Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bezpańska suka

zrobić zupę szczawiową... ale gdzie kupić szczaw? w wawie?

Polecane posty

czy ktoś wie? u mnie w warzywniakach nie ma. może mam iść na targ? dodam, że nigdy w życiu nie robiłam szczawiowej i dlatego nie wiem, gdzie go kupić...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja zbieram sama mieszkam
na wsi i szczawiu tu pelno, za nic nie musze placic :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pod halę oczywiście

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w kazdym sklepie
dostaniesz szczaw w słoiczku - jeden wystarczy. Gotujesz wodę i na wrzątek wrzucasz szczaw. Potem dodajesz łyzeczke maki wymieszaną z zimną wodą (wody troszkę) i tak samo dodajesz żółtko. Możesz ugotować jajko na twardo i włożyć do zupy, oraz ziemniaki ze słoninką, mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja robie tak :w garnku roztapiam łyzke masła i na niej podsmażam szczaw ok. 5 mni.Potem zalewam to wrzącym wywarem z warzyw lub rosołem , doprawiam do smaku, daję śmietanę i gotowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piotr1989
Tylko, że szczaw kupiony w słoiczku to nie jest to samo co świeży szczaw i często ma też inny smak. Poza tym niejednokrotnie się zdarza, że ten w słoiczku nie jest dobrze oczyszczony i można przy jedzeniu zupy trafić na kawałki piasku co nie jest za przyjemne podczas jedzenia :/ I jest to faktycznie problem aby kupić świeży szczaw w mieście. We Wrocławiu na moim osiedlu od czasu do czasu pojawia się w góra 1 warzywniaku (na 5 możliwych :D). Ponoć im się nie opłaca go sprowadzać bo mało osób kupuje, na drugi zaś dzień nikt go nie chce kupić bo jest już nie świeży.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JedenastkaListopadowa
Właśnie mam taki problem nie wiem gdzie dostać szczaw o tej porze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kupuję w słoiczku i jest ok, zresztą szczawiową i tak robię może 2-3 razy w roku tylko. A świeży to w sezonie można kupić na bazarze np. na Wolumen. (łatwo dojechać metrem) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Facet i Gotowanie
W każdym sklepie. Zwróć uwagę na kolor i skład. Pownien być szczaw, woda i sól i tyle. Szczawiowa jest dość prostą zupą. Robisz wywar warzywny (marchewka, pietrucha, 1-2 ziemniaków pokrojonych w kostkę) na bulionie. Szczaw ze słoiczka odcedzasz i... podsmażasz na patelni z masłem - w ten sposób wydobędziesz aromat i zmiękczysz zakonserwowany szczaw. Dodajesz do zupy i zaczynasz doprawiać do smaku. Ja śmietanę dodaje gdy już zupa jest na talerzu ale niektórzy w trakcie gotowania. Oczywiście w szczawiowej musi znależć się jajko na twardo - albo przekrojone na pół albo posiekane w kostkę. zapraszam do mnie po inne przepisy http://facetigotowanie.wordpress.com/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×