Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

crazy daisy

Nadżerka a planowanie ciąży

Polecane posty

Gość denix
Witaj.Ja tez mialam zamrazanie nadzerki az dwa razy.Radze ci odczekac po zamrazaniu 2miesiace i pojsc spowrotem do swojego lekarza by mogl sprawdzic czy zostala ta nadzerka do konca wyleczona bo nie kazda nadzerka po jednym zamrazaniu wyleczy sie do konca.To zalezy wszystko od tego jakiej wielkosci mialas nadzerke.Te duze goja sie bardzo dlugo i trzeba powtorzyc zamrazanie te male goja sie szybciej i raczej nie trzeba powtarzac zamrazania.pozdrawiam

Gość anonimowa baba
Zgodzilam sie na wypyalanie nadzerki prze pierwszym dzieckiem i zaluje, bo na potomstwo czekalismy prawie 1,5 roku.

Gość laura2222
moim zdaniem powinnaś wybrać duphaston i spokojnie planować sobie dzidziusia nieraz brałam te czopki dopochwowe i to nie takie straszne to ci nieposzkodzi.Ja brałam je nawet podczas ciaży...a skoro masz duza nadrzerke powinni ci ja wypalić to ponoć bezbolesny zabieg ppodczas normalnej wizyty u ginekologa.Ja jakiś czas temu miałam małą nadrzerke i niewiem jak jest teraz,a też planuje z mężem dziecko/kolejne/i wiem że bedzie dobrze... ty też myśl pozytywnie-to pomaga i dodae sił i odwagi,zresztą dziecko jest wartości bezcennej...pamiętaj...

Czy ktoś w Was wie ile trzeba czekać po zabiegu krioterapii zeby zajść w ciążę?Czy zbyt szybkie zajście w ciąże po krio moze negatywnie wpłynąc na płód czy raczej to nie ma zadnego znaczenia?Jesli po miesiącu po zabiegu krio na wizycie kontrolnej okaze się ze wszystko się ładnie zagoilo to czy mozna juz zacząć starania? Poszę o opinie.

Gość OLKA M
Ja miałam niewielką nadżerkę, nic mnie nie bolało,zadnych objawów, mój lekarz polecił wymrażanie,mówił że to najlepszy sposób i będę miała spokój na długo (tak naprawdę to powiedział ze to nie wróci chyba że po ciąży), miałam przez jakiś tydzień upławy i trochę bolało, a potem przeszło, po 5 tygodniach na kontroli powiedziął że nie ma śladu po zabiegu i wygląda tak jakby nigdy jej nie było. To było rok temu teraz planuję ciążę. Niewiem niestety jak długo trzeba poczekać po wymrażaniunzeby zajść w ciążę, ale to co ważne to że powiedział mi ze trzeba to koniecznie przed ciążą wyleczyć i z czystą szyjką podejść do porodu bo mogą być problemy. Tyle wiem na ten temat, jeśli masz duzą nadżerkę to wymroź, a potem jak juz będzie ok rozpocznij starania. Zabieg nieznacznie boli jest krótki, wszystko sie goi i super. Ja jestem zadowolona (kosztował 150zł).Powodzenia i się nie załamuj, ja też mam 28 lat, też zwlekałam a teraz wiem ze chcę mieć dziecko.

Gość denix
Witaj OLKA M.Odpowiadam na twoja tresc.Ja mialam zamrazanie nadzerki dwa razy.Tak to jest najlepsza metoda pozbycia sie nadzerki.Szybko sie goi.Po wypalaniu bardzo boli i dlugo krwawi.moja kolezanka po wypalaniu nadzerki krwawila przez 2 miesiace.Jesli mialas zamrazanie rok temu to spokojnie mozesz sie starac o dzidziusia.Lekarz powiedzial ze,jesli po 2-3miesiacach po zamrazaniu nie ma sladu po nadzerce i wyleczyla sie do konca to wszystko jest wporzadku.Ja mam juz syna i wlasnie dowiedzialam sie ze,jestem w ciazy(oczywiscie obydwie ciaze planowane).Nie wykluczam ze,nadzerka moze ci sie pojawic po porodzie.Ja tak mialam po pierwszym dziecku.Zycze powodzenia w staraniach.!!!!

Gość OLKA M
Denix kochana dziekuję mam nadzieje że mi sie uda niedawno zaczęłam brać folik, zrobiłam badania i za miesiąc zaczynam starania (choc niewiem co w pracy na to ale trudna mam 28 lat i kiedyś musze rodzinę powiększyć). Po nadżerce nie ma śladu wiec myślę ze wszystko powinno być ok. Pozdrawiam wszystkich .

Gość denix
DO OLKI M" Ja tez w tym miesiacu zrobilam krew,mocz,kal i wszystko wyszlo dobrze.11 pazdziernika bylam na wyjeciu wkladki wewnatrzmacicznej i od 12 pazdziernika zaczelismy starania.Wczoraj dzwonilam po wynik krwi na HCG i wyszlo pozytywnie tzn ze,jestem w ciazy.We wtorek mam wizyte u mojego ginekologa.Jesli badania wyjda ci dobrze to nie czekaj i nie zwlekaj zacznijcie sie starac o dzidziusia bo to naprawde jest piekna sprawa.A czas tak szybko leci ze,niewiemy co nas jutro czy za rok czeka.Podam ci przyklad niestety bardzo przykry.Moja przyjaciolka zrobila badania i okazalo sie ze ma raka macicy a nic na to nie wzkazywalo.Ma 26lat,i juz sa przezuty.Jest na chemi i naswietlaniu.Kto to mogl przewidziec ze,tak sie stanie i to akurat na nai wypadnie.Bylo mi bardzo przykro gdy przyjechala do mnie i to powiedziala.Bogu dziekuje ze,mam zdrowego 4-niego synka i teraz jest w drugiej ciazy.Olka nie ma na co czekac a tym bardziej ze,czas cie goni masz juz 28lat.Zycze ci powodzenia w staraniach i nie przejmuj sie tym co inni mysla i powiedza bo nie warto.A maciezynstwo to naprawde cos wspanialego.Pozdrawiam cie i sle buziaczki:))))))))

Gość denix
P.S.AChA OLKA jak zaczniesz starania to kup sobie tabletki dobre witaminy i mozesz je brac przez cala ciaze nazywaja sie Falvit(nie sa drogie).Wlasnie je zazywam i bralam je tez przez pierwsza cala ciaze.Po nich sie nie tyje za po wiekszosci tabletek dla kobiet.

Gość mama Zuzi2500
a ja chciałam powiedziec ,ze przed ciążą nie wypala sie ,nie zamraża ,nie leczy kwasami ani lekami nadżerki.Tak mi powiedział moj gin!!!Ja przed ciążą tez miałam nadzerke nr2.I powiedziałmi gin ,ze najpierw urodzę, a dopiero pozniej zajmiemy sie leczeniem nadżerki!!!!!!! Pp porodzie faktycznie wypalał mi i zamrazał nadżerke i jest ok:) Przed ciążą sie tego niee rusza -POWTARZAM jeszcze raz!!!

Gość denix
Ni chce byc zlosliwa ale ze,twok lekarz tak powiedzial to nie znaczy ze,tak ma byc i tak trzeba.Ja pytalam kilku lekarzy nie tylko jednego o taka wlasnie sytuacje.Fakt faktem ze doradzaja wypalania lub zamrazania nadzerki przed ciaza ale sa czasem takie sytuacje ze,nadzerka jest tak wielka i moze spowodowac komplikacje podczas ciazy.Takze to nie jest powiedziane ze,nadzerke sie wypala czy zamraza po ciazy.Wiele moich kolezanek mialo zamrazane nadzerki przed ciaza i teraz maja po dwoje czy troje zdrowych dzieci.U niektorych kobiet jesli maja nadzerke przed ciaza to ciaza moze ale nie musi wyleczy nadzerke(tak miala moja mama i siostra).Takze najpierw Polecam popytac paru lekarzy przed wypowiadaniem sie na jakikolwiek temat.Pozdrawiam

dziewczynki,jedne wypowiedzi troche mnie zestresily,inne z kolei uspokoily. mam 20 lat i stwierdzona niewielka nadzerke.podobno jest tak mala,ze dr nie zaproponowala mi zadnej ingerencji w nia,tylko stwierdzila,ze \"zajmiemy sie nie po porodzie\".ale kiedy ten \"porod\"nastapi,tego to ja juz nie wiem.boje sie,ze ktoregos razu,np.8 lat pozniej spotka mnie cos,jak autorke topiku-ze nadzerka sie rozrosla i mamy problem z zajsciem w ciaze:( a przecie nie bede teraz na gwalt rodzila dzieci,bo nadzerka mala ;) i co z tym zrobic... ;(

Gość denix
Ja bym ci radzila pojsc do jeszcze jednego lekarza by sprawdzic co on ci na to powie.Bo nadzerka sie przeciez rozrasta i z czasem staje sie coraz wieksza to na co ty masz czekac az bedziesz ja miala jak moneta 5zl????????Ja na twoim miejscu odwiedzilabym jeszcze jednego lekarza i zobaczyla co powie.Moj lekarz np raczej zleca leczyc kazdej wielkosci nadzerke.Potem gdy nadzerka staje sie wieksza robia sie ziezbyt mile dlugie uplawy i czasem po stosunku boli w tym miejscu bo nadzerka to otwarta ranka na macicy.Poz

Gość OLKA M
Denix dziękuję za rady, kupie sobie tez i witaminy, mam nadzieję ze uda nam sie zajść w ciążę szybko. Nie chcę juz czekać, wiem że jestem juz zdecydowana ale mam też różne myśli z tym związane, co powiedzą w pracy, jak sobie poradzę, warunki w domu nienajlepsze, boję sie jak to wszystko poukładam, ale mój mąż juz tak bardzo chce że i mnie tą chęcią zaraził, poza tym u mnie w rodzinie kilka osób nie ma dzici- nie mogą, wiec jak chcę juz próbować bo co jeśli nie pójdzie mi tak łatwo i trzeba się będzie leczyć? narazie myślę pozytywnie. A co do nadżerki to mój lekarz też powiedział mi że najlepiej jest jaknajszybciej wyleczyć bo sie rozrasta są potem nieprzyjemne objawy, boli i jest trudniej wyleczyć, trzeba wymrozic szybko i mieć z głowy. Ja bym nie czekała całą ciąże i jeszcze. Bałabmy sie że po ciąży to dopiero będzie!. A tak wymroziłam i nie ma po tym śladu i jest super, moge myśleć spokojnie o dziecku i niczym sie nie martwić narazie.

Gość OLKA M
Acha Denix gratulacje!!!!! ciesz sie swoim małym szcześciem w brzuchu!!!!

Dziewczyny - ja miałam wypalana nadżerkę kilka lat temu -i do dziś mam żal do lekarki, ze nie poinformowała mnie o innych metodach leczenia, tylko zapewniła, ze ta jest najlepsza i jedyna (nie wiem może te 6 lat temu faktycznie tak było, ale wydaje mi się, ze leki tez już stosowano). W każdym bądź razie - jeszcze wtedy nie rodziłam, a ona (lekarka) chyba w ogóle tego nie wzięła pod uwagę. Zresztą do tej pory wstrzymywałam się z decyzją o dziecku - własciwie teraz oboje do tego dojrzeliśmy. I nieprawdą jest, ze wypalanie jest bezbolesne - ja w trakcie zemdlałam 2 razy, i jeszcze potem jak przechodziłam z fotela na leżankę to orła wywinęłam. Lekarka z pielęgniarką mnie cuciły- ale był numer! Dobrze, że mój chłopak a obecny mąż był ze mną, bo nie wiem jak bym do domu dotarła...

ehh,ja juz nic nie wiem.bylam u innego gin. i powiedzialam,ze stwierdozno u mnie nadzerke i poloceono nic z nia nie robic do czasu porodu.a ona\"no to niech sie pani z tym zglosi do specjalistow,skoro pani nie wierzy slowu lekarza.mnie pani tez nie uwierzy i co!\".zgnojona za to,ze interesuje sie aswoim zdrowiem.czulam sie,jakbym prosila o co namjniej darmowa aborcje O_o juz mi sie nie chce...

Gość kurczaczek77
ja doradze ci zebys zrobila cytologie i zobaczyla czy nie ma stanu bakteryjnego. ja rowniez mam duza nadzerke i nie moglam sie zdecydowac co z nia zrobic bo jeszcze nie rodzilam a kazdy lekaz mowil mi cos innego. W miedzy czasie wyszlam za maz i czekalam na dzidziusia ale nic nie przychodzilo. Po poltora roku zaczelam sie martwic bo nie bralam tabletek, kochalismy sie z mezem normalnie i nic, wiec zdecydowalam sie na zrobienie podstawowych badan z cytologia wlacznie. W cytologi wyszedl stan bakteryjny dali mi antybiotyk na siedem dni i powtorzylam cytologie ktora wyszla poprawnie, znaczy ze stan bakteryjny zaleczylam a nadzerka pozostala. Cytologia poprawnie wyszla 8 sierpnia, 24 sierpnia ostatni okres, dzis 12 tydzien ciazy. Rob cytologie, zostaw nadzerke (na cytologii powiedza ci czy nie ma komorek rakowych, jezeli wszystko gra, rob dzidziusia). Zycze powodzenia.

Gość arwena795
Hej! mógłby mi ktoś powiedzieć ile nie można współżyć po zamrażanu nadżerki, bo mnie gin powiedział, że ok 2 tygodni, a mojej kumpeli, że co najmniej 6... skąd ta rozbieżność? Ja byłam prywatnie, ona państwowo...

Gość denix
Witaj.Po zamrazaniu nadzerki nie mozna wspozyc conajmniej 4tyg,gdyz to jest ranka i wczesniejsze wspolzycie mogloby byc bolesne i spowodowac utrudnianie gojenia sie nadzerki.Ja tez chodze do prywatnego ginekologa i tez mialam zamrazana nadzerke.Lekarz powiedzial mi ze conajmniej 4tyg od zamrozenia nadzerki trezba odczekac.Poz

Gość maliszenka
Witam ja przed ciąża miałam bakterie i tez zrobiłam cytologie i okazało się że mam nadzerke wielkości 5 zł. Była to 2 grupa. Ale lekarz poradził mi żebym ją nie leczyła. Powiedział, że to właśnie po porodzie może mi się zagoić. Także próbuj i się nie przejmuj. Zmień lekarza.

Gość pomocy_to znow ja
ginekolog (bylam prywatnie) powiedzial mi, ze mam nadzerke, II grupa, nie jest jakas ogromniasta, ale zawsze. Zostala wykryta podczas badania miesiac po poronienieu (6 tydz. samoistnie bez lyzeczkowania). Twierdzi, ze powinnam jak potraktowac krioterapia, najlepiej u niego w prywatnym gabinecie. Twierdzi jednak, ze nie jest dla mnie grozna, ale, ze moge miec problemy z zajsciem w ciaze, bo plemniki przy nadzerce slabiej sie ruszaja. Nie wykluczyl mi tez zwiazku pomiedzy poronieniem, a nadzerka. i co teraz? z doswiadczenia waszego wynika, ze rzeczywiscie musze zrobic tez zabiego czy jednak starac sie o dziecko i leczyc pozniej. nie mam jakis uplawow, nic mnie nie boli, nie swedzi... prosze o jakies info. dzieki.

Gość CCamilla
byłam dzisiaj u ginekologa,który powiedział mi, że mam nadżerkę w związku z czym zapisał mi GYNOLGIN i chciałabym się dowiedzieć,czy stosowałyście już ten specyfik i czy jest skuteczny?

Gość gość
Gynalgin nie jest na nadżerkę a na mieszane zakażenia pochwy wywołane przez bakterie, rzęsistka pochwowego i grzyby. Masz infekcję.

raczej wylecz tę nadżerkę,sama piszesz,że jest spora i krwawi. sama nadżerka nie jest przeciwskazaniem do ciazy ale skoro krwawi to łatwiej o zakażenie,infekcję w czasie ciązy i to własnie moze byc niebezpieczne poza tym w czasie ciązy szyjka jest bardzo przekrwiona a z nadzerka? bedziesz krwawiła i panikowałą co sie dzieje,nie polecam!najlepiej wylecz sie ,zób badania ,kolposkopie a potem do dzieła;)

raczej wylecz tę nadżerkę,sama piszesz,że jest spora i krwawi. sama nadżerka nie jest przeciwskazaniem do ciazy ale skoro krwawi to łatwiej o zakażenie,infekcję w czasie ciązy i to własnie moze byc niebezpieczne poza tym w czasie ciązy szyjka jest bardzo przekrwiona a z nadzerka? bedziesz krwawiła i panikowałą co sie dzieje,nie polecam!najlepiej wylecz sie ,zób badania ,kolposkopie a potem do dzieła;)

raczej wylecz tę nadżerkę,sama piszesz,że jest spora i krwawi. sama nadżerka nie jest przeciwskazaniem do ciazy ale skoro krwawi to łatwiej o zakażenie,infekcję w czasie ciązy i to własnie moze byc niebezpieczne poza tym w czasie ciązy szyjka jest bardzo przekrwiona a z nadzerka? bedziesz krwawiła i panikowałą co sie dzieje,nie polecam!najlepiej wylecz sie ,zób badania ,kolposkopię dla pewności a potem do dzieła;)