Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kina

gastroskopia-robiłyscie?

Polecane posty

Gość borejko_jedzie_nad_morze
a ja chce miec zrobiona gastroskopie ale nie wiem czy lekarz mi to zleci. Mam kiepskie doswiadczenia z lekarzami, ktorzy zawsze mi mowia ze mi sie nie nalezy bo cos tam...Jak mam przekonac lekarza zeby mi zrobil gastro? Nawet do gastrologa mi nie chce dac skierowania. Nie mowią co tym że powinnam iśc do laryngologa. masakra ;/

A nikt z Was nie myślał o endoskopii kapsułkowej??? Bezboleśnie i przykrych wspomnień

Gość Aśkaaaa24
Ja dziś miałam robioną GASTROSKOPIE... i powiem wam że nie jest tak strasznie jak piszą ...Wykryto u mnie refluks..dostalam tabletki i teraz bede sie leczyć:) samo badanie trwało z 4 minuty tylko....najgorsze jest to i napisze szczerze że sam moment wkładania rurki jest najdramatyczniejszy ale poźniej już wystarczy sobie gleboko oddychac przez nos...Rurka jest jak końcówka małego palca u ręki...i da sie wszystko wytrzymać..wiec trzymam kciuki za żołądkowców i głowa do góry bedzie DOBRZE !!!!! :):):)

Gość w lutym
mialam robiona przy znieczuleniu ogolnym.NIc nie bolalo, zadnych niefajnych wspomnien. Na czczo do lekarza-15 minut potem bylam juz obudzona, 2 godziny na obserwacji i do domciu.Taka konfiguracja mi najbardziej odpowiadala.

Gość ASKA23.1
Gastroskopia jest do przezycia....gorzej jak doleglliwosci nie ustaja....w ciagu miwesiaca mialam robione 2 gastroskopie przez 2 niezaleznych lekarzy, jeden wykryl refluks nadzerki i helicobakter, dal leki, bol nie minal, kolejny dal kolejne leki i nie minelo, w koncu sam zrobil gastro i mam jeszcze malego polipa 4mm, lekarz totalny luz, endoskopowo sie go pozbedziemy i bedzie dobrze, tego typu gadki. a zoladek nadal boli....choc nie powinien bo polipy nie bola.....i podobno od helicobakter tez nie boli.....wszyscy sugeruja nerwice, a ja juz widze jak umieram, choc badania krwi mialam ok......szkoda gadac....szukajcie dobrych leakrzy, to podstawa!!!!!!jesli ktos szuka w poznaniu to od razu odradzam dr Wojciecha Kasprzaka!!!!!Prywatnie itp a odwalil taka chale ze lazilabym z polipem ktory by potem mnie zalatwic.......bo mam 23 lata to po co badac dokladnie.....zostawiajcie na forach dane dobrych lekarzy, to wazniejsze niz to cale nasze narzekanie!!!1

Gość kotek2121
Hejka !! POMOCY ja już nie wiem co mam robić leczę się od dawna już na zespół lęku napadowego po terapii lekiem seronil - to jakieś ciulstwo pochodna prozaku podobno- przestałam jeść mam straszne problemy z żołądkiem wzdęcia po byle czym uczucie jakby mi kamień jeździł po jelitach kłucia na przestrzał w okolicach żołądka i straszne kurcze i kłucia w jelitach. Boję się chodzić do toalety bo mam bóle podczas wypróżniania - aż mi się wtedy słabo robi. Pan doktor psychiatra przepisuje leki których do ust nie wkładam bo się boję że się załatwię jak przy ostatnim. Ten koszmar trwa już prawie rok czasu. Internista przepisał mi leki na wrzody Anestelock 40 mg trochę mi było po nim lepiej przez jakiś czas ale teraz znowu mnie kuje i wogóle nie jem. Moim jedynym jedzeniem jest siemie lniane mielone jestem strasznie chuda ? na gastroskopie nie pójdę bo lęk mie tam chyba zabije ;/ więc nie ma szans badanie na helicobacter wyszło mi negatywnie. Mam iść do dietetyka żeby mnie nauczył jeść czy co mam robić ?? Pomóżcie

Gość kotek2121
Czytałam o tej całej endoskopii kapsułkowej- i owszem zajefajna sprawa bo ci nawet jelito cienkie przefotkuje ale niestety jest to strasznie drogie bo cena wacha się od 1900 zł - do nawet 3500 zł OH MY GOD masakra kredyt by się przydał. A poza tym tam pisze że jak się ma jakieś zwężenia (to też jakaś choroba o dziwnej nazwie) to może dojść do powikłań czyli chyba ;/ poprostu ta kapsułka stanie ci w dupie i operacja ;/ Endoskopia ta trwa 8 godzin tym czasie aparat robi ci nawet do 60 tys. zdjęć które zapisują się w aparacie który nosisz na brzuchu, nie można w tym czasie nadmiernie się wysilać fizycznie :/ ale tak czy srak to strasznie drogie. Ja mam ciągle problemy z jedzeniem a połknięcie takiej kapsuły to by chyba był dla mnie problem. Wiem że jestem panikara ale serio lęk napadowy i jego objawy to poprostu jak by się umierało codziennie po pare razy ;/ całuski i niech mi ktoś odpisze

Gość milaemalka
Miałam robioną gastroskopię 2 tygodnie temu.Pobrano mi tez 3 próbki.Badanie wykazało stan zapalny przełyku,żołądka i dwunastnicy.Martwią mnie objawy,których nie miałam a pojawiły się po badaniu..Stolec zrobił sie żółty i rozwarstwiony. Pomyślałam ,że to może coś z wątrobą sie stało po tym znieczuleniu ,które musiałam wypić i po tygodniu zaczęłam brać silimarol Troche pomogło.Cały czas od badaniu piecze mnie przełyk.Czy ktoś tak miał ? martwię się czy mi ta zgaga przejdzie

Gość sorka
witam, miałam wczoraj gastro i choć cholernie nieprzyjemne to da sie przeżyć. czytałam to forum przed pójściem na badanie i bardzo sie zdziwiłam, ze w moim przypadku lekarz od razu przeszedł do roboty, niczego mi nie psikano do gardła. Nie wiem czy to normalne, ale do teraz boli mnie krtań i mam trudności z połykaniem. Poza tym boli mnie (wprawdzie delikatnie, ale jednak) mniej wiecej to miejsce z którego pobierano mi wycinki. (mam bardzo obniżoną krzepliwość krwi i nie wiem czo to może być przyczyna, a wstyd sie przyznać, ale nie powiedziałam o tym lekarzowi). dajcie proszę odpowiedz

Gość basiek23
Witam wszystkich. Mnie Żołądek boli już jakieś 2 tyg ale da się wytrzymać najgorsze jest że boli mnie cały czas jakby mi ktoś ten żołądek ściskał... Do tego dochodzą jeszcze nudności (ale nie wymotuje) i dziwny posmak w ustach... Miał ktoś może podobne objawy???

Gość ufuaufla
Witam wszystkich! Wszystkich goraco namawiam na zrobienie tego badania,poki nie bedzie za pozno!!!Slyszalam,ze jest bardzo nieprzyjemne,ale naprawde warto!!!Ja niestety nie mialam tej przyjemnosci:(:(bo bylo juz za pozno....doszlo do perforacji wrzoda dwunastnicy(czyli jego rozlania),pozniej zapalenie otrzewnej,co wiaze sie z bezposrednim zagrozeniem zycia.Jestem mloda osoba-mam 28 lat,nigdy wczesniej nie chorowalam,nigdy nie mialam problemow z zoladkiem,moglam wszystko zjesc i nic nigdy mi nie dolegalo,ogolnie zdrowa kobita.Az pewnego dnia dostalam tak silnych boli brzucha(to byla po prostu jakas masakra,jakby ktos nozem rozcinal mi brzuch),ze od razu zabralo mnie pogotowie...no i stol operacyjny.Do tego jeszcze mieszkam w Irlandii,wiec troche tez bariera jezykowa sie ujawnila(no po prostu jakis koszmar przezylam)W tej chwili jestem miesiac po operacji,mam nadzieje,ze to co najgorsze juz sie skonczylo,z dnia na dzien czuje sie coraz lepiej.Dlatego warto robic takie badania,zeby dosyc wczesnie zdiagnozowac.ja nie mialam takiej mozliwosci,bo choroba wrzodowa u mnie byla po prostu bezobjawowa,nigdy wczesniej zadnych boli,az tu nagle...trach,rozlany wrzod!!!MASAKRA!!!Dodam tylko jeszcze,ze bylam NIESAMOWITYM PALACZEM!!!Pisze bylam,bo od operacji nie pale i mam nadzieje ze mi sie uda!!!Pozdrawiam wszystkich i duzo zdrowia zycze!!!

Gość Wercia 15lat
Hejka ;) ja mam mieć gastroskopie jutro....na 7:30 godzina epokalipsy nadchodzi...;(heh ale tak na serio to mi do śmiechu nie jest..;/ strasznie mega sie boje....pewnie to jest masakra (tak wszyscy piszecie =p)i bd rzygac i wogóle blee...i wpychaja Ci to na chama a Ty nic lerzysz jak na torturach...ŻAL.;( ja mam Anemie niedokrwistość niedobór żelaza i niedowage 11 kg wiec na bank zemdleje jak nie podczas zabiegu to pewnie zanim tam dojade ze stresu xD;(((... jestem straszna panikara...jak ide do szczepienia to becze i sie wyrywam a o pobraniu krwi nie wspomne ,...dre sie jakby mnie zarzynali...;( Ale cóż jak mus to mus heh ide bo juz mam dosyc cierpienia i tego strasznego Bólu żółądka i tak jakby pod żebrami po lewej stronie o zgagach i codziennych nudnościach nie wspomne..( nie wymiotuje)..lpodejrzewaja u mnie Refluksa i zespół nie prawidlowego wchlaniania lub zapalene blony sluzowej zoladlka...albo najbardziej prawdopodobne w moim przypadku "Nerwice żoładka)....eh...;( nio nic raz sie żyje ;))) IDE ^^!!!

Gość kingaaaaa25
Witam.. Właśnie wróciłam z gastroskopii. Szłam tam ze stresem gdyż naczytałam się na różnych forach że cięz=żko wytrzymać podczas tego badania, że trwa podan 40 minut.. normalnie szok. Wchodzę do gabinetu tam pielęgniarka prosi mnieżebym usiadła i znieczula mi gardło psikając jakimś cierpkim preparatem. Potem lekarz prosi mnie żebył położyła się na lewym boku.. Pielęgniarka podkłada mi pod usta ligninę mówi że tam będzie spływała moja ślina.. Potem lekarz opowiada mi o przebiegu badania..Daje i ustnik żebym zagryzła. Momęt włożenie rurki chyba był dla mnie najgorszy potem już było ok. Badanie trwało ok 3 minut. Nic mnie nie bolało.. Odruch wymiotny miałam tylko raz przy wkładaniu rurki.. Lekarz patrzy na wnętrze mojego żołądka i przełyku przez specjalne okulary. Też miałam robione wycinki.. To trwało momęcik.. Po zakończeniu badania lekarz mówi mi żebym wypluła ślinę do umywalki.. Odrazu po badaniu mogłam mówić. nie było żle! MYŚLĘ ŻE NIEKTÓRE OPINIE NA FORACH NAPRAWDE SĄ PRZESAADZONE.. NIE BÓJCIE SIĘ TEGO BARANIA.. ODDYCHAJCIE SPOKOJNIE TO POMAGA I TEŻ NIE KONCENTRUJCIE SIĘ NA CZASIE TRWANIA BADANIE TYLKO NP PATRZCIE NA WNĘTRZE POMIESZCZENIA.. u mnie diagnoza too zapalenie błony śluzowej żołądka.. POWODZENIA!!! NIE JEST ŹLE NA TYM BADANIU!!!!!!!!!!!

ja miałam 2 razy... gdy robili mi pierwszy raz (miałam wtedy 12 lat) zaczęłam się dusić... podali mi wcześniej głupiego jasia... a ja zamiast się uspokoić jeszcze bardziej się denerwowałam... później robili mi w znieczuleniu ogólnym... i nie było tak źle... gdy się obudziłam i wyjmowali mi intubacje jak przypuszczam zaczęłam strasznie kaszleć..

Hej, ja mam od dwoch miesięcy nudności. Pobolewa mnie dwunastnica, mam burczenia w brzuchu, jakieś skurcze żołądka.... Zażywałam leki, nie przeszło. Lekarz powiedział, że muszę zrobić gastroskopię, tylko wcześniej zaszczepić się na żółtaczkę. Miał ktoś podobne ojawy? Chodzi mi o mdłości- cały dzień i w nocy :((((

Hej, ja mam od dwoch miesięcy nudności. Pobolewa mnie dwunastnica, mam burczenia w brzuchu, jakieś skurcze żołądka.... Zażywałam leki, nie przeszło. Lekarz powiedział, że muszę zrobić gastroskopię, tylko wcześniej zaszczepić się na żółtaczkę. Miał ktoś podobne ojawy? Chodzi mi o mdłości- cały dzień i w nocy :((((

Gość kilcia
Do Madzialena Mogą to być oznaki zakażenia Helikobacter Pylori. Dobrz że lekarz kazał Ci zrobić gastroskopię. Jest to jedyne badanie,które pozwala na dokładne postawienie diagnozy w przypadku chorób żołądkowych. Ale ja nie miałam konieczności szczepienia na żółtaczkę. Myślę,że to decyzja powinna należeć do Ciebie. Jeżeli się zaszczepisz to trzeba odczekać trochę czasu przed wykonaniem gastroskopii.

Gość jacu212
Cześć, Mam problemy z wątrobą, wyszła mi z krwi bilirubina 3 razy większa niż norma... W sobote ide na gastroskopie, prywatnie i jak czytam te komentarze to czuję się jak bym już to przeszedł :P Mam pytanie, 4 h po gastroskopi mam mecz i bardzo chcę zagrać :] Czy jest to możliwe czy lekarz każe odpoczywać po badaniu ???

nie taki diabeł straszny, jak go malują (chodzi mi o gastroskopię) - miałam ją robioną dwa razy (kilka lat temu) jest to bardzo nieprzyjemne, ale nie boli i nie trwa długo Jakiś czas temu powstały takie tabletki, które połykasz i w środku jest ukryta kamerka, czyli omija Cię najgorsza "część" - niestety dosyć sporo kosztuje. Plus przeczytałam na tej stronie, że [url=http://pastylka.pl]na wrzody bardzo źle działa palenie i lepiej je ograniczyć. Także nie bójcie się -gastroskopia, rzucenie palenia ;) no i powrót do zdrowia ;)

Gość Magdak poznań
Gastroskopia nie jest wcale taka straszna. Samo badanie trwało u mnie 2,3 minutki. Było niezbyt przyjemne ale naprawdę da się wytrzymać. Najlepiej głęboko oddychać. Jeśli ktoś w Poznaniu szuka gastrologa to polecam zrobić badanie w Certusie np.przy ul.Grunwaldzkiej. Cena badania to 150 zł (w raz z ekg które jest obowiązkowe). Przyjemni lekarze,pielęgniarka znieczula gardło. Ja się strasznie bałam,trzymała mnie za ręce,cały czas mówiła do mnie zarówno ona jak i lekarz,wszystko widziałam na monitorze. Badanie krótkie,niezbyt przyjemne. Czeka mnie niestety jeszcze jedna gastroskopia gdyż mam wrzody na dwunastnicy,zapalenie żołądka,nadżerki w żołądku. Dostałam antybiotyki i wydaje mi się,że jest lepiej. Dodam tylko,że pierwszą gastroskopię miałam robioną w szpitalu w Poznaniu i była to tragedia....Warunki,lekarz itd... Więc wolę zapłacić ale mieć lepszy komfort psychiczny... Podejście do pacjenta super, ale trzeba wydać pieniądze...

Czy ktoś z Was miał robione to badanie w znieczuleniu ogólnym w Poznaniu w Certusie? Lub czy ktokoliwiek z Was miał je w znieczuleniu ogólnym? chodzi mi o zniczulenie które podaje anestezjolog i po którym nalezy pozostać na oddziale przez jakiś czas..... Prosze o opinie osób które przeszły to badanie w znieczuleniu ogólnym, jak sie czuły po badaniu, po wybudzeniu, ile musiały pozostać na oddziale, jak długo nie można jeść, kiedy można wstać? Jakie jest uczucie po podaniu samego środka? Od razu się usypia, nie wiedząc nawet kiedy? Czy może kręci się w głowie?

Gość Gwendolina
Miałam dzisiaj robioną gastroskopię w Poznaniu, w "Bamberskim Dworze". Klinika na wysokim poziomie, miła pani doktor i troskliwa pielęgniarka. Kilka lat temu miałam tam również robioną cystoskopię, wspomnienia z opieki medycznej równie dobre. Badanie, co prawda, miałam robione tylko w znieczuleniu miejscowy, ale za darmo, krótki termin oczekiwania. Polecam! Dla zainteresowanych, opis przebiegu mojego badania: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3127102&start=750

Gość peregrinus
Witajcie Laseczki. Poczytałam troszkę,w zasadzie to każda z Was(i Ja)mamy chyba ten sam problem.Chciałam Wam napisać NIE BAGATELIZUJCIE bólu brzucha. Ja miałam gastroskopię,usg,wszelakie badania z krwi i kału i wszystkie badania były cycuś a brzuch dalej bolał.I wiecie co się okazało,zrobili mi badanie proktologiczne,czyli taka gastroskopia od dupy strony;)(nie polecam-chyba że ktoś jest sadystą und erotomanem fantastą;))okazało się że jelitka są do usunięcia;((oczywiście nie całe) i chwała Ci Panie ze mi zrobili to badanie bo teraz mogłabym wąchać kwiatki od spodu. Pozdrawia Wszystkie Laski z bolącym brzuchem i gorąco namawiam na leczenie. Peregrinus

Gość vbfggb
a co ci było ? ja niedługo będe miała kolonoskopię , bo bardzo mnie boli prawy bok a dokładnie koło pachwiny (początek jelita grubego) mam zaparcia z krwią ,bóle głowy

Gość aceras
nie są to przyjemne badania ale ponoć w niektórych przypadkach konieczne, jak wykańcza nas ból to cóż trzeba działać i dostososwać potem u dobrego gastro kurację

Gość peregrinus
vbfggb;) właściwie nazywa się to podobno "wściekłe jelito" Nic się nie bój będzie dobrze trzymam za Ciebie kciuki;)pozdrawaim Wszystkie bolące brzuszki

Gość HORROR-gastroskopia
witam, Moje zdrowie trochę się sypie :-) zaliczyłam umówiona wizytę w prywatnym gabinecie w Poznaniu ul.Swoboda.Fakt od tygodnia mam odruchy wymiotne leki nie pomagają wiec wybrałam sie na gastroskopie.I jakiez moje rozczarowanie gdy po spryskaniu lidnokainą moje gardło dalej miało odruchy wymiotne.Lekarz na siłe chciał wprowadzić gastroskop lecz moje odruchy i nerwy nie pozwoliły.Teraz wybieram sie na gastroskopie przez nos moze to pozwoli na wykonanie badania??Znalazłam klinike Bamberski Dwór.Jakie bedą wrażenie opiszę. Ponadtto powiem że 10 lat temu miałam gastroskopię w prywatnym gabinecie i nie było az tak zle.Ale gdy zaliczyłam kilka lat temu gastroskopie w szpitalu to był koszmar który dzaiła do teraz na mnie jak panika której nie umiem pokonać. pozdrawiam

Gość izunia 29
Mialam dzisiaj gastroskopie.to bylo masakrycznie nieprzyjemne ale nie boli. :-D było warto wkoncu wiem co mi jest.Mam wrzody rzoądka-teraz szybka kuracja i wróce do normalnosci.Bardzo wam polecam miód manuka.Jest troche drogi ale wspaniay w dzialaniu.Naprawde warto go jesc pomimo brania lekow.poczytajcie sobie o nim.

Gość maria52
Miałam krwawiący wrzód dwunastnicy i w tym roku już trzy razy miałam robioną gastroskopię. Niestety wstrętne badanie ale da się przeżyć. Najważniejsze, że po tym badaniu wiemy co mamy chore i jaki jest efekt leczenia. Pozdrawiam wrzodowców!