Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miska

POSTINOR

Polecane posty

sprinterka- jakie pigułki bierzesz? na wiekszosci ulotek jest napisane ze jesli przyjmie sie 1 pigułke 1 dnia okresu to jest sie zabezpieczonym od początku i nie trzeba dodatkowej antykoncepcji, sprawdź swoją ulotke.

Gość sprinterka
bralam yasminelle i tam jest napisane,ze jesli 1tabletke wezmie sie pierwszegodnia cyklu to jestem zabezpieczona od pierwszej tabl;etki..ale po tym postinorze to ja nie jestem pewna czy to byl pierwszy dzien cyklu...? a mialam wtedy miesiaczke ?to mogla byc owulacja...???i takie az prawdopodoboienstwo zajascia? tydz po zrobie test,ale czy wczesniej odczuwasie juz jakies dolegliwosci?bo ja sie czuje dobrze...

Gość sprinterka
na ulotce jest napisene,ze jesli przyjmie sie 1 dnia cyklu to jestem zabezpieczona od pierwszej tabletki a jesli wezmie sie 2-5 dnia cyklu nalezy doidatkowo sie zabezpieczac przez pierwsze 7dni....ale nie jestem pewna czy wzialm pierwszego dnia cyklu czy np nie drugiego...bo tak troche jakby dzien przed wieczorem juz cos mialam...ale np okres mi trwa do dzis ( a mmam 7dni zawsze-czyli,ze niby by sie zgadzalo,ze wzialam pierwzego dnia cyklu)

1 dzien okresu to pierwsze 24 h od pojawienia sie krwawienia (bo przeciez organizm nie dzieli dnia na noc i dzien) a krwawic/plamić mozesz jeszcze jakis czas nawet do konca opakowania- to częste przy pierwszym opakowaniu moim zdaniem dobrze rozpoczęłas opakowanie i nie bedziesz w ciązy

Sprinterka - tabletke wzielas dobrze. Nie ma znaczenia czy to byla miesiaczka czy krwawienie z odstawienia postinoru - skor zazylas ja pierwszego dnia to wszystko ok. Natomiast przyjecie 1 opakowania pigulek po zazytym w cyklu postinorze nigdy nie jest pewne, poniewaz mega dawka hormonow zawarta w posti przesunela owulacje i sprawila, ze nastepna owulacja bedzie mega ploda, tak plodna, ze pigulki moga sobie z nia nie poradzic. Dziwie sie, ze ginekolog Cie o tym nie poinformowal. Poza tym zawsze dla pewnosci przy pierwzym opakowaniu nalezy sie dodatkowo zabezpieczac przez pierwsze 2 tygodnie. O tym czy tabletki dzialaja nie swiadczy przeczytana ulotka, ale badanie ultrasonograficzne, na ktorym widac uspione pecherzyki Graafa oraz pomniejszone endometrium. Tak wiec fakt, ze w ulotce jest napisane, ze tabletki zabezpieczaja od 1 dnia cyklu w przypadku 1 opakowania to troche bujda, troche chwyt marketingowy, a troche przyjecie normy, ze nie zawsze pigulki stosuje sie po postinorze.

Gość sprinterka
oj a to teraz sie boje strasznie;/ w ogole nie wiedzialm,ze jak cos mozna drugi raz postinor wziac...wiec nawet o tym nie myslalam....a teraz to u za pozno...test moge zrobic w sobote dopiero...jejku jak ja wytrzymamm tyle dni:(

Nie boj sie, bo tylko bedziesz sie stresowac. Zapytalas, wiec postaral Ci sie kompetentnie odpowiedziec. Tak, jak powiedzialam szanse to tylko 30%, wiec wieksze prawdopienstwo, ze nie bedziesz w ciazy i pewnie nie bedziesz. Wbrew pozorom wcale nie jest tak latwo zajsc w ciaze. Spokojnie przyjmuj nadal pigulki i obserwuj sie, czy nie zauwazysz np. sluzu plodnego. Trzymam za Ciebie kciuki i pozdrawiam. Spokojnej nocy:)

Gość Nina862
Hej mam pytanie do wszystkich dziewczyn..Czy kochajac sie z chłopakiem drugi raz (pierwszy z zabezpieczniem)bez zabezpieczenia jest duże prawdopodobieństo zajscia w ciąze??prosze o pomoc:)

Gość marta21
zrobiłam test i .... dzięki Bogu jedna kreska.... ptanie jeszcze raz do Salmah... Jak dlugo czekać na okres, mam co prawda wszystko rozregulowane, za sprawa "złych" tabletek hormonalnych, które przepisała mi polska Pani doktor ( okres tydzień, po czym dwa przerwy i od nowa - diagnoza niemieckiego lekarza = tabletki dla kobiet w okresie przekwitania dostałam), ale teoretycznie teraz jakos na dniach powinnam juz dostać, od odtatniego okresu jest już 24-26 dni, a wpadke mialam 13-14 dni, czy warto jeszcze powtorzyc test ciazowy za pare dni....

Nina - kochajac sie z facetem drugi raz jest ogromne niebezpieczenstwo dlatego, ze plemniki sa najswiezsze i najbardziej ruchliwe, kobieta najbardziej rozciagnieta, wiec swobodny dostep i po trzecie mocniejsze ruchy jajawodow. Wedlug badan 80% ciazy to ciaze z drugiego razu. Martusia - wspaniale, ze wszystko ok, testu nie musisz powtarzac, bo po 6 dnaich jest juz wiarygodny. Natomiast jesli chodzi o okres, to powinien przyjsc na czasie. Jesli jednak bedzie sie spoznial, to tez nie panikuj, bo postinor to spora dawka hormonow i w niektorych przypadkach moze opoznic okres. Bardzo sie ciesze razem z Toba i pozdrawiam:*

Jesli byl przerwany to ryzyko jest mniejsze, bo mniej spermy, ale trzeba pamietac, ze plyn ejakulacyjny tez zawiera plemniki a poza tym, po ostatnim stosunku troche spermy zostalo tez w cewce moczowej faceta, bo jak wiadomo u niego to jest polaczone. Wszystko zalezy w jakim dniu cyklu bylas, jesli byly to dni nieplodne to nie ma problemu.

też prawda..co do tych dni płodnych to u mnie jest to cieżko okreslic gdzyż nie mam regularnego okresu..a czy znienia cos fakt ze miedzy stosunkami była godzina przerwy i facet był w toalecie??

Gość łuuuuppss
Droga Salmho, ostatnio pisała dziewczyna co mówiła ze ginekolog kazał jej brac przez 3 dni tabletki zeby wywołać okres pamiętasz? Mnie własnie zalecił to samo. Przez trzy cykle tak robiłam i dostawałam okres w czwarty dzień po wzięci trzeciej tabletki. Dziś jednak mija 5 dzień i niestety miesiączka nie przyszła. Czy to już powód by się martwić czy powinnam cierpliwie czekać?Proszę o szybką odpowiedz bo się martwie.

Gość mara21
DOSTAłAM OKRES!!! KURDE A JA RANOKUPILAM TEST ZEBY GO W PONIEDZIALEK PO POWROCIE OD BABCI POWTORZYC.... ODETCHNELAM Z ULGA, TYLKO ZEBY JESZCZE TEN BRZUCH TAK NIE BOLAL TO BY BYLO WSZYSTKO SI.... SALMAH DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI... I WSPARCIE... POMAGALO.... BUźKA.... IDO WSZYSTKICH KOBIETEK Z PROBLEMEM "PO" SLUCHAC SIE SALMAH... :-)))

Gość marta21
a jednak jeszcze jedno pytanie: czy to mozliwe ze ten popostinorowy okres moze trwac jeden dzien? bo wlasnie juz nic ze mnie nie leci... dodam jeszcze ze wzielam dzisiaj od razu tabletke - valette (niemiecka).

Marta 21 - moze tak byc, ze jeden dzien, za kilka dni powinnas znow krwawic. Pigulke wzielas dobrze, jesli pojawilo sie krwawienie i nie przejmuj sie, ze zaniklo, ja chyba tez tak mialam z tego co pamietam. Nina - no zmienia to tylko tyle, ze jesli w ciagu tej godziny sikal, to oczyscil cewke moczowa ze spermy, ktora po godzinie bez ocecnosci sluzu plodnego kobiety i tak juz jest martwa. Bo gdyby byl, to plemniki moga przezyc do 6 dni. Bedzie dobrze Ninka. Uuppss - hmmm mozliwosci jest kilka, byc moze organizm przyzwyczail sie do tych hormonow i nie pojawilo sie krwawienie z odtawienia, a byc moze ono jeszcze sie pojawi... nie zawsze wystepuje na 3 dzien, czasem na 6 dzien. Odczekaj jeszcze dwa dni i wtedy zadzwon do ginekologa. Nie musisz umawiac sie na wizyte, powinien Ci udzielic info przez tel. Jesli nie udzieli to napisz do mnie ja sie skonsultuje ze swoim.

Gość sprinterka
witam;] kupilam test pre-test i tam bylo npapisane ,ze mozna go zrobic po 6dniach wiec zrobilam go po 6dniach i wszyszlo,ze nie jestem w ciazy:))))!!dla pewnosci powtorze za 2dni:) dziekuje SALMAH za odpowiedzi szcere i wsparcie;)

Sprinterka - nie musisz powtarzac testu, jesli wyszlo, ze nie jestes to nie jestes:) Gratuluje i pozdrawiam.

Gość sprinterka
ale na niektorych forach przeczytalam ,ze po 6 dniach moze byc falsywy wynik...ale jesli tak bylo napisane na ulotce..? wole powtorzyc w poniedzialek

Dyiekujeza wsparcie dzis zrobiam test i wzszo ze nie jestem w ciazy:)jeszcze raz dziekuje za rady:)

Gość luppss
A moze jestem w ciązy?Czy to mozliwe? No wlasnie dzwoniłam do ginekologa ale wyjechał na wakacje i nie bardzo wiem co zrobic...

Gość luupps
Ginekolog kumpeli powiedzial ze powinnam dziś zaczac brac te tabletki dalej i tak przez 2 tygodnie i potem zrobić przerwe. Podobno jesli je bede dłuzej brała wtedy dostane okres. Salmo czy to prawda?????????Proszę pomóz.

Gość luuups
Własnie ginekolog od moejej kumpeli powiedzial ze mam od dzis zaczac brac te tabletki dalej przez dwa tygodnie wtedy odstawic i okres na pewno przjdzie. co sadzisz? Pomoz!!!!!!!

Luuups - mysle, ze powinnas wlasnie tak zrobic, brac przez dwa tygodnie. W ciazy nie jestes. Moim zdaniem masz po prostu mega zaburzenia fazy lutealnej czyli cialka zoltego. Bedzie dobrze, nie martw sie:*

Gość luuuppss
Dzieki za pomoc:) W takim razie tak zrobie. a jak tylko po tych dwóch tygodniach dostane okres to bede brała tabletki normalnie przez 3 cykle moze mi sie wszystko ustabilizuje:) Myśle ze to rozsądne rozwiązxanie.

Gość echhhhhhh....
No więc...jak wiekszosc prosze o pomoc .... pare miesiecy temu stracilam dziewictwo i bylam zabezpieczona prawie zawsze tzn. stosowalismy prezerwatywe a biorac pod uwage to ze jestesmy mlodzi konczylismy na troche przed wyrtrystkiem .. jednak zdazylo sie pare razy bez zabezpieczenia ale odbywalo sie to na takiej zasadzie ze on "byl we mnie" doslownie z 5 razy (za kazdym stosunkiem bez zabezpieczenia) dostawalam normalny okres i podczas ostatniego (czyli w 2 czy 3 dzien okresu) probowalismy seksu analnego wytrysk takze byl poza mna lecz od tej pory bardzo sie boje ze moglam zajsc w ciaze i powinnam miec dzisiaj okres , lecz go brak... poza tym od 2 tyg bola mnie piersi i ostatnio mam zaparcia(nie wiem czy to przyczyna bo mialam z tym problemy juz rok temu) czy moge byc w ciazy? tzn. pewnie moge bo czesto ludzie maja "dziwne przypadki" tak jak moj ale jakie moze byc prawdopodobienstwo?

Echhh - chetnie odpowiem na twoje pytanie, ale musze wiedziec jak dlugie sa Twoje cykle i czy sa regularne. Jesli nie sa to podaj dlugosc cykli z ostatnich 3 miesiecy i uwaga: cykl liczy sie od pierwszego dnia miesiaczki do ostatniego dnia przed kolejna miesiaczka. Policz i wtedy Ci odpowiem. Na chwile obecna moge Ci powiedziec, ze 3 dzien okresu to poczatek cyklu, wiec dni wzglednie nieplodne, no chyba, ze masz cykle krotsze niz 26 dni. Wytrysk byl poza Twoim cialem, ale jak rozumiem w obrebie pochwy?

Gość słoneczko23
czesc dziewczyny ja postinor wzielam w 9 dniu cyklu po 12 godz od wpadki jakie jest prawdopodobieństwo ze jednak moge zajsc w ciąze? dzeki za odpowiedzi

Gość ehhhh..
mam miesiaczke zawsze co 28 dni ewentualnie jeden dzien pozniej ale to zadko a teraz dalej nie mam okresu ;(