Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

Gość a łosoś to najlepszy
i najtańszy wędzony na plasterku cytrynki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo panga smazona
w panierce z wiorkami kokosowymi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość knutsel29
Czesc dziewczynki, no to jak sie rzucamy rybkami to moj przepis na pstraga: po jednym pstragu na osobe (ok 300 - 400g na osobe), musztarda, platki migdalowe, sol i pieprz. Pstragi myjemy suszymy, zwierzchu i od srodka solimy i pieprzymy, do srodka nakladamy okolo 2lyzeczki musztardy i okolo 2 lyzeczki platkow migdalowych, zawijamy kozdego osobno w folie aluminiowa i na okolo 30 minut do piekarnika na 175'C. Jesli przygotowujemy wiecej niz 3 rybki za jednym zamachem to trzeba oczywiscie dluzej w piekarniku. Wersja na grilla to pstragi z wierzchu oblozyc plasterkami boczku i piec w specjalnych sszczypcach lub tez we folii, smakuje super z jakos salatom i ziemniaczkami w mundurkach.... palce lizac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość knutsel29
Sorki za byczki ortograficzne i literowki, hihihi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
panga smazona z tymi wiorkami kokosowymi to moze byc cos! chociaz ostatnio slyszalem niepochlebne komentarze w kierunku pangi.. ze niby srednio zdrowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość annawiotetta
W tej rybie z wiórkami kokosowymi to wiórki dodaje się do bułki tartej do panierki, tak? Jadłam takie coś w Nort Fish, ale to chyba nie była panga, ale panierka całkiem całkiem:-) Kontynuacja rybnego tematu: SAŁATKA ŚLEDZIOWA PO HAWAJSKU 2 puszki ananasa (odsączonego, pokrojonego w kosteczkę) 2 puszki kukurydzy (odsączonej) 10 dag rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie, odsączonych 50 dag płatów śledziowych marynowanych pokrojonych w kosteczkę i majonez połączyć, schłodzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Coś z beczki mięsnej: SCHAB PO BIESZCZADZKU 1kg schabu pokroić na plastry o grubości 0.5 cm, trochę zbić młotkiem. Posypać vegetą. Smażyć na gorącym tłuszczu. Gdy się zrumienią, dodać 20dag pokrojonej w wąskie paski wędzonki lub chudego boczku oraz 20dag kiełbasy czosnkowej (lub jakiejś zwyklejszej, z dodatkiem zmiażdżonego ząbku czosnku). Wszystko poddusić na wolnym ogniu. Dużą cebulę pokroić w talarki i dodać do schabu. Dusić przez 10 minut. Butelkę kwaśnej śmietany wymieszać z łyżką słodkiej mielonej papryki, solą i pieprzem. Dodać do schabu, wymieszać, wszystko dusić jeszcze ok. 5 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KARCZEK W KAPUŚCIE (Najlepsza wg mnie jest włoska kapusta, bo gruboliściasta, ale o tej porze roku można uzyć podwójnych liści pekińskiej) 1kg karczku natrzeć vegetą i przyprawą do grilla. Posmarować olejem. Żaroodporne naczynie do zapiekania (lub brytfankę) posmarować olejem. Mięso zawinąć w liście kapusty, obwiązać bawełniana nicią. Ułożyć w formie do pieczenia. Podlać ¼ szklanki wody lub bulionu. Piec w temperaturze ok.190OC przez godzinę. Kroić w plastry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość knutsel29
Przepis na spagetti Jest troche czasochlonne ale jestsmaczne i dosc tanie. 1kg miesa mielonego, po dwie (dosc duze) papryki czerwone, zolte, zielone; Po okolo 0,5kg marchewki i selera (w zaleznosci od pory roku i humoru naciowy lub korzen), pieczarki (okolo 250gr), mala cukinia, mala puszka groszku konserwowego lub szklanka swiezego, puszka kukurydzy, 2 puszki pomidorow, 1 sloik sosu do spagetti (nie wazne jakiej firmy, byle byl dosc gesty, Cebula i czosnek i oczywiscie przyprawy: rozmaryn, tymianek, oregano bazylia, gotowe przyprawy do spagetti. Wszystkie warzywa oprocz pieczarek, pokroic w drobna kostke (to najbardziej pracochlonna czynnosc). A teraz do zabawy. W duzym stalowym garnku z podwojnym dnem (inaczej wszystko nam sie przypali) na oliwie z oliwek dusimy cebulke, dodajemy przyprawy, jesli sa suszone, rozgnieciony czosnek, mieso, chwile smazymy i ciagle ugniatamy widelcem lub takim przyrzadem do ugniatania ziemniakow az mieso bedzie usmazone, zmiejszamy ogien, dodajemy marchewke, seler, pieczarki w talarki, pokrojone pomidory z puszki, groszek, kukurydze, i wszystko zostawiamy na malutkim ogniu od czasu do czasu mieszajac. Sprobowac i w razie potrzeby jeszcze raz doprawic. Podawac z makaronem i utartym serem. Ten sos jest super bo moze byc przygotowany zarowno ze swiezych warzyw lub z mrozonych, nie rozmrazamy ich tylko tak wsypujemy do garnka i to samo dotyczy ziol, moga bys swieze lub suszone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość knutsel29
Ten spagetti sos uzywam tez do faszerowania warzyw z piekarnika, a bez miesa jest jak znalazl dla weretarian. Smacznego...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość knutsel29
I jeszcze jedno, niech was ilosc nie przestraszy, reszte zamrazam w pojemniczkach na dni kiedy "nie wiem gdzie mam najpierw rece wlozyc".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale pewnie ktoś skorzysta z tego przepisu. Dziekujemy, knutsel29:-) W końcu dzielimy sie tu przepisami na różne smakowitości, według różnych upodobań. Czekam na nowe przepisy. Kto następny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
****MINTAJ W SOSIE CZOSNKOWYM**** 3 filety z mintaja (mrożone – około 60 dag) 4 nie za duże ząbki czosnku, zmiażdżone 1,5 szklanki jogurtu naturalnego wymieszanego ze śmietaną 18% 1 łyżka musztardy stołowej Trochę ulubionych ziół Sól, pieprz, olej do smażenia Rozmrożoną rybę osuszyć, posypać solą i pieprzem, smażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do brytfanny (naczynia żaroodpornego), posypać ziółkami (ja dokładam tymianek albo koperek). Przygotować sos: jogurt połączyć z czosnkiem (posolonym), musztardą, pieprzem, dosolić jeśli trzeba. Polać rybę. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość knutsel29
Ale narzekacie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fajne przepisy dajecie
Już temat dodaję do ulubionych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beata452
A czy ktos z Was , gotował rosół w garnku indukcyjnym ? jestem ciekawa jak to wszystko ugotowac, bo jeszcze nie próbowałam, tylko gotowałam same warzywa na parze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja gotuję w tradycyjnych garnkach. ****Całkiem inne gołąbki**** Mała główka czerwonej kapusty 10 dag pieczarek 3 średnie lub 2 duże cebule 20 dag surowego chudego boczku 25 dag mięsa mielonego drobiowego 25 dag mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki masła 2 duże jabłka Pół szklanki wody, rosołu lub wina białego Sól, pieprz Kapustę oczyścić, zdjąć największe liście, wyciąć grube nerwy, liście włożyć do osolonego wrzątku na ok. 8 minut, opłukać, odcedzić. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Cebule posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Jak się wytopi tłuszcz, dodać pieczarki, połowę cebuli, trochę soli i pieprzu. Wymieszać. Dusić ok. 2 minuty, ostudzić. Oba rodzaje mięsa wymieszać z masą pieczarkowo-cebulową, doprawić solą. Formować gołąbki i zawijać w liście kapusty (jak trzeba – obwiązać nicią bawełnianą). Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. W brytfannie (lub naczyniu żaroodpornym) rozpuścić masło, dodać resztę cebuli i jabłka, chwilę poddusić. Na wierzchu ułożyć gołąbki, wlać niepełną szklankę wody i wino/rosół/wodę. Piec 35 minut w temp. 200 stopni Celsjusza. Z pozostałej kapusty można zrobić surówkę: kapustę poszadkować, ugotować, odsączyć, wymieszać ze startym jabłkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
***Wykwintne kotlety schabowe*** 4 kotlety schabowe 1 szkl. czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 cebule 3 pomidory 30 dag pieczarek (lub gotowanych innych grzybów – jeśli takie mamy) ½ pęczka natki pietruszki 3 łyżki oleju 10 dag śmietany (pół małej butelki) Sól i pieprz 1. Kotlety lekko zbić tłuczkiem. 2. Przyrządzić marynatę do mięsa: wino wymieszać z koncentratem pomidorowym, odrobiną soli i pieprzu. Włożyć kotlety, marynować 6-12 godzin chłodnym miejscu, od czasu do czasu obracając w marynacie. 3. Cebule obrać, pokroić w plastry. 4. Pomidory, umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki (grzyby podzielić na kawałki). Natkę umyć, osuszyć, posiekać. 5. Kotlety wyjąć z marynaty (marynatę zostawić), smażyć z obu stron na oleju. Zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć jeszcze 10 minut, posypać solą i pieprzem. 6. Śmietanę połączyć z ½ szkl. marynaty, dodać do grzybów na patelni, zagotować. Dodać odsączone pomidory i natkę, podawać sos do kotletów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
***Piersi drobiowe po angielsku*** 2 piersi z kurczaka 2 średnie marchewki Mały por (biała część) Mały seler ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka szczypiorku ½ szkl. śmietany 1 łyżeczka mąki 4 łyżki masła ½ szkl. rosołu/białego wina/wody Łyżka oleju Sól, pieprz Umyte, obrane warzywa pokroić w słupki, podsmażyć na oleju (ok. 6 minut). Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piersi umyć, osuszyć, przekroić na połowy, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć (po 3 minuty z każdej strony) na 2 łyżkach masła, położyć na warzywach. Do garnka wlać śmietanę, wino/rosół/wodę, zagotować, dodać masło roztarte z mąką, doprawić solą i pieprzem. Gotować 5 minut, cały czas mieszając. Dodać posiekany szczypiorek i natkę, wymieszać, zalać mieszanką piersi z kurczaka na warzywach. Wszystko wstawić do pieca (200 stopni Celsjusza) na ok. 30 minut, aż się ładnie upiecze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do hanki i baski25
Wszędzie p.... e o tuńczyku, nawet w temacie naleśników.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powinni się nimi
moderatorzy zainteresować i zbamować :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
***GULASZ RYBNO-PIECZARKOWY*** 0,5 kg filetów z dowolnej ryby 0,4 kg pieczarek Duża cebula Łyżka maggi 4 łyżki oleju pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Rybę opłukać, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, wrzucić pieczarki i maggi, dusić przez chwilę. Włożyć kawałki ryby, doprawić sola i pieprzem, dusić około 15 minut. Dodać posiekaną natkę, wymieszać. Podawać z ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×