Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miska

POSTINOR

Polecane posty

patrycjo! Jeżeli masz nieregularne miesiaczki to i owolacja czesto wystepuje nieregularnie. POstinor kosztuje ok 70 zl, sa to dwie tabletki , ktore musisz zazyc do 72 h i jest on dostepny na recepte!

Gość patrycja0912
ale juz raczej niemoge tego zazyc poniewaz to juz mineło prawie 5 dni:(:( duze jest ryzyko ze jestem w ciąy??:(

Gość ghay
mozesz byc w ciazy. ja natomiast mam pytanie dotyczace krwawienia po postinorze. wzielam tabletke w 21 dniu cyklu i w 30 dniu dostalam krwawienia bardzo obfitego i bolesnego. czy moge wziac 1 tableke anty? chyba krwawienie po postinorze nie pojawilo sie, na ulotce jest napisane, ze miesiaczka wystepuje zwykle w terminie. wiec to miesiaczka?

Gość ghay
dodam ze cykle mam 30-32 dni

Patrycjo! Zrób sobie test. Cięzko stwierdzić, ale możliwość zawsze jest, ale tez nie trzeba tak odrazu zakładaC:)

Gość patrycja0912
dam napewno:P dziex za jakas wiare:):P pocieszyłaś mnie:)

Gość diana20
hej, mam problem.zaliczylam wpadke z chlopakiem,jakies 2 tygodnie temu wzielam postinor,po 36 godz.okres mi sie juz spoznia ponad 12 dni.robilam test i wyszlo TAK,czyli ze jestem w ciazy.czy to mozliwe?mozliwe ze wynik byl zly?czy postinor jesli nie zadziala wplywa jakkolwiek na ciaze? dzieki z gory za jakas odpowiedz

Dianko przykro mi to pisac, ale testy nigdy sie nie myla w te strone. Jesl;i pokazuje TAK to napewno jest TAK, a jesli pokazuje NIE, to moze sie zdarzyc, ze za kilka dni wyjdzie pozytywny. Nie ma wiec watpliwosci, ze w ciazy jestes. Test wylapal w moczu hormony ciazowe i to jest fakt. Jesli chodzi o dzialanie postinoru, to nie jest on jak widzisz lekiem poronnym. Nie zadzialal poniewaz do zaplodnienia musialo dojsc wczesniej. Nie wplynie to na Twoje dziecko, urodzi sie zdrowe, nie martw sie. Musieliscie feralnie trafic w sama owulacje. Pozdrawiam i trzymam kciuki.

Gość diana20
dzieki wielkie.ale naprawde musze teraz pomyslec jak sie z tego wyplatac.glupio to brzmi,wiem,ale musze.tak tez myslalam.a co najzabawienijsze to od 3 lat kocham sie z chlopakiem w 95% bez zabezpieczenia,ale akurat ostatnio uzylismy prezerwatywy,durexa.no i pekla.parodia

Nie wiem czy Cie to pocieszy, ale moj przyjaciel przez 10lat zwiazku zabezpieczyl sie jeden jedyny raz i wtedy poczal sie jego 9letni (obecnie) synek.

Gość faficzka
mam pare pytan:czy po zazyciu postinoru(4h po stosunku) mozna nie byc w ciazy,a test zrobiony po tygodniu wyszedl negatywny,zas juz 1,5h pozniej pozytywny mysle ze jestem w ciazy(bolace piersi,wzdety brzuch,leciutkie nudnosci,brak okresu,lekkie uklucia w jajniku,lekkie bole podbrzusza) czy zatem postinor moze wplynac na wynik testu?a moze to moje urojenie ze jestem w ciazy?po postinorze nie czulam sie jakbym cokolwiek wziela...sama juz nie wiem co mam o tym myslec

Witam, jesli test wyszedl pozytywnie, obojetnie za ktorym razem to znaczy, ze jestes w ciazy. Nie mozna sobie jak to nazwalas \"uroic\" hormonow w moczu:( Kilka postow wyzej tlumaczylam to jednej dziewczynie. Postinor nie wplywa na wynik testu. Pierwszy test mogl nie wykryc hormonow, dlatego dobrze jest powtorzyc. Jesli jednak drugi juz je wykryl, to nie ma mozliwosci w te strone o pomylce.

Gość narcyzja
Salmah, pomoz prosze, czy jesli zazylam escapelle po 20 godzinach od wpadki( zaznaczam ze sie zsunela a nie pekla, i miala nonoksynol 9), nie mialam zadnych efektow ubocznych, dostalam okres po 15 dniach, jest jakies ryzyko ze nie zadziala tabletka? wiem ze czasem mozna byc w ciazy mimo okresu, ale czytalam ze to sie zdarza jesli bierze sie tabletki anty, ja takich nie zazywam.

Narcyzja - nie martw sie, na 100% nie jestes w ciazy. Tabletka wziata w miare szybko, okres w terminie bez skutkow ubocznych. Wszystko jest w porzadku. Pozdrawiam cieplo.

Gość konga123
witam!jak mozna zdobyć tabletke przez ktora mozna poronic!blagam!!!!!!!!!!!ratujcie!!!!!!!!!!!!!!

W Polsce nie sprzedaje sie tabletek poronnych, wiec pewnie nigdzie nie dostaniesz. Jesli natomiast chodzi Ci o postinor chroniacy PRZED zaplodnieniem i przyjmowany do 72godz. po stosunku to mozna go nabyc w aptece na recepte od ginekologa. Koszt od 55 do 75zl w zaleznosci od miejsca. Nie jest to jednak lek poronny i jesli przyjmiesz go bedac w ciazy, to w zaden sposob nie zagrozi dziecku. Nie powoduje bowiem skurczy macicy ani innych tego typu nieporzadanych skutkow.

Gość pytanie mam takie
czy POSTINOR wzięty ok. 12 godz. po stosunku będzie równie skuteczny? Nie mam możliwości zazycia wczesniej... jeszcze jedno, czy ktoś słyszał (stosował?) o metodzie Yuzpe? Wyczytałam na jednym z portali o antykoncepcji, że to tańsza metoda tak skuteczna jak postinor?

Gość powiedzcie kto wie
czy postinor może przepisać jakikolwiek lekarz???

Recepte jak napisalam wyzej przepisuje tylko ginekolog po wczesniejszym przebadaniu pacjentki. 12 godzin do dosc szybko. Postinor napewno zadziala. A co do metody yuzpe to jest rzeczywiscie skuteczna, ale postinor bardziej ze wzgledu na inaczej dobrane hormony. Jednak w sytuacji podbramkowej polecam. Pisalam o tym na forum kilka miesiecy wczesniej szerzej.

Gość imrezowiczka
Yuzpe na czym to polega?

Gość Paulina88
Salmah mam pewien problem i jesli moglabys mi pomoc to bardzo prosze :)... Kochalam sie z moim chlopakiem w 21 dniu cyklu i niestety pekla nam prezerwatywa... postinor zazylam (pierwsza tabletke) po okolo 20 godzinach, druga po 12 od pierwszej :) teraz mam 28 dzien cyklu i wlasnie wystapilo u mnie krwawienie, ktoremu towarzysza bole brzucha- jak zawsze przy okresie... problem moj polega na tym, ze nie wiem czy mam myslec, ze jest to normalna miesiaczka czy krwawienie po postinorze (przyjelam go 5 dni temu). Oczywiscie pytam dlatego, ze chcialabym wiedziec czy moge odetchnac z ulga, ze nie jestem w ciazy... mysle nad wykonaniem badania na beta hcg, ale gdybym miala pewnosc, ze to miesiaczka to nie musialabym juz sie martwic... z gory bardzo dziekuje za pomoc...

Paulinko na 1000% nie jestes w ciazy. Mozesz odetchnac z ulga. Po pierwsze mialas dni nieplodne, po drugie postinor wzielas szybko, a po trzecie miesiaczka wystapila o czasie. Nie denerwuj sie juz. Wszystko bedzie dobrze:)

Gość Paulina88
Bardzo Ci dziekuje za pomoc :) wiedzialam, ze mam dni nieplodne, ale postanowilam zazyc postinor bo nie takie figle natura juz płatała ludziom :) jeszcze raz bardzo dziekuje :)

Gość Paulina88
a tak w ogole zapytalam Ciebie bo wydaje mi sie, ze jestes najbardziej kompetentna w tym temacie... jesli moge wiedziec... powiedz skad Twoja kompetencja?? z doswiadczenia?? :)

Oczywiscie, ze mozesz, nigdy tego nie ukrywalam. Jestem pedagogiem i terapeuta z zakresu przemocy i zaniedbania w rodzinie. Aktualnie robie doktorat na Uniwersytecie Wroclawskim, gdzie wykladam przystosowanie do zycia w rodzinie. Pracuje w poradni psych. - pedag.we Wroclawiu.