Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kina

gastroskopia-robiłyscie?

Polecane posty

do horror gastroskopia:) Nie pisz się na badanie przez nos:) radzę:) Idz na normalną gastrpskopię wcześniej jednak poproś o zastrzyk na hydrokzyzynę(uspokajający) odrychy wymiotne miałaś z nerwów:)

Gość 12-letnia Kaja
Nie bójcie się! Ja już2 tyg. przed nie chciałam nawet o tym myśleć. Na samo słowo "gastroskopia" robiło mi się nie dobrze. Gdy przyszłam do kliniki przede mną była starsza ode mnie dziewczyna. Kiedy miała robione to badanie z sali dobiegał jęk i płacz jak z jakiegoś pokoju tortur. Po kilku minutach lekarz wypowiedział moje nazwisko. Gdy weszłam do sali i zobaczyłam wszystkie przyrządy- rozpłakałam się. Lekarz trochę mnie uspokoił i podał znieczulenie. Kilka razy psiknął w gardło jakimś gorzkim ochydstwem i kazał położyć się na lewym boku. Podał ustnik i włożył przez niego rurkę. Kazał mi ją połknąć i głęboko oddychać nosem. Miałam tylko jeden odruch wymiotny, ale nie ma się co martwić, bo i tak jest się na czczo, więc nic nam nie grozi. Później lekarz sobie oglądał mój przełyk, żołądek i pobierał wycinki. Ja zamknęłam oczy żeby nie patrzeć na ekran i się uspokoiłam. Tylko kilka razy jęknęłam, bo było mi nie dobrze. Gdy otworzyłam oczy, aby sprawdzić co się dzieje. Lekarz właśnie wyjął rurkę i pogratulował mi odwagi. A ja szczęśliwa założyłam buty i wyszłam z sali. Teraz nie będę się już bała gastroskopii :)

WITAM! Ja mam od dawna problemy jelitowo-żołądkowe. USG i analiza krwi zawsze są ok. Miałam robioną kolonoskopię ale bez znieczulenia i nie dałam rady ,zbadali mi tylko 60 cm jelita.Muszę kiedyś powtórzyć badanie. A teraz mam bóle żołądka.Zaczęło się w czerwcu,to była masakra. Dostałam proszki od gastrola i przeszło ale od października znowu mnie boli i muszę zrobić gastroskopię. Kiedyś miałam podejście do tego badania ale nie dałam rady łyknąć rury. Nie wiem jak ja to zrobię ale wiem że jakoś muszę,bo leki już mi nie pomagają :(

Tzn.że jak mi lekarz zaczął wypełniać jelita gazem to ból był tak okropny,jakby mi miało zaraz brzuch rozsadzić. Zrobiło mi się słabo i nie mogłam nabrać powietrza,więc lekarz przerwał badanie. To właśnie znaczy,że nie dałam radę wytrzymać! Poza tym każdy inaczej znosi różne badania,każdy ma inny próg bólowy,czyli tolerancję na ból !!!! Czy to takie dziwne?!

Gość fidziu
Jak gastroskopia, to tylko przez nos! Badanie robiłem w Bamberskim Dworze w Poznaniu i jedynym nieprzyjemnym momentem było przechodzenie endoskopu przez sam nos. Potem już luz, można normalnie rozmawiać z lekarzem. Pielęgniarka bardzo miła cały czas informuje, co w danej chwili widać na monitorze. Naszczęście u mnie wyszło wszystko ok, czego i Wam szerdecznie życzę. Trzymajcie się dziewczyny! I naprawdę warto zrobić badanie przez nos, mimo, że kosztuje 250zł!

Gość gość
Wszystko zalezy od lekarza robiącego gastroskopie.moja córka była wczoraj i robił jej jakiś konowal.do tego nie znieczulil tylko wpychal jakby byla kukla a nie czlowiekiem.bardzo ja bolało,do wieczora chodziła wzdeta i zgieta wpol.powiedziala ze nigdy juz sobie nie da tego zrobić.ten glab pracuje w szpitalu w Śremie,nazywa sie Abram.omijajcie go z daleka

Gość terijaki
ja tez w tych "fyrtlach" robiłam ale w poznaniu w certusie. mega się bałam tego badania, jak się naczytałam co o nim piszą... raz w zasadzie odpuściłam, miałam zapalenie błon żołądka i początek wrzodów. ale bóle ustały i odpuściłam tak się bałam. po pół roku wróciło no i już wtedy poszłam. stwierdziłam ze wole zapłacić i żeby mi to zrobili delikatniej no i faktycznie nie było źle. jak się lekarz nie śpieszy, opowiada co i jak i ma nowoczesny sprzet to jest do przeżycia :P

Gość ewazewa
Generalnie to należy poszukać dobrego specjalisty w tym zakresie, np. takiego, jak dr kielek. Ja u niego miałam robione właśnie to badanie i dałam radę. Tu najważniejsze jest doświadczenie lekarza oraz delikatność, po prostu.

Gość gość
to badanie do przyjemnych nie nalezy, ale czasami trzeba je zrobić. Ja byłam u dr Kawiorskiego www.chirurgiakrakow.com.pl/ . Tragedii nie było.

Gastroskopia nie jest taka straszna. kwestia dobrego przygotowania i współpracy z lekarzem. badanie wykonywałam już 3 razy.

Gość gość
Bardzo dobre miejsce to http://polisclinic.pl/ robiłam tam gastroskopię jakieś pół roku temu. Wiadomo, że badanie nie jest miłe, ale lekarze bardzo w porządku, obsługa bardzo pomogła przejść przez badanie.

Nieprzyjemne badanie... Jednak ja miałam takie szczęście, że trafiłam na lekarza, który robił to szybko i starał się być delikatny. Chociaż i tak nikomu nie polecam gastroskopii :P

Gość gość
Wiadomo, ze to nic miłego, ale da się przeżyć. Ważne, żeby nie spanikować, dobrze oddychać i tak jak ktoś pisał współpracować z lekarzem. Ja miałam badanie w http://skopia.pl/ Pan doktor to profesjonalista, cierpliwy, delikatny, potrafi pomóc pacjentowi, psychicznie wesprzeć.

Gość gość
Nie jest taka straszna jak się wydaje na pierwszy raz. Zdecydowanie wolałam gastroskopię i wdrożenie leczenia, niż mękę ze strony układu trawiennego, którą przechodziłam po każdym posiłku. Miałam gastroskopię tutaj https://www.doktora.pl/ . To jest Centrum Medyczne doktorA przy Trakcie Brzeskim w Warszawie i polecam, jestem bardzo zadowolona z przebiegu badania, poszło szybko i bezboleśnie ;)

Gość kasiek

ja miałam dzisiaj druga gastroskopię. O ile pierwsza wspominam jako coś po prostu nieprzyjemnego ale do przeżycia o tyle druga -robiona w innym szpitalu- to byl koszmar. Zarówno gastroskopia jak i to co teraz przezywam. Caly czas mam wrazenie ze dalej mam to rurke w zoładku, nie moge sie wyprostowac i caly  czas boli.

Pierwsza gastro wykazała zapalenie zołądka i HP a druga która miała byc kontrolna zrobiona po dwoch latach wykazała mały wrzód, ale bez HP.

Gość gość

Gastroskopia nie jest przyjemna, jednak nie ma się czego bać. Jeżeli mieszkacie we Wrocławiu to polecam wam wybrać się do centrum medycznego endomed.com.pl Tam pracują świetni specjaliści z dużym doświadczeniem.