Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

Gość duskaikot
No to prawda,ze zawiera MSG.Przez dlugi czas kupowalam Vegete,ktora nawet miala napis,ze nie zawiera MSG a potem sie dowiedzialam,ze i owszem zawiera tylko pod inna nazwa szlag by to trafil.Maggie to taki sam syf niestety.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ludzie,,,,,,
,,,,,a gdzie nie ma syfu???????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość syf jest we
wszystkich gotowcach,konserwach,kostkach rosołowych,vegetkach jarzynkach , wiadomo , że w 100% syfu się nie uniknie ale można go sobie jak najwięcej oszczędzić, większość jedzenia gotując samodzielnie.Zamiast kupować szynki i inne wędlinki, które po 2 dniach , nawet w lodówce przypominają obrzydliwe ślimory , upiec mięso w rękawie lub rondlu , taniej i smaczniej będzie i oczywiście b.zdrowo.Zamiast vegetek - warzywa suszone,sól i pieprz - efekt ten sam a jakie zdrowe. Zupy zamiast na kostkach rosołowych na rosołku, doprawionym solą i pieprzem z duża ilością jarzyn.Zamiast konserw ze sklepu , zrobić własne mielonki,kiełbasy w słoikach.No i przedewszystkim ograniczyć żywność z konserwantami i z tymi eeeeeeeeeeeeeee i myślę że to wystarczy - a jak ktoś ma możliwość to uprawiać własne warzywka, kupować mięso ze sprawdzonych miejsc- ekologiczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mieszkam na wsi więc
mam lepiej, jedzenia praktycznie w sklepach nie kupuję, mleko kupuję od gospodarza , jeszcze takie ciepłe z pianką, z niego mam śmietanę i robię masło,pijemy dużo mleka kwaszonego, robię własny twaróg i jogurty.Drób na mięso i niosący jaja mam swój,mięso (badane przez weterynarza) kupuję też u gospodarza (zwierzęta karmione naturalnie), mięso piekę lub wędzę , robię kiełbasy i pasztety, kaszanki i salcesony.Ogród warzywny mam własny - uprawa ekologiczna, sad też ekologiczny z ogromną ilością różnych owoców, robię ogromne ilości przetworów w słoiki - właśnie z tych owoców i warzyw.Kiszę własne ogórki i kapustę,chleb i bułki piekę w domu,ciasta też!!!!Ze sklepu kupuję tylko cukier wodę mineralną , octu nie używam jeśli potrzebuję coś zakwasić ,to robię to kwaśnym jabłkiem np. barszcz czerwony lub robię własny zakwas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość po co kupujesz wodę
skoro mieszkasz na wsi:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Bo na wsi jeszcze tak dobrze nie ma,żeby z kranu płynęła woda mineralna!!! Wodę z kranu mamy z miejskich wodociągów bardzo chlorowaną , więc się do bezpośredniego picia nie nadaje!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość SZazAa
Ja mam wode z wlasnej studni.Owoce ,warzywa tez swoje,ale kupuje rozne przyprawy.Mieso czasami tez ,ale jak jemy gotowa wedline nikt nie narzeka. do mieszkam na wsi...jak pieczesz chleb? ,bo ja probuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Mam piec chlebowy, uczę się jeszcze na kursie , u nas takie starsze panie złożyły taki klub i udzielają właśnie porad i pokazują jak piec chleb, robić wędliny,szyć, robić na drutach,szydełkować, i takie różne wiedze z dawnych lat!!! Ostatnio piekłam chleb ale z pomocą właśnie tych pań, jak odważę się piec samodzielnie to opiszę ci to krok po kroku!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Na forum pewna miła pani podała mi sposób na pieczenie chleba , dla osób nie posiadających pieca chlebowego i bez zakwasu, wygląda na to,że chleb będzie smaczny oto on: 3 szkl maki zytniej 6 szkl mąki pszennej 1 szkl otrąb słonecznik ,ew.nasiona dyni 10 dkg drozdzy 1 lyzka cukru 2lyzki soli ok 4-5szkl wody Pieke w piekarniku 3 keksowki -1godz./200*c

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość SZazAa
Z innego forum ,ale wydaje sie smaczne: Przepis rewelkacja do mies typu: karkówka, łopatka, szyneczka, boczek, filet z indyka....... 2 kg mięsa 2 litry wody 1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np. łopatka- można dać więcej) 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego 5 ząbków czosnku (dużych) 2 łyżki majonezu Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast czosnek pokroc w kawałki. Całość zagotować i ostudzić. Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc. RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe. Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fikumikunatapczaniku
O! Miesko Waca!To gotowane z majonezem,co Shaza podala!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
SZazAa - masz w 100 rację taka kiełbasa jest o niebo lepsza od kupnej.Jak sobie człowiek sam zrobi , to wie co je.W sklepie , żeby kiełbasa mogla kosztować 7 zł/kg , to nie będzie składała się z gatunkowego mięsa,znajdzie się w niej,łój i sadło i słonina i tym podobne.Receptura tej kiełbasy jest prawie identyczna z tą,którą ja robię, tylko dla kleistości(zwięzłości) dodaję jeszcze mięso z golonki.Zrobioną przez siebie kiełbasę w większości wędzę a resztę zostawiam jako białą, do żuru.Obie smakują rewelacyjnie!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość samanta może byś
sie bardziej wysiliła niż tylko wklejając linki do jednej i tej samej strony?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość SZazAa
Ja do swojsakiej kiełbasy dodaje wolowine lub indyka-wtedy ma kleistosc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
SZazAa - zgadzam się z Tobą indyczyna i wołowina nadają kiełbasie kleistości,kiedyś miałam nadmiar kaczek francuskich ,więc dałam je do kiełbasy wyszła rewelka...!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tu zawsze się uda....
Dużo różnych przepisów...wszystko pewne i sprawdzone: http://tnijurl.com/383a9bc37a85/ szczególnie dla początkujących, ale nie tylko....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fitneskla
Reklamy zachowajcie dla siebie!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie wiem czy p-odawałam już przepisik na ryż z mięskiem: 2 worki ryżu ugotować 20-30 dkg mięsa miel. podsmażyć z chili i przyprawami 2-3 marchewki zetrzec na grubych oczkach i podsmażyć na maśle ok 1/3 kostki z 1-2 porami pokrojonymi w połprążki, doprawić i wszystkie składniki połoczyć ze sobą pycha:)) syte i na 2 osoby naprawdę dużo:) łazanki z kapusta kiszona - syte i dużo zupa chrzanowa - ziemniaki, w kostkę, biała lub wiejska kiełbasa wcześniej przyrumieniona (w plastry lub cała), słoik chrzanu, marchew w plastry, mozna dac boczek podsmażony- smak typowo wielkanocny:)) zupa z kurczakiem 1 pierś podsmarzona ok poł brokuła zblanszowanego trochę ryżu bądz drobny makaron np ryżowy gwiazdki chili lub tabasco czosnek 2-3 ząbki na koniec podbijamy odrobiną mleka kokosowego lub z braku laku:) smietanką:) Racuchy z kefiru i jabłka pycha:) posypane pudrem, polane czekoladą, miodem co kto lubi:) schab z marchewką 2 plastry schabu rozbić i przyprawić solą i pieprzem 3 marchewki w plastry 2 cebule majonez ok 2 łyżki odrobina sera żółtego układać warstwami w naczyniu żaroodpornym małym a jeśli bdużym mniej warstw: 1/oliwy odrobinke 2/marchew/ 3/cebola w połkrążki schab majonez ser i od począrtku - w środek mniej sera na wierzch wiećej majonezu tak symbolicznie posmarowac dla smaku:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Filet z kurczaka w majonezie z czosnkiem: Filet poprzecinać na cienkie plastry (delikatnie ubić w folii0 przyprawić silą i pieprzem, do majonezu ,wcisnąć praską ząbek lub dwa czosnku) wymieszać , w tym majonezie otoczyć mięso.Zostawić na 1 godzinę ( dla przegryzienia się smaków).Po tym czasie otoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Smakuje z pieczonymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną lub jogurtem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lila555
Jadłam w restauracji rybę pod pierzynką z marchewki była przpyszna i szukam przepisu :) zaznaczam że marchewka była tarta na drobnych oczkach może ktoś zna przepis?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie znam takiego przepisu, natomiast mój mąz uwielbia rybę pieczoną pod pierzynką z warzyw. Włoszczyznę krojoną w paski podsmażam na patelni na maśle. Na rybę (przyprawioną oczywiście) wykłądam porcje warzyw, na to plaster sera żółtego i do piekarnika na kilka minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość SZazAa
Pierożki 1kg ugotowanych i przecisnietych przez praske ziemniakow Jaja, 3 szt. mąka, ok. 2,5-3 szkl. (ile się wgniecie) sól, 0,5 łyżeczki masło do smarowania ciasta, FARSZ:, 2 opakowania młodego szpinaku w torebce około, 500g. 2 opakowania sera feta, duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez prasę, 4 czosnek, 6-8 ząbków odrobina masła do smażenia 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Lekko studzimy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez prasę. Oddzielamy ilość potrzebną do farszu a z większości ziemniaków przygotowujemy ciasto. Dokładamy całe jajka, sól, mąkę i krótko wyrabiamy ok. 1 minutę. Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące. 2. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i chwilkę smażymy szpinak. Listki muszą się skurczyć. Przekładamy je do miski, dokładamy tartą na grubych oczkach tarki fetę lub pokruszoną widelcem. Wszystkie składniki mieszamy w misce. 3. Na posypanej sowicie mąką stolnicy rozwałkowujemy częśc ciasta i wycinamy kółka na pierożki, każdy powinien być około 2-3 milimetrowej grubości. W środek każdego wkładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy dociskając boki widelcem. Pierożki układamy na natłuszczonej masłem blaszce lub na papierze do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika pierożki smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Podajemy gorące, ciepłe lub zimne najlepiej z sałata z sosem czosnkowym i oliwkami i osobno z dipem czosnkowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość SZazAa
Rolada ugotowane ziemniaki, ok.1,5 kg jajka, 1-2 mąka, sól, kapusta świeża, 1/2 główki cebula, grzyby świeże lub mrożone, 1. Ugotowane (już zimne) ziemniaki przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, sól i mąkę( nie zadużo bo ciasto będzioe zbyt twrde). Zagnieść i rozwałkować na ściereczce posypanej mąką w prostokąt. 2. Kapustę poszatkować i odgotować. Na patelni podsamżyć grzyby rozmrożone . Jeżeli używamy świeżych trzeba je najpierw odgotować. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, kapuste i przyprawić do smaku nsolą i pieprzem. Farsz najlepiej zimny wyłozyć na ciasto, zwinąć powoli roladę i przynieść na blaszkę.Można posmarować jajkiem. Piec 1-1,5 godziny w temperaturze 180stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ale Pycha
Kurczak inaczej cebula 40 dag kapusty włoskiej 50 dag piersi kurczaka pęczek szczypiorku po 1 strąku czerwonej i żółtej papryki 3 łyżki masła 10 dag sera gorgonzola 5 dag startego parmezanu szklanka śmietany 2 łyżki oliwy sól, pieprz Cebulę obrać, posiekać. Kapustę oczyścić, poszatkować. Mięso pokroić w paski. Szczypiorek opłukać, osączyć, posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem, trzymać w cieple. Na tej samej patelni stopić masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę, wymieszać, przykryć i dusić około 15 minut. Gorgonzolę pokruszyć, wymieszać z parmezanem i śmietaną. Wlać na patelnię, podgrzewać mieszając, aż ser się roztopi. Dodać paprykę oraz mięso, doprawić i dusić jeszcze 10 min. Posypać szczypiorkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bunia ta
Szukam coś słotkiego np. na pulchne rogale albo coś fajnego . jakis fajny placek nie skaplikowany. poratujcie! a moze na fajne ciastka kruche mogą być wyciskane z worka cukierniczego. Pozdrawiam Bunia!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ciastka z cukrem: 2 dkg drożdży 2 żółtka 2 łyżki cukru 4 szklanki mąki 1 kostka margaryny 15 dkg smalcu 1/2 szklanki śmietany(gęstej) Z wszystkich składników zagnieść ciasto.Wstawić je do lodówki na 5-6 godzin.Następnie rozwałkować na grubość 1 cm ,wycinać foremkami ciastka.Posmarować rozmąconym białkiem i posypać grubym (trzcinowym) cukrem.Piec na złoty kolor. Kulki orzechowe i kokosowe 1 opakowanie wiórek kokosowych 10 łyżek mielonych orzechów 1 kostka masła 1szklanka cukru 1/2 szklanki mleka w prozku 3/4 szklanki mleka 3 łyżki ciemnego kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady 25 dkg płatków owsianych 1 cukier waniliowy sok z 1 cytryny Masło roztopić,dodać cukry,mleko płynne i kakao oraz pokruszoną czekoladę mieszać ,aż się zrobi jednolita masa,dodać mleko w proszku i płatki owsiane.Natłuścić dość dużą blaszkę olejem i łyżką wykładać "kupki" z tej masy.Poczekać aż wystygnie.Z wystygniętych "kupek" formować kulki.Część kulek otoczyć w mielonych orzechach,część w wiórkach kokosowych. Raffaello na krakersach 0,5 litra mleka 200 gram masła- 1 kostka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 100 gram wiórek kokosowych 2 opakowania krakersów najlepsze "Lajkonik" 1 gorzka czekolada odlać 3/4 szklanki mleka ,w nim rozrobić mąki,z żółtek i 3 łyżek cukru zrobić kogel mogel(biały-dobrze ubity) dodać go do mleka z mąkami.Resztę mleka zagotować dodać do niego cukier waniliowy i cukier zwykły.Do gotującego się z cukrami mleka wlać mleko z koglem moglem i mąkami i na maleńkim ogniu ,energicznie mieszając ugotować budyń.Całkowicie go wystudzić.Masło spienić mikserem na puszystą masę i ciągle mieszając dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu.Na końcu dodać wiórki kokosowe.Na prostokątnej blaszce wyłożyć krakersy, na krakersy wyłożyć 2/3 masy budyniowej.Na wierzch znów krakersy - dokładnie tak samo jak krakersy na dnie , na to rozsmarować pozostałą 1/3 część masy budyniowej,a na tą masę wylać zygzakami rozpuszczoną w 3 łyżkach mleka i przestudzoną gorzką czekoladę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×