Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

Ja lubię robić kebab, ale w wersji zdrowej, czyli piekę sobie naleśniki, ostatecznie kupuję gotowe placki do tortilli, kroję warzywa jakie mam, smażę pierś z kurczaka z przyprawami (ale nie na oleju, albo odrobine oleju a reszta wody), do tego sos czosnkowy zrobiony z jogurtu naturalnego, czosnku i wybranych przypraw. Mniam mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z tym hasłem supermodne
ja szukam przepisów na dobre mięska i podroby ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pyszne i tanie
Watróbka drobiowa z jabłkiem -smazona na masle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nanisia
Na temat tego biszkoptu z jabłkami się wypowiem jeśli można.. Z tego co wiem krupczatka jest wartościową mąką,poza tym wiele czytam czasopism dla młodych matek i większość porad dotyczących żywienia dzieci jest za podawaniem im domowych wypieków w ramach podwieczorku np, zamiast słodyczy ze sklepu ponieważ zawierają same naturalne składniki,nie mają konserwantów ,sztucznych barwników itd. Sądzę że wypowiedzi Pani dietetyk z Centrum zdrowia dziecka nie podważy ten "ojoj" czy jak mu tam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chyba najlepszy sposób żo
polecam zainteresować się żywieniem optymalnym ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nanisia
Domowy paprykarz 2 puszki szprota w pomidorach 1 duża cebula Torebka ryżu Łyżka oleju ostra papryka w proszku Szprota razem z sosem rozgniatamy widelcem,ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy,cebulę siekamy i smażymy na łyżce oleju do zezłocenia. Rybę mieszamy z wystudzonymi ryżem i cebulą,doprawiamy ostrą papryką wedle uznania. Zaklepus 2 jajka 2 łyżeczki mąki pszennej i pół szklanki wody 1 mała cebulka Łyżka oleju, sól i pieprz Z wody i mąki robimy zaklepkę (taką jak do zupy) jajka rozkłócamy i mieszamy z zaklepką,doprawiamy solą i pieprzem. Posiekaną cebulę smażymy na oleju na złoto,po czym wlewamy na patelnię mieszankę jaj,mąki i wody-smażymy jak jajecznicę. Zaklepusa można również usmażyć z pieczarkami,cebulą dymką lub wędlinami czy boczkiem..Z podanych składników wychodzi solidna porcja. Potrawa jest bardziej wydajna i syta. Ja podaję z puree ziemniaczanym lub pieczywem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nanisia
Pasta do chleba 6 jajek ugotowanych na twardo 30 dag sera żółtego w kawałku czerwona cebulka natka pietruszki majonez,sól i pieprz Jajka i ser zetrzeć na tarce jarzynowej(grube oczka),cebulę i natkę posiekać,wszystko razem wymieszać,dodać 2-3 łyżki majonezu,doprawić na końcu,ponieważ ser jest słony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nanisia
Sałatka z tuńczykiem 2 torebki ryżu 2 puszki tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym 6 jajek ugotowanych na twardo 6 kiszonych ogórków pęczek natki majonez,sól i pieprz Jajka,ogórki i natkę posiekać,ryż ugotować i ostudzić,tuńczyka osączyć z zalewy. Składniki wymieszać w misce z majonezem(ilość wedle uznania),przyprawić solą i pieprzem. Ogórki po pokrojeniu warto zostawić kilkanaście minut na sitku żeby ociekły ze soku,inaczej sałatka zrobi się wodnita.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
naleśniki :) Gulasz z lopatki wieprzowej ( majeranek, czosnek, sol , pieprz) Tani i szybki obiad.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z garnka też
Kurczak z kaszą i owocami na świąteczny obiad 1 kurczak około 1,60 kg sól pieprz olej rozmaryn suszony Farsz: 3 mandarynki 6 śliwek kalifornijskich 1 jabłko 1/2 szklanki grubej kaszy jęczmiennej lub pęczaku sól pieprz Kaszę umyć , zalać 1 szklanką wody, lekko posolić i ugotować na sypko. Kurczaka umyć , wytrzeć do sucha, posypać solą i polać kilkoma łyżkami oliwy, odstawić na 1 godz w chłodne miejsce. Jabłko obrać i pokroić w grubszą kostkę , dodać obrane i podzielone na cząstki mandarynki oraz umyte i pokrojone śliwki. Wszystko wymieszać z kaszą , doprawić pieprzem , nadziać farszem kurczaka , spiąć wykałaczkami i związać szpagatem lub gruba nitką. Posypać rozmarynem i piec w naczyniu żaroodpornym w 190 st C około 70-75 min ostatnie 10 min piec na termoobiegu. Kurczaka od czasu do czasu polewać sosem od pie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z garnka też
Roladki z indyka 60 dkg piersi z indyka 6 plasterków szynki z indyka(najlepiej konserwowej) 18 śliwek kalifornijskich sól pieprz 5 łyżek oliwy z oliwek 1/4 kostki masła olej 3 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 2 ząbki czosnku Pierś pokroić na 6 kawałków jak na kotlety schabowe,delikatnie rozbić.Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posolić, posypać pieprzem , polać oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 30 min, delikatnie wytrzeć ręcznikiem papierowym , rozłożyć na desce i na każdy kawałek ułożyć po plasterku szynki konserwowej i po 3 śliwki.Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Masło i olej rozgrzać na patelni, ułożyć roladki i obsmażyć na złoty kolor kilka razy przekręcając żeby się dopiekły. Zmniejszyć ogień, podlać kilkoma łyżkami wody , przykryć pokrywka i dusić około 10 min na małym ogniu. Rozbić jajka , dodać odrobinę soli, pieprzu , mleko i mąkę i dokładnie roztrzepać rózgą, usmażyć cienki omlet. Ułożyć na półmisku , na to ułożyć gotowe rolady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z garnka też
Bułeczki i paluchy grissini z boczkiem i cebulą 2 szkl mąki 1 łyżeczka soli 40 g drożdży 1/4 szkl ciepłej wody 3 cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 15 dag wędzonego boczku 2 dag smalcu 1 szklanka = 250 ml Mąkę przesiać, wymieszać z solą, zrobić dołek. Drobno rozkruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą, wlać do dołka, posypać odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min. W tym czasie pokroić drobniutko boczek i cebulę, zeszklić wszystko na patelni na smalcu (około 7 min) wystudzić. Dodać cebulę do mąki i drożdży, wlać oliwę, zagniatać ręką jak ciasto na kluski, aż poczujemy, że ciasto nam rośnie w ręku. Ewentualnie dodać odrobinę wody, lub jak będzie za rzadkie podsypać mąką. Gotowe ciasto odstawić na 15 min. Ilość drożdży można zmniejszyć i dłużej pozwolić ciastu rosnąć. Formować cienkie paluchy, posmarować mlekiem i posypać kminkiem, makiem lub sezamem. Piec 20-25 min w 180 st C z termoobiegiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobitkakochającazupki
ale pychoty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wyjadacz
Ja proponuję zupę cebulową - tania, prosty przepis i do tego bardzo smaczna: http://zupacebulowa.com.pl Może troszke denerwujący jest potem zapach z ust :) ale zupka wyśmienita.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mniammmmm
kluski leniwe z bułeczką tartą , buły na parze z sosem tofi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobitkakochającazupki
a jak robisz sos toffi?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja napisze iż
robiłam na sylwestra sałatkę z tuńczykiem w muszlach makaronowych z przepisu z tego forum i poszła jako pierwsz, wszyscy się zajadali:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość witajcie, jak myślicie
czy sałatka z wędzonego kurczaka dobra byłaby w muszlach makaronowych?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mysle, ze nie bylaby zla. przeciez muszle makaronowe maja neutralny smak, wiec nie ma co nie pasowac. tylko dobrze posol wode do makaronu, bo jak jest mdly, to niezbyt ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tofffiiii
krówki roztopić z masełkiem i polać pampuchy , przy okazji można szyszunie zrobić mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×