Rzepka 0 Napisano Kwiecień 5, 2005 Zrobilam test ciazowy - staramy sie z Mezem o dzidziusia 3 miesiac, test wyszedl pozytywny (Quik View). I co dalej? Jak sie upewnic w 100% (i jak najszybciej ) ze jestem w ciazy? Jakies badanie krwi (jakie?) - to moze byc dopiero 2-3 tydzien... wiec lekarz na USG pewnie i tak nic nie zobaczy.... Pomozcie, bo juz nie moge sie doczekac pewnosci! :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość niepewna1 Napisano Kwiecień 5, 2005 Skoro się staracie i chcesz mieć 100% pewności, a test jest pozytywny, to biegiem do lekarza!!! USG faktycznie nic nie wykaże, bo za wcześnie, ale badanie krwi można już spokojnie po 2-3 tygodniach wykonać i wcale nie trzeba z tym czekać :) W badaniu krwi "wychodzi" już po 3 dniach :) Trzymam kciuki :))) Daj znać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gabii Napisano Maj 18, 2007 mam takie pytanko:) ile kosztuje badanie krwi? jesli chce sie dowiedziec czy jestem w ciazy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 18, 2007 20-40 zł zaeżnie od miasta, laboratorium, od tego czy robią na miejscu, czy wysyłają krew do labo i tak dalej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość fallon Napisano Maj 18, 2007 no nie!znow to samo! sorry ale gdy słyszę o szybkim pójściu do lekarza ,to mi nerwy puszczają... zrób tylko badanie krwi ,ale jak ci wyszedł test -zrób2 np. pre test to jesteś w ciąży moja awersja do badania we wczesnej ciąży ,wynika z doświadczenia -piałam o tym na forum 100 razy -byłam w ciąży ok.3,5 tyg gdy poszłam do lekarza w celu potwierdzenia pozytywnego wyniku testu ... oczywiście na usg nic nie wyszło -za wcześnie , a podczas badania -lekarka zdziwiona mi powiedziała -pani krwawi... chyba myślała że to@! miałam przyjść za 2 tyg ,ale nie doczekałam ,bo poroniłam... po prostu myślę i zadręczam się ,że może gdybym tak wcześnie nie poszła do gina i nie narażała się na badanie ,gniecenie brzucha -tomoże by wyszło inaczej..? przy pierwszej ciąży poszłam w 6 tyg. i to chyba najrozsądniej.... ja przynajmniej tak zrobię następnym razem... powodzenia! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gabii Napisano Maj 18, 2007 fallon dzieki:) bylam na badaniu i zrobili mi z moczu i nie jestem w ciezy:( a bardzo tego z narzeczonym chcielismy:( mam jeszcze jedno pytanie:) po jakim czasie zrobilas ten test:)? bo ja poszlam po 3 dniu od stosunku:) i nie wiem co mam myslec:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ferry 0 Napisano Maj 18, 2007 3 dni po stosunku? :O Jeśli stężenie hormonu jest za małe, to u niektórych kobiet test nie wykrywa ciązy nawet kilka dni po terminie miesiączki, a co dopiero 3 dni po stosunku, a nie po owulacji. ngLka, pojaw się! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 18, 2007 prosisz i masz :)3 dni po stosunku mogło nawet nie dojść do zapłodnienia.1. Do zapłodnienia może dojść nawet 7 dni po stosunku (rzadkie ale nie niemożliwe, zdarza się)2. Hormon wykrywany przez test - produkowany jest przez nasz organizm dopiero po zagnieżdżeniu3. Do zagnieżdżenia dochodzi między 5/6 a 12 dniem po zapłodnieniu (dzień stosunku nie równa się dzień zapłodnienia, patrz pkt. 1)4. Musi minąć kilka dni od zagnieżdżenia, by hCG wzrósł na tyle- by zostać wykrytym przesz testDlatego NIE MA ŻADNEJ MOŻLIWOŚCI, by test wykrył ciążę, której nie ma - vite owe \"3 dni od stosunku\".Test radzę powtórzyć w dniu spodziewanej miesiączki a i tak nie daje to pewności, bowiem:7 dni od stosunku do zapłodnienia + 12 dni max na zagnieżdżenie + 3-4 dni na wzrost hormonu = wiarygodny wynik w 22-23 dni od stosunku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gabii Napisano Maj 19, 2007 ngLka diekuje:) wiem ze po 3 dniach to nie wiele ozna ;/ ale wyczytalam gdzies na tej stronie ze juz po 2 dniach;/ wiec poszlam:/ ale dziekuje ze odpowiedzialyscie:* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach