest zdrowa! Ale na przyszlosc: Niezwykle groźne dla płodu i dziecka są następstwa spożywania alkoholu przez ciężarne (Moszczyński 2001). Alkohol zwiększa ryzyko poronienia oraz umieralność okołoporodową noworodków, powoduje zmniejszenie urodzeniowej masy ciała a także częste wady wrodzone. Teratogenne działanie alkoholu zależy od dawki. Znaczne ryzyko wad występuje, gdy kobieta ciężarna wypija ponad 3 drinki dziennie. 1-2 drinki w ciągu dnia powodują obniżenie ilorazu inteligencji u dzieci. Etanol łatwo przenika przez barierę łożyskową i działa toksycznie przede wszystkim na mózg zwłaszcza w okresie najszybszego jego rozwoju, a więc w pierwszym trymestrze ciąży. Wątroba płodu posiada ograniczoną zdolność do spalania alkoholu na skutek niedostatecznej ilości dehydrogenazy alkoholowej w hepatocytach. W 1968 r., na skutek zbadania zaburzeń rozwojowych u 127 dzieci matek alkoholiczek wprowadzono pojęcie „ płodowego zespołu alkoholowego”. Objawia się on opóźnieniem rozwoju wewnątrzmacicznego, pourodzeniowego i psychoruchowego, małogłowiem, występowaniem wąskich szpar powiek. Poza tym dzieci we wczesnym okresie noworodkowym cierpią na zaburzenia adaptacyjne, objawiające się zaburzeniami oddychania, kwasicą metaboliczną i nadmiernie nasiloną żółtaczką. Ponadto występują zaburzenia neurologiczne (nadmierne napięcie mięśniowe tzw. zespół wiotkiego dziecka), nieprawidłowości w obrębie stawów, wady układu krążenia a także niedobory cynku.