Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzastina

Ide jutro pierwszy raz do ginekologa jak mam sie przygotować - Pomóżcie

Polecane posty

Gość dzastina

Hej. Ide jutro do ginekologa po tabltki antykoncepcyjne. Bedzie to moja pierwsz wizyta, dlatego liczę się z tym, że czekać mnie będzie badanie. No i mam mały problem. Jak powinnam się przygotować?? Czy powinnam raczej "ją" ;) Wydepilować czy pozostawić z meszkiem? Co powinnam zrobić żeby wyglądało to estetycznie i jak wy się przygotowujecie do wizyt u ginekologa??

Gość buhahah
nie strasz jej:) przede wszystkim bądź czysta, nieważne czy się wydepilujesz, czy nie, lekarz na to nie zwraca uwagi. i tyle.

Gość dzastina
Tzn. mała poprawka ide jutro do pani ginekolog. Tylko ona jest w piątki, bo tak to sami faceci, a jak na pierfszy raz to wole kobietkę. Dzięki za radę migu.

moim zdaniem to nie wzne czy sie wydepilujesz czy nie, bo dla gonekologa to bez znaczenia, wazne zebyś Ty sie nie czula glupio, wez sobie ze soba recznik( dasz go sobie pod pupe na fotelu) i najlepiej idz w spudnicy, zebys nie musiala paradowac z gołym tyłkiem po gabinecie. umyj sie dokladnie i wszytsko bedzie ok :)

Gość dzastina
Alę naturalnie, że czstość to podstawa, tak tylko mnie zastanawia co poza tym :)

tylko tyle co Ci napisalam raczej nic wiecej nie bedziesz potzrebowac. Mozesz sobie wziaśc kalendarzyk miesiączkowy, bop w wywiadzioe pytaja kiedy zaczelas miesiaczkowac i kiedy mialas ostatnio okres, poza tym czy jestes na cos chora i czy ylaś leczona juz ginekologicznie

ja tam nie chodzę w spódnicy, co za róznica czy przejdę te parę metrów ( nawet nie parę, u mojej drki nie ma nawet 2 m) od parawanu do fotela z gołym tyłkiem czy w spódnicy, i tak gin mi zagląda między nogi i tak. mm, na ręcznik to bym nie wpadła, moja zawsze kładzie na fotel takie jednorazowe...

Pierwsze słyszę o braniu ze sobą ręcznika! Litości! Lekarz kładzie na fotel jednorazowy podkład, a nie pacjentka ręcznik. Nie radzę ryzykować, możesz wyjść na idiotkę. Depilacja jest kompletnie bez znaczenia w gabinecie. Za to powinnaś pamiętać, ile lat miałaś, kiedy zaczęłaś miesiączkować, datę ostatniej miesiączki, przypomnieć sobie, czy nie miałaś jakichś dolegliwości typu pobolewanie, inna wydzielina. I to właściwie wszystko.

widocznie nie trafiłaś na gabinet, gdzie nie dają jednorazowych ręcznikow, ja trafiłam, dlatego pisze o tym , chyba lepiej wziaść ze soba recznik i miec go na wszelki wypadek gdzies w pl;ecaczku, a nie pozniej z gołą dupą leżec na fotelu, tak więc droga kolezanko nie krytykuj od razu. masz szczescie ze Ty po prostu nmie trafiłaś na taki gabinet.

Gość marlenka*
dobrze sie przygotuj jak jestes dziewicą to badanie przez pupe (nie boli to malenki wziernik) recznik rzeczywiscie weź bedzie duzo pytan i pewnie Ci zbada piersi - to konieczne, wiec zaluz ladna bielizne a i jeszcze przygotuj sie na zastrzyk dla kontrastu, pierwszy raz zawsze dają (lewatwa przed pupą moze Cie ominie - albo zrob sama w domiu, ale taka lekka max 125 ml (do kupienia w aptece)) no i depilacje lepiej tak bo to podobno jakas dyrektywa unii lekarska jest i najwyzej Cie odesle i za godzine "po goleniu" kaze przyjsc pa, kochana

Droga koleżanko - współczuję lekarza i wyposażenia gabinetu. Dla mnie wizyta w takim gabinecie byłaby pierwsza i ostatnia.

jak ja byłam pierwszy raz, to mnie nie zbadała per rectum, wszystko chyba zleży od tego jaki jest typ błony, bo róznie to bywa. zresztą, jak chłopak mógł wsadzić palce, to czemu gin nie może tego zrobić? a z tą depilacją to wg mnie totalna bzdura

Gość dzastina
Dzięki za wszystkie rady. Na pewno bardzo mi się przydadzą :)

Gość ginka
Co za bzdura z tym trzepaniem przez ginekologa ! Myślisz, że jak ktoś przez 10 lat dzień w dzień widzi kilkadizesiąt pipek to się na kazdej podnieca i trzepie ? ? Jachodziłam do kobiety ale zmieniłam na faceta. Wydaje mi się że jest wiekszym profesjonalistą, jest delikatniejszy i jakiś taki konkretny.

Gość nic podobnego
nie trzeba zadnego recznika nieprawda ze odsylaja jak jestes nieogolona - niektorzy lekarze odradzaja nawet golenie, powszechne jest tylko golenie przed powaznym zabiegiem chirurgicznym a nie przed zwyklym badaniem nieprawda ze robia zastrzyk dla kontrastu!!!!!!!!!!!!! to bzdura!!!!!!!!!!!!!! zastrzyk kontrastowy robi sie tylko wtedy gdy istnieje podejrzenie ze pacjentka ma niedrozne jajowody (na ogol po przebytej chorobie, ostrym zapaleniu przydatkow, przy endometriozie) taki zastrzyk polega na tym, ze do macicy i jajowodow wstrzykuje sie preparat kontrastowy a nastepnie robi sie zdjecie rentgenowskie nigdy nie robi sie tego w gabinecie, no chyba ze w specjalistycznej przychodni ktora dysponuje aparatem rtg i na pewno nie robi sie tego na pierwszej wizycie badanie przez odbyt odbywa sie tylko wtedy gdy dziewczyna jest dziewica a i to wtedy gdy budowa blony nie pozwala normalnie zbadac, jesli w blonie jest duzy otwor nie ma potrzeby badania przez pupe wystarczy sie umyc i pamietac o datach miesiaczek i to wszystko

Gość dzastina
Marlenko troche mnie przeraził Twój wpis ! Nie jestem juz od ponad pół roku dziewicą, ale zawsze zabezpieczaliśmy się inaczej teraz chcę tabletki ( a tak właściwie to juz dawno miałam po nie iść) Tak więc badanie przez pupe nie bedzie konieczne :) Troche jednak mnie zastanawia ten zastrzyk co to jest ?? i czy to konieczne.... nigdy o tym nie słyszałam.

Pierwszy raz słyszę o braniu ze sobą ręcznika i o badaniach per rectum w przypadku dziewictwa. Dziewczyny, jeśli to prawda, to gdzie wy chodzicie do lekarzy?!!! Jakiś skrajny absurd. Musisz być czysta, depilacja nie jest konieczna (dyrektywy unijne - BZDURA) i tyle. Data ostatniej miesiączki koniecznie. Jeśli lekarz zapisze Ci tabletki , powinien również zlecić próby wątrobowe. Powinien także zbadać piersi - możesz o to poprosić, bo często im się nie chce. I bez nerwów, bo to nic strasznego.

Gość dzastina
Ach dopiero później zobaczyłam dalsze wpisy. Tak więc dziewczyny mam nadzieje ze macie racje a marlenka sie poprostu myli. Jutro napisze Wam co i jak po badaniu. Oczywiście z miłą chęcią przeczytam dalsze porady. Pozdrawiam Was wszystkie

Przeczytaj sobie wpis wyżej - temat w zasadzie wyczerpany. Wprowadzanie płynu kontrastowego odbywa się wyłącznie przy podejrzeniach o niedrożność jajowodów, czyli krótko mówiąc jeśli nie możesz zajść w ciążę i lekarz podejrzewa zrosty na jajowodach. Takie zrosty są często pozostałością po przebytych chorobach, właśnie typu ostre zapalenie przydatków, endometrioza - czyli przerost tej tkanki, która wyściela macicę, kiedy zaczyna ona obrastać jajniki i jajowody, krwawi razem z normalnym nabłonkiem w macicy, stąd stany zapalne, torbiele, zrosty. Zastrzyk taki robi się chyba tylko w szpitalu - bo od razu trzeba robić zdjęcie rtg, na zdjęciu widać wtedy, czy płyn kontrastowy dotarł do końca jajowodu, czy zatrzymał się gdzieś po drodze. Nikt nie robi czegoś takiego ot tak, profilaktycznie - bo po co? Skoro nie jesteś dziewicą, to lekarz będzie badał normalnie, przez pochwę, wprowadzi wziernik, żeby obejrzeć światło pochwy i szyjkę macicy, zapewne wprowadzi też palec i jednocześnie będzie uciskał brzuch - sprawdzi wtedy, czy twoja macica leży prawidłowo (opisane wcześniej zrosty czasami ją lekko przemieszczają), czy nie jest powiększona, czy jest prawidłowo wykształcona, czy twoje jajniki są normalnej wielkości, czy nie ma na nich torbieli. Badanie nie boli i trwa raptem z minutę. Mam nadzieję, że cię uspokoiłam :)

Pierwsza wizyta nie jest taka straszna,chociaz ja tez sie denerwowalam,a teraz chodze bardzo chetnie i co miesiac,bo jestem w ciazy:)To prawda,ze najlepsza jest kobieta ginekolog,przynajmniej na ten pierwszy raz-jest mniej stresujaca.Na poczatku spyta Cie o date ostatniej miesiaczki i czy przechodzilas jakies choroby i czy to twoja pierwsza wizyta.Potem kaze Ci przejsc za parawanik i rozebrac sie do polowy.U mojej lekarki za parawanem jest fotel wiec nie mam tego problemu ze musze przechodzic pare metrow naga,wiec spodnica nie jest mi potrzebna.Potem lekarka prosi zebys usiadla na fotelu,bedzie wiedziala ze to twoj pierwszy raz wiec na pewno powie Ci dokladnie jak usiasc i tak dalej.W kazdym szanujacym sie gabinecie sa jednorazowe reczniki wiec o to sie nie martw.Nie wiem jak to jest z badaniem dziewic czy faktycznie przez odbyt,ale jesli mialas juz stosunek to zbada Cie normalnie.Wlozy taki wziernik i pobierze takim patyczkiem jak do uszu wymaz z pochwy(przynajmniej u mnie takim dlugim patyczkiem to robila:)).Mozliwe,ze bedzie badac Cie rowniez reka,tzn wlozy dwa palce do pochwy i bedzie ugniatac brzuch-tak sie bada np.macice czy nie jest powiekszona.Pozniej moze tez zbadac Ci piersi,wiec znowu bedziesz musiala sie rozebrac tym razem od gory.No coz to chyba tyle.Aha,wazne zebys wczesniej sie podmyla,w niektorych gabinetach sa specjalne pomieszczenia z umywalka,a co do ogolenia to nie jest to konieczne,a nawet nie powinnas tego robic,bo po owlosieniu lekarz rowniez ocenia Twoj stan zdrowotny,mozesz ewentualnie troche przystrzyc wlosy i tyle.

Gość dzastina
Jeszcze raz dzięki :-*

Gość Kathia
moja lekarka ma przy gabinecie łazienkę z toaletą i bidetem. ach i dla każdej pacjentki są jednorazowe papierowe "spódniczki".

Jeszcze tylko jedno. Lekarz powinien być uprzedzony o tym, że to Twoja pierwsza wizyta. Może wtedy zarezerwować troche więcej czasu na badanie i odpowiedzi na pytania. Jeśli rejestratorka Cię o to nie pytała, zadzwoń i zrób takie zastrzeżenie. Pozdrawiam.

Gość do rybka
Nie, chodzimy do normalnych lekarzy, a nie zboczeńców, którzy nie widzą stanu zdrowia kobiety przez owłosienie łonowe. I jaki kurwa zastrzyk w tyłek??? i co ma zastrzyk w tyłek wspólnego z badaniem przez dupę??? u jakiego idioty ty wylądowałaś? co ma zastrzyk w tyłek wspólnego z pochwą??? i po co lekarz ma grzebać w dupie dziewczynie, która nie jest dziewicą??? Od grzebania w tyłku to jest proktolog. dyrektywa unijna, hahaha akurat, chyba pacan się zasłania dyrektywami, bo nie lubi owłosionych pipek. Zboczeniec jakiś

Gość no co wy
rybka która zapewne jest marlenką podpuszcza jak 150 :)

Gość no co wy
ona pewnie serio aa o lewatywie przed badaniem słyszałyscie tez podobno sie zdarza

Gość ty wanda
niedługo to cię przebzyka na fotelu i powie ze taka jest dyrektywa unijna uhahahahahaha

Gość mam pytanie
dzisiaj ide pierwszy raz i tak sie zastanawiam czy ta odleglosc miedzy parawanem a fotelem mam pokonac w butach czy na boso?

Gość do mam pytanie
now iec zalezy jak jet ale skoro sciagasz spodnie to nie przez buty chyba nie?? wiec musisz je sciagnac i na bosaka sobie przebiec ta droge :) ja mam tak u gin ze ten fotel jest zaraz kolo biurka gdzie mam sie rozebrac :) i jak wchodze do gabninety to sciagnac buty juz musze w recepcji:P:P:P

Gość nie ściągaj...
spodni też lepiej nie, jeśli dobry lekarz to i przez spodnie będzie potrafił zbadać