Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Justyna74

Badanie HSG drożność jajowodów

Polecane posty

Gość felusia
Do AgaCzewa Miałam robione wszystkie badania hormonalne i są dobre.Cykle mam też regularne 26 dni + - 1 dzień. Mąż był badany i też jest ok, miałam robione usg narządu rodnego i też jest wszystko w porządku. Miałam robiony również monitoring i owulację też mam a mimo to gin zapisał mi Closilbegytem. Jak to nie pomoże będę mieć HSG (dobrze, że pod narkozą to jakoś się nie boję ) :) O dzidziusia się staramy tez ok 2 lat i nic a zegar biologiczny już głośno tyka :(

Gość Evimati
Witam Ja od jakiegoś czasu staram się z mężem o dziecko. Jakież było moje zdziwienie kiedy po wielu badaniach rutynowych czyli USG dopochwowe, cytologia- co 6miesięcy, (z tytułu raka jajników u mojej mamy ze skutkiem śmiertelnym niestety) okazało się że mam na lewym jajniku torbiel 6 x 4. O zgrozo... nie wiem co będzie bo mam mieć usuwaną torbiel i oby jajnik mi się zachował bez konieczności usunięcia całości bo bardzo chcemy mieć zdrowe dziecko... Teraz mam szczepienie przeciw żółtaczce potem zabieg i nie wiem czy mogą mi zrobić równocześnie z zabiegiem badanie drożności jajowodów HSG Jeśli ktoś wie to proszę o podpowiedz to ważne dla nas. Pozdrawiam Ewa

Gość zarka16
ja bylam wczoraj na usg w 12 dniu cyklu. po zwiekszeniu dawki clomidu mam 2 dominujace pechezyki. jeden w lewym i jeden w prawym jajniku oraz kilka malych w obu, ktore najprawdopodobniej juz nie urosna i wchlona sie/ no coz kazali nam dzialac wczoraj, dzisiaj i jutro i pojutrze a pozniej tylko czekac na rezultat. pozdrawiam wszystkie dziewczyny. pa

Gość czekając na Tosię
nieuchronne, comiesięczne czekanie na dramat, czyli miesiączka zbliża się wielkimi krokami... znów deprecha :-(

Gość kasiula23
ja mam dzis26dc i nie mam pojecia kiedy@ma przyjsc bo nie bralam duphastonu... we wtorek moj m ma 30stke ale bym mu chciala zrobic taki prezent urodzinowy ,jezeli nie bedzie przychodzila@ to zatestuje w poniedzialek ale jestem tak beznadziejnym przypadkiem ze pewnie nic z tego nie bedzie, jezeli teraz sie nie uda to inwestuja w ta femere

Gość sabcia74
Evimati, badanie HSG wykonywane jest w pracowni rtg. Ja miałam wykonywane już dwa razy i bez znieczulenia tylko ze środkami przeciwbólowymi. Lekarz obserwuje na monitorze co się dzieje w jajowodzie i wówczas robione są zdjęcia. Można to wykonać w znieczuleniu ogólnym ale bardzie pewne są badania gdy pacjentka ma kontakt z lekarzem i mówi co czuje. Z mojego punktu widzenia to raczej nie połączą tych dwóch badań. Z kolei nie wiem jak lekarz będzoie usuwał torbiel, czy laparoskopowo czy przez cięcie. Najlepiej zapytaj lekarza jak on to widzi. Mając tylko jeden jajnik też bedziesz miała szansę zajść w ciążę choć życzę Ci aby nie było trzeba go usuwać. Czy lekami nie można się go jakoś pozbyć ? Pozdrawiam :)

Evimati skoro będziesz miała zabieg, spróbuj poprosić lekarza, żeby zrobili Ci laparoskopię. To badanie pozwala ustalić drożność jajowodów (jeśli na HSG wyjdzie wynik niejasny - tak jak u mnie), a w przypadku małej niedrożności - udrożnić jajowody. Bo wydaje mi się, że HSG razem z tym zabiegiem to nie zrobią, a laparoskopię już prędzej. Ja sama czekam na laparo - będę miała w lutym. Trzymaj się i uszy do góry :)

Gość czekając na Tosię
Kasiula23 co to femera?

Hej! Na wstępie - Nowy Rok - nowe szanse tak na to patrzcie. Ja hsg idę zrobić około 20.01 w Policach. Nie martwię się bólem bo z tego co piszecie nie boli to bardziej niż rwanie zęba, a z tego co wiem u dentysty jeszcze nikt nie umarł i raczej zawsze wraca się od niego z ulgą :) Staramy się z mężem od 13 mięsięcy bez rezultatów. W tzw."międzyczasie" zrobilismy wszystkie wyniki i ogólnie ok. tylko ja mam hiperprolatylemię i jestem na bromergonie (paskudztwo ale działa bo od czasu gdy go biorę mam dwie kreski na testach owulacyjnych - i tu hurrraaaa) :) No dobra to jak chcecie to opiszę Wam dokładnie jak to - HSG - wygląda w Policach. 3mam kciuki za nas Wszystkich !!!

Gość kasiula23
Femara jest szeroko stosowanym lekiem w leczeniu niepłodności. Wywołuje owulację poprzez blokowanie produkcji estrogenów, co w konsekwencji prowadzi do zwiększonego wydzielania GnRH i syntezy FSH . Lek ten stosuje się w dawce 2,5 mg lub 5 mg od 3 do 7 dnia cyklu. jest ona podobna do clo tylko kosztuje 300zl cale opakowanie,byc moze mozna kupowac na sztuki,ogolnie leczy sie nia raka piersi, ale dziala tez na owulacje, jest silniejsza od clo,wyczytalam ze wiecej pecherzykow powstaje ale tez niektore dziewczyny pisza ze gorzej ja znosza

Gość kasiula23
ja mam dzis 30dc i normalnie moglabym sie cieszyc ze nie ma@ i robic test ale ze wiem ze mam pco i nieregularne cykle wiiec sie nie nastawiam,kurcze kiedys dostalam po samym clo w 28 czy 29dc a teraz nie wiem,chyba bez duphastonu znow bede czekala wiecznosc na @

Gość Małgosia74
Czesc dziewczyny Mam syna który ma 14 lat i chcielismy z mężem jeszcze jednego maluszka. Staramy sie od roku i nic. Owulacja jest (lekarz obserwowal na usg) a dzidziusia nie ma. Nie kierowal mnie na badanie ale moze bym zrobila badanie droznosci dla swojego spokoju ducha...

Gość bara-81
hej dziewczyny, re: badanie hsg Mialam dzisiaj robione HSG, bez narkozy, bez znieczulenia, bolu nie czulam w ogole, trwalo to 10 minut, jedyne co czulam to jak lekarz wpuszczal kontrast do jajowodow ale nie moge nazwac tego bolem, raczej troszke nieprzyjemne uczucie, ktore trwalo pare sekund. Nie ma sie czego bac. Dodam tylko ze badanie mialam robione za granica, moze w Polsce jakos inaczej przeprowadzaja te badanie. Dziewczyny nie ma sie czgo bac. Po badaniu czuje sie swietnie, lekko pobolewa mnie w dole brzucha, cos podobnego jak mam przed okresem a poza tym zero jakichkolwiek dolegliwosci. Uff, juz po wszystkim:)

Gość kasiula23
dalej nie ma@ w czwartek ide do lekarza,testu boje sie zrobic,dzis moj ukochay ma 30 lat i niestety prezentu mu nie zrobie...:( tempka pod pacha 36,8 a na dole 37,2,teraz mierzylam bo jakos mi goraco

Gość sabcia74
Kasiula to może jednak zrób test :) ta temp wskazywała by na ciąże :) oczywiscie nie ta pod pacha hihihi :) może w koncu się udało ?

Gość Iwona32
hej dziewczyny:) jestem tu nowa. Mam 12 letniego syna i ale chcialabym jeszcze jedno dziecko ale niestety nie wychodzi:( tydzien temu mialam robione HSG i chcialam tu Was uspokoic, nie ma tragedii jesli chodzi o ból, naprawde jest do przeżycia. Wyniki wyszły dobre wiec teraz czekamy:) oby sie udało. pozdrawiam Was wszystkie

No to chyba jstem szczególnie trudnym przypadkiem. Teraz okazało się, że mam zapalenie jajowodu. Prawdopodobnie zarazili mnie na HSG grzybem. Dopiero mój gin zinterpretował badanie czystości pochwy i odkrył jakąś grzybicę :(((((((buuuu. W poradni leczenia niepłodności nic nie powiedzieli, mimo, że pokazałam wynik i skierowali mnie na HSG. Płakać mi się chce jak pomyśle jacy kretyni nie lekarze pracują w takich poradniach. Nie dość, że cierpię, bo mnie boli, to dostałam antybiotyki i mam się narazie nie starać o dzidziusia. Ku przestrodze - dziewczyny czytajcie wyniki swoich badań i konsultujcie z innymi lekarzami, ja tego nie zrobiłam :(

Gość marzenqua
Cześć dziewczyny, my z partnerem staramy się o dziecko już od ok 2 lat, a pod ścisłą kontrolą lekarza od kilku miesięcy. Po wczorajszej wizycie mój lekarz zaproponował mi hsg, a że to jakaś nowość dla mnie postanowiłam więcej poczytać na ten temat. Byłam zdziwiona, bo moje koleżanki starające się wcześniej o maleństwo miały hsg zdecydowanie później ( w sensie, że najpierw seria innych badań, a mój dorobek jest dość skromny). Poczytałam dziś sporo o tym zabiegu i jeżeli chodzi o ból to jakoś mnie to nie przeraża, bardziej martwi mnie to co po tym badaniu może nastąpić, cała gama możliwości. Co jak okaże się, że jajowody są drożne, a ciąży nadal nie będzie, co jeżeli zarażę się jakąś infekcją (a sporo wcześniej chorowałam i uporczywie walczyłam na zmianę z bakteriami i grzybami), po prostu jedno wielkie 'co?'. I to nie jest tak, że nie mam zaufanie do mojego lekarza, bo nie bez powodu wybrałam jednego z najlepszych specjalistów w mojej okolicy (dr Rzepka), ale po prostu gdy wiary czasem brak i nadziei to różne pomysły przychodzą do głowy. Wczoraj pobrano mi od razu wymaz do badania, więc z niecierpliwością czekam na wyniki i decyzję, czy hsg może być przeprowadzone. A potem, a potem to już tylko czekać. Martwię się tym wszystkim trochę, bo naprawdę nigdy w życiu nie podejrzewałam, że tak bardzo będę musiała walczyć o moje maleństwo :(

Gość kasiula23
tempka dalej utrzymuje sie 37,2 lub3 wiec @napewno sie nie zbliza, znajac mnie to mam poprostu tak dlugi cykl ktory zakonczy sie po luteinie lub duphastonie,ide rano do lekarza pewnie cos mi da na wywolanie

My jestesmy przebadani i wszystko ok. Mamy sie nadal starac do marca i jak nic nie wyjdzie to wtedy podejmiemy kolejne kroki w dzialaniu. Teraz mierze temp., obliczam, obserwuje itp. Nadal wszystko po staremu.

Gość kasiula23
bylam u lekarza jak nie dostane okresu do tygodnia to duphaston wezme i jak po nim dostane okres to mam zrobic badnie krwi na prolaktyne,lh,fsh,progesteron,tarczyce i jeszcze kilka innych, i mam je zrobic po okresie, a wiec teraz czekanie na@ ale licze ze moze tym razem nawet po duphastonie nie przyjdzie

Gość asiuala0007
Marzekqua ja miałam tez hsg okazało sie ze mam niedrozne,pozniej poszłam na laparoskopie i nic nie pomogło jajowody pozapychane i same zrosty mało tego przy zabiegu cewnikiem uszkodzili mi macice jestem jak po cesarce roscieta.Ale do rzeczy tez ostatnio duzo chorowałam a teraz na poczatku miesiaca rozłozyła mnie grypa pojechałam do lekarza dała mi skierowania na krew ,zatoku i wymaz z gardła i nosa a jak spojrzała w gardło to powiedziała ze bakterie grzyby.Wyniki oczywiscie mizerne anemia brak zelaza bo organizm osłabiony przez antybiotyki bo ciagle bralam miałam cały czas bakterie w szyjce macicy i moczu mało tego gronkowca nabyłam prawdopodobnie w szpitalu no i zatoki teraz mam skierowanie do laryngologa ciekawe co powie.Jajowody mam niedrozne własnie przez takie infekcie nie leczone choroby a nawet guzy na jajnikach takze niechce cie straszyc tylko ci mówie jak było w moim przypatku i zycze aby ciebie to nie spotkała bo to najgorsza rzecz jaka moze spotkac w zyciu człowieka.Ale ja sie rozpisałam teraz juz koncze.pozdrowienia dla wszystkich dziewczyn

Gość marzenqua
asuiala Powiem szczerze, że to co piszesz mrozi mi krew w żyłach, bo 'fachowcy' w twoim przypadku kompletnie spartolili robotę, niestety twoim kosztem. Przykro mi bardzo to słyszeć, bo wiem jak okropnie musisz się czuć - to jakiś koszmar. Tak naprawdę to mam wrażenie, że nie bardzo wiedziałabym od którego leczenia w twoim przypadku zacząć. A powiedz mi, czy ty robiłaś zabiegi u jakiegoś dobrego lekarza, prywatnie czy przez NFZ. To dość istotne, bo wiem jaką motywację do pracy maja lekarze państwowi. Ja do lekarza chodzę prywatnie, a przyznam, że dość długo szukałam odpowiedniego, bo lecząc swoje infekcje sprzed dwóch lat miałam do czynienia z naprawdę niekompetentnymi ludźmi. Jak się potem okazało to leczyli mnie nie na to co trzeba, a nawet pogarszali sprawę, stąd być może i moje obecne problemy. Tak naprawdę dopiero pewna mądra dziewczyna na pewnym forum pomogła mi, a nawet dała namiar na doskonałego specjalistę (wtedy jeszcze na Śląsku), który pomógł mi bardzo. Od tamtego czasu nie choruję, ale i przeprowadziłam się do Zielonej Góry, więc i lekarza trzeba było zmienić ... no i trwało to troszkę. Tak trafiłam na doktora Rzepkę, który w tej okolicy ma naprawdę chyba najlepszą opinię. On też przeprowadzi moje hsg, więc liczę na to, że nie będzie żadnych komplikacji. Wiesz, moja wiedza jest na poziomie podstawowym, więc muszę zaufać fachowcowi. Bardzo liczę na to badanie, a zarazem bardzo się boję... cały czas mam wrażenie, że to przecież nie tak miało być :/ Nie wiesz jak długo będę czekać na wynik wymazu na bakterie, nie pamiętam już jak długo to trwało, a cały czas kręcę się koło telefonu ...

Gość Rudykot76
Czytam wasze wypowiedzi na temat nieleczonych infekcji,bakterii itp i aż mnie zgroza bierze! Jakie konkretnie nieleczone infekcje mogą być groźne-np.angina niewyleczona? Bo ja takie sprawy zawsze lekceważyłam, cherlałam miesiąc a do lekarza nie poszłam.Miałam mieć robione HSG-dziś dokładnie-ale jestem przeziębiona, więc nie zrobili mi.No, i do lekarza też nie poszłam z tym moim kaszlem gruźlika. Na jakie bakterie muszę zwrócić uwagę?O chlamydii wiem. Odpiszcie, please!Staramy się 2 lata, a mój zegar tyka;tik-tak, tik-tak....

Gość sabcia74
Rudykot76, z tego co się orientuję to ważna jest ureaplazma i mycoplasma. One czesto wraz z chlmydią powoduja problemy z zajsciem w ciążę. Popros gina żeby zrobił Ci wymaz na obecność tych bakterii.

Gość Rudykot76
Dzięki Sabcia.O tym nie wiedziałam, a sądziłam, że tyyyle w necie wyczytałam.Poproszę gina o to, no i poczytam.

Gość MyszkaM86
Cześć dziewczyny:) dawno sie tu nie udzielałam, bo i nie było o czym pisać (skoro postanowiliśmy z mężem pewien czas odpocząć od lekarzy). też czasem sie zastanawiam czy na nasze niepowodzenia z poczęciem mają wpływ jakieś stare niedoleczone choróbska. podobnie nie dają mi spokoju hormony, mój doktorek nie zlecił mi żadnych badań w tym kierunku a moze to tu coś sie poprzestawiało. W każdym bądź razie, staram sie nie zaprzątać sobie tym głowy, zwariować idzie od tego wszystkiego.

Gość AgaCzewa
Hej. Jutro będę miała robioną laparaskopię pod narkozą i strasznie się boję i denerwuje:(.Mam nadzieję że wszystko się uda... Jak wróce do domu to wszystko Wam opiszę( tym wszystkim które też mają taki zabieg przed sobą). Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam Aga

Gość MyszkaM86
Aga trzymamy tu wszystkie kciuki za pomyślne zakończenie twojego zabiegu:)

Gość Rudykot76
Mocno trzymamy! Wszystko będzie dobrze!

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować